Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

петък, 23 октомври 2009 г.

Новините от и за Турция - 23.10.2009 г. !

Членството на Турция в ЕС е най-важният цивилизационен проект след обявяването на републиката, каза Егемен Багъш
23 октомври 2009 | 14:53 | Агенция "Фокус"
Ескишехир. Стремежът на Турция за членство в ЕС е най-важният проект за издигане на Турция до съвременната цивилизация след обявавеното на турската република, заяви държавният министър и главен преговарящ с ЕС Егемен Багъш, пише турският вестник „Заман”. На семинар в университета „Анадолу” на тема „Връзките между Турция и ЕС – бъдеще и очаквания”, организиран от дружеството на младите бизнесмени в Ескишехир, Багъш изтъкна, че Ескишехир е модел на толерантност и съжителство на различни етнически групи, политически възгледи и религии. Той каза, че проектът за членство в ЕС е най-важният цивилизационен проект след провъзгласяването на турската република от Мустафа кемал Ататюрк.
„Ние няма да забравим момента, когато на 17 декември 2004 година премиерът ни удари по масата в Брюксел и каза, че молба за присъединяване на Турция към ЕС е депозирал още Аднан Мендерес през 1959 година, но периодът от 45 години мина без дори да получи дата за преговори”, подчерта Багъш и добави, че да се хвърля цялата вина само върху ЕС ще бъде погрешно, защото и в Турция са били извършени през това време военни преврати.
По думите му днес вече Турция много се е доближила до Европа, отворила е 11 преговорни глави, станала е много по-демократична и свободна.

Засилват се протестите в Турция срещу посрещането на завръщащи се групи от ПКК и освобождаването им
23 октомври 2009 | 14:10 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Засилват се реакциите и протестите в Турция срещу церемониите по посрещане на завръщащи се групи от Кюрдската работническа партия /ПКК/ и освобождаването им от властите, пише турският вестник „Хюриет”. Семейства на загинали в борбата срещу тероризма се събраха при Едирнекапъ в Истанбул, за да протестират срещу това. Група от 250 души затвори стария път за Одрин в знак на протест срещу амнистирането на групи от ПКК и процеса на демократично отваряне, като развяваше турски знамена и скандираше лозунги.

Рахшан Еджевит основа Демократична лява народна партия, която си поставя за цел отстраняване на ПСР от власт
23 октомври 2009 | 13:38 | Агенция "Фокус"
Анкара. Съпругата на покойния премиер и лидер на Демократичната лява партия в Турция Бюлент Еджевит Рахшан Еджевит основа Демократична лява народна партия, след като през юни напусна ДЛП, пише електронното издание на турския вестник „Хюриет”. В изявление 86-годишната съпруга на покойния Еджевит посочи, че ДЛП се е отдалечила от своята основна рамка и от ценностите, които е защитавал Бюлент Еджевит. По думите й действията на партията също са станали твърде редки и тя се намира в безсилие. Според Рахшан Еджевит на последния конгрес на ДЛП е бил избран лидер, който е далеч от философията на партията, създадена от нейния съпруг. Според нея ДЛП е приключила с демократичната лява идеология и по тази причина напусналите ДЛП основават нова партия, която си поставя за цел отстраняването на Партията на справедливостта и развитието от власт.

”Заман”: Турция ще засили търсенето на отговорност от извършителите на домашно насилие
23 октомври 2009 | 13:01 | Агенция "Фокус"
Анкара. Държавният министър, отговарящ за жените и семейството в Турция Селям Алие Каваф заяви, че Турция е била многократно осъждана досега от Европейския съд за правата на човека за случаи на насилие над жените и децата, пише турският вестник ”Заман”. Причина за налагането на съдебните санкции срещу Турция е и фактът, че извършителите на тези деяния не стават известни и не понасят съдебна отговорност. Каваф посочи, че за да бъдат решени тези случаи, е бил подписан протокол с министерството на вътрешните работи за защита на жените и децата от органите на полицията при случаи на домашно насилие и насилие на улицата. По думите й жертвата на домашно насилие когато се завърне от полицията в дома си става жертва на по-голямо насилие. С подписания протокол от страна на Института за социални дейности и защита на децата и вътрешното министерство най-официално се прогласяват задълженията и отговорността на тези институции при установяване на виновника и защита на жертвата, посочи турската министърка.

