Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

четвъртък, 8 октомври 2009 г.

Мюсюлман демократичен съюз ! / Диалози преди основаването !

Мюсюлман демократичен съюз !

Диалози преди основаването !

Вестник "Култура",Брой 34 (2561),07 октомври 2009

Много неща се казаха и написаха за основания в Славяново Мюсюлман демократичен съюз (МДС), за паметника на Незнайния турски войн, за Клуба за приятелство и братство в същото село или за Българския Червен полумесец. Братята Юзеирови и с. Славяново (бивше Борисово, бивше Караач Кьой) фокусираха върху себе си достатъчно медийно, политическо и институционално внимание - каквото не може да се каже, че е имало преди учредяването на МДС. (Нито клубът, нито паметникът са открити на 26 септември т.г. - клубът съществува вече почти година и никой не се интересуваше от него, а паметникът бе построен пред очите на всички преди месеци.) Идеята за нова партия, която да защитава малцинствени права и интереси, също не е нова.

Както и да се реши казусът с учредената от Юзеирови партия, той за сетен път показва, че си струва да се мисли и пише за нещата и преди да се случат, а не само след това. Защото което е било под повърхността на публичното внимание, пак ще се върне там, когато конкретният казус излезе от фокуса.

През лятото на тази година попаднах случайно на един турско-български интернет форум[1], в който темата за създаване на нова демократична партия в България се обсъждаше от месеци. Проследявайки част от написаното там, читателят може да попадне на интересни фрагменти. Сред спорещите са единият от братята Юзеирови, Юзеир, създателят на форума Сербест Коркмаз, небеизвестният Мендерес Кунгюн[2], както и хора с различна етническа принадлежност. Четейки тази дискусия, човек може да научи например, че първоначалният устав и име на МДС са взети от учредената преди няколко години в страната Християндемократическа коалиция. Както и някои други неща, може би по-съществени, макар и нямащи особено влияние върху това, което се получава накрая.

Следват цитати от мнения и коментари в тази дискусия.


*

Serbest Korkmaz, December 20, 2008 pm. Ние демократи предимно мюслюмани от много време готвим създаването на нова демократична партия. Една от идеите е да се възстанови Партията на Демократичните Промени[3], но имаме и много други варианти, които ще се решат на учредителният конгрес. Бихме искали да чуем мнението на всички, които биха искали да участвуват в това ново и прогресивно дело за България. Партията ще бъде универсална и отворена за всички, които споделят идеите ни независимо от произхода.

Serbest Korkmaz, January 22, 2009, 12:06:27 pm. Без ние Турците и другите мюсюлмани в България да организираме нова демократична партия в България отворена към всички етноси, България демокрация няма да види. А без стабилна политическа демокрация не може да има стабилно икономическо развитие. Парата бяга от демагогията и тоталитаризма. Само ние турците и мюсюлманите в България може да ударим една от най-големите пипала на октопода БСП, а именно ДПС и по този начин да я спрем от засилване на другите пипала на комунистите НДСВ и Напред.

Isyankar, January 22, 2009, 02:55:47 pm. ...още преди няколко години бях изградил една такава лична теза, че в мига в който се появи алтернатива на ДПС - самото движение (ДПС) трябва да не е вече етническо и да обвини всяка нова алтернатива нему в етнизация и противоконституционност, а тъй като са на власт - това е най-лесното.

KUNGŰN, January 24, 2009, 03:57:13 pm. Турско-мюсюлманското малцинство в България няма своя политическа партия, която да го представлява, тъй като това основно човешко право на сдружаване му е отнето конституционно, а българските партии не го интегрират, с което ние сме обречени на вечна изолация от демокрацията. Необходими са радикални промени на политическата система в България за да се премахне дискриминацията и гарантира равноправието на всички български граждани. Европа го изисква, а ние трябва да го реализираме!

