Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

четвъртък, 8 октомври 2009 г.

Радио "Гласът на Турция" - 08.10.2009 г. !

Преглед на турския печат 08.10.2009 г.

Обзор на някои от издаваните в Турция вестници от 8 октомври 2009 година.

Posted 08.10.2009 08:46:13 UTC

Updated 08.10.2009 08:46:13 UTC

Bестник Заман съобщава за решенията взети на годишните сесии на МВФ и Световната банка в Истанбул. Вестникът съобщава, че годишните сесии на МВФ и Световната банка са приключили вчера. В новината пише, че заключителната декларация на сесиите, която ще влезе в документацията на тези институции като „Истанбулски решения” е от естество на пътна карта за новия световен порядък, който ще бъде установен в края на световната криза. В заключителната декларация се акцентува на значението на развиващи се страни като Турция за глобалната икономика и се отбелязва, че е било взето решение кризата да бъде преодоляна с пълното сътрудничество и усилията на всички страни.

Вестник Сабах в новината със заглавие „Преговорите с МВФ продължават на техническа основа” съобщава, че държавният министър и вицепремиер Али Бабаджан е отбелязал, че консултациите и преговорите на техническа основа между Турция и МВФ ще продължат и е казал дословно „В никакъв случай не трябва да се отдава значение на изявленията правени от некомпетентни лица и лица, които са извън процеса”.

В новината със заглавие „Не ставайте пленници на диаспората” вестник Йени Шафак отдава място на изявленията на премиера Р.Т.Ердоган. Вестникът предава, че в интервю за вестник „Уолстрийт Джърнал” премиерът Ердоган е казал, че Турско-Арменските протоколи ще бъдат подписани на 10 Октомври, събота в случай, че Армения не поиска промяна в текста. Ердоган е отбелязъл, че Армения не трябва да позволява да се превръща в пленник на диаспората.

Вестник Джумхуриет в новината със заглавие „Обиколката за убеждаване на диаспората протича много проблемно” предава, че държавният глава на Армения Серж Саркисян е бил посрещнат с протестни реакции в Бейрут. В новината се отбелязва, че докато 55 годишният гражданин на име Абажан участвал в протестните демонстрации е казал, че ще вземе оръжие в ръка в случай, че отношенията между двете страни се нормализират, то 34 годишния Асмарян е казал „Нормализирането на отношенията може да бъде в полза на Армения. Това решение ще бъде взето от Арменската държава”.

Вестник Джумхуриет публикува новината за анулирането от Конституционния съд на Италия на закона даващ имунитет на президента, премиера и председателите на двете камари на парламента със заглавие „Отмениха имунитета в Италия”. Вестникът предава, че Конституционният съд на Италия е обявил закона за имунитета на високопоставени политици за противоречащ на Конституцията на страната. Вестникът отбелязва, че с анулирането на въпросния закон премиера на Италия Силвио Берлускони ще може да бъде съден.

Вестник Хабер Тюрк в новината със заглавие „Утре САЩ ще бомбардират луната” пише, че НАСА в рамките на дейностите за търсене на вода на луната, които се водят от дълго време насам утре ще бомрадира луната. Вестникът предава, че този сблъсък с луната при който ще бъде образуван голям отвор има за цел търсенето на лунна вода. Вестникът отбелязва, че космическия кораб, който ще бъде изстрелян в петък от НАСА след като се доближи до повърхността на луната ще изстреля ракета.
-
Новини 08.10.2009 Hовини 1400
-
Емисии 08.10.2009 Емисия 1400
-
Портал Турция

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2