Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

четвъртък, 29 октомври 2009 г.

Радио "Гласът на Турция" - 29.10.2009 г. !

Фенербахче Юлкерспор-Асвел Баскет 78:76

Фенербахче Юлкерспор-Асвел Баскет 78:76

Изпратена 29.10.2009 10:31:25 UTC

Обновена 29.10.2009 10:31:25 UTC

Баскетболният отбор Фенербахче Юлкерспор победи във втората си среща от група "А" на Европейската Лига на УЛЕБ френския представител Асвел Баскет със 78 на 76. Фенербахче Юлкерспор стигна победата в продълженията.
-
Бан Ки Мун изказа оптимизъм във връзка с процеса по кипърския проблем...

Генералният секретар на ООН Бан Ки Мун заяви, че е бил силно окуражен от хода на преговорите за разрешаване на Кипърския проблем...

Изпратена 29.10.2009 10:27:37 UTC

Обновена 29.10.2009 10:27:37 UTC

Генералният секретар на ООН Бан Ки Мун заяви, че е бил силно окуражен от хода на преговорите за разрешаване на Кипърския проблем.
На месечната пресконференция организирана в сградата на ООН, Бан Ки Мун каза, че е оптимистично настроен по въпроса за разрешаването на кипърския проблем. Той каза, че в резултат на първия кръг на преговорите, между лидерите на двете общности се е създала положителна политическа атмосфера на взаимно доверие и че сега е време те да проявят гъвкавост, напредък и да постигнат съгласуваност.
Бан Ки Мун окачестви като Положителна Стъпка и изпращането на експерти на Международната Агенция по Атомна Енергия за инспектирането на иранския комплекс за обогатяване на уран.
Той каза, че приемането на проекто-договора за осигуряването на гориво за изследователския реактор в Техеран ще бъде важна стъпка за повишаване на доверието.
Бан Ки Мун каза, че осъжда терористичното нападение в Афганистан и подчерта, че никога няма да губят надежда и винаги ще бъдат рамо до рамо с афганистанския народ. Бан Ки Мун заяви, че ООН ще продължи помоща си за организирането на втория балотажен тур на президентските избори в Афганистан.
Бан Ки Мун изрази и дълбокото си съжаление по повод терористичното нападение в Пакистан и подчерта, че организираното преди три дена в иракската столица Багдат нападение е било насочено срещу все още слабата демократична структура на страната.
-
Броят на жертвите се покачи

Броят на загиналите по време на вчерашната експлозия в град Пешавер, Пакистан се покачи на 105.

Изпратена 29.10.2009 11:18:27 UTC

Обновена 29.10.2009 11:18:27 UTC

Броят на загиналите по време на вчерашната експлозия в град Пешавер, Пакистан се покачи на 105.

По време на инцидента бяха ранени и около 200 души сред които деца и жени.

По време на експлозиите и терористичните нападения от последните 20 дни в Пакистан загинаха общо 286 души.
-
Турция заклейми нападенията...

Външното министерство на Турция заклейми нападенията осъществени в град Пешавер, Пакистан и в столицата на Афганистан-Кабул.

Изпратена 29.10.2009 11:22:05 UTC

Обновена 29.10.2009 11:22:05 UTC

Външното министерство на Турция заклейми нападенията осъществени в град Пешавер, Пакистан и в столицата на Афганистан-Кабул.

В изявлението направено от външното министерство се отбелязва, „Изпитваме дълбоко безпокойство от терористичното нападение в Пешавер, което отне живота на десетки невинни граждани. Заклеймяваме нападението, което взе на прицел цивилните. Предаваме съболезнованията си на близките на загиналите и пожелаваме скорошно оздравяване на ранените.

Външното министерство на Турция осъди и нападението срещу сградата на ООн в Кабул, което отне живота на служители на ООН.
-
Днес честваме Празника на Републиката...

Днес в цяла Турция, в ТРСК и в дипломатическите представителства на Турция в чужбина се организират тържества и церемонии в чест на 86тата годишнина от обявяването на Турция за Република...

