Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

сряда, 28 октомври 2009 г.

Османската империя трябва да се върне на Балканите,смята турският външен министър !

Божидар Димитров: Възстановяването на Османската империя противоречи на принципите на съвременната турска държава

29 октомври 2009 | 16:42 | Агенция "Фокус"

Велико Търново. За да се разпростре Османската империя в старите й предели, би трябвало самата Турска република да стане Османска империя отново, а това е много трудно, тъй като противоречи на принципите на Кемал Ататюрк и респективно на принципите, на които е изградена съвременната турска светска държава. Така министърът без портфейл проф. Божидар Димитров, коментира във Велико Търново изявлението на външния министър на Турция Ахмет Давутоглу, че трябва да бъде възстановена Османската империя в разговор с босненските лидери в Сараево, предаде репортер на радио „Фокус” – Велико Търново. „Много ми е интересно да чуя турските военни какво мислят по въпроса. Те на три пъти са се изказвали по него така, както те си знаят”, коментира проф. Димитров. Според него, ако все пак се променят граници, трябва въпросният външен министър да възстанови Османската империя първо на територията на Република Турция. „Второ – промяна на границите тук, на Балканите, сега вече става в този демократичен 21-ви век, само чрез избори или референдум. На балотажа обикновено обаче се появяват и САЩ, Русия и ЕС, а балотажи Турция никога не е печелила, каза още проф. Божидар Димитров.
Катерина АСПАРУХОВА

Божидар Димитров: Възстановяване на Османската империя означава първо унищожаване на светската турска държава


28 октомври 2009 | 19:11 | Агенция "Фокус"

София. Нямам официална правителствена информация за изказването на турския външен министър. Смятам, че македонската телевизия А 1 не е от най-надеждните източници. Още повече, че Османската империя е теократична държава (държава на една религия - ислям) и с нея се бореше, докато я унищожи, създателят на светската национална турска държава Кемал Ататюрк. Това каза пред Агенция "Фокус" историкът Божидар Димитров, министър без портфейл, който отговаря за българите по света.
Възстановяването на Османската империя на Балканите би трябвало да мине първо през унищожаването на съвременната светска турска държава. Оттам трябва да започне г-н Давутоглу. Що се отнася до промяна на границите днес на Балканите, това би могло да стане само чрез демократични и свободни избори и референдуми. Всеки друг начин би довел до "балотаж", на който ще се явят Съединените щати и Европейския съюз и Русия.

А1: Османската империя трябва да се върне на Балканите, смята турският външен министър

28 октомври 2009 | 17:12 | Агенция "Фокус"

Сараево. Османската империя трябва да се възобнови. Това заявил външният министър на Турция Ахмет Давутоглу в разговор с босненските лидери в Сараево, съобщи македонската телевизия А1. Давутоглу похвалил турската окупация на Босна като акт на освобождаване и изтъкнал, че Мехмед Паша Соколович щял да бъде обикновен селянин, ако не бил взет от неговото семейство. По думите на турския външен министър Турция има право и интерес да влияе в уреждането на отношенията на Балканите, Кавказ и Средния изток и да защити своето историческо наследство и собствената сигурност. По думите му в Турция има повече босненци, отколкото в Босна и Херцеговина, повече албанци, отколкото в Албания и повече чеченци, отколкото в Чечня, отбелязва А1.

>>>

Давутоглу: Отоманската империја да се врати на Балканот !



28.10.2009
Ахмед Давутоглу


Отоманското царство треба да се возобнови - рече шефот на турската дипломатија Ахмед Давутоглу во разговор со бошњачките лидери во Сараево.

Тој турската окупација на Босна ја пофали како чин на ослободување на овие простори и нагласи дека Мехмед Паша Соколовиќ ќе бил обичен селанец доколку Османлиите не го одвеле од неговото семејство.

Давутоглу вели дека Турција има право и интерес да влијае на уредувањето на односите на Балканот, Кавказот и Средниот Исток за да го заштити своето историско наследство и сопствената безбедност.

Според него, во Турција има повеќе Босанци отколку во Босна, повеќе Албанци отколку во Албанија и повеќе Чеченци отколку во Чеченија.

Шефот на турската дипломатија порача дека сака да го обнови Балканот на темел на политчките вредности, економската меѓузависност и соработка и културната хармонија - во тоа што бил отоманскиот Балкан.

http://www.a1.com.mk

>>>

Портал Турция

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2