Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

неделя, 7 февруари 2010 г.

TRT - VOT - News , 07.02.2010 !

Предстоят активни дипломатически контакти...

През предстоящата седмица Турция ще продължи да е арена на дипломатически иницативи засягащи основно Балканите и Евразия....

Изпратена 07.02.2010 10:43:52 UTC

Обновена 07.02.2010 10:43:52 UTC

През предстоящата седмица Турция ще продължи да е арена на дипломатически иницативи засягащи основно Балканите и Евразия.
В Анкара във вторник ще се проведе петата тристранна среща на механизма Турция-Сърбия-Босна и Херцеговина. На срещата ще присъстват външният министър на Турция Ахмед Давутоглу, външният министър на Босна и Херцеговина Свен Акалаж и външният министър на Сърбия Вук Йеремич. Външните министри на трите страни ще направят преценка на регионалните събития и на стъпките които ще бъдат предприети през предстоящия период.
След тази среща външният министър Давутоглу ще отпътува в сряда на посещение в Казахстан която е мандатен председател на Европейската организация за сигурност и сътрудничество и е първата страна от Общността на независимите държави, която е поела този пост.
Същевременно Турция се готви да поеме през юни от Казахстан мандатното председателство на конференцията за мерки за сигурност и контакти в Азия.
Поемането на този пост се оценява като откриваща се пред Турция възможност да окаже влияние над променящите се динамики на Азия.
През настоящата седмица в Анкара ще пристигне на посещение и генералният секретар на Съвета на Европа Торбьорн Ягланд.
Срещата се оценява като важна, тъй като ще даде възможност за обмяна на становище преди поемането от Турция на мандатното председателство на съвета на министрите на Европейския съвет за периода ноември 2010та-май 2011та година.
-
Карзаи благодари на Гюл за подкрепата...

Президентът Абдуллах Гюл заяви, че Турция ще продължи с решителност подкрепата си за Афганистан...

Изпратена 07.02.2010 10:38:45 UTC

Обновена 07.02.2010 10:38:45 UTC

Президентът Абдуллах Гюл заяви, че Турция ще продължи с решителност подкрепата си за Афганистан.
В изявлението на президентския прес-офис се отбелязва, че президентът на Афганистан Хамид Карзаи е потърсил по телефона президента Гюл и е благодарил за организираната в края на месец януари в Истанбул тристранна среща на високо равнище Турция-Афганиста-Пакистан и срещата на високо равнище под надслова "Дружба и сътрудничество в сърцето на Азия."
Карзаи също така е изразил и задоволството си от изявленията във връзка с Афганистан на президента Гюл, направени на формалното заседание в Истанбул на министрите на отбраната на страните членки на НАТО.
По време на телефонния разговор президентът Гюл увери афганистанския президент Карзаи, че подкрепата на Турция ще продължи с решителност и през предстоящия период.
-
Давутоглу призова към пълно ядрено разоръжаване...

Министърът на външните работи на Турция Ахмед Давутоглу подчерта, че се изпитва нуждата от нова визия за Близкия Изток...

Изпратена 07.02.2010 10:41:16 UTC

Обновена 07.02.2010 10:41:16 UTC

Министърът на външните работи на Турция Ахмед Давутоглу подчерта, че се изпитва нуждата от нова визия за Близкия Изток.
Министърът на външните работи Давутоглу присъства на организирания вчера в рамките на 46тата конференция за сигурност в Мюнхен панел на тема "Сигурност и стабилитет в Близкия Изток". В словото си той каза, че в Близкия Изток се изпитва нужда от активна политика и че едно палестинско дете е със същата ценост като своето израелско връстниче.
Давутоглу заяви, че със съществено значение е да бъдат признати границите в региона и подчерта, че подкрепят основаването на независима палестинска държава.
Давутоглу каза, че са против ядреното оръжие и искат намаляването и дори пълното ликвидиране на ядрените оръжия в региона и в целия свят.
Давутоглу отбеляза, че не се нуждаят от подобни оръжия тъй като са под защитата на НАТО, но се нуждаят от ядрена енергия за развитие на икономиката.
-
Гейтс се срещна с генерал Башбуг...

Гейтс и генерал Башбуг са отделили по време на срещата специално внимание на борбата с терористичната организация ПКК и на проблемите в Афганистан...

