Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

сряда, 21 октомври 2009 г.

Новините от и за Турция - 21.10.09 г. !

Турският премиер Ердоган ще разговаря утре с Владимир Путин и Силвио Берлускони по телевръзка
21 октомври 2009 | 19:48 | Агенция "Фокус"
Анкара/Санкт Петербург. Премиерът на Турция Реджеп Тайип Ердоган ще разговаря утре с премиерите на Русия и Италия Владимир Путин и Силвио Берлускони, пише електронното издание на турския вестник „Хюриет”. Турският премиер ще се включи утре в срещата Путин-Берлускони в Санкт Петербург по телевръзка. Руският и италианският премиер ще обсъждат съвместните проекти в областта на енергетиката.

Терористи от ПКК са обстрелвали от Северен Ирак военна база в провинция Хаккяри в Турция
21 октомври 2009 | 19:32 | Агенция "Фокус"
Хаккяри. Група терористи от Кюрдската работническа партия /ПКК/ са обстрелвали от територията на Северен Ирак базата Дагбашъ в околия Чукурджа, провинция Хаккяри в Турция, където са разположени войници от трета жандармерийска бригада, съобщава телевизионният канал Си Ен Ен Тюрк. Силите за сигурност са отвърнали на атаката. При нападението е бил ранен един турски войник, който незабавно е бил откаран с военен хеликоптер в болницата в Хаккяри. Също при операция по претърсване от страна на силите за сигурност в околия Чукурджа е бил заловен един ръчнопротивотанков гранатомет и голямо количество боеприпаси.

Турският външен министър Давутоглу заминава за Баку за срещата на Черноморското икономическо сътрудничество
21 октомври 2009 | 19:18 | Агенция "Фокус"
Анкара/Баку. Министърът на външните работи на Турция Ахмет Давутоглу заминава утре за Баку за участие в срещата на Черноморското икономическо сътрудничество, пише турският вестник „Йени шафак”. Според информация от дипломатически източници при посещението си в Баку Давутоглу ще има срещи и с президента Илхам Алиев и външния министър на Азербайджан Елмар Меммедяров, пише вестникът.

Ако дойде подкрепа от МВФ ще е добре, но ако не Турция ще продължи по своя път, каза Мехмет Шимшек
21 октомври 2009 | 18:53 | Агенция "Фокус"
Лондон. Финансовият министър на Турция Мехмет Шимшек участва в Лондон в семинар на тема „Инвестициите в Турция”, пише турският вестник „Дюня”. В рамките на форума Шимшек посочи, че ако дойде финансова подкрепа от Международния валутен фонд /МВФ/, това ще бъде добре за Турция, но ако това не се случи, тя ще продължи по своя път.
Турският финансов министър подчерта, че най-тежкият период на най-тежката глобална финансова криза страната е прескочила без помощта на МВФ и ще продължи да изпълнява средносрочната си програма. Шимшек представи пред изтъкнати световни икономисти и финансисти как Турция се бори със световната икономическа криза и какви инвестиции прави в енергийния сектор и инфраструктурата.

Френската полиция организира операция срещу центъра на ПКК в Париж
21 октомври 2009 | 18:33 | Агенция "Фокус"
Париж. Френската полиция организира операция срещу центъра на Кюрдската работническа партия /ПКК/ в Париж, пише електронното издание на турския вестник „Заман”. Операцията е организирана след сигнал на представители на кюрдски притежатели на работилници и магазини за искане на пари в полза на организацията. При операциите са организирани обиски на домовете на четирима привърженици на ПКК. В същото време група от 60-70 привърженици на ПКК във френската столица са протестирали срещу акцията.
Акцията е след обещанието на президента Никола Саркози при визитата на Абдуллах Гюл във Франция за подкрепа в борбата срещу тероризма. Също най-после се очаква да започнат съдебните процедури за връщане в Турция на високопоставения член на ПКК Недим Севен и още 7 терористи, които бяха задържани в Италия, но екстрадирани във Франция, пише вестникът.