Турският генерален щаб изрази остра реакция срещу церемониите по посрещане на завръщащи се терористи от ПКК
23 октомври 2009 | 11:59 | Агенция "Фокус"
Анкара. Генералният щаб на Турция изрази остра реакция срещу церемониите по тържественото посрещане на завръщащи се терористи от лагери на Кюрдската работническа партия /ПКК/, пише електронното издание Хабертюрк. Главният секретар на Генералния щаб генерал Ферит Гюлер заяви във връзка с предаването на терористи на ПКК, че по никакъв начин не могат да се приемат събитията от 19 октомври и следващите дни при завръщането на групата. В изявление Гюлер изтъкна, че всички трябва да се въздържат от поведение и действия, които ще отведат страната към поляризация и сблъсъци. „Случващото се няма да повлияе на нашата решимост за борба срещу тероризма”, посочи той.

„Сабах”: Парламентарните избори в Турция ще се състоят вече на 4 години
23 октомври 2009 | 11:40 | Агенция "Фокус"
Анкара. Парламентарните избори в Турция ще се състоят вече на 4 години, пише турският вестник „Сабах”. Турският парламент скоростно прие закона, който предвижда депутатите да се избират на 4 вместо на 5 години. Също според приетите поправки всяка провинция ще избира най-малко двама депутати. Приемането на закона се налагаше заради разногласието в конституцията и избирателния закон след приетите поправки в конституцията през 2007 година. От предложения закон обаче беше извадено предложението изборите да се провеждат винаги през ноември.
Приети са поправките, предвиждащи избиране на най-малко двама депутати от всички провинции. Това се налага от опасенията, че поради голямата вътрешна миграция някои провинции няма да могат да излъчат повече от 1 депутат.
Ако се приложи приетият закон следващите парламентарни избори трябва да се състоят през юли 2011 година, но ако се приеме завареното положение за настоящите избрани депутати, то изборите ще са през юли 2012 година, пише вестникът.

„Хюриет”: Путин зарадва Турция и за казахския петрол
23 октомври 2009 | 11:22 | Агенция "Фокус"
Анкара/Санкт Петербург. На вчерашната тройната среща на най-високо равнище в Санкт Петербург във формат Русия-Италия-Турция, в която турският премиер Реджеп Тайип Ердоган участва чрез телевръзка, руският премиер Владимир Путин е зарадвал Анкара с радостна новина за петрола; поне толкова важна, колкото и тази за природния газ, пише днес турският вестник „Хюриет”. Веднага след приключване на енергийната среща на най-високо равнище говорителят на Путин Дмитрий Песков направи специални изявления за „Хюриет”.
Започвайки с находчивата констатация, че „към вече съществуващите руско-турски мостове в енергетиката, туризма и търговията сега се е прибавя и телеконферентна връзка”, Песков съобщи, че в разговора между тримата премиери Владимир Путин е съобщил на турския премиер радостна новина за казахския петрол. Преди няколко дни Путин е разговарял с президента на Казахстан Нурсултан Назарбаев /в момента на официално посещение в Турция – бел. на „Фокус”/ по въпроса за петролопровода Самсун-Джейхан. В разговора той е „получил уверението на Казахстан за подкрепа на този петролопровод, който Турция ще изгради”.
Руският печат констатира, че Турция е успяла да направи бартер на петрола с природния газ, пише „Хюриет”. „Время новостей” оповестява и обяснява защо Турция, която е един от учредителите на проекта „Набуко”, толкова лесно даде „зелена светлина” на конкурентния руски проект „Южен поток” с лаконичното послание: ”Бартер с природния газ заради петрола”. В публикацията се припомня, че по време на визитата си в Турция през август Владимир Путин е подписал протокола за петролопровода Самсун-Джейхан, на който Анкара придава голямо значение, като е дал дума и Русия да участва в него. В проекта за петролопровода Самсун-Джейхан от Турция участва икономическата групировка Чалък с 50% и от Италия - компанията ENI също с 50%, а руската компания „Роснефт” е дала дума да изпомпва петрола, пише турският вестник „Хюриет”.

