Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

четвъртък, 4 февруари 2010 г.

Българско народно събрание - 04.02.2010 г. !

Депутати отхвърлиха проект за осъждане на геноцида над българите в Османската империя !

04 февруари 2010

София. Депутатите от Комисията по правата на човека, вероизповеданията, жалбите и петициите на гражданите отхвърлиха проект за решение за осъждане на геноцида над българите в Османската империя (1396-1913 г.), внесен от Волен Сидеров и група народни представители, предаде репортер на Агенция „Фокус”. Според представено становище на Министерството на външните работи, досега този въпрос за осъждане на геноцида над българите в Османската империя не е бил поставян в двустранен или многостранен план. От ведомството посочват, че дори не разполагат с информация дали и в други държави (освен Армения), които са били част от Османската империя, е бил официално повдиган подобен въпрос по отношение на политиката към тяхното население през Средновековието.
Депутатите от комисията отхвърлиха и другите две предложения на „Атака” – проект за решение за уреждане на дълга на Република Турция към тракийските и малоазийските българи и проект за решение за признаване геноцида над арменците в Османската империя 1915-1922 г.

Галина ДИМОВА
-
Парламентарна комисия отхвърли проект за решение за признаване геноцида над арменците в Османската империя !

04 февруари 2010

София. Депутатите от Комисията по правата на човека, вероизповеданията, жалбите и петициите на гражданите отхвърлиха проект за решение за признаване геноцида над арменците в Османската империя в периода 1915-1922 г., внесен от Волен Сидеров и група народни представители, предаде репортер на Агенция „Фокус”. Най-остро реагира на този проект депутатът от ДПС Юнал Лютфи. Според него е показателен фактът, че такъв документ не е приеман от Европейския парламент.
„В Държавната агенция „Архиви” има документи за стотици хиляди насилствено потурчени арменци в района на Одринския вилает. За мен като историк въпросът за това дали е имало геноцид не е състоятелен – имало е, разбора се”, обясни обаче проф. Георги Бакалов, директор на Държавната агенция „Архиви”.
„Не мога да се съглася с тази ваша дефиниция, че е имало геноцид, имало е насилие и жертви. Нека комисията между Армения и Турция да реши този проблем”, каза Юнал Лютфи.
„Политиците може да се договарят до подобни проблеми, но между историците не може да има разбирателство. Все едно ние с македонските историци да намерим компромис за техните исторически претенции”, обясни историкът.
В свое становище по този казус Министерството на външните работи посочва, че евентуалното приемане на решение по арменския геноцид ще затрудни преговорите по нерешените въпроси с Турция, няма да прибави добавена стойност в отношенията ни с европейските партньори и със САЩ. Освен това приемането на такова решение ще доведе до сериозно влошаване на двустранните отношения между България и Турция. „Евентуалните морални дивиденти няма да оправдаят негативните последици в двустранните ни отношения с Турция, които ще произтекат от такова решение”, пише в становището на МВнР.
Галина ДИМОВА

Парламентарна комисия отхвърли проект за решение за уреждане на дълга на Турция към тракийските и малоазийските българи !

04 февруари 2010

София. Депутатите от Комисията по правата на човека, вероизповеданията, жалбите и петициите на гражданите отхвърлиха проекта за решение на Народното събрание за уреждане на дълга на Република Турция към тракийските и малоазийските българи, предаде репортер на Агенция „Фокус”. На заседанието на комисията трима от депутатите гласуваха „за” решението, трима се обявиха „против”, а се въздържаха четирима от депутатите.
Въпросът за обезщетяването на имотите на тракийските бежанци е основен приоритет на отношенията между България и Турция, сочи становище на Министерството на външните работи, изпратено до комисията по повод на проекта, предложен от „Атака”.
В документа от Външно министерство пише, че по договореност между президентите на България и Турция е създадена Смесена експертна комисия по нерешените въпроси между двете страни. Тази комисия заседава в 4 работни групи, като основната и най-голямата е тази по имуществените и социални въпроси. През май 2009 г. в Анкара се е провело първото заседание на Смесената комисия, на която България ясно е заявила желание за намирането на адекватно решение на въпроса с имотите на българските бежанци от Източна Тракия и Мала Азия. В същото време Турция е заявила диаметрално противоположни насрещни претенции от страна на България и затова е необходимо постигането на компромис, задължително на основата на баланса на интересите.
Галина ДИМОВА

ДПС и Коалиция за България са против приемането на проект за решение от НС за уреждане на дълга на Турция към тракийските българи !

04 февруари 2010

София. ДПС и Коалиция за България застанаха твърдо против приемането на проект за решение от страна на българското Народно събрание за уреждане на дълга на Република Турция към тракийските и малоазийските българи, стана ясно на заседание на Комисията по правата на човека, вероизповеданията, жалбите и петициите на гражданите, предаде репортер на Агенция „Фокус”. Предложението за приемането на такова решение е внесено от Волен Сидеров и група народни представители. „Не ставайте светци повече и от Папата”, призова депутатът от Коалиция за България Александър Радославов.
Според Юнал Лютфи тракийските бежанци трябва да бъдат обезщетени, но базата, на която трябва да се стъпи, е Ангорският договор от 1925 г. Никак не е лесно да се намери справедливо и балансирано решение на този проблем, смята Юнал Лютфи.
„Решенията, приети от Народното събрание, имат силата на закон и те задължават. Така че нека да оставим на смесената българо-турска комисия, бавно и последователно и резултатно, да достигне до решение на проблема”, призова депутатът от ДПС.
„Ако ние избързаме, наистина не само, че ще влошим отношенията между България и Турция, ние сме партньори в НАТО и нямаме политически нерешени проблеми. Един такъв прибързан акт от Народното събрание не само, че няма да има ползва, но и може да доведе, до евентуално влошаване на отношенията между България и Турция”, обясни Юнал Лютфи. Според председателя на комисията Йордан Бакалов от Синята коалиция искането на „Атака” не е притеснително.
Галина ДИМОВА

аф / Портал Турция

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2