Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

петък, 23 октомври 2009 г.

Членството на Турция в ЕС е най-важният цивилизационен проект !

Членството на Турция в ЕС е най-важният цивилизационен проект след обявяването на републиката, каза Егемен Багъш !

23 октомври 2009

Ескишехир. Стремежът на Турция за членство в ЕС е най-важният проект за издигане на Турция до съвременната цивилизация след обявавеното на турската република, заяви държавният министър и главен преговарящ с ЕС Егемен Багъш, пише турският вестник „Заман”. На семинар в университета „Анадолу” на тема „Връзките между Турция и ЕС – бъдеще и очаквания”, организиран от дружеството на младите бизнесмени в Ескишехир, Багъш изтъкна, че Ескишехир е модел на толерантност и съжителство на различни етнически групи, политически възгледи и религии. Той каза, че проектът за членство в ЕС е най-важният цивилизационен проект след провъзгласяването на турската република от Мустафа кемал Ататюрк.
„Ние няма да забравим момента, когато на 17 декември 2004 година премиерът ни удари по масата в Брюксел и каза, че молба за присъединяване на Турция към ЕС е депозирал още Аднан Мендерес през 1959 година, но периодът от 45 години мина без дори да получи дата за преговори”, подчерта Багъш и добави, че да се хвърля цялата вина само върху ЕС ще бъде погрешно, защото и в Турция са били извършени през това време военни преврати.
По думите му днес вече Турция много се е доближила до Европа, отворила е 11 преговорни глави, станала е много по-демократична и свободна.

фокус / Портал Турция

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2