Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

четвъртък, 29 октомври 2009 г.

Новините от и за Турция - 29.10.09 г. !

ДЖИХАН: Смъртен случай от свински грип в Диарбекир
29 октомври 2009 | 16:45 | Агенция "Фокус"
Диарбекир. Министерството на здравеопазването на Турция оповести, че в Диарбекир, Югоизточна Турция, е починала 34-годишна жена, която се е лекувала от свински грип, предаде информационната агенция ДЖИХАН. В съобщението на министерството се посочва, че от 15 май 2009 г., когато в Турция е установен първият случай на свински грип, досега в страната са установени общо 411 случая на заразяване с пандемечния вирус А (H1N1).
В момента в болнични заведения се лекуват 11 пациенти, заразени с вируса на свинския грип, като състоянието на трима от тях е сериозно и са настанени в интензивни отделения.

“Сабах”: Кюрдското отваряне няма да реши проблема, каза лидерът на опозицията
29 октомври 2009 | 12:23 | Агенция "Фокус"
Анкара. Кюрдското отваряне на управляващата Партия на справедливостта и развитието /ПСР/ няма да реши проблема, заяви лидерът на основната опозиционна Народнорепубликанска партия /НРП/ Дениз Байкал, пише вестник „Сабах”. „Търсенията и стъпките, които целят предизвикването отново на едно етническо разделение на Турция, няма да решат нито един проблем на страната; точно обратното – ще я изправят пред много по-сериозни проблеми”, посочи Дениз Байкал по повод следваната от няколко месеца от правителството политика на помирение с кюрдското малцинство, наречена "кюрдско отваряне".
Лидерът на НРП обърна внимание, че от редица гледни точки Турция изглежда по-различна страна от други, иначе подобни на нея държави. Дениз Байкал открои демокрацията в Турция, вътрешния мир, икономиката, стабилността, правовата система и равенството между мъжа и жената, като поясни: „Нашето обкръжение се сблъсква с големи проблеми в тези области. Когато погледнем към Ирак, общо към Близкия изток, Иран, Палестина, Ливан, това веднага се забелязва. Ако Турция сега е в една много по-различна ситуация, без съмнение това се дължи на решителното преследване на републиканското начало от основателя на съвременната турска държава Мустафа Кемал Ататюрк”.

В Анкара училища се дезинфекцират срещу свинския грип
29 октомври 2009 | 12:02 | Агенция "Фокус"
Анкара. Училищата в Анкара, в които беше обявена ваканция заради свинския грип, от една седмица се дезинфекцират, предаде информационната агенция ДЖИХАН. От една седмица екипи по чистотата работят непрекъснато в началните и средните училища в район Башкент, като се дезинфекцират стаите, коридорите и оградите.
В рамките на мерките срещу разпространяване на заразата в град Бурса в бръснарските салони бръснарите започнаха да използват маски, пише вестник „Заман”. Сдружението на бръснарите в града вече раздава такива маски на всички свои членове.

„Заман”, Турция: Отечествената партия се влива в Демократическата партия
29 октомври 2009 | 11:41 | Агенция "Фокус"
Анкара. Отечествената партия /ОП, създадена от бившия президент Тургут Йозал/ се влива в Демократическата партия /ДП/, пише днес турският вестник „Заман”. В края на седмицата турската политика ще стане сцена на един интересен конгрес. Двама „кюрдски” политици – Хюсаметтин Джиндорук и Месут Йълмаз, отново стават „партньори” след 10 години. В събота на конгресите на ОП и ПД двете партии ще се слеят и обединят под егидата на ДП. Хюсаметтин Джиндорук ще продължи да бъде генерален председател, а независимият депутат от провинция Ризе Месут Йълмаз ще се присъедини към новата обединена партия. По този начин основаната от Тургут Йозал ОП, която в продължение на 20 години определяше съдбата на Турция, ще остане в историята.

