Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

четвъртък, 8 октомври 2009 г.

Новините от и за Турция - 08.10.09 г. !

Има засилване в интереса на международните инвеститори към Турция, каза вицепремиерът Али Бабаджан
08 октомври 2009 | 15:09 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Има засилване в интереса на международните инвеститори към Турция, каза турският вицепремиер Али Бабаджан, пише турският вестник „Дюня„. Бабаджан, който е коориднатор по икономическите въпроси в кабинета, коментира годишните сесии на Междунардиня валутен фонд и Световната банка, които се състояха в Истанбул. Той каза, че има активизиране на интереса на международните инвеститори към Турция и на срещите е станало ясно, че международната бизнес общност има доверие в турската икономика. Той каза, че дори да не бъде взет заем от МВФ прилагането на средносрочната програма ще запази баланса в публичния сектор.

През декември можем да отворим глава „Екология” от преговорите с ЕС, каза главният преговарящ на Турция с ЕС
08 октомври 2009 | 14:44 | Агенция "Фокус"
Париж. През месец декември можем да отворим глава „Екология” от преговорния процес с ЕС, заяви главният преговарящ на Турция с ЕС Егемен Багъш, пише турският вестник „Дюня”. Егемен Багъш и министърът на правосъдието Садуллах Ергин разговаряха в Париж със заместник-председателя на Европейската комисия Жак Баро и еврокомисаря по разшщиряването Оли Рен. При срещата Баро посочи, че планира идния месец посещение в Турция. В разговора си Баро и турските министри обсъдиха борбата с нелегалната миграция, а с еврокомисаря Оли Рен се спряха върху очаквания доклад за напредъка на Турция към ЕС.
Багъш изложи направеното от началото на годината по преговорния процес за присъединяване. Изброявайки поотделно всичко направено, той подчерта, че това е доказателство за активизирането на реформения процес. Турският преговарящ каза, че работи усилено в посока за отваряне на нови глави в процеса за присъединяване към ЕС, но най-важното е всъщност Турция да стане страна, съответстваща на европейските стандарти. Той каза, че е готова стратегия от 1500 станици за преговорите по глава „Екология”, в която е заложено като цел изгщраждането на по-чиста страна и общество, което е чувствително към екологичните проблеми. Турският министър изрази надежда, че през декември глава „Екология” от преговорите ще бъде отворена.

Пиле няма да може да прехвръкне на мача на националните отбори на Армения и Турция на 14 октомври
08 октомври 2009 | 14:07 | Агенция "Фокус"
Бурса. При изключително засилени мерки за сигурност ще се играе мачът между националните отбори на Турция и Армения от квалификациите за световното първенство, съобщава телевизионният канал Си Ен Ен Тюрк. Няма да бъде позволено носенето на никакви плакати освен националните флагчета и флагчета с цвета на фанелките на отбора в червено и бяло. Валията на Бурса Шахабеддин Харпут даде информация за мерките, които се вземат за мача на 14 октомври на стадион „Ататюрк”. Той посочи, че няма да се допусне преди, по време и след мача да бъде нарушен редът и няма да се допуснат действия, които подкопават отношенията между двете страни. За да няма проблеми при посещението на президентите на двете страни и на арменската делегация на мача отговорните институции провеждат регулярни срещи за координация на дейността. Той посочи, че не е получил още категорична информация дали арменският президент ще дойде за мача, но те като валийство правят всички необходими приготовления.
За реда по време на мача ще се грижат над 2000 служители на реда и ако се налага ще искат още подкрепления от съседните околийски центрове.

Промишленото производство в Турция през август бележи спад с 6,3 % в сравнение с август миналата година
08 октомври 2009 | 12:40 | Агенция "Фокус"
Анкара. Промишленото производство в Турция през месец август е спаднало с 6,3 % в сравнение със същия месец на миналата година, съобщава телевизионният канал Си Ен Ен Тюрк. През август 2008 година това произвдство беше спаднало с 3,6 %. Според изнесените данни на Турския статистически институт в сравнение с предходния месец юли спадът в индустриалното производство е 5,7 %.
За август промишленият производствен индекс е 104,2, докато през юли е бил 110,3. Увеличаване в производствените индекси през август се регистрира в миннната и каменодобивната промишленост. Спад в производствените индекси се регистрира във фабричното производство, в производството на вода, електроенергия и газ.

ЮНЕСКО, обединяваща страните около универсалните ценности, трябва да продължи важната си роля, каза Абдуллах Гюл
08 октомври 2009 | 12:17 | Агенция "Фокус"
Париж. Световни организации като ЮНЕСКО, които обединяват страните около универсалните ценности, трябва да продължат да играят важна роля в света, каза турският президент Абдуллах Гюл на среща днес в рамките на 35-та сесия на ЮНЕСКО в Париж, пише електронното издание на турския вестник „Заман”. В изказването си Гюл подчерта, че се чувства особено щастлив, че е първият турски президент, който на сесия на световната органицзация. Като специален гост на конференцията на министрите Гюл поздрави избора на генерален секретар на ЮНЕСКО. Той подчерта, че организацията трябва да продължи да играе ключова роля в областта на опазването на културното наследство, образованието и науката, да продължи да дава принос за опознаването на културите и да бъде водещ посредник в налагането на културата на мира в света. По думите му в епохата на глобализация дейността на ЮНЕСКО е особено полезна и необходима и за решаването на глобални проблеми.