Турският външен министър Давутоглу информира турския парламент за подписаните протоколи с Армения
21 октомври 2009 | 17:37 | Агенция "Фокус"
Анкара. Министърът на външните работи на Турция Ахмет Давутоглу информира турския парламент за подписаните протоколи с Армения за нормализиране на отношенията, съобщава телевизионният канал Си Ен Eн Тюрк. Давутоглу изтъкна, че Армения и която и да е друга страна не може да иска откъсване на територии от Турция и протоколите не целят ревизия на границите, а само нормализиране на отношенията, което да върви паралелно с нормализирането на ситуацията в Кавказ.
Турският външен министър посочи, че на много места в текстовете на протоколите се изтъква, че процесът трябва да отведе към мир, сигурност и стабилност в региона на Кавказ. Той каза, че очаква Армения също да поеме своята отговорност за това. „В протоколите се изтъква зачитането на съществуващите граници и привързаността към споразуменията в Карс и Москва. Режимите могат да се сменят, но това не обезсилва споразуменията за границите”, изтъкна Давутоглу.
По думите на турския външен министър за последната една година се наблюдава невиждан досега процес на преговори между Турция и Армения, като успоредно с това са се активизирали преговорите и за решаване на арменско-азербайджанския конфликт в Нагорни Карабах. Териториалната цялост на Азербйджан е важна за Турция и тя е показала немалко усилия по този въпрос. Той подчерта, че с подкрепата на международната общност от две години насам се полагат големи усилия за процеса на нормализиране, с което и ще се урегулират турско-арменските отношения, и турският и арменският народ ще се опитат да се опознаят и разберат взаимно.

Седем членове на ПКК са задържани при операция в Истанбул за подготовка на бомбени атаки
21 октомври 2009 | 16:37 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Седем членове на Кюрдската работническа партия /ПКК/ са задържани при операция в Истанбул, пише електронното издание на турския вестник „Заман”. Според получената информация отделът за борба срещу тероризма към полицията в Истанбул е засякъл активисти на ПКК, които са подготвяли бомбени нападения, атаки с коктейли „Молотов” и палежи на коли. При организираната операция в район Кючюкчекмедже са били задържани 7 души. При обиските в домовете им са били иззети много документи на организацията. При разпита на задържаните е станало ясно, че един от тях се е обучавал в лагери на ПКК в Северен Ирак. След приключване на полицейските процедури задържаните са били предадени на съда в район Фатих, пише вестникът.

Ройтерс: Турция твърди, че се приближава към сключването на газово споразумение с Азербайджан
21 октомври 2009 | 16:20 | Агенция "Фокус"
Анкара. Анкара се приближава да сделка с Баку за транзита на газ за Европа през територията на Турция, заяви турският министър на енергетиката Танер Йълдъз и добави, че е постигнат значителен прогрес в преговорите, след като азербайджанската страна заяви, че може да проучи и други алтернативи за износа си на газ, предаде агенция Ройтерс.
Неуспехът при договарянето на условията за транзит на азербайджански газ през Турция може да създаде проблеми за захранването на газопровода „Набуко”, подкрепян от ЕС и имащ за цел да намали европейската зависимост от руския газ.
Йълдъз каза още, че Турция подкрепя включването на седми партньор в проекта за „Набуко”, като френската „Газ до Франс” е добър кандидат. В миналото Турция се противопоставяше на френското участие в проекта.
По-рано този месец Азербайджан заяви, че условията на Турция за транзита са неприемливи и ще разгледа други маршрути за износ на газа от находището си Шах Дениз.

Абдуллах Гюл разговаря президента Илхам Алиев за кризата в отношенията с Азербайджан

21 октомври 2009 | 15:56 | Агенция "Фокус"
Анкара. Президентът на Турция Абдуллах Гюл разговаря по телефона с азербайджанския президент Илхам Алиев за възникналата криза между двете страни във връзка със свалянето на турското знаме от мемориала в Баку в отговор на забраната знамето на Азербайджан да бъде внесено на мача с Армения, пише електронното издание на турския вестник „Милиет”. Гюл е изтъкнал, че когато се минава през един труден процес, не трябва погрешно да се възприемат и интерпретират някои емоционални усещания, които се пораждат. В дългия и широкообхватен разговор Гюл е дал информация на Алиев за разговорите си с Димитрий Медведев и Барак Обама за установяването на мир и стабилност в района на Кавказ.
Гюл и Алиев са постигнали единодушие по въпроса, че трябва да се отхвърлят като неверни твърденията за крах в турско-азербайджанските отношения и да се прояви повече разбиране към чувствителността, която поражда един труден и дълго наслояван процес, пише вестникът.

16 души от европейското крило на ПКК ще се предадат следващите дни на турските сили за сигурност
21 октомври 2009 | 15:23 | Агенция "Фокус"
Анкара. 16 души от европейското крило на Кюрдската работническа партия /ПКК/ ще се предадат следващите дни на турските сили за сигурност, пише турският вестник „Хюриет”. Според министъра на вътрешните работи Бешир Аталай те ще влязат в следващите дни в Турция. Аталай посочи вчера, че се очаква на първия етап 100-150 души от ПКК да се предадат, пише вестникът.