„Независимая газета”: Анкара не иска нищо за „Южен поток”
29 октомври 2009 | 10:31 | Агенция "Фокус"
Москва. „Южен поток” ще преминава през нашата икономическа зона. Русия иска да положи тук газопровод и се обърна към нас с молба за издаване на разрешение. Обикновени такива разрешения държавите дават, изхождайки от заключенията по проекта, които предоставят организации, в това число оценяващи екологичните рискове. Преди да се полага тръбата трябва да се изследва състоянието на дъното, тъй като дъното на Черно море има особености и лесно може да се провокира замърсяване”, заявява в интервю за „Независимая газета” посланикът на Турция в Москва Халил Акънджъ.
„На 20 октомври ние дадохме разрешение. Това не се случи веднага. Но и за „Северен поток” не бяха получени разрешения веднага разрешения от всички заинтересовани страни. В отговор на своето разрешение, честно казано, ние не искаме нищо от Русия”.

В Турция се чества националният празник
29 октомври 2009 | 10:23 | Агенция "Фокус"
Анкара. „С гордост и радост отбелязваме достигането на 86-та годишнина на нашата република на великия Ататюрк. Републиката, която обяви на целия свят, че няма да отстъпи от независимостта и свободата на нашата нация, стана показател и на нашата решимост да заемем полагащото ни се място в съвременния свят”. Това написа президентът Абдуллах Гюл в почетната крига на мавзолея на Ататюрк в Анкара днес, деня на националния празник на Турция, предаде информационната агенция Догу хабер ажансъ /ДХА/.
Официалното честване започна с полагане на венци в мавзолея Анъткабир на основателя на съвременна Турция Мустафа Кемал Ататаюрк. В официалния кортеж участват президентът Абдуллах Гюл, председателят на парламента Мехмет Али Шахин, премиерът Реджеп Тайип Ердоган, началникът на Генералния щаб армейски генерал Илкер Башбуг, лидерът на основната опозиционна Народнорепубликанска партия Дениз Байкал, лидерът на парламентарно представената Партия на националистическото движение Девлет Бахчели, председателят на Конституционния съд Хашим Кълъч, министри, командващите видовете въоръжени сили, председатели на върховни съдилища, депутати, военни и цивилни.

Турски печат: Турция е обърната едновременно и към Изтока, и към Запада
29 октомври 2009 | 09:44 | Агенция "Фокус"
Анкара. Анкара. Отзивите за визитата на турския премиер Реджеп Тайип Ердоган в Иран и днешният национален празник на страната са сред основните теми на турския печат.
“Хюриет” обръща внимание на думите на Ердоган, че „лицето на Турция е обърнато както към Изтока, така и към Запада”. При оценката на резултатите от визитата си в Иран турският премиер обобщава, че „на народите на Турция и на Иран се пада важната мисия не просто да констатират проблемите, а да намират тяхното разрешение”. На въпрос за турско-израелските отношения Ердоган използва израза: „Винаги ще продължим връзките си с Израел в рамките на нормите на справедливостта. Обаче никога не можем да приемем да се оказва влияние върху политическата воля на Турция. Турция сама ще определи своята политическа воля.”. Иранският духовен лидер аятолах Али Хаменей похвали турската външна политика, пише на свой ред вестник „Сабах”. Kа срещата си с Ердоган аятолах Али Хаменей е подчертал: „Позицията Ви в подкрепа на палестинския народ беше правилна.”. Вестник „Милиет под заглавие „Турция играе лидерска роля в ислямския свят” отбелязва, че визитата на Ердоган в Иран намира широк отзвук в западните медии. В тях се правят анализи и прогнози дали действително вниманието на Турция ще бъде обърнато от Запада към Изтока.
„Заман” откроява призива на Ердоган към целия свят, отправен от Техеран: „Не може ядрено оръжие; ядрената енергетика е право”. По този начин турският премиер изрази ясната си позиция, че ядрената програма на Техеран не трябва да се разпростира до придобиването на ядрено оръжие, посочва вестникът.
„Радикал” информира за посланието на Ердоган по повод днешния национален празник на Турция. Турският премиер заявява, че ще продължи борбата срещу огнищата на злото и раздорите в страната. В посланието се обръща внимание, че „всеки турски гражданин е обвързан към ценностите на своята държава, нацията, знамето, родината и републиката, независимо от етнически произход, вяра и начин на живот”.

Портал Турция

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2