Isyankar, January 24, 2009, 04:11:40 pm. Е, тогава, г-н Кюнгюн, не разчитайте на подкрепа от мен. По-скоро ще подкрепя ДПС. В България място няма за етнически или религиозни партии. Дори ДПС го осъзна. Пожелавам ви неуспех в задачата си да правите такава партия. J

Serbest Korkmaz. January 25, 2009, 03:26:58 pm. Все повече се убеждавам, че вина за диктатурата в България освен БСП и сателитите й ДПС, НДСВ и сие, носят и демократични партии като ДСБ и СДС. Вече на два пъти политици като Иван Костов, Петър Стоянов и много други подложиха динена кора на усилията на демократи сред мюсюлманите в България. Веднъж СДС не подаде ръка на усилията на Партията на Демократичните Промени - ПДП и втори път на НДПС. Високолицемерните политици заради тази си надменност си направиха салто мортале в дълбоката опозиция, където нищо не зависи от тях.

PETER, January 26, 2009, 04:24:07 am. Свободния човек гласува според личния си интерес, не според интереса на някой си с някакви си неудовлетворени властови амбиции. В Америка дали има етнически партии? Примерно партия на черните? Колко процента черни има в управлението?

Plamen Paskov, January 26, 2009, 05:08:17 am. Хубав въпрос... бих добавил още един, отново на база на местните реалии: В САЩ мюсюлмани има ли? Чувал съм, че да. А партия на мюсюлманите има ли? Колко члена имат в Конгреса и в Сената?

orhan, January 29, 2009, 11:57:00 am. По темата за Нова Демократична Партия – смятам, че това е един от начините да се притисне в ъгъла групата ченгета от ДПС, които са мащеха, а се представят за майка на турско мюсюлманското население – а иначе във всяко село си имат по един деребей, който естествено се занимава с рязане на гори и по избори коли и раздава овце, и хваща 10 коли да водят всички под строй да гласуват за ДПС. А деребеят е изкупил цялото село и кара все последни модели джипове, а край него все по-уплашеното турско население... страх, страх и само страх, щели да дойдат атакистите и пак да сменят имената [...] Имат ли избор трудолюбивите и простички хорица с тези промивки на мозъка, които им се правят. Кой осъзнава, че на нас турците партия не ни трябва – зад нас седи ЕС с всичките му видове правила и закони, и права и свободи за малцинствата – да не говорим, че те са в пъти повече от това, което ни предлага ДПС.

YUZEIROV[4], February 09, 2009, 04:55:14 pm. Искам да изкажа и моето лично мнение, че една нова партия, която се заема с трудната задача да защитава правата и свободите на етническите и регионални малцинства в България, не трябва и не може да прибягва до услугите на професионални политици, които срещу заплащане са готови на всичко. Един турчин от БГ, който се разхожда из София с костюм от 1000 лв. и се нарича политик, е просто агент на ДС и предател.

Лично познавам горди и доблестни турски политици, които, за да преживеят, доят няколко крави и работят на строежите или напуснали страната, но не са продали идеите и моралните си ценности.

YUZEIROV, February 10, 2009, 07:18:51 am. ... винаги съм твърдял, че ние сме първо мюсюлмани, след това турци, на трето място е професионалната ориентация и чак тогава идва българското гражданство, от което се вижда, че първите три неща за нас в БГ са сведени до минимум, а без тях гражданството се обезсмисля.

За да участваме активно в някоя партия, първите две да са приоритет, а не дипломата или професионалната реализация, които ние просто нямаме и няма как да имаме в близките 10 години, иначе ще повторим ДПС с ново име.