„Хюриет”: На 10 октомври ще бъде подписан протоколът за нормализиране на турско-арменските отношения
08 октомври 2009 | 11:47 | Агенция "Фокус"
Анкара. На 10 октомври, събота, ще бъде подписан протоколът за нормализиране на турско-аремнските отношения, пише турският вестник „Хюриет”. Докато продължава подготовката в Швейццария, където ще бъде подписан протоколът, турският премиер каза в интервю за „Уолстрийт джърнъл”, че ако Армения не поиска промени в текста, той ще бъде подписан. Той посочи, че не вижда никакъв проблем в подписването на този протокол, защото светът ще види, че Турция държи на думата си. По неговите думи президентите на Азербайджан и Армения ще имат среща в неделя и едно положително развитие на тази среща ще се отрази благоприятно и на процеса за нормализиране на отношенията между Армения и Турция.

Конкретни стъпки ще бъдат направени по кюрдското отваряне до началото на годината, каза Бешир Аталай
08 октомври 2009 | 11:15 | Агенция "Фокус"
Анкара. Процесът по кюрдското отваряне ще продължи с конкретни стъпки до началото на следващата година, заяви турският вътрешен министър Бешир Аталай, пише турският вестник „Хюриет”. На среща с представители на анкарски вестници Аталай изслуша предложения по политиката на кюрдско отваряне. Той посочи, че всеобщата амнистия и промяната на конституцията не стоят засега на дневен ред. Турският вътрешен министър призова също Партията на демократичното общество да не се противопоставя на процеса на кюрдско отваряне, защото това може да й доведе загуба на гласове на следващите избори. Той каза, че във втората половина на октомври в парламента ще бъде предоставена информация за първия етап от стъпки по кюрдското отваряне и изтъкна, че е много важно открито да бъдат разисквани всички въпроси, свързани с процеса. Относно борбата с тероризма той каза, че цел е ликвидирането на огнищата в Северен Ирак и продължават дипломатическите усилия в тази насока.

Си Ен Ен Тюрк: Политиката на Турция се анализира в годишния доклад на ЕК за напредъка на Турция към ЕС
08 октомври 2009 | 10:41 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Годишният доклад за напредъка на Турция към ЕС, който ще бъде оповестен идната седмица, анализира политиката на Турция за последната една година, съобщава телевизионният канал Си Ен Ен Тюрк. Докладът на ЕК ще стане публично известен на 14 октомври, сряда. В него комисията приветства динамизирането на външната политика в последния период и посочва, че в предприетата си политика по отваряне по редица въпроси правителството трябва да намери възможност да постигне консенсус с обществото. Изтъква се, че започналият диалог с Армения ще даде положителен принос за решаването на проблема между Азербайджан и Армения.
Отделя се голямо място на процеса по демократичното отваряне, включващо стъпки за решаването на кюрдския въпрос. Като положителни се оценяват откриването на канала на кюрдски език ТРТ 6 и напредъка по реализацията на проекта „Набуко”.
Отделна част в доклада засяга кипърския въпрос. Европейската комисия не заема позиция по въпроса за неизпълнения ангажимент от страна на Турция да отвори пристанищата и летищата си за Република Кипър с мотива, че преговорите между двете кипърски страни продължават. Позицията по този въпрос ще бъде определена на конференция на ЕК през декември.
Докладът засяга и функционирането на съдебната система и съдебната реформа в Турция, като посочва, че все още има редица недостатъци и препоръчва ускоряване на реформата. Също така ЕК иска ограничаване имунитета на депутатите. Критикува се, че все още не е открита православната духовна школа на остров Халки /Хейбелиада/ и учениците от алевийската общност не са освободени от задължителното изучаване на вероучение.

