Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

вторник, 27 октомври 2009 г.

Радио "Гласът на Турция" - 27.10.2009 г. !

Бешикташ Кола Турка-Райфейсен Велс...

Днес черно-белите баскетболисти ще търсят победа в срещата реванш...

Изпратена 27.10.2009 11:28:40 UTC

Обновена 27.10.2009 11:28:40 UTC

Днес баскетболният отбор Бешикташ Кола Турка ще играе среща реванш от квалификационния етап за европейския турнир с австрийския Райфейсен Велс. Първата среща в Австрия бе завършила с победа със 74 на 69 за австрийския отбор.
-
Борсата ще бъде закрита на празника

На 28 Октомври следобяд и на 29ти Октомври Истанбулската фондова борса ще бъде закрита поради Празника на Републиката.

Изпратена 27.10.2009 12:38:10 UTC

Обновена 27.10.2009 12:38:10 UTC

На 28 Октомври следобяд и на 29ти Октомври Истанбулската фондова борса ще бъде закрита поради Празника на Републиката.

В изявлението направено от Истанбулската фондова борса се отбелязва, че стойността на акциите от 26ти Октомври ще бъде актуализирана на 30ти Октомври, петък, а стойността на акциите от 27 и 28 Октомври ще бъдат обединени и актуализирани на 2ри Ноември, понеделник.
-
Преговорите в Кипър продължават...

Провежда се 48мата среща Талят-Христофяс...

Изпратена 27.10.2009 11:25:21 UTC

Обновена 27.10.2009 11:25:21 UTC

Днес лидерите на турската и гръцката общности в Кипър се срещнаха за 48ми пореден път в рамките на процеса на преговори за разрешаване на Кипърския проблем. По време на срещата започнала в 10 часа в буферната зона в Лефкоша се обсъждат главите Пълномощия на федералното правителство и Външни отношения.
Последната среща на Талят и Христофяс в рамките на втория кръг на преговори се бе състояла на 21ви октомври и страните бяха представили позициите си по главата Имуществени въпроси.
На тази среща страните не съумяха да преодолеят задънеността и взеха решение критериите по имуществените въпроси да продължат да се обсъждат посредством официалните представители.
-
Пакистан освободи 11те ирански офицера

Пакистан освободи 11те ирански офицера, които бяха задържани за незаконното проникване в страната.

Изпратена 27.10.2009 11:54:08 UTC

Обновена 27.10.2009 11:54:08 UTC

Пакистан освободи 11те ирански офицера, които бяха задържани за незаконното проникване в страната.

Пакистанските власти отбелязаха, че положението е сериозно и че проучват причината за проникването на иранските военнослужещи на територията на Пакистан.

Отговорността за нападението от миналата седмица по време, на което загинаха 42ма души бе поета от организацията „Джундуллах”, но Иран бе заявил, че нападението е било осъществено с подкрепата на разузнаването на Пакистан.
-
Ликвидирани четирима терориста...

Четирима терориста бяха ликвидирани в Бингьол...

Изпратена 27.10.2009 11:18:02 UTC

Обновена 27.10.2009 11:18:02 UTC

Оперативни подразделения на турската армия се натъкнаха по време на патрулна мисия в триъгълника Йедису, Адаклъ и Киъ на окръг Бингьол на група терористи от ПКК. По време на възникналото стълкновение бяха ликвидирани четирима терориста. В района се води широкомащабна операция за ликвидирането на бягащите терористи.
-
Гюл посети Нови Сад...

Президентът Абдуллах Гюл продължава контактите си в Сърбия...