Petar2, February 10, 2009, 08:50:47 am. Не съм напълно съгласен с тезата ти. Смятам, че:

1. Трябва да сте ПЪРВО ХОРА, ВТОРО - ДА СТЕ СЪПРИЧАСТНИ КЪМ ПРОБЛЕМИТЕ НА СТРАНАТА И ОБЩЕСТВОТО, В КОИТО ЖИВЕЕТЕ, и чак тогава идват на дневен ред останалите неща. Неслучайно във всички западноевропейски страни не се допуска разделение на хората по етнос и религия - там всеки може да се смята за какъвто си иска по вяра и народност, СТИГА ДА НЕ ПРЕЧИ НА ДРУГИТЕ И ДА ДОПРИНАСЯ С КАКВОТО МОЖЕ ЗА ОБЩОТО БЛАГО - това е стил в западните общества.

2. Моите наблюдения са, че сред турската общност в България има достатъчно професионално подготвени и личностно свестни хора, които могат без проблем да се справят с управленски функции.

YUZEIROV, February 10, 2009, 11:33:05 am. Не съм съгласен. Ние сме родени като хора, а съпричастни към проблемите на обществото, което повече от век се опитва да ни асимилира и физически унищожи, е абсурдно, дори граничещо със самоубийство.

В европейската и в световната политика религиозната принадлежност е останала като християндемократи, които управляват почти цяла Европа и Америка, ислямските партии на арабите и персите, католическите на Южна Америка, будистките из Азия и др. са изключително религиозно настроени и следват моралните ценности на даденото вероизповедание.

Една партия, която няма религиозно предпочитание, ще попадне в графата на бизнес организациите, които си имат своите богове като долар и евро.

Едно не мога да разбера - как може в БГ да има християнска коалиция, а не може да има мюсюлманска партия.

KUNGŰN, February 10, 2009, 12:44:14 pm. Нова политическа партия според действащия закон може да бъде създадена от минимум 500 учредители български граждани. Само общото събрание на новоучредената партия може да обсъжда и избере своето ръководство и лидер на партията. […] Мнението ми е, че турско-мюсюлманското малцинство в България може да излъчи свои водачи по демократичен път без съдействието на държавните органи, ако му се позволи да организира учредителен конгрес за това. Досега бяха направени няколко неуспешни опита за създаване на партия на нашето малцинство. Необходимо е обединяване на усилията на всички радетели за тази идея и излъчване на пълномощници с доверие за един Организационен комитет.

Както изглежда, на 10 февруари т.г. Юзеир Юзеиров разбира някои подробности по създаването на политически партии.

YUZEIROV, February 10, 2009, 01:33:02 pm. Никога не съм регистрирал политическа партия, но ако наистина става с 500 члена, какво чакаме да регистрираме българска мюсюлман демократическа партия с подобаващ устав и платформа, а всичко личи, че имаме и лидер.

Petar2, February 10, 2009, 02:31:57 pm. YUZEIROV, Сербест предлага да се създаде политическа формация, в която да се обединяват демократи от всички етноси и религии. И това - по мое мнение, е много правилна позиция.

Смяташ ли, че една политическа формация, в чието име има "мюсюлман"-еди каква си, ще спечели доверието на хората, които не изповядват исляма като религия? И дали е уместно създаване на такава формация, която ще доведе до разединение на демократично мислещите хора? Не се заблуждавайте, колкото и широко скроени и демократично мислещи да са хората в България, тези, които са християни, винаги ще таят в себе си частица недоверие към една такава формация.

Serbest Korkmaz, February 10, 2009, 03:39:03 pm. 1.Уважаеми Юзеиров, идеята за мюслюман демократична партия не е прагматична и реалистична. Не смятам, че обвързването на религия с политика в която и да е страна е благоприятно, още повече в страна като България, където има доста наслоени предубеждения . Ако искаш да правиш хората религиозни и добри, го прави чрез установените джамии или граждански организации като "Червен полумесец".

Аз високо ценя твоята инициативност. Ела и помогни на общонационaлна универсална партия, която да направи това, което ДПС, СДС и ДСБ не успяха да направят, а именно: да обединят българският народ от всички етноси около демократичните ценности. При демокрацията всеки е свободен свободно да упражнява религията си, ритуалите си, културата си.