„Сабах”: Отношенията между Турция и Казахстан бяха издигнати на ниво стратегическо сътрудничество
23 октомври 2009 | 11:05 | Агенция "Фокус"
Анкара. Споразумение за стратегическо сътрудничество беше подписано между Турция и Казахстан при визитата на президента Нурсултан Назарбаев в Анкара, пише турският вестник „Сабах”. Това е първото подобно споразумение, което Анкара подписва с една тюркска република. Казахстанският президент Назарбаев беше приет вчера от президента Абдуллах Гюл и премиера Реджеп Тайип Ердоган. Той се срещна също с председателя на парламента Мехмет Али Шахин и лидера на Нарознорепубликанската партия Дениз Байкал.
На пресконференция след срещата си Гюл и Назарбаев изтъкнаха, че отношенията между двете страни са издигнати на ниво стратегическо сътрудничество. Гюл посочи също, че през 2010 година двете страни ще председателстват организациите, отговарящи за сигурността на Европа и Азия. Гюл изрази задоволството си от обстоятелството, че Казахстан провява интерес към проекта „Набуко” и готовност за сътрудничество в енергийната област.
Президентът на Казахстан от своя страна изтъкна, че отношенията между двете страни не могат да се измерват само в пари. Турция като модел на светска страна в мюсюлманския свят е ключов партньор на Казахстан и модел за развитие и сътрудничеството между тях трябва да се разширява в името на бъдещите поколения.

„Хюриет”: Подкрепа от Ердоган за „Южен поток”
23 октомври 2009 | 10:20 | Агенция "Фокус"
Анкара/Санкт Петербург. Премиерът на Турция Реджеп Тайип Ердоган участва вчера чрез конферентна връзка в срещата на премиерите на Русия и Италия Владимир Путин и Силвио Берлускони в Санкт Петербург, на която е обсъден проектът „Южен поток”, пише турският вестник „Хюриет”. При включването си чрез телевръзка в срещата Путин-Берлускони, Ердоган се задоволи да изтъкне, че оказва подкрепа на подготовката на проекта „Южен поток”, в който руснаците и италианците са партньори.
Трасето на проекта за тръбопровода „Южен поток”, който Русия развива срещу проекта на Запада „Набуко” за пренасяне на природен газ от Каспийско море, навлиза в Черно море от руското пристанище Новоросийск. С даденото от Турция разрешение тръбопроводът да преминава през турски крайбрежни райони, трасето ще се движи близо до крайбрежието на Турция и ще излезе на сушата в близост до българския град Варна. На Балканите трасето на „Южен поток” ще се раздели на два ръкава и през Сърбия ще достига Италия и Австрия. Стойността на проекта се изчислява на 25 милиарда долара. С вчерашната тройна среща на най-високо равнище се цели през 2013 год. Украйна напълно да бъде изключена от транзитните пътища, пише турският вестник „Хюриет”.

Турски печат: Управляващите призоваха да не се извличат политически дивиденти от предаването на групи на ПКК
23 октомври 2009 | 09:49 | Агенция "Фокус"
Анкара. Оставянето на оръжието от активисти на Кюрдската работническа партия /ПКК/ и завръщането им по домовете в Турция, както и разгорещените коментари и реакции в тази връзка са в центъра на вниманието на турските вестници и днес. Вестник „Хюриет” пише, че премиерът Ердоган е отправил предупреждение към онези, които искат да извлекат от завръщането на членове на ПКК политически печалби. Той e посочил, че ако този процес се възприема като извличане на политическа изгода, могат да го зачеркнат, но не желаят това. „Очакваме продължение, но ако то не дойде, нямаме какво да направим. Държавата, респ. турската република има основни и неотменни принципи и този процес е последен шанс. Ако бъде успешен ще е добре. Никоя друга политическа сила няма да има силата и смелостта да го приложи”, изтъква Ердоган.
Той критикува също твърденията, че членовете на ПКК, които са слезли от планинските лагери, ще се включат в групата на Партията на демократичното общество в парламента.
Вестник „Сабах” пише, че превръщането на завръщането по домовете на кюрдски активисти като първо стъпало от процеса по демократично отваряне в политическа демонстрация и средство за извличане на политически дивиденти обезпокои управляващите в Анкара. При посещенията си в Ерзурум и Агръ предния ден Ердоган призова да се действа отговорно и положителното отношение да не се политизира. Той изрази остра реакция и срещу униформата, с която се завръщат кюрдските активисти. По думите му това е обезпокоило и Запада.
Вестник „Милиет” цитира коментара на президента Абдуллах Гюл за кадрите, които бяха излъчени и публикувани в медиите при завръщането на групата на ПКК през граничния пункт Хабур. Гюл призовава всички „да дойдат на себе си” и определя като провокативни някои действия и излъчени кадри.
Вестник „Заман” пише, че превръщането на завръщането на групата от 34 активисти от лагери на ПКК в празник е породило остри словесни сблъсъци в Турция. Според някои посрещането се е превърнало в политическо шоу. Прокюрдската Партия на демократичното общество обаче го определя като празник на мира и въодушевление от мира.
Вестник „Радикал” цитира коментара на опозиционния лидер Дениз Байкал, че терористите изведнъж са се превърнали в герои и Кюрдската работническа партия /ПКК/ е била реабилитирана.