Турски печат: На сесиите в Истанбул МВФ и Световната банка взеха решения за глобално въздействие срещу кризата
08 октомври 2009 | 09:34 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Годишните сесии на Международния валутен фонд и Световната банка, състояли се на 6 и 7 октомври в Истанбул, решенията на двете водещи световни финансови институции и протестите срещу МВФ в центъра на Истанбул са водещата тема в турските вестници днес.
На сесиите в Истанбул бяха взети решения за въвеждане на нов ред в световната икономика след отшумяването на глобалната криза, пише „Заман”. Заключителната декларация на сесиите ще влезе в документацията на тези институции като „Истанбулски решения”. Предложенията за излизане от кризата вече ще се позовават на този документ в международните платформи. Решенията в Истанбул ще бъдат база и за пролетните сесии на МВФ и Световната банка и Г-20. Те имат важно значение за Турция.
В Истанбулската декларация се посочва, че има сигнали за излизане от кризата, но съживяването ще бъде бавно и за нейното преодоляване са необходими пълното сътрудничество и усилия на всички страни. Страните в развитие, сред които е и Турция, ще бъдат локомотиви на изхода от кризата. Сред взетите решения е промяната на квотите и правото на глас в МВФ и Световната банка. Финансовата система е посочена като една от най-важните причини за кризата и се препоръчва тя да бъде преструктурирана и да има по-действен контрол над нея.
На заключителното заседание на съвета на гувенрьорите, с което приключиха сесиите на МВФ и Световната банка, председателят на съвета - директорът на Централната банка на Виетнам Нгуен Ван Гиау, посочи, че са постигнали единодушие, че подкрепата на правителствата срещу кризата трябва да продължи.
Вестник „Сабах” пише, че с последния гонг вчера в Истанбул са приключили годишните сесии на МВФ и Световната банка, в които са участвали представители на 186 страни. Заместник-директорът на МВФ Джон Липски благодари за голямото гостоприемство и сърдечност на турските домакини и за чудесната организация на форума и посочи, че всичко е било прекрасно и впечатленията на участниците са превъзходни.
В заседанията в рамките на сесиите, на които бяха разисквани глобалното противодействие срещу глобалната криза, участваха финансови министри, директори на централните банки, банкери, водещи индустриалци и бизнесмени, академични експерти и представители на неправителствени организации от 186 страни. При закриването председателят на виетнамската централна банка като ротационен председател на съвета на гуверньорите изтъкна, че са взети решения МВФ да бъде начело на програма за бързо международно противодействие на глобалната криза, източниците на фонда да бъдат бързо увеличени и да бъде направена широка ревизия на фонда с оглед по-ефективна дейност.
„Хюриет” цитира думите на турския премиер Реджеп Тайип Ердоган във връзка с протестите срещу сесиите на МВФ и Световната банка, които превърнаха през изминалите два дни центъра на Истанбул в бойно поле. „Като призовах при откриването на сесиите да се вслушаме в гласа на протестиращите навън, нямах предвид онези, които чупят прозорци и витрини. Аз визирах протеста на онеправданите и потиснатите”, изтъкна турският премиер, осъждайки безредиците, които съпровождаха провеждането на форума.
Той добави, че сам по себе си протестът не е нападение, но протестът не означава да се чупи, троши, да се разбива. „Каква е вината на собствениците на магазини, офиси, работилници там. Ако ще протестираш, вземай мегафона и призовавай, викай, издигни плакати, но не е позволено да унищожаваш”, каза Ердоган.
Вестник „Милиет” се спира на изказването на бившия директор на Програмата за развитие на ООН и настоящ председател на Международния консултативен съвет на АКБАНК Кемал Дервиш на семинар в рамките на годишните сесии на МВФ и Световната банка. Дервиш посочи, че стабилността на банковата система в Турция е възпряла въздействието от срива на международните финансови пазари. Според него в момента трябва да се приложат финансови програми за подпомагане на реалната икономика, което ще даде възможност Турция да влезе групата на най-развитите икономики.
В една от многобройните публикации във вестник „Радикал” се цитира президентът на Световната банка Роберт Зоелик, че в резултат на кризата 90 млн. души в света ще живеят в крайна бедност, повече от 59 млн. души ще загубят работата си, а в слаборазвитите страни в Африка ще умрат 50 000 бебета. Зоелик посочи, че въпреки призивите към водещите финансови институции да не позволяват повече кризи, няма никаква гаранция, че при отворена и глобална икономика няма да има следващи такива.

„Ватан”: ЕС трябва да окаже натиск върху Турция да приеме арменския геноцид, се посочва в доклад на ЕП
08 октомври 2009 | 07:59 | Агенция "Фокус"
Страсбург. Европейският съюз трябва да окаже натиск върху Турция да приеме арменския геноцид, се посочва в доклад на Европейския парламент, изготвен от докладчика Елмар Брок, пише турският вестник „Ватан”. На конференция в Европейския парламент, организирана от Федерацията на арменците в Европа, светската еврейска общност, действаща под шапката на Християндемократическия съюз и френската организация IBUKA, посветена на геноцида, християндемократът Елмар Брок, отговарящ за политиката по разширяването, посочи, че ЕС трябва да окаже натиск върху Турция да приеме факта, че е извършен геноцид срещу арменците. „Приемането на истината за миналото и изваждането на поуки от него е една от ценностите на ЕС като институция”, изтъкна германският християндемократ. По думите на Брок, ако се отрича миналото, не може да се върви напред. „Историята е част от нашата идентичност и ние трябва да потърсим отговорност от нея. Това е нашето човешко задължение”, посочи в доклада си европейският парламентарист.

Президентът на Турция ще участва в министерска среща на ЮНЕСКО
08 октомври 2009 | 06:27 | Агенция "Фокус"
Париж. Президентът на Турция Абдуллах Гюл ще посети днес централата на ЮНЕСКО в Париж, предаде Анадолската агенция. Турският президент ще вземе участие в министерската среща на ЮНЕСКО като специален гост по покана на генералния директор на организацията Коичиро Мацуура.
Гюл пристигна вчера във френската столица. Програмата му включва разговори с френския държавен глава Никола Саркози.

Портал Турция

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2