Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

вторник, 27 октомври 2009 г.

Новините от и за Турция - 27.10.2009 г. !

Турският премиер се срещна с иранския президент
27 октомври 2009 | 13:36 | Агенция "Фокус"
Техеран. Премиерът на Турция Реджеп Тайип Ердоган се срещна с президента на Иран Махмуд Ахмадинеджад, предаде ИТАР-ТАСС. Двамата са обсъдили възможностите за укрепване на двустранното партньорство.
Телевизия „Ал Джазира” коментира, че визитата на турския лидер трябва да открие нова страница в отношенията между двете страни, които както никога са близо до установяването на „тясно сътрудничество на високо ниво, което ще се отрази положително на ситуацията в района на Близкия изток”.

Сухопътните войски на Турция ще назначат 138 нови офицери
27 октомври 2009 | 12:45 | Агенция "Фокус"
Анкара. Командването на сухопътните войски на Турция ще назначи 138 нови офицери, от които 30 – на кадрова служба и 108 – на срочен договор, пише вестник „Хюриет”. В обява, публикувана в днешните вестници, се посочва, че кандидатите трябва да са завършили висше образование със срок на обучение най-малко 4 години по специалностите инженерство, личен състав, медицина или стоматология. Крайният срок за подаване на заявления е 1 ноември. Имената на кандидатите, чиито молби са приети, ще бъдат оповестени на 4 ноември по интернет. Кандидатите ще положат писмен изпит на 8 ноември едновременно в Истанбул, Анкара и Ерзурум.

Инфлация между 5% и 6% в края на 2009 г. в Турция прогнозира управителят на централната банка
27 октомври 2009 | 12:41 | Агенция "Фокус"
Анкара. Инфлацията в Турция в края на 2009 г. ще бъде между 5 и 6 процента, при вероятност на прогнозата 70%, каза днес управителят на Централната банка Дурмуш Йълмаз, цитиран от Анадолската агенция. Той представи на пресконференция в Анкара доклада на банката за инфлацията.
В средата на следващата година инфлацията ще бъде в границите 3,9%-6,9%, посочи Йълмаз. Прогнозите за 2011 г. са инфлация от 4,9% и 4,8% за третото тримесечие на 2012 г.

Турция ще оборудва три лаборатории за установяване на свински грип
27 октомври 2009 | 12:17 | Агенция "Фокус"
Адана. След извършване на съответното оборудване Лабораторията към районната дирекция по здравеопазване в град Адана, Югоизточна Турция, ще може да извършва изследвания във връзка с вируса H1N1 след като бъде снабдена с необходимото оборудване, пише вестник „Хюриет”. Министерството на здравеопазването е планирало създаването на три лаборатории в страната за установяване и предотвратяване на разпространението на свинския грип, едната от които е в Адана. Тя ще обслужва широк район в Турция, обхващащ южните и югоизточните провинции на страната.

Близо 6 килограма хероин са заловени в Югоизточна Турция
27 октомври 2009 | 12:08 | Агенция "Фокус"
Битлис. Екипи на отдела за борба с контрабандата и организираната престъпност са заловили 5,810 килограма хероин в провинция Битлис, Югоизточна Турция, предаде Анадолската агенция. При проверка на микробус, пътуващ за Диарбекир, са открити пет пакета с наркотик, укрити на различни места. Водачът на автомобила веднага е бил изправен пред съд и изпратен в затвора по обвинение в притежаване, пренасяне и търговия с наркотици.

Над 4 500 нови автомобила ще бъдат закупени за държавния сектор в Турция през 2010 г.
27 октомври 2009 | 12:06 | Агенция "Фокус"
Анкара. За нуждите на държавния сектор в Турция през 2010 г. ще бъдат закупени 4 518 нови автомобила, включително 22 специални бронирани автомобила, предаде Анадолската агенция. В държавния бюджет за 2010 год. са предвидени средства за 4 096 нови автомобила за структурите към общия бюджет и 422 нови автомобилd за администрациите със специален бюджет. В сравнение с тази година през 2010 год. държавата купува 427 автомобила по-малко. Леките коли са 1 202. Най-много нови автомобили през 2010 год. получава министерството на здравеопазването – 1 185, като 790 от тях са линейки. Следват Генералната дирекция по сигурността /ГДС/ с общо 966 нови автомобили; Главното командване на жандармерията – 544; министерството на националната отбрана – 344; НАП – 265; министерството на националното образование – 162; министерството на правосъдието – 145; министерството на вътрешните работи – 112.
През новата година президентството ще се сдобие с 18 нови автомобила, парламентът – с 4 и министерският съвет – с 26.

