Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

петък, 23 октомври 2009 г.

Радио "Гласът на Турция" - 23.10.2009 г. !

Преглед на турския печат 23.10.2009

Обзор на новините по страниците на турските вестници от 23ти октомври 2009та година.

Изпратена 23.10.2009 07:19:15 UTC

Обновена 23.10.2009 07:19:15 UTC

Прегледа на днешната турска преса ще започнем с новина на вестник Заман. Вестникът в новината под заглавието "Подписан бе първият договор за стратегическо партньорство с Турския Свят", отбелязва, че е била предприета стъпка с историческо значение в отношенията между Турция и Казахстан, и която ще послужи за пример на страните от Турския Свят. Вестникът сочи, че в Анкара е бил подписан първият договор за стратегическо партньорство с една от страните в Турския Свят и че и президентът Абдуллах Гюл е акцентувал на значението, което има този прецедентен в Евразия договор и е изразил голямата си радост. Вестникът цитира и думите на президента на Казахстан Нурсултан Назарбайев-"Досега също бяхме стратегически партньори, но сега бе подписан един много важен документ и съм много благодарен на Турция за доверието което изпитва към Казахстан."
Вестник Йени Шафак се е спрял на кризата между Турция и Азербайджан, която избухна с решението да не бъдат допускани азербайджански знамена на футболната среща в град Бурса между националните отбори на Турция и Армения. В новината се съобщава, че кризата, която се бе изострила още повече след разпространяването на новините, че турските полицаи са изхвърлили в кошчета за смет азербайджанските знамена, е била разрешена след срещите на министъра на външните работи Ахмед Давутоглу в Баку с азербайджанския външен министър Мемедяров и с президента на Азербайджан Илхам Алиев. Давутоглу е разяснил на азербайджанските си събеседници, че турският народ е много чувствителен към знамена с полумесец и звезда и че се води дълбоко разследване във връзка с провокативните твърдения, тъй като турските полицаи, дори и да получат заповед да изхвърлят тези знамена в кошчета за смет, те ще откажат да изпълнят една подобна заповед.
"Телеконференция на трима лидери". В новината с това заглаве вестник Джумхурийет пише, че премиерът Ердоган е провел телеконфренция с премиера на Русия Путин и с намиращия се на посещение в Москва премиер на Италия Силвио Берлускони и че и тримата са изказали задоволството си от задълбочването на енергийното сътрудничество.
"Ако продължава така, ще започнем всичко от начало". В новината с това заглавие вестник Миллийет е засегнал коментара на премиера Ердоган във връзка с посрещането на 34те предали се терористи от ПКК на граничния контролно-пропусквателен пункт Хабур. "Ердоган изрази недоволството си от събитията изживели се в региона с пристигането в Турция на предалите се терористи и в словата признесени в Агръ и Ерзурум отправи обвинения по адрес на Партията на Дмократичното Общество"-пише вестникът и подчертава, че Ердоган е предупредил лидера на тази партия Ахмед Тюрк, че ако продължава така, ще възникнат сериозни пречки и целият процес ще започне отначало.
В новината под заглавието "Ядреното оръжие е забранено от ислямските канони" вестник Хюррийет пише, че председателят на иранската комисия по атомна енергия доктор Али Екбер Салихи е казал обръщйки се към турския народ, че не работят за конструирането на атомна бомба, тъй като това е забранено от ислямските канони, а също така е и в разрез с националните интреси на страната.
В новина на спортна тема вестник Хюррийет съобщава, че два турски отбора са заели лидерските позиции в две от групите на Лига Европа. Вестникът пише, че Фенербахче е победил като гост Стяуа Букурещ с един на нула, а Галатасарай се е наложил с четири на един над Динамо Букурещ в срещата играна в Истанбул, и с тези резултати двата турски отбора са заели челните места в групите си.
Желаем ви приятен ден.
-
Новини 23.10.2009 Hовини 1400
-
Емисии 23.10.2009 Емисия 1400
-
Портал Турция

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2