2. Уважаеми Кунгюн, не се опитвай да капсулираш наново малцинството. Колко немюслюмани очакваш в Партия като Турско Национално Обединение или Партия Улус "Нация"[5] . Ела подай ръка на моята идея...

YUZEIROV, February 11, 2009, 10:06:11 am. Не искам да бъда разбран неправилно, аз не съм фанатик или шериатаджия […], а представител на най-ново поколение мюсюлмани, напълно демократични, толерантни и готови на компромиси, но не едностранни.

Искам да отговорите честно как виждате един универсален, според вас, съюз от християни, мюсюлмани, евреи, атеисти, криминални престъпници (демократи), безпартийни и др. Ще си позволя да отговоря вместо вас – НЕВЪЗМОЖЕН, а дори и даже реализиран, ще прилича на поговорката за рибата, орела и рака.

Не можем, а и нямаме право да обединяваме всички хора под общ знаменател, трябва да приемем всеки представител на тези групи като уникален и запазвайки неговата идентичност, каквото и да е тя. Да се търси консенсус между всички или коалиране с близки на тяхното мислене и начин на живот. Нали всъщност това е демокрацията.

Лично аз не бих се коалирал с атеисти или така наречените демократи. Един човек без религиозна определеност и отредените от вярата му морални ценности е просто един ходещ мъртвец. Една християн-мюсюлманска партия, прегърнала здраво вярата, толератността и човешките ценности, ми звучи по-приемливо.

Ива, February 11, 2009, 11:59:45 am. Чудя Ви се, г-н Юзеиров, вадите си хляба в една демократична страна като Белгия и кой знае с колко "ходещи мъртъвци" (атеисти) или, мили Боже, хомосексуалисти, контактувате ежедневно или зависите от тях в една или друга степен, те по-лошо ли функционират от Вас, мислите? Светът се променя със или без Вашите крайни идеи, само се питам дали при дадена ситуация само с идеите ще си останете или и на крайни действия сте готов? Много съм любопитна да чуя Вашия отговор J

И напротив, една отворена към всички хора партия на база дадени демократични идеи ще ни свърши по-добра работа от малки партии за "избран" кръг хора.

YUZEIROV, February 11, 2009, 03:28:26 pm. Винаги съм твърдял, че един вярващ е по-ценен от 1000 неверника; и ще съм много по-горд и доволен от себе си, ако успея да събера и един малък брой хора. Защото нямам ни най-малко намерение да управлявам някого и най-малко България, за разлика от други форумисти. Ако някой от вас успее да влезе във властта и спечели първите си 100 хиляди, вече няма да е същият, а като станат 1 милион, ще бъде неузнаваем. Казвам ви го, за да ме разберете правилно, защото вече съм наблюдавал няколко такива трансформации; точно тук искам да подчертая, че религиозното убеждение в такъв момент играе голяма роля и ако такова няма, се повтаря познатият ни сценарий. Наистина, за голямо съжаление, живеем в много динамично време (тази дума не съществува в оригиналния текст - б. а.) и ежедневно променящи се ситуации и контактите с атеисти, хомосексуалисти и др. е неизбежен, но това не означава, че трябва да сме като тях. Те са част от мозайката, в която сме и ние, и моите уважения към техния избор, но мисля, че не бих искал да участвам в една формация с тях, а и те не биха искали да са с нас, те си имат свои проблеми и си ги решават по своему.

Isyankar, February 11, 2009, 03:03:58 pm. Мюсюлман-демократична партия не може да има в България, просто защото няма Християн-демократична.

Serbest Korkmaz, February 11, 2009, 08:38:57 pm.

За имане, има - Християндемократическа партия и още поне 8 партии и движения, имащи в името си думата християн (за справка вижтe # 22 и от # 184 до 192 ), но нито една от тях не е постигнала какъвто и да е успех в политиката. Смея да твърдя, че посткомунистическото българско общество не e много религиозно и думи като християн или мюслюман не биха впечатлили много избирателя.

