Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

неделя, 18 април 2010 г.

Радио "Гласът на Турция" - 18.04.2010 г. !

Броят на загиналите в Китай расте...

Броят на загиналите в резултат на мощния земен трус, който разтърси северната китайска провинция Шинхай, нарастна на хиляда и 706 души...

Изпратена 18.04.2010 09:49:27 UTC

Обновена 18.04.2010 09:49:27 UTC

Броят на загиналите в резултат на мощния земен трус, който разтърси северната китайска провинция Шинхай, нарастна на хиляда и 706 души.
В района на природното бедствие работят много спасителни екипи. В спасителните дейности участват и около хиляда будистки монаси от съседен Тибет. До момента изпод руините бяха спасени 900 души.
В резултат на земетресението са ранени близо 12 хиляди души, като състоянието на хиляда от тях е тежко, и 243ма души се считат за безследно изчезнали.
В района се изпитва спешна нужда от палатки, одеяла и медикаменти.
Повреме на земетресението, което разтърси през 2008ма година провинция Сишуан в Китай, бяха загинали 90 хиляди души.
-
Избори в ТРСК...

Надпреварата протича между премиера Ероглу и президента Талят...

Изпратена 18.04.2010 09:31:25 UTC

Обновена 18.04.2010 09:31:25 UTC

Днес в ТРСК се провеждат президентски избори. 164 хиляди зарегистрирани избиратели ще изберат сред седемте кандидата новия президент на ТРСК. Кандидатите за презцидентския пост са-лидерът на Партията на Националното Единство и премиер на ТРСК Дервиш Ероглу и необвързаните кандидати Мустафа Кемал Тюмкан, Ариф Салих Кърдаг, настоящия президент Мехмед Али Талят, Зеки Бешиктепели, Айхан Каймак и Тахсин Ертугрулоглу.
Гласоподаването започна в 8 часа сутринта и ще продължи до 18 часа.
Президентът Талят гласува в Гирне, а премиерът Ероглу в Газимагоса.
Представената в Републиканския парламент на ТРСК Демократическа Пратия и непредставените в парламента партии Политика за Народа и Пратия Справедливост в Името на Народа подкрепят кандидатурата на премиера Ероглу.
Новият президент на ТРСК ще поеме и поста на главен преговарящ в преговорите за разрешаване на кипърския проблем.
Ако нито един от кандидатите не получи повече от 50 процента от гласовете, след една седмица ще бъде проведен втори балотажен тур.
-
Вулканичната пепел наближава Турция...

Вулканичната пепел изригната от вулкан в Исландия продължава да парализира въздухоплаването в Европа...

Изпратена 18.04.2010 09:45:05 UTC

Обновена 18.04.2010 09:45:05 UTC

Вулканичната пепел изригната от вулкан в Исландия продължава да парализира въздухоплаването в Европа. Поради облаците пепел бяха анулирани полетите в много европейски страни. Десетки хиляди пътници се пренасочват към сухопътния или морския транспорт.
Облаците с вулканична пепел наближават и границите на Турция.
Очаква се пепелните облаци да навлязат във вторник в северозападните райони на Турция.
Експертите отбелязват, че времето ще бъде дъждовно и че има опасност от образуването на киселинни дъждове. На болните от белодробни и сърдечни болести се препоръчва през тези дни да не напускат жилищата си.
-
Азербайджан призова Минската група да наложи давление на Армения...

Министърът на отбраната на Азербайджан Сефер Абийев призова съпредседателите на Минската група към Европейската Организация за Сигурност и Сътрудничество да окажат давление на Армения, защото в противен случай ще се възползват от други методи....

Изпратена 18.04.2010 09:40:05 UTC

Обновена 18.04.2010 09:40:05 UTC

Министърът на отбраната на Азербайджан Сефер Абийев призова съпредседателите на Минската група към Европейската Организация за Сигурност и Сътрудничество да окажат давление на Армения, защото в противен случай ще се възползват от други методи.
По време на среща с намиращия се в Баку съветник на Пентагона Майкъл Флорно, Абиев поиска на Aрмения да бъде наложено давление и подчерта, че в противен случай в региона няма да бъде установен мир и Азербайджан ще остане принудена да прибегне към други методи.
-
Полетите от Анталия и Истанбул за Европа са преустановени...

Министърът на транспорта Бинали Йълдъръм отбеляза, че поради облаците с вулканична пепел над Европа, са анулирани много полети от летищата на Истанбул и Анталия...