11 души са задържани при операция на турската полиция срещу група, занимаваща се с трафик на дрога на Балканите
21 октомври 2009 | 15:05 | Агенция "Фокус"
Чорлу. 11 души са задържани при операция на турската полиция срещу престъпна група, занимаваща се с трафик на дрога на Балканите, пише турският вестник „Заман”. По предварително получено сведение екипи на отдела за борба с наркотиците към полицията в Истанбул са организирали операция срещу стара фабрика в село Юлафлъ, околия Чорлу, провинция Текирдаг. Според информацията във фабриката се е произвеждал ацид анхидрид, използван за производство на хероин. В операцията, в която са участвали общо 750 полицаи от полицията в Истанбул и Текирдаг и специални полицейски части, са заловени 5 тона ацид анхидрид. Във връзка със случая е задържан лидерът на най-голямата група за нелегално производство и разпространение на дрога на Балканите гражданинът от словенски произход Бране Д., македонският гражданин Екрем В. и още 9 лица. Словенският гражданин Бране Д., македонският гражданин Екрем В. и Баки М., които са ръководили трафика на дрога за Балканите са били задържани на граничния пункт Одрин-Ипсала. Бране Д. имал и фабрика за производство на дрога в България. Задържаните лидери на групата са взели под наем фабриката, която преди е произвеждала кисело мляко, с мотива, че ще произвеждат кремове за обезкосмяване. Месечният наем е бил 3000 турски лири. От задържаното количество химическо вещество могат да се произведат 4 тона хероин, пише вестникът.

Турското правителство внесе за одобрение в парламента споразуменията с Армения
21 октомври 2009 | 13:40 | Агенция "Фокус"
Анкара. Турското правителство внесе в парламента двата ключови протокола, подписани с Армения, насочени към прекратяване на десетилетната враждебност между двете страни, свързани с избиването на етнически арменци в Османската империя по времето на Първата световна война, съобщи АФП. Въпреки това, не се очаква правителството да поиска незабавното им гласуване в законодателния орган, тъй като е изправено пред опозицията както на националистите у дома, така и на съюзнически Азербайджан, срещу помирението с Армения преди разрешаването на конфликта между Ереван и Баку за Нагорни Карабах.
Турция и Армения подписаха споразумения за установяване на дипломатически връзки и отваряне на общата им граница на 10 октомври след месеци на преговори при закрити врата с посредничеството на Швейцария.

МРТ: Разбит е международен канал за трафик на наркотици на Балканите
21 октомври 2009 | 11:58 | Агенция "Фокус"
Анкара. Разбит е бил международен канал за производство и трафик на наркотици на Балканите, с лаборатории в България, предаде македонската национална телевизия МРТ. Мрежата била разкрита след като турската полиция е задържала пратка от пет тона анхидридна киселина, която се използва за производство на хероин. Операцията по разбиването на канала се е провела с участието на полицията в Македония, Словения и Турция. Тримата наркобосове, за които се предполага, че стоят начело на организацията на трафика, са се опитали да избягат в Гърция, но са били задържани. Те са били отведени за разпит в Истанбул. Очаква се да се установи кой от тях е държал лабораториите в България.

Предстои събиране на данни за българското културно наследство в Одринска Тракия
21 октомври 2009 | 11:46 | Агенция "Фокус"
София. Една от идеите на новото ръководство на ДА „Архиви” е за изработване на досиета на българското културно наследство в Одринска Тракия. Заместник-председателят на ДА „Архиви” Пламен Георгиев - Крайски допълни, че предстои реставрирането на българската църква в Къркларели, Турция.
По този въпрос е сформирана работна група по поръчение на министър Божидар Димитров и министър Вежди Рашидов, в която са включени специалисти от ДА „Архиви”, БАН, Народната библиотека и други. Целта е - да се извади цялата налична документация, която се съхранява в българските архивни фондове, за да се възстанови църквата.
„Нашите намерения са да отидем по-напред, за да намерим всички сведения за стария Одрински район – цялата налична архивна документация за църкви, училища за времето, когато започва изселването на българите от там”, обясни Крайски.
По думите му се предвижда за всеки един паметник в Одринска Тракия да има досие, което да съдържа всички данни за него от архивите, допълнени със снимка за състоянието на паметника към момента.
Грета ПЕТРОВА