Даже в една Турция няма успешна партия с мюслюман в името си. Теоретически не би трябвало да има проблем с регистрация на такава партия, съдържаща дума мюслюман, след като има толкова много съдържащи думата християн, но кому е нужно това, след като тя практически предварително е обречена на провал.

Такава партия не би имало никакъв съществен успех. България все още е страна с предразсъдъци и дори на местно ниво други партии биха избягвали тази партия за коалиция. […] Политическите партии трябва да обединяват хората на основата на общи политико-икономически възгледи за общественият договор, а не да ги разединяват, особено по първични критерии. Тази Mюслюман-демократична партия шериата ли ще има като основа за обществения договор?

В някакъв момент от дискусията Юзеир Юзеиров заявява, че е склонен да се откаже от формулата за мюсюлманска партия. По-късно се отрича от тази си позиция, изтъквайки, че обикновените хора няма да припознаят партия с общо название и платформа като своя, че нито ромът, нито помакът, нито турчинът, още по-малко християнинът или мюсюлманинът ще повярват в нея.

Колкото до Кунгюн, той престава да участва в дискусията, след като е уличен от един от членовете на форума като “муле на Доган”.

YUZEIROV, February 14, 2009, 04:11:07 am. За обикновения човек няма да означават нищо (възможните имена за партии, които Сербест му предлага – Партия на демократичните промени, Демократичен алианс за България, Нова демократична партия и др. – б. а.) и никога няма да прочетат платформата, за да разберат, че е за защита на малцинствата. Ромът, помакът и турчинът, да не говорим за мюсюлманина или християнина, не се споменават никъде.

Трябва да има дума, която изразява тяхното пряко участие, за да можем да разчитаме наистина на широка подкрепа от всички представители на тези групи.

Ahmed Ekrem, April 20, 2009, 12:57:05 pm. Конгюн е човек на ДПС, БСП и Атака, взети заедно. Ръфат се с ВМРО за парлама. Изборите дойдоха, направи ли Конгюн нещо? Нищо, нали? Докладва ли бунтарите като теб на ДПС? – и още как... В бедна страна с много откраднати пари много лесно се купуват бедни, алчни хора. Сербест, знаеш ли, че по събрания, попитан дали той е Сербест Коркмаз, отговаря неясно. А на някои места твърдял, че това е създаден от него форум. Провери си лично... Изпращам ти и интересни факти за “големия борец” Кунгюн. Кунгюн е муле на Доган.

В началото на август Юзеир Юзеиров пуска за обсъждане в електронния форум проектоустав на новата партия, която в първоначалния си вариант се нарича Българска мюсюлманска коалиция. Този устав има за първообраз устава на Християндемократичната коалиция. (Както уставът на Българския червен полумесец, регистриран тази пролет от Търговищкия окръжен съд, на която организация Юзеир Юзеиров е председател, има за първообраз устава на Българския червен кръст.) Ето и част от текста на този проектоустав:

“I. ОБЩИ ПОЛОЖЕНИЯ

Чл. 1 (1) Българска мюсюлманска коалиция (БМК) е сдружение от личности, приели морално-етичните норми на исляма, като поведение и начин на живот за себе си, приемайки правото на всяка човешка личност на вероизповедание.

(2) Целите, които си поставя БМК, са чрез утвърждаване на мюсюлманските добродетели в обществото да се гарантира личната свобода на гражданите, да се установи икономическа и политическа стабилност в страната, водещи към просперитет на отделната личност и нацията като цяло.

(3) Член на БМК може да бъде всеки български гражданин, без разлика на пол, раса, професия и образование, който е приел мюсюлманските принципи на поведение и морал за водещи в своя живот.

(4) Не могат да бъдат членове на БМК членове на организации от тоталитарен или национал-социалистически тип.”

