Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

вторник, 20 април 2010 г.

ТРТ - 20.04.2010 г. !

В ТРСК започва нов период...

Новият президент на ТРСК Дервиш Ероглу подчерта, че ще окаже пълна подкрепа на процеса за разрешаване на кипърския проблем...

Изпратена 20.04.2010 10:13:25 UTC

Обновена 20.04.2010 10:13:25 UTC

В ТРСК започна нов период.
Новият президент на ТРСК Дервиш Ероглу подчерта, че ще окаже пълна подкрепа на процеса за разрешаване на кипърския проблем.
Той каза, че преговорите ще бъдат подновени в средата на месец май и тогава ще се срещне с кипърския гръцки лидер Христофяс.
В изявление за Турското Радио и Телевизия Ероглу отправи към ЕС посланието-Ако отмените ембаргото над кипърските турци, това ще принуди кипърските гърци да бъдат по-сговорчиви на масата за преговори.
Кипърските гърци подчертават, че Дервиш Ероглу подкрепя разрешение не на федерална основа, а на основата на две отделни държави, и отбелязват че това предизвиква безпокойство.
Комисията на ЕС от своя страна заяви, че е готова да подкрепи Ероглу в рамките на усилията за разрешаване на кипърския проблем.
В изявлението си за ТРТ, Ероглу представи стратегията, която ще следва в преговорите. Той каза, че ще поднови преговорите нaд 6 от главите и ще постави на дневен ред споразумението за Единен Суверенитет, постигнато по-рано между Талят и Христофяс.
Ероглу отправи към Брюксел посланието да се откаже от следването на двоен стандарт.
Той подчерта, че ще съхрани неутралитет пред усилията за сформирането на ново правителство.
-
В Европа бе частично отменена забраната за полети...

ЕС започна да снижава от девет часа сутринта турско време степента на забрана за граждански полети...

Изпратена 20.04.2010 10:20:47 UTC

Обновена 20.04.2010 10:20:47 UTC

ЕС започна да снижава от девет часа сутринта турско време степента на забрана за граждански полети, която бе наложена поради разпространяващите се от вулкан в Исландия облаци с вулканична пепел.
Но засега голяма част от въздушното пространство на Европа продължава да е закрито за полети.
Заместник-председателят на Комисията на ЕС и отговорен по транспорта Сиим Каллас каза, че министрите на транспорта на страните членки на ЕС са се споразумели за поетапно отменяне на забраната за полети. Каллас подчерта, че въздушното пространство на ЕС е било разделено на три зони, според степента на замърсяване с вулканична пепел и отбеляза, че първата зона, намираща се близо до вулкана, ще продължи да е затворена.
Норвегия отново затвори за полети въздушното пространство над югозападната част на страната поради облци с вулкнична пепел.
Служители от британската гражданска авиация отбелязаха, че поради нарастването на активността на вулкана в Исландия, над Великобритания се е базирал нов облак от вулканична пепел.
-
Инцидентите са взети под контрол

Инцидентите избухнали в село Маевка в близост до киргизката столица Бишкек, което е компактно населено от турци-месхетинци бяха взети под контрол.

Изпратена 20.04.2010 11:18:07 UTC

Обновена 20.04.2010 11:18:07 UTC

Инцидентите избухнали в село Маевка в близост до киргизката столица Бишкек, което е компактно населено от турци-месхетинци бяха взети под контрол.

В инцидентите загинаха 5ма турци-месхетинци.

Президентът на временното правителство Роза Отунбаева съобщи, че специални оперативни подразделения са възстановили реда в селото и ча над 100 души са били арестувани.

Безредиците в село Маевка избухнаха вчера след като група мародери се опитаха да завладеят засетите парцели, принадлежащи на селяните.
-
Давутоглу води контакти в Техеран...

Министърът на външните работи на Турция отбеляза, че са против налагането на санкции на Иран...

