Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

сряда, 10 февруари 2010 г.

TRT - VOT - News , 10.02.2010 !

Нова Зеландия обяви ПКК за терористична организация...

Нова Зеландия включи четири терористични организации, сред които и терористичната организация ПКК в националния списък на терористичните организации...

Изпратена 10.02.2010 11:20:46 UTC

Обновена 10.02.2010 11:20:46 UTC

Нова Зеландия включи четири терористични организации, сред които и терористичната организация ПКК в националния списък на терористичните организации.
Освен ПКК, в списъка бяха включени баската терористична организация ЕТА, Колумбийските революционни въоръжени сили и сомалийската терористична организация Ешшебаб.
Премиерът на Нова Зеландия Джон Кей каза че включването на тези организации в списъка на терористичните организации предствлява доказателство за обвързаността на страната към кампанията за борба с международния тероризъм.
В съответствие със законите на Нова Зеландия, банковите сметки на включените в списъка терористични организации се замразяват и всички които им оказват помощ се приемат за престъпници.
-
Обама обвини Иран в подготовка за конструиране на ядрено оръжие...

Решението на Иран за придаване на тласък на дейностите по обогатяване на уран, предизвикаха нова ескалация на напрежението със западните страни...

Изпратена 10.02.2010 11:11:32 UTC

Обновена 10.02.2010 11:11:32 UTC

Решението на Иран за придаване на тласък на дейностите по обогатяване на уран, предизвикаха нова ескалация на напрежението със западните страни.
Президентът на САЩ Барак Обама заяви, че очаква в срок от няколко седмици да приключи подготовката по инициатива за налагането на нови санкции на Иран.
През изтеклите години Иран бе обогатил само с три и половина процента урана който притежаваше но в началото на седмицата в комплекса в Натанц бе даден стартът на 20 процентното обогатяване на уран.
Иранската страна твърди, че ядрената й програма е с мирни цели и че обогатеният уран ще бъде използван при провеждането на медицински изследвания в Техеран.
С изключение на Китай, останалите постоянни членки на Съвета за Сигурност на ООН и по-голямата част от западните страни подкрепят идеята за налагането на нови санкции на Иран.
Президентът на САЩ Барак Обама подчерта че е станала ясно, че Иран се стреми да стане притежател на ядрено оръжие. Той каза, че международната общественост обсъжда широкообхватни санкции и подчерта че вратата за преговори продължава да е отворена, но засега иранската администрация е направила своя избор.
-
Сараево ще акредитира посланик в Белград...

Срещите на тристранния механизъм Турция-Босна и Херцеговина-Сърбия дадоха първия си положителен резултат...

Изпратена 10.02.2010 11:08:43 UTC

Обновена 10.02.2010 11:08:43 UTC

Продължаващите от пет месеца насам редовни консултативни срещи на тристранния механизъм Турция-Босна и Херцеговина-Сърбия дадоха своите първи резултати. Босна и Херцеговина обяви решението си за акредитирането на посланик в Белград.
В изявлението което направи след срещата в Анкара на външните министри на Турция, Босна и Херцеговина и Сърбия, външният министър на Турция Ахмед Давутоглу подчерта, че са изпълнени с решителност да променят съдбата на Балканския полуостров и отбеляза, че продължавата от три години насам криза между Босна и Херцеговина и Сърбия е преодоляна благодарение на усилията и добрата воля и на трите страни.
Външните министри и на трите страни изказаха задоволството си от развоя на събитията и подчертаха, че срещите на тристранния механизъм ще продължат да се провеждат ежемесечно.
Сръбският външен министър Вук Йеремич отбеляза, че това е проект със стратегическа дълбочина, а външният министър на Босна и Херцеговина Свен Акалай благодари на Турция за положените усилия и каза, че контактите ще продължат и в бъдеще.
Външните министри на Сърбия и Босна и Херцеговина бяха приети и от премиера Ердоган. На срещата Eрдоган изрази надеждата си постигнатите резултати да поставят основите на един важен и мирен процес.
Турция полага усилия и за разрешаването по мирен път на кризата с Иран. Иранската администрация бе оповестила, че започва 20 процентно обогатяване на уран, което изявление отново доведе до ескалация на напрежението със западните страни. В рамките на миротворческата си мисия, идната седмица министърът на външните работи Давутоглу ще посети Техеран.
Анкара посрещна и важен гост от ЕС. Генералният секретар на Съвета на Европа Торнбьорн Ягланд бе приет от премиера Ердоган и външния министър Давутоглу.
-
Втори музикален фестивал в Денизли...

ТРТ и кметството на Денизли ще организират тази година втори международен музикален фестивал "Тюрковизия"...

Изпратена 10.02.2010 07:06:11 UTC

Обновена 10.02.2010 09:25:18 UTC

Миналата година Турското Радио и Телевизия организира в сътрудничество с кметството на град Денизли международен музикален фестивал 'Тюрковизия', с участието на 17 музикални групи от 16 страни и автономни републики. Този музикален фестивал, който бе излъчван директно от държавното радио и от телевизионния канал ТРТ Аваз, предизвика голям отзвук.