„Милиет”: Групата от европейското крило активисти на ПКК пристига в Турция на 28 октомври
23 октомври 2009 | 08:45 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Групата от европейското крило от активисти на Кюрдската работническа партия /ПКК/ пристига в Турция на 28 октомври, пише турският вестник „Милиет”. Групата ще се състои от 15 души и ще отлети за Истанбул от германското летище Дюселдорф. Ден преди да отлети за Турция тя ще даде пресконференция в Брюксел, на която ще представи целите на завръщането си. Очаква се групата на ПКК да бъде изпратена и посрещната със специална церемония, организирана от специален комитет. На церемониите се очаква присъствие от лица в различни страни.

„Йени шафак”: Владимир Путин благодари на турския премиер за разрешението за газопровода „Южен поток”
23 октомври 2009 | 08:25 | Агенция "Фокус"
Анкара/Санкт Петербург. Турският премиер Реджеп Тайип Ердоган и премиерите на Русия и Италия Владимир Путин и Силвио Берлускони разговаряха вчера по телеконферентна връзка по важни енергийни проекти, пише турският вестник „Йени шафак”. Пръв разговора чрез телевръзка започна Путин, който благодари на Ердоган и турското правителство за взетото решение за даване на разрешение за поставяне на тръбата по проекта „Южен поток” през турската икономическа зона в Черно море.
Берлускони от своя страна изтъкна, че този проект ще увеличи от своя страна екологичната сигурност при преминаването през Босфора.

Заедно с Русия можем да се включим в проекта за петролопровода Самсун-Джейхан, каза Нурсултан Назарбаев
23 октомври 2009 | 07:59 | Агенция "Фокус"
Анкара. Казахстан може да подпомогне проекта за петролопровода Самсун-Джейхан, заяви президентът Нурсултан Назарбаев по време на посещението си в Анкара, пише турският вестник „Сабах”. В изказване пред депутатите в турския парламент президентът на Казахстан Нурсултан Назарбаев отправи послание за продължаване на сътрудничеството между Турция и Казахстан в енергийната област. Той посочи, че колкото Турция е подходяща да стане енергиен коридор, толкова и Казахстан има потенциал. Казахстанският президент изтъкна, че страната му е готова да подкрепи проекта Самсун-Джейхан.
В изказването си, което беше прекъсвано с ръкопляскания от залата, Назарбаев подчерта, че Казахстан е получил голяма помощ в първите години на своята независимост чрез турските инвестиции в страната. В момента търговският обмен между двете страни е над 3 милиарда долара, а Казахстан има близо 1,1 милиарда долара инвестиции в Турция. Турция участва във важни проекти за петролопроводи и газопроводи, които минават през нейна територия и които ще затвърдят геополитическата и геоикономическата й позиция и Казахстан също може да даде своя принос за тези проекти. Той изрази готовност заедно с Русия да се включат и да подпомогнат проекта за петролопровода Самсун-Джейхан. По думите му Казахстан добива годишно 70 милиона тона петрол, а от 2013 година ще има още добив от 50 милиона тона петрол годишно от находището Кашаган, пише вестникът.

Министърът на отбраната на Турция е в Словакия за среща на НАТО
23 октомври 2009 | 06:33 | Агенция "Фокус"
Братислава. Турският министър на отбраната Вежди Гьонюл участва в неформалната среща на министрите на отбраната от страните от НАТО в Братислава, предаде Анадолската агенция. Двудневната среща в словашката столица се откри вчера.

Продължава посещението на президента на Казахстан в Турция
23 октомври 2009 | 06:21 | Агенция "Фокус"
Астана/Анкара. Продължава официалното посещение на президента на Казахстан Нурсултан Назарбаев в Турция, съобщават медиите. Днес той ще участва в турско-казахски бизнес форум в Истанбул.
В рамките на визитата вчера беше подписано споразумение за стратегическо сътрудничество между Казахстан и Турция .
Визитата е до 24 октомври.

Портал Турция

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2