Изпратена 20.04.2010 10:11:51 UTC

Обновена 20.04.2010 10:11:51 UTC

Министърът на външните работи на Турция Ахмед Давутоглу отпътува на посещение в Иран в критичен период в който дискусиите над въпроса за налагането на санкции на тази страна предизвикват ново обтягане на отношенията по оста Техеран-Вашингтон.
По време на срещата си с Давутоглу, министърът на външните работи на Ирлан Манучехр Мюттеки отправи отново предупреждение към западния свят и каза, че тези страни са изживели горчив опит от агресиите в други страни и им препоръчва да не поставят отново в изпълнение претърпялата пълен крах външна политика.
Министърът на външните работи на Турция Ахмед Давутоглу е в Иран, втората спирка от обиколката му обхващаща пет страни. Давутоглу, който отпътува за Техеран за да сподели впечатленията придобити на срещата на високо равнище за ядрената сигурност, което се проведе във Вашигтан, се срещна с министъра на външните работи на Иран Манучехр Мюттеки. След срещата бе организирана съвместна пресконференция. Мюттеки заяви в остър тон на въпрос засягащ позицията на западния свят, че тези страни са изживели много горчив опит от агресии в други страни и не трябва отново да поставят на дневен ред претърпялата си крах външна политика. Засягайkи косвено Израел, Мюттеки каза, че е възможно да бъдат разоръжени и регионалните страни притежаващи ядрено оръжие.
Засега Иран се отнася с предпазливост към предложението, операциите по обогатяването на нужния й уран да се провежда в трети страни.
Турция, която представлява канала за контакт на Иран със света, е с много важно ключово значение.
На пресконференцията Давутоглу отбеляза, че Турция е член на Съвета за Сигурност на ООН и зaтова проявява интерес към въпроса с Иран. Той каза, че позицията на Турция е ясна и че всяка страна има правото да се възползва от ядрената енергия с мирни цели, но че е против разпространяването или базирането на ядрени оръжия. Давотуглу заяви, че пътят за разрешаване на кризата не е налагането на санкции, а воденето на близък диалог.
Давутоглу се срещна и с президента на Иран Махмуд Ахмединеджат. Днес Давутоглу ще приключи контактите си в Техеран и ще отпътува за столицата на Сърбия Белград. След това Давутоглу ще отлети за Италия, където ще придружава премиера Ердоган на срещата на високо равнище Турция-Италия.
От Италия Давутоглу ще премине в столицата на Естония Талин за участие в срещата на външните министри на страните членки на НАТО. Последната спирка на Давутоглу ще бъде ТРСК.
-
Преглед на турския печат 20.04.2010 г.

Предлагаме ви кратък обзор на някои от по-важните новини публикувани в днешния турски печат.

Изпратена 20.04.2010 11:15:05 UTC
Обновена 20.04.2010 11:15:05 UTC

Вестник Сабах пише, че външният министър на Турция Ахмет Давутоглу провежда контакти в Азербайджан-първата спирка от обиколката му в региона обхваща 5 страни.

Вестникът предава, че министър Давутоглу се е срещнал първо с президента Илхам Алиев, а след това и с външния министър Елмар Мемедяров.

След срещата Давутоглу е казал „Турция и Азербайджан напредват към общото бъдеще”.

След контактите си в Баку Давутоглу е преминал в Техеран.
Вестник Йени Шафак съобщава, че премиерът на ТРСК Дервиш Ероглу е спечелил президентските избори в страната, с което е бил започнат нов период в Кипър.

Вестникът отбелязва, че Ероглу е казал „Изобщо не ни интересува факта, че кипърските гърци окачествяват изборните резултати като отрицателни” и е отправил посланието, че през втората половина на месец май преговорите отново ще бъдат възобновени.


Вестник Йени Шафак в друга новина предава, че държавният глава на Сирия Бешар Есад ще пристигне в Турция за да проследи финалната среща от турнира за Купата на Турция, която ще се играе между Фенербахче и Трабзонспор.

Вестникът пише, че Есад, който ще пристигне на посещение в Турция по поканата на премиера Реджеп Тайип Ердоган на 5 май заедно с Ердоган ще проследи футболния мач, който ще се играе в Шанлъурфа.


Вестник Хюрриет пише, че депутатката от парламента на провинция Хамбург Айгюл Йозкан е станала министър отговарящ за социалните дейности, жената, семейството и здравето на провинция Долна Саксония.

Вестникът съобщава, че за първи път политик от турски произход е станал министър в Германия.

Вестникът сочи, че канцлерът на Германия Ангела Меркел, която е пристигнала в Хамбург е провела среща с Йозкан и е казала „Много съм щастлива, че силна жена като вас е член на партията ни”.


Вестник Сабах отбеляза, че Проф. Др. Мурат Гюнел от университета Йейл е казал, че раждането на бебета с недъзи може да бъде предотвратено.

Вестникът предава че Проф. Гюнел е казал, че са установили ген, който предизвиква недъзи в зародиша и който възпрепятства развитието на мозъка и че са съсредоточили над това проучване.


Photobucket

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2