Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

сряда, 10 февруари 2010 г.

Turkiye haberler - 10.02.2010 !

Председателите на парламентите на Турция и Грузия разговаряха в Анкара
10 февруари 2010 | 16:12 | Агенция "Фокус"
Анкара. Турция искрено е подкрепяла стабилността, суверенитета и териториалната цялост на Грузия, след като тя обяви независимост и ще продължи и занапред да прави това, заяви председателят на турския парламент Мехмет Али Шахин, цитиран от Анадолската агенция. Шахин каза това на заседанието на парламентарните делегации на Турция и Грузия, което се състоя днес в Анкара в рамките на посещението на председателя на грузинския парламент Давид Бакрадзе. По-рано днес двамата председатели на парламентите разговаряха на четири очи.
Шахин отбеляза, че Турция смята Грузия за важен партньор за стабилността в кавказкия регион.
Бакрадзе от своя страна посочи, че двете страни имат сходни политически интереси и определи Турция като най-важния търговски партньор за страната си. Грузия очаква повече турски бизнесмени да инвестират в страната, каза председателят на грузинския парламент.
Търговският обмен между Турция и Грузия по турски данни е нараснал в периода 2000 – 2009 г. от 900 млн. долара на 2 млрд. долара.

Турският външен министър замина на посещение в Казахстан
10 февруари 2010 | 15:54 | Агенция "Фокус"
Анкара. Министърът на външните работи на Турция Ахмет Давутоглу замина днес на посещение в Казахстан по покана на колегата си Канат Саудабаев, съобщава Анадолската агенция. На срещите с президента Нурсултан Назарбаев, председателя на горната камара на парламента Касъм Жомарт Токаев, премиера Карим Масимов и с външния министър ще бъдат обсъдени двустранните отношения, както и регионални и международни въпроси. Визитата ще продължи до 12 февруари.
Централна Азия е един от най-важните стратегически фактори в турската външна политика, каза Давутоглу /на снимката/ преди да отпътува на първата си визита в Казахстан като външен министър. Турция е решена да засили отношенията си в този регион през следващите месеци, посочи министърът. Той планира да посети по-късно и други централноазиатски републики, тъй като по думите му „това е географски район, с който имаме културни връзки, а не само съседски отношения”. Турция, каза външният министър, има силна политическа воля да подкрепи всички усилия, насочени към възстановяване на мира и стабилността в кавказкия регион.

Продължава посещението на турския президент Абдуллах Гюл в Индия
10 февруари 2010 | 11:56 | Агенция "Фокус"
Делхи/Анкара.Турция и Индия потвърдиха решимостта си да засилят икономическите си отношения, пише днес турският вестник „Заман” в информация за продължаващото официално посещение на президента Абдуллах Гюл в Индия. Турският държавен глава се срещна вчера в Делхи с индийския президент Пратибха Патил и с премиера Манмохан Синхг. Днес програмата на Гюл включва посещения в градовете Агра и Мумбай.
Двете страни огласиха вчера съвместни декларации за борбата с тероризма и за активизиране и разширяване на научно-техническото сътрудничество. Тероризмът е голяма заплаха срещу световния мир и сигурност, се казва в цитираната от Анадолската агенция декларация, в която се посочва, че това явление не може да се свързва с никоя религия, нация, цивилизация или етническа група. Двете страни потвърждават общата си ангажираност с борбата с тероризма и участието си в усилията на международната общност за премахването му. Индия и Турция, се казва в декларацията, са решили да засилят сътрудничеството си в борбата с тероризма.

Портал Турция

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2