Интересът към фестивала ни подтикна и през настоящата година да организираме музикалния фествал, но с по-голямо участие. За тазгодишния фестивал се планира да бъдат поканени музикални групи от близо 30 страни. Тази година също така ще бъде организиран и конкурс за изпълнение на пeсен на турски език.

От музикалните групи, които ще участват в конкурса, който ще се организира в периода 30ти май-3ти юни 2010та година в Денизли, се иска да изпълнят една своя песен на турски език, а също така да изпълнят същата песен и на родния им език. Всички разходи на музикалните групи, които ще участват в конкурса ще бъдат посрещнати от страна на организаторите.

Музикалните групи, които желаят да участват във фестивала, трябва да попълнят най-късно до 28ми февруари 2010та година формулярите в интернетната ни страница.
-
Евросъюзът търси изход от кризата...

Лидерите на страните от еврозоната ще проведат извънредна среща за да определят стъпките за преодоляване на кризата...

Изпратена 10.02.2010 11:18:22 UTC

Обновена 10.02.2010 11:18:22 UTC

Кризата, която от Гърция се разпространи и в Португалия и Испания, продължава негативното си въздействие над пазарите в Европа и в света.
Изказана бе прогнозата че гръцката икономика ще посрещне края на годината със 1,7 процентен спад.
Мерките поставени в сила от правителството на Папандреу за намаляване на вътрешния дълг и на външния дълг достигащ до 300 милиарда евро, предизвикаха серия от стачки в обществения сектор.
Bъзлизащите общо на един милиард евро външни дългове на Гърция, Испания и Португалия, доведоха до падане на цената на еврото пред американския долар.
Утре лидерите на страните от еврозоната ще проведат извънредна среща за да определят стъпките за преодоляване на кризата.
Поради липсата на конкретни предложения, продължава спадът на индексите на европейските борси.
Подчертава се че ако бъде поискана помощ от Международния Валутен Фонд, това ще урони престижа на европейската икономика.
-
Саркисян изказа пожелание за нпрдък в турско-арменските отношения...

Президентът на Армения Серж Саркисян отбеляза, че е настъпило времето за решителни стъпки за постигане на напредък в отношенията с Турция...

Изпратена 10.02.2010 11:23:10 UTC

Обновена 10.02.2010 11:23:10 UTC

Президентът на Армения Серж Саркисян отбеляза, че е настъпило времето за решителни стъпки за постигане на напредък в отношенията с Турция и зграждането на стабилен и мирен регион за бъдещите поколения.
Руската информационна агенция Итар-Тасс съобщи, че преминавайки със самолет над границата с Турция на връщане от Великобритания, арменският президент Саркисян е отправил поздрав към президента Гюл и към турския народ.
Той е подчертал, че международната общественост следи с внимание инициативите на Турция и Армения за сближаване и е казал че това е момент с историческо значение което е осъзнвано от целия свят.
-
Гюл посети Тадж Махал...

Президентът Абдуллах Гюл посети историческия монумент Тадж Махал...

Изпратена 10.02.2010 11:06:55 UTC

Обновена 10.02.2010 11:06:55 UTC

В четвъртия ден от официалното си посещение в Индия президентът на Турция Абдуллах Гюл разгледа историческия монумент Тадж Махал в град Акра, който е един от седемте чудеса на света.
Монументът е построен по заповед на великия монголски владетел Джихан Шах за срок от 22 години. Неговата основна забележителност се крие в неповторимата му симетричност и в използваните в строежа мраморни блокове доставени от различни региони на света.
Стените са инкрустирани и украсени само със скъпоченни камъни и минерали, без да е използвана боя.
Монументът е символ на огромната любов на владетеля към съпругата му Мюмтаз Махал.
След посещението в Тадж Махал, президентът Гюл и придрлужаващата го делегация отпътуваха за град Мумбай.
-
Преглед на чуждия печат 10.02.2010

Публикации за Турция в чуждестранните медии

Изпратена 10.02.2010 08:21:04 UTC

Обновена 10.02.2010 08:53:05 UTC

...Публикуваният в Пакистан вестник Дъ Нейшън се спира на регионалната конференция в Истанбул и последвалата я в Лондон конференция за сигурността на Афганистан.В новината се отбелязва,че може би най- съдържателното слово е било произнесено от президента на Турция Абдулах Гюл,който е заявил че на регионалните страни се пада задачата да се съберат за да намерят разрешение на Афганистанския проблем.Президентът Гюл е подчертал,че проблемът с тероризма не може да се разреши с груба сила и че ключът за разрешението е да се спечелят сърцата и разума на хората от улицата.

...... В електронното издание на английски език на вестник Гулф Нюз в ОАЕ се съобщава за построените от Турция училища в Афганистан.В новината се отбелязва,че се очаква през пролетта президентът Гюл да направи официалното откриване на построените от Турция 68 училища в Афганистан.Сочи се,че въпросните училища са част от многостранната помощна програма на Анкара за развитието на образованието, здравеопазването и трудовите ресурси в Кабул и в рамките на нов план ще се осигурят повече възможности за отпускане на стипендии за изучаването на афганистански студенти в Турция.

