Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

вторник, 9 февруари 2010 г.

TRT - VOT - News , 09.02.2010 !

Президентът Гюл призова към взаимни инвестиции...

Президентът Абдуллах Гюл продължава официалните си контакти в Индия...

Изпратена 09.02.2010 10:56:30 UTC

Обновена 09.02.2010 10:56:30 UTC

Президентът Абдуллах Гюл продължава официалните си контакти в Индия.
Гюл бе посрещнат с тържествена церемония пред президентския дворец от президента на Индия Пратибха Патил и премиера Махомед Сингх. След церемонията президентът Гюл отговори на въпроси на журналисти във връзка с визитата. Той каза, че Турция и Индия са две демократични, светски държави с либерална икономика и със стратегическо разположение в регионите си и подчерта, че целта на посещението му е да придаде тласък на двустранните отношения.
Гюл каза, че е пристигнал в Индия придружаван от много турски бизнесмени и отбеляза, че двете страни имат големи икономически възможности от които трябва да бъдат оползотворени.
По-късно президентът Гюл посети гробницата на основателя на независима Индия Махатма Ганди. След това президентът Гюл прие поотделно премиера на Индия Сингх и външния министър Кришна.
В рамките на визитата си президентът Гюл се срещна с бизнесмени на обяда организиран от Индийската търговска и индустриална палата. В словото което произнесе той каза, че между двете страни са налице големи възможности за икономическо сътрудничество и че частните сектори и в двете страни играят локомотивна роля в развитието им. Гюл отправи призива за реализацията на взаимни инвестиции и подчерта че са готови да окажат всяка необходима помощ и подкрепа на турските фирми.
-
Преглед на турския печат 09.02.2010

Преглед на новините по страниците на турските вестници от 9ти февруари 2010та година...

Изпратена 09.02.2010 07:58:53 UTC

Обновена 09.02.2010 07:58:53 UTC

Първата новина на днешния ни преглед на турския печат е от вестник Сабах. Вестникът в новината озаглавена "Бизнесмените аплодираха на крака подкрепата изразена от президента Гюл" съобщава, че президентът Гюл е изразил пълна подкрепа за турските бизнесмени подчертавайки, че приемат всяка турска фирма проявяваща дейност в чужбина за официален представител на Република Турция. Вестникът сочи, че в изявлението направено пред турсkите бизнесмени по време на посещението в Индия, президентът Гюл е подчертал, че са готови да окажат всяка необходима помощ и подкрепа на бизнесмените, които се срещат с различни трудности в дейността си в чужбина.
Вестник Йени Шафак в новината озаглавена "Кипърското гръцко правителство в криза" пише, че ускорените през месец януари преговори между президента на ТРСК Мехмед Али Талят и лидера на кипърските гърци Димитрис Христофяс са задълбочили противоречията между коалиционните партньори в кипърското гръцко правителство и се очаква третият коалиционен партньор, сциалистическата партия ЕДЕК да приеме решението да напусне коалиционния кабинет.
Вестник Хабер Тюрк съобщава в новината под заглавието "Криза поради Рено Клио", че кризата с Комисията на ЕС избухнала пради опозицията на президента на Франция Никола Саркози по решението на Рено за производство на модела Клио в коплекса в град Бурса, отново е избухнала, след като в отговор на критиките на члена на комисията на ЕС отговорен за конкуренцията Неели Кроес Саркози е казал, че "Това е жена притежаваща само два неврона".
"Този път Украйна проведе Синя Революция". В новината с това заглавие вестник Заман пише, че президентските избори в Украйна, станала арена на борбата за надмощие между Русия и западния свят, са били спечелени от проруско настроения опозиционен кандидат Виктор Янукович и подчертава, че се очаква това да доведе до нарастване на влиянието на Русия в региона и до суспендиране на усилията на Украйна за членство в НАТО.
Вестник Джумхурийет съобщава в новината под заглавието "Жена президент в Коста Рика", че проведените преди два дена в Коста Рика президентски избори са били спечелени от кандидата на управляващата партия Лора Чинчила. В новината пише, че това е първата жена президент на страната и петата жена президент в историята на Латинска Америка и подчертава, че Чинчила е с консервативни възгледи.

Портал Турция

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2