Изпратена 18.04.2010 09:47:17 UTC

Обновена 18.04.2010 09:47:17 UTC

Министърът на транспорта Бинали Йълдъръм отбеляза, че поради облаците с вулканична пепел над Европа, са анулирани много полети от летищата на Истанбул и Анталия.
Бинали Йълдъръм каза, че 11 страни са затворили въздушното си пространство поради опасността създавана за въздушния транспорт от облаците с вулканична пепел.
Той каза, че това се е отразило и на полетите от летищата на Истанбул и Анталия, подчертавайки, че според негов тази криза е временна.
-
Усилени контакти на Давутоглу през новата седмица...

През предстоящата седмица министърът на външните работи на Турция Ахмед Дaвутоглу ще осъществи серия посещения в чужбина...

Изпратена 18.04.2010 09:34:10 UTC

Обновена 18.04.2010 09:34:10 UTC

През предстоящата седмица министърът на външните работи на Турция Ахмед Дaвутоглу ще осъществи серия посещения в чужбина.
След завръщането си от Бразилия, Давутоглу ще отлети за Азербайджан и ще се срещне с президента Илхам Алиев.
Също така Давутоглу ще осъществи критично по своето значение посещение и в Техеран. В иранската столица Давутоглу ще запознае иранските служители с контактите във Вашингтон и с властващата в международната общественост атмосфера.
Давутоглу ще продължи контактите си на Балканите. В столицата на Сърбия Белград ще се състои тристранната среща Сърбия-Турция-ЕС. С тази среща ще бъде акцентувано на влиянието на Туpция на Балканите и на значението, което има синхронизирането на балканските политики на ЕС с политиките на Турция.
В средата на седмицата Давутоглу ще участва заедно с премиера Реджеп Тайип Ердоган в срещата на високо равнище Турция-Италия. В четвъртък и петък Давутоглу ще участва в заседанието на външните министри на страните членки на НАТО, което ще се състои в Естония.
По-рано Давутоглу бе предал на държавния секретар на САЩ Хилари Клинтън писмото на президента на Босна и Херцеговина Харис Силайджич и една от основните теми в дневния му ред ще бъде одобряването на акционния план на Босна и Херцеговина за членство в НАТО.
Също така в дневния ред на Давутоглу, който следи отблизо събитията в Киргизия, се намира и посещение в тази страна. В отговор на въпросите дали са достоверни новините, че сваленият президент на Киргизия Курманбек Бакиев се е приютил в Турция, Давутоглу каза, че следят отблизо развоя на събитията в тази страна, но че Бакиев не е пристигал в Турция.
Давутоглу обаче подчерта, че в бъдеще е възможно да дадат приют на Бакиев.
-
Преглед на турския печат 18.04.2010

Обзор на новините по страниците на турските вестници от 18ти април 2010та година...

Изпратена 18.04.2010 07:44:58 UTC

Обновена 18.04.2010 07:44:58 UTC

Днешната турска преса е дала широко място на новини във връзка с провеждащите се днес президентски избори в ТРСК. Подаването на гласовете започна в 8 часа и ще продължи до 18 часа. В изборите се надпреварват седем кандидата, и ако нито един от тях не получи повече от 50 процента от гласовете, след една седмица ще бъде проведен втори балотажен тур. Всички турски вестници подчертават, че се очаква основната надпревара да бъде между премиера Дервиш Ероглу и настоящия президент Мехмед Али Талят.
Прегледа на главните новини по страниците на днешните турски вестници започваме с вестник Сабах. Вестникът е дал място на коментарите на министъра на външните работи Ахмед Давутоглу във връзка с насрочената за идната седмица визита в Техеран. Давутоглу заявява, че Турция цели да бъде намерено разрешение на кризата между западните страни и Иран без да се налагат санкции на тази страна. В новината пише, че по време на посещението си в Бразилия, Давутоглу още веднъж е подчертал, че Турция е против налагането на cанкции на Иран и че са споделили със САЩ някои идеи, които са били обсъдени по време на предходната му визита в Техеран. Давутоглу е казал, че по време на предстоящото посещение ще направят преценка на последните събития и ще обсъдят възможностите за дипломатическо разрешаване на проблема.
Вестник Хюррийет съобщава, че в Анкалия е бил открит новият терминал за вътрешни полети, с капацитет от 11 милиона пътници годишно. В новината се отбелязва, че строежът на новия терминал е възлязъл на 100 милиона евро.
Вестник Хабертюрк пише че oблаците от вулканична пепел разпространяващи се от изригналия в Исландия вулкан са предизвикали много сериозни проблеми за въздухоплаването в Европа и са били отложени близо 70 процента от полетите от европейските летища, като понесените загуби са възлезли на милиарди долари. В новината пише, че не се очаква полетите да се нормализират до 22ри април.

Photobucket

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2