Следва продължение на дискусията.

Serbest Korkmaz, August 13, 2009, 11:29:15 am. Според мен не трябва да се бърза със създаване на тази партия. По мои наблюдения не са нарушени религиозните права на мюсюлманите в България, а гражданските. Прибързаното създаване на една такава партия може да бетонира ДПС като удобната партия за мнозинството в България. Най-правилно би било тази организация с подходящо име да се създаде като гражданска организация. Поне в началото.

Предпочитам новата партия да е универсално демократична. В нея да участвуват всички хора, от всички етноси, които са осъзнали, че без единство и разбирателство между различните етноси и религии не може да се постигне просперитет в България. Тази партия да избегне грешките, които допуска например ГЕРБ, в момента се е превърнала в партия на етническите българи. Новата партия не трябва да стане партия само на етническите турци и религиозните мюсюлмани в България.

Разделението не помага на България и гражданите й. Разделението не помага и на малцинствата.

Serbest Korkmaz, August 14, 2009, 05:23:53 pm. 1. Създаването на такава партия би противоречало на светския характер на Република България и не би спомогнало за напредъка на мюслюманите в страната. Например съществуващите над 26 партии и политически движения, имащи в името си "християнски", нямат никакъв политически успех.

2. Бащата на турците Мустафа Кемал Ататюрк е разделил религията от държавата, т.е. от политиката. Твърдо вярвам, че всеки, който се чувствува турчин или мюслюманин, не трябва да работи срещу заветите и действията на Ататюрк. Той винаги е бил за "Мир у съседите, мир у дома".

В горния смисъл създаването на такава партия би служило на ислямистите в Турция. Аз лично съм привърженик на светските идеи на Ататюрк, а не на влиянието на религията в политиката, както иска ислямистката Ак Партия в Турция.

3. Създаването на партия на религиозна мюслюманска основа в страна с основно християнско население обрича такава партия на неуспех и дори някога да влезе в парламента, никоя българска партия не би се коалирала с нея.

4. Създаването на такава партия помага на ДПС, като я прави удобната, нерелигиозната партия. ДПС е раков тумор за България и мюслюманите в страната не трябва да й помагат служебно.

5.Обединение на религиозна основа означава разединение на гражданска основа с останалите граждани на България.

[…]

8. Уставът на партията, който си дал, на практика ограничава членуването на немюслюмани в нея. Това нарушава Конституцията на България.

Партията няма да бъде регистрирана с такъв устав. Само ще се вдига гюрултия, от която ще спечели фашистката партия ДПС.

9. Юзеиров, ти, който имаш клуб за приятелство, значи взаимно съжителство между хората от различни религии, защо искаш да разделиш хората по религиозен признак ? Нали в клуба и паметника полумесецът и кръстът са заедно. Защо искаш да създаваш религиозна партия, която е в противовес на досегашните ти ценности?

10. Юзеиров, наистина твоя ли е идеята за създаване на тази партия ? Ако искаш да помогнеш на малцинствата с нова политическа платформа, възстанови Партията на Демократичните Промени на героя за нас, турците и мюслюманите, Мехмед Ходжа. Универсална демократична партия, бореща се за Европейска България, в която се спазват правата на всички граждани. […] Мислих, мислих 99 пъти и един път реших: Религията и политиката не трябва да се смесват. И затова реших - не на Мюслюман-Демократична Партия. Да на гражданска организация например с име Мюслюмани за Мир и Справeдливост. (Mulims for Peace and Justice).

YUZEIROV, August 14, 2009, 06:06:43 pm. Една стара поговорка казва, че трябва да вземеш решение до седем вдишвания, а аз стигнах до решението за такава партия след милиони вдишвания, което означава, че съм имал доста време да мисля.

Една друга поговорка казва, че не можеш да угодиш на всички, но можеш да угодиш на себе си.