ДХА: Петима терористи от ПКК са убити при престрелка в Югоизточна Турция
27 октомври 2009 | 11:40 | Агенция "Фокус"
Бингьол. Петима терористи от Кюрдската работническа партия /ПКК/ са убити при престрелка в провинция Бингьол, Югоизточна Турция, предаде информационната агенция Догу хабер ажансъ /ДХА/. Това e станало при претърсване на местността в района на Акъмлъ. При престрелката са ранени един военен и двама граждани, които са се намирали в района. Ранените са настанени на лечение във военната болница в Елязъг, здравословното им състояние е добро. Операциите по претърсване на района продължават без прекъсване, посочва агенцията.

„Заман”: Сближаване на Анкара с Белград въпреки Косово
27 октомври 2009 | 11:35 | Агенция "Фокус"
Белград/Анкара. Турция и Сърбия са решени да задълбочават двустранните отношения, въпреки че Анкара беше една от първите страни, признали независимостта на Косово от Белград, пише днес турският вестник „Заман”. Това поведение беше демонстрирано по време на историческото посещение в Белград на турския президент Абдуллах Гюл. Той разговаря със сръбския президент Борис Тадич и след срещата заяви: „Достигането на връзките между Турция и Сърбия на нивото на стратегически отношения е развитие, което има историческо значение и смисъл”.
Президентът на Сърбия Борис Тадич изтъкна, че Белград има различия с Турция по отношение на Косово, но „разминаванията по този въпрос не трябва да оказват влияние и да влошават двустранните отношения”. Тадич подчерта, че Турция и Сърбия са държави, които имат ключово положение на Балканите, като използва израза: „Искаме да установим бъдещето на нашите отношения върху диалога и приятелството”.
По време на първото от 1986 год. досега посещение на турски президент в Сърбия Абдуллах Гюл и Борис Тадич разговаряха насаме, а след това се състояха и преговори между двете официални делегации. По-късно бяха подписани спогодби между двете страни за икономическо сътрудничество, за сътрудничество в областта на транспортната инфраструктура, по въпросите на социалната сигурност и по технически и финансови въпроси.
Абдуллах Гюл заяви, че от гледна точка на връзките между двете страни, те са достигнали до най-високо си ниво в историята и посочи, че турски фирми проявяват интерес към строителството в Сърбия на магистрали, индустриална зона и летище.

Реджеп Тайип Ердоган: Турция се стреми към сближаване с България и Румъния, освен с арабските страни
27 октомври 2009 | 11:04 | Агенция "Фокус"
Анкара. В интервю, публикувано вчера от катарската телевизия „Ал Джазира” с турския премиер Реджеп Тайип Ердоган, той отхвърля обвиненията, че сключвайки споразумения със Сирия, Ирак и Русия, той търси алтернатива на ЕС, коментира днес турския вестник „Заман”. Правителството в Анкара планира да предложи подписването на редица споразумения за сближаване и с България и Румъния, които вече са членове на ЕС. Ердоган отрича, че спогодбите с арабските му съседи и Русия имат нещо общо с европейските амбиции на страната.
„Нашата цел е да подобрим координацията и отношенията си с различни държави”, заявява премиерът в интервюто,”това ще има положителен ефект върху икономиката на Турция”. От друга страна, това ще помогне на страната да консолидира позициите си с останалите членки на ЕС, след като бъде приета в съюза, посочва Ердоган.