Изпратена 27.10.2009 11:11:12 UTC

Обновена 27.10.2009 11:11:12 UTC

Президентът Абдуллах Гюл продължава контактите си в Сърбия.
След вчерашната официална церемония в Белград, Гюл и сръбският президент Борис Тадич проведоха разговор при закрити врати. След преговорите между официалните делегации бяха подписани двустранни споразумения засягащи сферите на икономиката, транспортната инфраструктура, социалното осигуряване, финансовата и техническата сфери.
Президентът Гюл подчерта, че е с голямо историческо значение изграждането на връзки на стратегическо ниво между двете страни и изрази вярата си, че тази позиция отрaзяваща желанието за мир, стабилитет и благоденствие, ще бъде от голяма полза както за Сърбия така и за региона и за двустранните отношения.
Президентът на Сърбия Борис Тадич отбеляза, че страната му дава пълна подкрепа на териториалната цялост на всяка страна в света, но че не смятат да правят отстъпки от позициите си по въпроса с Косово.
Тадич подчерта, че никога няма да приемат независимостта на Косово, но са готови да одобрят взаимно приемливо и постоянно разрешение на проблема.
Президентът Гюл се срещна поотделно и с председателя на сръбския парлмент и с премиера на Сърбия и присъства на турско-сръбския делови форум.
В рамките на днешните си контакти президентът Гюл ще посети зедно със сръбския президент Тадич главния град на автономната област Войводина, Нови Сад и ще разгледа Църквaта на Мира, където бе подписан договорът от Карловац.
След това Гюл и Тадич ще се завърнат в Белград, където ще присъстват на конфренцията на тема "Икономическото развитие на областта Санджак".
-
Преглед на турския печат 27.10.2009

Обзор на по-важните новини по страниците на турските вестници от 27.10.2009

Изпратена 27.10.2009 09:20:15 UTC

Обновена 27.10.2009 09:20:15 UTC

Драги слушатели. Вестниците днес обръщат най-голямо внимание на контактите на президента Абдуллах Гюл в Сърбия и заплашителните размери на разпространението на заразата от свинския грип в целия свят.
Вестник Хюрийет използва заглавието „Стратегически отношения със Сърбия" за новината във връзка с посещението на президента Гюл в Сърбия по покана на сръбския президент Тадич. Гюл е заявил, че историческото значение на превръщането на връзките между Турция и Сърбия в „ стратегически" е развитие с историческо значение и смисъл". От своя страна сръбския президент Тадич е окачествил отношенията между Турция и Сърбия като много важни от гледна точка на политическия процес на Балканите и Югоизточна Европа.
Вестник Милийет отделя място на изявлението на президента Гюл по време на официалните му контакти в Сърбия във връзка с процеса на предаването на терористите на ПКК на турските власти в рамките на демократичното отваряне. Гюл е казал, че тази година терорът трябва да свърши и всички благополучно да се завърнат при семействата си и че законите днес позволяват това. Вестникът отбелязва също така думите на президента Гюл, че провокативните инциденти по време на влизането на терористите на ПКК през пропусквателния пункт Хабур не принадлежат на турската култура и са заимствани отвън.
Същият вестник пише че в словото произнесено на съвместна сесия на пакистанския сенат и пакистанския национален парламент, премиерът Реджеп Тайип Ердоган e казал, че вярва че борбата на Пакистан с тероризма непременно ще постигне успех. В новината се подчертава, че премиерът Ердоган е бил четвъртият чуждестранен лидер и първият турски премиер произнесъл слово пред пакистанския национален парламент и че е бил посрещнат с тържествена церемония от единствената и първa в света председателка на национален парламент, Фахминда Ръза.
Вестник Заман съобщава, че след закрването за една седмица на училищата в столицата Анкара поради епидемията от Свински Грип, за да се предотврати изоставането на учениците, турското радио и телевизия е започнало излъчване по трети канал на уроци по различни предмети. Вестникът сочи, че уроците ще започват в 7 часа сутринта и ще продължават до 14 часа на обяд.
Вестник Ватан в новината озаглавена "Утре започва ваксинацията" съобщава, че днес приключват тестовете над 500 хиляди единици ваксина против свинския грип и от утре ще започне ваксинирането на здравните служители.
Вестник Заман пише в новината под заглавието "ТРСК е на път да стане остров на информатиката", че след туризма и образованието, сега ТРСК предприема инициативи за да се превърне в център на информатиката. В новината се отбелязва, че на семинара на тема "Остров на информатиката" организиран в Гирне, специалисти по информатика и висши ръководители на фирми за компютърна технология са обсъдили стъпките, които трява да бъдат предприети за да се превърне ТРСК в център на информатиката.
Приключваме дншния преглед с новина на вестник Хюррийет. Вестникът съобщава, че на организирания в периода 23-25ти октомври в Истанбул панаир на модата Фашионейбъл Истанбул, са участвали с креациите си световно известни фирми.
-
Новини 27.10.2009 Hовини 1400
-
Емисии 27.10.2009 Емисия 1400
-
Портал Турция

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2