Изпратена 29.10.2009 10:21:41 UTC

Обновена 29.10.2009 10:21:41 UTC

Днес в цяла Турция, в ТРСК и в дипломатическите представителства на Турция в чужбина се организират тържества и церемонии в чест на 86тата годишнина от обявяването на Турция за Република. След превърналата се в пример за целия свят национално-освободителна война на турския народ и изграждането на съвременната турска държава, на днешния ден преди 86 години тази нова турска държава бе обявена за Република.
Първата церемония в Анкара по случай празника се състоя в мавзолея на Ататюрк. Делегация водена от президента Абдуллах Гюл постави венец и отдаде почит пред саркофага на Ататюрк под звуците на националния химн. След церемонията президентът Гюл подписа почетната книга на мавзолея. В посланието си той подчерта, че Турция е постигнала огромни успехи в сферите на демокрацията, човешките права и свободи и отбеляза, че ще следват с решителност предначертания от Ататюрк път. Президентът Гюл каза, че Турция ще отстрани недостатъците и ще продължи с бързи темпове развитието си и посочи, че са решени да оставят на бъдещите поколения една по-силна република.
По-късно президентът Гюл прие в сградата на ВНСТ празничните поздравления, след което проследи организирания на церемониалния площад "Хиподрума" тържествен парад.
Президентът Гюл ще организира тази вечер официален прием в чест на празника.
В посланията си публикувани в чест на празника на Републиката, лидерите акцентуваха на мира, братството и демокрацията. Президентът Гюл подчерта, че със всички различия и богатства, Турция е единна държава.
Председателят на ВНСТ Мехмед Али Шахин акцентува на успехите постигнати от Турция през изтеклия 86 годишен период ,а премиерът Ердоган каза, че турският народ още веднъж се е сплотил и е дал заслужения отговор на средите искащи да предизвикат раздор в страната.
Началникът на турския генерален щаб армейски генерал Илкер Башбуг, в празничното си послание подчерта, че Турските Въоръжени Сили ще продължат да са гарантьор на унитарната държавна структура и на единството на турския народ.
Лидерът на Републиканската Народна Пратия Дениз Байкал от своя страна заяви, че Република Турция е съумяла да изгради синхрона между религията и лаическата държава и е наложила демокрацията.
Лидерът на Партията на Националистическото Движение Девлет Бахчели отбеляза в парзничното си послание, че посрещането с аплодисменти на предателите заклели се да унищожат Република Турция е постъпка, която никога няма да бъде забравена и простена.
-
Преглед на турския печат 29.10.2009

Обзор на новините по страниците на турските вестници от 29ти ноември 2009та година.

Изпратена 29.10.2009 07:57:19 UTC

Обновена 29.10.2009 07:57:19 UTC

Днешните турски вестници са поместили на заглавна страница новини във връзка с честванията по случай 29ти ноември, Празника на Републиката. Вестник Джумхурийет в новината озаглавена "Да живее Републиката" предава откъси от посланията публикувани по случай 86тата годишнина от обявяването на Турция за Република, което събитие се окачествява като най-голямото преобразование за осъвременяване в историята на Република Турция. В новината пише, че в посланието си президентът Абдуллах Гюл е казал, че полагайки усилия за мир и стабилитет, Турция ще продължи с решителност и борбата си с тероризма, а премиерът Ердоган е казал в посланието си, че най-големия успех на Републиката е, че е обединилa всички членове на народа поставяйки на преден план принципа за гражданска принадлежност. В новината се подчертава, че началникът на турския генерален щаб армейски генерал Илкер Башбуг е заявил в посланието си, че Турските Въоръжени Сили ще продължат да бъдат гарантьор на неделимостта на турския народ и турската държава.
Вестник Хабертюрк в новина по темата под заглавието "Прекланяме се с почит пред основателя" сочи, че днес с огромно въодушевление ще бъде посрещнат празникът на Републиката и съобщава, че първата церемония в чест на 86тата годишнина от обявяването на Турция за Република ще се състои в Мавзолея на Ататюрк.
"Отправи призив към света и към Техеран: Не желаем ядрено оръжие, ядрената енергия е ваше право". В новината под това заглавие вестник Заман съобщава, че по време на посещението си в Иран премиерът Ердоган е отправил послания и към Иран, и към Израел, а също и към целия свят. В новината пише, че Ердоган е казал, че всяка стъпка на Иран ще играе важна роля за мира в света и е отправил предупреждението, че ядрената програма не трябва да се насочва към създаването на ядрено оръжие. В новината пише, че Ердоган е призовал към унищожаване на ядрения арсенал в света.
Вестник Сабах се е спрял на срещата на премиера Ердоган с иранския религиозен лидер Айетоллах Али Хаманей. В новината озаглавена "Намирате се сред братя" пише, че иранският религиозен лидер Хаманей е казал по време на срещата си с премиера Ердоган, че е много доволен от визитата на турската делегация и е отправил похвали за турската външна политика насочена към ислямския свят подчертавайки, че тази политика ще укрепи още повече позициите на Турция в региона. Вестникът отбелязва, че в последния ден на посещението си в Техеран Ердоган е поставил подписи под важни споразумения в сферите на енергетиката и икономиката.
Вестник Йени Шафак се е спрял на организираното вчера на пазарен площад в град Пешавер в Пакистан кърваво бомбено нападение, и подчертава, че нападението е било осъществено по време на визитата на държавния секретар на САЩ Хилари Клинтън в тази страна. Вестникът пише, че в резултат на експлозията са загинали близо 100 души сред които много жени и деца и са били ранени над 150 души. В новината се съобщава, че Турция е осъдила вчерашните кървави бомбени нападения в Афганистан и Пакистан и сочи, че турското министерство на външните работи е изразило пълната си солидарност с Пакистан и пакистанския народ.
-
Новини 29.10.2009 Hовини 1400
-
Емисии 29.10.2009 Емисия 1400
-
Портал Турция

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2