Около 500 000 лева трябват за възстановяването на българската църква "Свети Никола" в Къркларели
21 октомври 2009 | 10:42 | Агенция "Фокус"
Къркларели. До Нова година би могъл да приключи подготвителният етап за възстановяването на българската църква „Свети Никола” в Къркларели, Турция. Според проф. Стоян Денчев, ректор на Специализираното висше училище по библиотекознание и информационни технологии (СВУБИТ) - напълно реална е възможността да имаме още една светиня в Турция. „Идеята е на първия етаж да си бъде църквата, а на втория етаж – да има българско читалище”, каза той.
Посещение в Къркларели са направили проф. Стоян Денчев и арх. Васил Китов (автор на проектите за възстановяването на българските църкви в Одрин), а след тях и министър Божидар Димитров и новият председател на Държавна агенция „Архиви” - проф. Георги Бакалов. От няколко университета под ръководството на проф. Валерия Фол и доц. София Василева имаше студентска експедиция, където една от целите освен всичко друго беше и допълнително проучване на българската църква.
„За догодина в предварителния разчет на бюджета, се предвиждат, доколкото знам, около 500 000 лева за възстановяване на църквата и мисля, че те ще стигнат.
Трябва да се създаде една работна група, която да подготви всички документи. За момента поради положението в държавата няма такива пари, най-вероятно с това ще се заемат две държавни структури – Държавна агенция „Архиви” и Дирекцията по вероизповеданията. Те ще привлекат външни хора, като смятам, че най-вероятно никой от външните експерти няма да искат пари за своите експертизи, освен необходимите средства за пътуване и хотел – коментира проф. Стоян Денчев. По думите му - до Нова година би трябвало да се свърши с проучвателния период.
Важни са договореностите в Турция; все още е в сила една наредба, на която срокът изтича, но мисля, че тя ще бъде продължена – за поддържане на културно-историческите паметници между България и Турция. В рамките на тази наредба може да се направи така, че турската страна да даде съгласието си с активното съдействие на Генералното консулство в Одрин това да стане – каза още той.
Освен средствата, които евентуално ще бъдат отпуснати по държавния бюджет, обмисляме възможност да наберем средства и от различни видове дарения. Не се съмнявам, че колкото и да сме зле българите, ние сме родолюбив народ и ще дадем средства за такова нещо. Важно е, че се откри процедура за трансгранично сътрудничество – европейски проекти с Турция. В рамките на това сътрудничество би могло общините Малко Търново, Елхово, Къркларели, Одрин – тези, които са в покрайнините на България и Турция да се сключат проекти с участието на университети от наша страна – СВУБИТ и Тракийския университет, който има филиал в Къркларели, каза още той.
По думите му - най-вероятно средства за църквата ще бъдат предвидени в бюджета – максимум до 500 000 лева, може и по-малко да са, но според мен те биха стигнали, при положение, че се работи както в Одрин – от турски фирми. „Те си вършат много стриктно работата и много качествено. Църквата Св. Св. Константин и Елена я възстановиха само за шест месеца, а църквата „Св. Никола” в Къркларели е много по-малка от нея, така че може дори за три – четири месеца да бъде възстановена” – каза проф. Стоян Денчев.
Денка КАЦАРСКА

Турският държавен министър Зафер Чаглаян е на официално посещение в Алжир
21 октомври 2009 | 05:11 | Агенция "Фокус"
Алжир. Турският дъравен министър Зафер Чаглаян е на тридневно официално посещение в Алжир, където се придружава от 150-членна делегация от турски бизнесмени и предприемачи, съобщават медиите. Програмата на визитата, която започна на 20 октомври, включва участие на министъра в двустранен бизнес форум и различни срещи и разговори.

Председателите на парламентите на Ирак и Турция ще разговарят в Анкара
21 октомври 2009 | 03:55 | Агенция "Фокус"
Анкара. Председателят на иракския парламент Ияд ал Самарай ще се срещне днес с турския си колега Мехмет Али Шахин и с председателя на парламентарната комисия по външните работи в турскя парламент Мурат Мерджан, съобщават медиите. Самарай пристигна вчера на официално посещение в Турция по покана на председателя на Великото национално събрание.

Президентът на Казахстан Нурсултан Назарбаев пристига на официално посещение в Турция
21 октомври 2009 | 03:54 | Агенция "Фокус"
Анкара. Президентът на Казахстан Нурсултан Назарбаев пристига днес на официално посещение в Турция, което ще продължи до 24 октомври, съобщават медиите. телевизионният канал Си Ен Ен Тюрк. Назарбаев ще бъде придружаван от над 200 бизнесмени, много министри и други държавни представители. Програмата на казахския държавен глава включва среща с турския му колега Абдуллах Гюл и премиера Реджеп Тайип Ердоган. Той ще говори пред депутатите в турския парламент.
В рамките на посещението ще бъдат подписани споразумения между двете страни в областите на икономиката, земеделието и туризма.

Турският парламент започва да разглежда подписаните протоколи с Армения
21 октомври 2009 | 02:36 | Агенция "Фокус"
Анкара. В турския парламент днес започва процедурата по обсъждане и ратификация на двата протокола, подписани от Турция и Армения, съобщават турските медии. Външният министър Ахмет Давутоглу ще информира депутатите за документите - протокол за установяване на дипломатически отношения между Турция и Армения и протокол за развитие на връзките между двете страни. След изказването на Давутоглу от името на правителството, парламентарните групи ще изложат своите позиции по въпроса.
На 10 октомври в Цюрих Ахмет Давутоглу и министърът на външните работи на Армения Едуард Налбандян подписаха двата протокола.

Портал Турция

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2