Изпратена 07.02.2010 10:35:45 UTC

Обновена 07.02.2010 10:35:45 UTC

Министърът на отбраната на САЩ Робърт Гейтс, който присъства на формалната среща на министрите на отбраната на страните членки на НАТО в Истанбул, премина в Анкара където проведе срещи с турски служители.
Гейтс разговаря с началника на турския генерален щаб армейски генерал Илкер Башбуг. По време на срещата бе подчертано, че докато не бъде ликвидирана терористичната организация ПКК, ще бъде невъзможно постигането на желаните резултати в борбата с тероризма.
В изявлението публикувано в интернет сайта на генералния щаб се заявява, че Гейтс и генерал Башбуг са отделили по време на срещата специално внимание на борбата с терористичната организация ПКК и на проблемите в Афганистан.
Подчертава се че генерал Башбуг е отбелязъл, че докато не бъдат ликвидирани лагерите на терористичната организация ПКК в северната част на Ирак, няма да може да бъде постигнат желаният резултат в борбата с тероризма и е посочил, че терористичната организация представлява заплаха и за Ирак.
В изявлението пише, че на срещата е било отбелязано, че паралелно на въоръжената борба с терористите, държавата трябва да предприеме и социални и икономически мерки, за да бъде намален притокът на нови членове на терористичната организация.
-
Реакция по повод изявленията на американския посланик...

Министерството на външните работи на Турция отправи предупреждение към посланика на САЩ в Анкара Джеймз Джефри...

Изпратена 07.02.2010 10:47:35 UTC

Обновена 07.02.2010 10:47:35 UTC

Министерството на външните работи на Турция отправи предупреждение към посланика на САЩ в Анкара Джеймз Джефри. Говорителят на министерството на външните работи Хюсеин Йозюгергин отбеляза, че не одобряват изявленията на американския посланик за един турски вестник и подчерта, че посланикът на САЩ няма правото да прави изявления във връзка със събития засягащи вътрешната политика в Турция и подчерта, че това изисква и дипломатическата етика.
Йозюгергин каза, че очакват от посланика на САЩ Джеймз Джефри да прояви по-голямо внимание.
-
Гюл ще посети Индия и Бангладеш...

Очаква се установяване на сътрудничество между кинематографските сектори на двете страни...

Изпратена 07.02.2010 10:33:16 UTC

Обновена 07.02.2010 10:33:16 UTC

Президентът Абдуллах Гюл ще посети Индия и Бангладеш.
По време на обиколката той ще бъде придружаван от 80 членна делегация от министри и бизнесмени.
В Индия Президентът Гюл ще разговаря с президента на тази страна и с други висши индийски служители.
Предвидено е да бъде направена преценка на възможностите за разгръщане на бизнес отношенията между двете страни.
Внимание привлича фактът, че по време на посещението ще бъдат предприети стъпки за установяването на сътрудничество между кинематографските сектори на двете страни.
След визитата в Индия, на 12ти февруари в петък президентът Гюл ще премине в Бангладеш.
-
Преглед на турския печат 07.02.2010

Преглед на новините по страниците на някои от турските вестници отпечатани на 7ми февруари 2010та година.

Изпратена 07.02.2010 08:12:22 UTC

Обновена 07.02.2010 08:12:22 UTC

Прегледа на днешния турски печат зaпочваме с новина на вестник Заман. Вестникът пише, че министърът на отбраната на САЩ Робърт Гейтс е осъществил важни контакти в Анкара и отговаряйки на въпросите на журналисти е подчертал, че Турция е с много специфично географско разположение и затова усилията й в различни сфери трябва да бъдат посрещани с респект и уважение. В новината пише, че Гейтс е разговарял с началника на турския генерален щаб армейски генерал Илкер Башбуг и е казал, че американската администрация е много доволна от приноса, който Турция оказва в Афганистан. Гейтс е подчертал, че не е отправял към турската администрация искането за изпращането на допълнителни военни сили в Афганистан. В новината се отбелязва, че по време на разговора Гейтс-генерал Башбуг, са били обсъдени въпроси засягащи Афганистан и борбата с терористичната организация ПКК.
Вестник Йени Шафак в новината озаглавена "Десант начело с Гюл в Индия и Бангладеш", пише, че президентът Гюл ще посети в периода 7-12ти февруари Индия и Бангладеш придружаван от многобройна делегация от министри, депутати, бизнесмени и журналисти. Вестникът съобщава, че президентът Гюл ще участва в турско-индийския делови форум и ще присъства на официалната церемония по откриването на турското генерално консулство в град Мумбаи в Индия. В новината пише, че университетът Амити ще връчи на президента Гюл почетна докторска титла и подчертава, че в Бангладеш, президентът Гюл ще разговаря с президента на тази страна Мохаммад Зиллур Рахман и в университета Дакка ще му бъде връчена почетна докторска титла.
В новината озаглавена "Единствения турски индустриалец в Палестина" вестник Стар отбелязва, че един турски бизнесмен е открил в Палестина цех за пластмасови изделия. В новината пише, че този бизнесмен е присъствал на организираното в края на седмицата в Истанбул заседание, по време на което са били обсъдени възможностите за основаването на турско-палестинска съвместна банка и изграждането на съвместна индустриална зона в Палестина, и е подчертал, че не само води търговия, но същевременно и оказва помощ на палестинския народ, страдащ от войните, от глад и нищета.

Портал Турция

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2