“Сабах”: Бойко Борисов ще разпусне българското разузнаване
27 октомври 2009 | 10:33 | Агенция "Фокус"
София/Анкара. След като в България името на националната разузнавателна организация се забърка в скандал за „подслушване и изтичане на информация”, премиерът Бойко Борисов каза, че може да разпусне ДАНС, пише днес турският вестник „Сабах”. Агенцията, която миналата година се забърка в скандал за следене и подслушване на депутати и на журналисти, този път позволи в медиите да изтече специален доклад във връзка с нейни разследвания за корупция сред министри от бившето правителство, като това преля чашата на търпението. Борисов заяви, че тези скандали създават впечатление, че не съществува държава и държавност и отсече: „Или ще закрия ДАНС, или ще извърша коренни структурни промени”. ДАНС, която отговаря за вътрешното разузнаване и сигурността, е известна като българското ФБР, посочва „Сабах”.

Премиерът на Турция ще разговаря с президента на Иран
27 октомври 2009 | 10:17 | Агенция "Фокус"
Техеран. Премиерът на Турция Реджеп Тайип Ердоган ще се срещне днес в Техеран с иранския президент Махмуд Амхадинеджад, съобщава Анадолската агенция.
Ердоган /на снимката/ пристигна вчера в иранската столица от Пакистан. Турският министър-председател е на официално посещение в Иран по покана на първия вицепрезидент на страната Мохамад Реза Рахими.

Турски печат: Визитата на Ердоган в САЩ се отлага с 40 дни
27 октомври 2009 | 10:10 | Агенция "Фокус"
Анкара. Отлагането с 40 дни на работното посещение в САЩ на турския премиер Реджеп Тайип Ердоган и отзивите в световните медии за неговите шокиращи изявления по отношение на Иран са сред централните теми на днешния турски печат.
„Хюриет” пише, че датата на визитата на Ердоган в САЩ е коригирана с 40 дни и ще се осъществи на 7 декември, вместо предварително уточнената дата 29 октомври. Поканата на президента на САЩ Барак Обама е била именно за 29 октомври, но тъй като датата съвпада с официалния празник на Турция, от турското външно министерство са помолили своите американски колеги визитата да бъде отложена. Самият Ердоган се е съгласил с това след острите реакции на опозицията, че визитата в САЩ е точно в деня, който в Турция се отбелязва като Празник на републиката. Ако посещението беше останало за 29 октомври, Ердоган трябваше да замине за САЩ направо от Иран, а това щеше да създаде впечатление, че Турция се е нагърбила с посредническа мисия между Иран и САЩ, посочва „Хюриет”.
„Милиет” също информира на централно място за отложената визита в САЩ на турския премиер Ердоган. Приоритетни теми на работното посещение на Ердоган ще бъдат Ирак, Иран, сближаването Турция-Армения, проблемите в Нагорни Карабах, Афганистан, Близкият изток и Кипър. За американската страна основни теми са изтеглянето от Ирак и изпращането на допълнителни войски в Афганистан. Очаква се Ердоган да обърне внимание и да направи анализ на израелско-палестинския конфликт. Отбеляза се, че Ердоган ще предаде на Обама и послания от Иран, откъдето се връща утре.
В друга публикация в „Милиет” се цитира интервю на Ердоган за британския „Гардиън”, в което се акцентира на изречението на турския премиер, че „президентът на Иран Ахмадинеджад е негов приятел и това не подлежи на съмнение”. Вестник „Сабах” откроява друг аспект от интервюто на Ердоган за „Гардиън” – реакциите в израелския печат. Критиките в Израел по повод това интервю се концентрират върху напомнянето от Ердоган за заплахите на израелския министър на външните работи Авигдор Либерман за хвърляне на атомна бомба в Газа и по отношение на отправяните възхвали към иранския президент Ахмадинеджад.
„Заман” информира за последния ден от официалната визита в Пакистан на турския премиер Ердоган. В изказването си в пакистански парламент Ердоган отправи призив за демокрация и за единство на нацията, която преминава през труден период на борба с тероризма, пише всекидневникът.

Президентът на Турция продължава посещението си в Сърбия
27 октомври 2009 | 08:55 | Агенция "Фокус"
Белград. Продължава посещението на турския президент Абдуллах Гюл в Сърбия, съобщават медиите. Въпреки че бе планирано да посети и Нови Пазар, Турин и Сеница, вместо това Гюл днес ще участва в Белград в среща, посветена на икономическото развитие на Санджак. Преди обед турската делегация ще посети Сремски Карловци и Нови Сад.

Портал Турция

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2