Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

вторник, 9 февруари 2010 г.

Turkiye haberler - 09.02.2010 !

Двама души са загинали, след като бури връхлетяха Южна Турция
09 февруари 2010 | 14:21 | Агенция "Фокус"
Анталия Двама души са загинали, след като бури връхлетяха Южна Турция. Спасителните екипи откриха телата на двама мъже, станали жертва на наводненията в южната турска провинция Анталия, предаде АФП.
Единият от мъжете е загинал, след като автомобилът му е бил завлечен от придошлата вода. Другият е загинал докато е събирал повалени от бурята клони в река близо до град Демре.

Турският премиер ще посети Катар
09 февруари 2010 | 13:30 | Агенция "Фокус"
Анкара. Турският премиер Реджеп Тайип Ердоган ще бъде на официално посещение в Катар на 13 и 14 февруари. Визитата е по покана на катарския премиер Хамад бин Джасим бин Джабир ал Тани, съобщава Анадолската агенция.
Ердоган ще вземе участие във форума „САЩ-ислямски свят”, който ще се проведе в Доха на 13 февруари.
Турският премиер ще се срещне с емира на Катар Амир Хамад

Турският външен министър планира визита в Иран
09 февруари 2010 | 12:15 | Агенция "Фокус"
Анкара. Турският външен министър Ахмет Давутоглу заяви днес, че възнамерява да посети Иран скоро, за да даде тласък за дипломатическо разрешаване на противопоставянето около ядрените стремежи на Ислямската републики, предаде АФП.
Давутоглу заяви, че неговият офис работи по въпроса за организиране на визита в Техеран по-късно днес или след двудневното му посещение в Казахстан, което приключва в петък.
„По-малко вероятно е това да стане днес”, отбеляза министърът пред репортери в Анкара.

Турция и Индия имат голям потенциал за развитие на икономическите отношения, каза Абдуллах Гюл
09 февруари 2010 | 11:33 | Агенция "Фокус"
Делхи. Президентът на Турция Абдуллах Гюл изрази надежда посещението му в Индия да допринесе двете страни отново взаимно да се открият, предаде Анадолската агенция. По думите на държавния глава този процес вече е започнал и сегашната му визита в Индия цели неговото ускоряване.
Политическите отношения между двете страни са добри, отбеляза Гюл пред журналисти след днешното му официално посрещане в Делхи от индийския президент Пратибха Патил. Абдуллах Гюл добави, че двете страни са демократични, светски, с пазарно ориентирана икономика и отбеляза, че имат стратегическо местоположение в регионите си. Има голям потенциал за развитие на икономическите отношения между Турция и Индия и Турция ще го използва, изтъкна турският президент.

Един човек е в неизвестност след бурята в Анталия
09 февруари 2010 | 10:01 | Агенция "Фокус"
Анталия. Един човек е в неизвестност след бурята в Анталия, съобщава Анадолската агенция . Изчезнал е 51-годишен мъж, който се е качил на дърво, за се спаси от придошлата вода, но е бил отнесен от стихията.
Спасителните екип са успели да евакуират друг мъж, който се е бил качил на дърво на магистралата между Анталия и Манавгат.
17 души, сред които шест деца, са били спасени с хеликоптери.
Проливните дъждове наводниха десетки къщи, постройки и обработваеми площи в Анталия.

Петата консултативна среща на външните министри на Турция, БиХ и Сърбия ще се състои в Анкара
09 февруари 2010 | 00:18 | Агенция "Фокус"
Анкара. Тристранна консултативна среща на министрите на външните работи на Турция, Босна и Херцеговина и Сърбия ще се състои утре в Анкара, съобщава Анадолската агенция. Министрите Ахмет Давутоглу, Свен Алкалай и Вук Йеремич ще направят преглед на събитията в региона и ще да обсъдят какви стъпки може да се предприемат занапред, се казва в съобщение на турското външно министерство. Предвижда се турският премиер Реджеп Тайип Ердоган да приеме министрите.
Днешната среща в турската столица е петата на тримата министри
Давутоглу, Алкалй и Йеремич. Първата беше в Истанбул през октомври 2009., втората - през ноември в Истанбул, когато бе постигната договореност тези срещи да станат ежемесечни. Последваха срещи в босненската столица Сараево през декември и в сръбската столица Белград – на 15 януари.

Портал Турция

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2