....Иранската преса отделя широко място на контактите в Анкара на външния министър на Иран Манучехр Мутеки и съвместната пресконференция с външния министър Ахмет Давутоглу.Мутеки е заявил,че полагат усилия за многостранното развитие на отношенията между двете страни и потготвят нови основи за задълбочаването им в полза на интересите на двата народа.На въпрос как Турция оценява заплахата отправена от САЩ към Иран, Давутоглу е отговорил,че Турция иска разрешаването на всички проблеми посредством диалог и политически методи и че Турция вярва в разрешението по пътя на дипломацията.

.....Азърбайджанският вестник Йени Азърбайджан се спира на отношенията между Турция и Армения.Вестникът отбелязва, че говорителят на турското външно министерство Бурак Озергин е заявил, че искрено желаят нормализирането на отношенията с Армения и че в политиката на Турция спрямо Армения няма проблеми,но проблеми съществуват в политиката на Армения към Турция. „Напоследък има развитие в процеса за разрешаване на спора за Нагорни Карабах.Целта ни е да постигнем развитие не само в отношенията между Турция и Армения, същевремено желаем да съставим основата за развитие на отношенията между Армения и Азърбайджан...”,е казал Озергин.

...Новина на вестник Монитор издаван в България озаглавена „Ще строим терминал за втечнен газ с Турция”съобщава за подписаните споразумения между Турция и България. Вестникът сочи, че са сключени договори за нова газопроводна връзка между България и Турция посредством включването на България в проекта за изграждане на нов терминал за втечнен газ в Егейско море и въвеждането в експлоатация на съществуващия газопровод. ...Гръцкият вестник Та Неа помества репортаж със заместник- външния министър на Гърция Димитрис Дручас.В отговор на въпроса „Смятате ли, че Ахмет Давутоглу ще отвори нова страница в турско-гръцките отношения Дручас е казал,че Давутоглу е човек с конструктивни възгледи и ще имат чести контакти с него, но не на основата на конкуренцията,а на сътрудничеството.
-
Преглед на турския печат 10.02.2010

Обзор на новините по страниците на турските вестници от 10ти февруари 2010та година...

Изпратена 10.02.2010 07:56:11 UTC

Обновена 10.02.2010 07:56:11 UTC

В днешния преглед на турския печат ще се спрем най-напред на зaелите широко място новини за посещението на президента Абдуллах Гюл в Индия.
Вестник Заман в новина по тази тема озаглавена "Турция и Индия отново взаимно се откриха", съобщава, че в третия ден на визитата си в Индия, президентът Гюл е разговарял в столицата Нови Делхи с президента Пратибха Патил и премиера Манмохан Сингх и основно са били обсъдени икономическите отношения. В новината пише, че Гюл е казал, че Турция ще открие в Индия три нови генерални консулства. Вестникът пише, че премиерът на Индия Сингх е отбелязъл, че Индия осъзнава важнaта роля на Турция за мира и стабилитета в региона и следи с респект усилията й в тази насока. Вестникът отбелязва, че Турция и Индия са подписали две декларации засягащи сферите на науката и технологията и борбата с тероризма.
Вестник Йени Шафак в новината озаглавена "Гълъбът на приятелството излетя от Анкара" съобщава, че се е състояла петата конференция на тристранния консултативен механизъм Турция-Босна и Херцеговина-Сърбия и че министърът на външните работи Давутоглу е подчертал след срещата проведена с участието на външните министри на Босна и Херцеговина Свен Акалай и на Сърбия Вук Йеремич, че серията от срещи е дала първия положителен резултат и Сърбия и Босна и Херцеговина са взели решението за взаимно акредитиране на посланици и за преодоляването на продължаващите от три години насам двустранни дипломатически проблеми. Давутоглу е казал, че целта им е да превърнат Балканите в зона на мира и дружбата.
Вестник Стар съобщава, че министърът на енергетиката Танер Йълдъз е участвал във вечеря организирана в посолството на Германия в Анкара и е отбелязъл след вечерята, че германски фирми проявяват интерес към приватизацията на газоснабдителната фирма на столицата Анкара, Башкент Газ. Вестникът припомня, че по-рано министърът на енергетиката бе оповестил, че към търга проявяват интерес и консорциумът Газпром-АКСА и френски фирми, подчертавайки, че този месец в Истанбул ще се състои среща с руски представители във връзка със запланувания строеж на ядрена електроцентрала в Турция.
Вестник Mиллийет пише, че на утрешната среща на високо равнище ЕС ще оповести плановете си за спасяването на изправената пред държавен банкрут Гърция. Вестникът пише, че висш германски служител е казал за агенция Ройтерс, че са постигнали принципно споразумение по въпроса за помощите, които ще бъдат предоставени на Гърция и отбелязва, че генералният директор на Европейската Централна Банка Жан Пол Трише е прекъснал едно свое заседание в Австралия, за да може да присъства на утрешната среща на високо равнище и това е породило очакванията, че ще бъдат приети нови решения засягащи състоянието на Гърция.

Портал Турция

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2