Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

понеделник, 18 януари 2010 г.

Ердоган печели ислямската нобелова награда !

Януари 2010 Erdogan

Ердоган печели ислямската нобелова награда

Гасан Насър

Генералният секретар на Международната асоциация „Крал Фейсал” шейх Абдула Отеймин оповести, че турският премиер Реджеб Ердоган получава тазгодишната награда за „служба на исляма”. Комитетът по награждаването отбелязва в своите мотиви: „Ердоган е в авангарда на защитата на проблемите на ислямската нация и най-вече на палестинската кауза. Той олицетворява модела на съзнателен, мъдър ръководител сред ислямските лидери.” Освен това е подчертано, че турският премиер е реализирал „усилия за икономическо, социално и културно развитие. Те са довели до истински ренесанс, наредил неговата родина сред водещите в икономическо и промишлено отношение държави, придържайки се към принципите на демокрацията и справедливостта.”

Наградата е учредена през 1977 г. от тогавашния саудитски крал Фейсал и силно имитира раздаваните всяка година престижни нобелови отличия. Тя се присъжда в пет различни области, а именно: служба на исляма, ислямски изследвания, арабски език и литeратура, медицина и наука. Първата категория е най-престижната и съответства до голяма степен на тази, която комитетът в Осло дава за постижения в областта на мира.

Очевидно това саудитско отличие се вмества в логиката на динамизираните политически събития в региона на Близкия Изток. Избухналата преди два дни израелско-турска дипломатическа криза временно затихна, очаквайки своите нови прояви. Унижението, на което беше подложен турският посланик в Тел Авив Огуз Чиликол от заместник-министъра на външните работи Дани Аялон, е само една от кулминациите на тоталния срив между традиционните партньори Израел и Турция. Стана ясно, че не толкова турският телевизионен сериал с антиизраелско съдържание „Долината на вълците” е причината за нагнетяването на напрежението между двете страни.

Става въпрос за натрупването на събития, които видимо противопоставят интересите на Анкара и на Тел Авив. Израел е бил силно подразнен от факта, че по време на посещението на новия ливански министър-председател Саад Харири в Анкара, домакините са оказали голямо внимание на придружаващия го министър на земеделието, който е от „Хизбула”. Турция подписа договор за сътрудничество в тази област и изрази готовност за дългосрочно двустранно сътрудничество.

Освен това Тел Авив недоволства от факта, че сред хуманитарния „керван на мира” на пропалестинския британски депутат Джордж Галауей, пътуващ към Газа, за да вдигне обсадата, наложена от еврейската държава и Египет, е имало твърде много турски „доброволци”. Наред с това Анкара се е обърнала за помощ към президентите на Венецуела - Уго Чавес и на Южна Африка - Джейкъб Зума с молба да изпратят кораби с провизии в помощ на населението в Газа. Посоченият мотив е „да се прекъсне блокадата” на тази територия. Предложението от турската страна е предвиждало двата конвоя морски съдове да бъдат съпроводени лично от въпросните държавни глави, което би поставило на голямо изпитание израелските власти пред международната общност.

Израелски наблюдатели твърдят, че Тел Авив много активно се опитва да убеди администрацията на президента Обама, че правителството на Ердоган вече е напуснало прозападния близкоизточен блок, включващ Израел, Саудитска Арабия, Египет и Йордания и окончателно се е присъединило към т.нар. „Северен ислямски алианс”, в чиито редица са още Иран, Сирия, „Хизбула” и радикалното движение „Хамас”.

Сериозните експерти в еврейската държава отстояват мнението, че сагата с турския посланик в Тел Авив е тактическа грешка на екипа на Нетаняху. По-специално става въпрос за непремерените действия на външния министър Авигдор Либерман. Впоследствие се разбра, че именно премиерът е накарал своя министър да изпрати писмено извинение на турската страна. Всичко това обаче ще даде повод на Ердоган за още по-радикални антиизраелски действия. В тази връзка аналитичния израелски портал „Debka.file” цитира анонимен високопоставен турски представител, който твърди: „Не знаех, че израелците са толкова глупави. Те създават условия да се сбъднат мечтите на Ердоган.”

ориент.инфо / Портал Турция

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2