Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

сряда, 21 октомври 2009 г.

Радио "Гласът на Турция" - 21.10.2009 г. !

Бешикташ с последна възможност да продължи в лигата...

Днес турският представител в Шампионската лига, Бешикташ, ще играе третата си среща от група "Б" с германския Волсфбург...

Изпратена 21.10.2009 10:36:05 UTC

Обновена 21.10.2009 10:36:05 UTC

Днес турският представител в Шампионската лига, Бешикташ, ще играе третата си среща от група "Б" с германския Волсфбург. Мачът на стадион Волсфбург Арена ще започне в 21 часа и 45 минути и ще бъде ръководен от италианския рефер Роберто Росетти.
****************
Носител на Суперкупата на ФИБА за жени стана баскетболният отбор Спорток Москва Регион.
В мач за купата Спартак Москва Регион, който е победител в миналогодишния турнир на Европейската Лига на ФИБА се наложи над миналогодишния носител на Европейската Купа на Фиба Галатасарай с 92 на 59.
****************
Днес започват срещите на турските баскетболни отбори за мъже в Европейската лига УЛЕБ.
Днес Фенербахче Юлкер ще играе на чужд терен с испанския Регал Барселона.

ПКК вече не представлява проблем...

Заместник-командващият многонационалната дивизия в сверната част на Ирак, американският бригаден генерал Робърт Браун зяви, че се набюдава рязко снижаване на дейността на терористичната организация ПКК в региона...

Изпратена 21.10.2009 10:21:33 UTC

Обновена 21.10.2009 10:21:33 UTC

Усилията на Турция за ликвидирането на терористичната организация ПКК дават положителни резултати. Заместник-командващият многонационалната дивизия в сверната част на Ирак, американският бригаден генерал Робърт Браун зяви, че се набюдава рязко снижаване на дейността на терористичната организация ПКК в региона и затова вече не оценяват терористичната организация като сериозен проблем в региона.
Броян отбеляза, че турската граница е много добре контролирана и няма проблеми по въпроса.
Говорителят на държавния департамент на САЩ Ян Кели каза, че оказват пълна подкрепа на усилията на Турция за разрешаване на проблема с терористичната организация ПКК.
-
Посещение в Баку

Две отделни делегации от ВНСТ ще осъществят официално посещение в Баку за преодоляване на напрежението с Азербайджан предизвикано от протокола между Турция и Армения.

Изпратена 21.10.2009 11:55:57 UTC

Обновена 21.10.2009 11:55:57 UTC

Две отделни делегации от ВНСТ ще осъществят официално посещение в Баку за преодоляване на напрежението с Азербайджан предизвикано от протокола между Турция и Армения.

В периода 25-28 Октомври членовете на Комисия за външни връзки към ВНСТ ще проведат контакти в Баку по поканата на Националния парламент на Азербайджан.

В 10 членната делегация са включени членовете на комисията от Партията на справедливостта и развитието и Партията на националистическото движение.

Членовете на комисията от Републиканската народна партия като реакция срещу политиката следвана от правителството не се включиха в делегацията и отбелязаха, че ще посетят Азербайдажан на друга дата.

След Комисията за външни връзки на ВНСТ посещение в Баку ще осъществяват и членовете на Приятелската група за Азербайджан.
-
Посланиците на ЕС посетиха град Трабзон...

Посланиците на страните членки на ЕС изразиха задоволство от завръщането в Турция на членовете на терористичнта организация ПКК...

Изпратена 21.10.2009 10:27:29 UTC

Обновена 21.10.2009 10:27:29 UTC

Посланиците на страните членки на ЕС изразиха задоволство от завръщането в Турция на членовете на терористичнта организация ПКК в рамките на процеса за демократизация.
Посланиците на 14 страни членки на ЕС проведоха контакти в град Трабзон. Делегацията посети нaй-напред сградата на валийството. В отговор на въпрос, посланикът на мандатния председател на ЕС Швеция в Анкара, Кристер Асп каза, че съюзът оказва подкрепа на всички демократични инициативи целящи увеличаването на демократичните права на турските граждани.
Аспа каза, че желаят да бъдат свидетели на конкретни стъки по процеса на демократизация и че оценяват събитието на граничния пункт Хабур като първа положителна стъпка предприета в рамките на този процес.
По-късно посланиците посетиха кмета на град Трабзон Орхан Февзи Гюмрюкчюоглу.
-
Съвета за Национална Сигурност подкрепи процеса на демократизация...

Вчера в резиденция Чанкая под председателството на президента Абдуллах Гюл се проведе заседание на Съвета за Национална Сигурност...