Юзеиров казва още, че няма намерение да привлича многобройна маса или да управлява, но иска да има такава партия на политическата сцена, че тя ще се кандидатира за общински кметове не толкова, за да ги изберат, а да се изгради едно общество, което е било «унищожено от руската инвазия». Впрочем, горе-долу по същото време, на 9 август, в друга тема от същия форум той пише следното:

YUZEIROV, August 09, 2009, 04:41:50 am. АЗ СЪНУВАХ ЕДИН СЪН (Мартин Лутер Кинг). В КОЙТО ВИДЯХ БЪДЕЩАТА КОНСТИТУЦИЯ НА БЪЛГАРИЯ. НЕ ПОМНЯ ВСИЧКИ ПОДРОБНОСТИ, НО СИ СПОМНЯМ ЗА ПЪРВИТЕ ТОЧКИ, В КОИТО СЕ КАЗВА: “Ние, народните представители на осмото Велико народно събрание, в намерението си да изразим народната воля и в стремежа си да изградим демократична, правова и социална държава, приемаме тази конституция. Глава първа, чл. 1.: БЪЛГАРИЯ Е ФЕДЕРАЛНА РЕПУБЛИКА С ПАРЛАМЕНТАРНО УПРАВЛЕНИЕ. Чл.2.: ФЕДЕРАЛНА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ Е ФЕДЕРАЦИЯ С ТРИ НЕЗАВИСИМИ ОБЛАСТИ, БЪЛГАРСКА, ТУРСКА И РОМСКА (виж Belgische Grondwet[6]), ВСЯКА ОТ КОИТО СЕ УПРАВЛЯВА ОТ СОБСТВЕНИ ОРГАНИ, ПОДЧИНЕНИ НА ФЕДЕРАЛНИТЕ ЗАКОНИ. Чл.3: ОФИЦИАЛНИТЕ ЕЗИЦИ СА БЪЛГАРСКИ, ТУРСКИ И РОМСКИ.

ПОВЕЧЕ НЕ СИ СПОМНЯМ, А И НЕ Е НЕОБХОДИМО, ТОВА Е ПРОСТО СЪН, НО СИ СПОМНЯМ ЗА СЪНЯ НА УБИТИЯ МАРТИН ЛУТЕР КИНГ, КОГОТО ВЧЕРА ПОГРЕБАХМЕ, А СЪНЯТ МУ Е ВЕЧЕ ДЕЙСТВИТЕЛНОСТ.

В края на месец август Юзеир Юзеиров е готов с второто, окончателно име на партията – Мюсюлман демократичен съюз. Той пуска и нов вариант на проектоустава й във форума. В член 1, ал. 3 на този вариант пише: “Член на МДС може да бъде всяка човешка личност, без разлика на пол, раса, професия и образование, който е приел ислямските принципи на поведение и морал за водещи в своя живот.” (Всъщност това, което се променя най-вече, е името на партията и конкретни характеристики на нейните символи.) Към този вариант за устав ще се направят, разбира се, още добавяния и редакции, преди окончателното му оформяне.

В началото на септември Сербест Коркмаз пише, че желае успех на Юзеиров.

На 15 септември е оповестена датата на учредителното събрание на МДС.



[2] Известен с неуморните си опити да създава партии или сдружинея на турска етническа основа. (Бел. ред.)

[3] Партията на демократичните промени бе създадена през май 1994 г. от бившия депутат на ДПС Мехмед Ходжа. На втория национален конгресна ПДП на 22 януари 2000 се взима решение за вливането й в ДПС.

[4] Юзеир Юзеиров, както и други участници в темата, пишат на латиница и без особено да държат на правописните правила (нещо, което разбира се е характерно за електронните форуми). За по-голяма читаемост и удобство цитираните тук мнения и коментари са изписани на кирилица и според правилата на правописа.

още от автора

Вестник "Култура",Брой 34 (2561),07 октомври 2009

Портал Турция

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2