Изпратена 21.10.2009 10:15:51 UTC

Обновена 21.10.2009 10:15:51 UTC

Вчера в резиденция Чанкая под председателството на президента Абдуллах Гюл се проведе заседание на Съвета за Национална Сигурност. В декларацията, която бе публикувана след заседанието бе подчертано, че са били обсъдени подробно всички вътрешни и външни въпроси засягащи сигурността на Турция и бе отбелязано, че борбата с тероризма ще продължи с пълна решителност.
В декларацията бе посочено, че са били обсъдени и резултатите от проведеното миналата седмица, по време на официалното посещение на премиера Ердоган в Ирак, заседание на Съвета за стратегическо сътрудничество на високо равнище между Турция и Ирак и регионални събития имащи връзка с Ирак.
Друг важен въпрос в дневния ред на срещата бе рaзвoят на събитията в Кавказкия регион.
В декларацията се сочи, че са били поставени на обсъждане усилията за разрешаване на всички проблеми в Кавказкия Регион и специално проблема с Нагорни-Карабах и още веднъж е било потвърдено желанието да бъде оказана помощ в рзрешаването на проблемите между Азербайджан и Армения, а също така е било подчертано, че Турция ще продължи и в бъдеще активните си стъпки за установяването на мира, стабилността, сътрудничеството и сигурността в региона.
На заседанието на Съвета за Национална Сигурност са били обсъдени и последните събития в Афганистан и въпроси засягащи интересите и правата на Турция в Егейско и Средиземно Море.
След заседанието премиерът Ердоган проведе в министерския съвет консултативна среща с министрите членуващи в Съвета за Национална Сигурност.

Преглед на чуждия печат 21.10.2009

Кратък обзор на материали в чуждата медия 21.10.2009

Изпратена 20.10.2009 14:13:17 UTC

Обновена 20.10.2009 14:13:17 UTC

Френската осведомителна агенция Франс Пресс помества новина озаглавена „ЕС изпитва по голяма необходимост от Турция,отколкото Турция от ЕС” и това е становище,изказано от бившия еврокомисар по разширяването Гюнтер Ферхойген.Цитираме думите на Ферхойген:

„Ние имаме по голяма нужда от Турция,защото тя притежава стратегическо значение.Говоря за сигурността в целия регион.Трябва да помислим какво би станало, ако Турция предпочете друг път извън членството в ЕС.Това ще бъде голям риск за нас и е по добре да не поемаме подобен риск.”

Агенцията сочи,че в допълнение към думите си Ферхойген е казал,че членството на Турция носи предимства за ЕС и че Турция ще спомогне за подобряване на отношенията между Западните демокрации и мюсюлманския свят през 21 век.”

Друга тема привличаща вниманието на световната преса е изиграният футболен мач между отборите на Турция и Армения след подписания протокол за нормализиране на отношенията между двете страни.

Английският вестник Дъ Индъпендънт под заглавието„Турските и арменски лидери демонстрираха солидарност след подобряването на отношенията” пише,че преди мача от квалификационната група за Световната купа,президентите на Турция и Армения са се ръкували сърдечно и че до преди няколко години за това дори не можеше и да се помисли.

Френският вестник Либерасион помества новина относно посещението на президента Абдулах Гюл в Париж и пише,че президентът Гюл не е бил посрещнат достатъчно добре в Елисейския дворец и че френският президент Саркози е отделил само 12 минути за обхождането на изложбата „От Византия до Истанбул”.

Гръцкият вестник Апойевматини,излизащ в Турция ,в новина озаглавена „Първата джамия в света,посветена на Исус Христос е в Диарбакър” съобщава ,че е започнато строителството на джамия назована на Исус.Вестникът цитира думите на ръководителя на строежа Мустафа Узун:”Исус Христос е приет за пророк и в мюсюлманската вяра също както в християнството.Ние сме щастливи да му посветим тази джамия.” Вестникът сочи и думите на православния свещеник на сирийската църква в Диарбакър Юсуф Акбулут,че тази инициатива е с повратно значение.

Вестник Ню Йорк Таймс пише,че въпреки глобалната криза богатството в Китай се увеличава с голяма скорост и че в рамките на една година броят на милиардерите е нараснал и е достигнал 130 души.Вестникът сочи,че Китай се нарежда на второ място след САЩ по брой на милиардери.
-
Преглед на турския печат 21.10.2009

Обзор на новините по страниците на турските вестници от 21ви октомври 2009та година.

Изпратена 21.10.2009 08:39:38 UTC

Обновена 21.10.2009 08:43:19 UTC

Днешните турски вестници продължават да дават широко място на новини във връзка с 34те терориста от ПКК, които се предадоха преди два дена на турските сили за сигурност.
Вестник Заман в новина по темaта със зaглавие "Предалите се терористи бяха освободени, проправен бе пътят за зaвръщане в къщи", отбелязва, че всички терористи пристигнали от лагерите Кандил и Махмур в сверната част на Ирак, зa да се предaдат на турските сили за сигурност са били освободени от съдебните органи и подчертава, че тези терористи ще се възползват от 'Закона за Амнистия на терористи' и че решението на съда по въпроса ще се превърне в прецедент и за други терористи, които ще се предадат на турските власти.
Вестник Сабах в новина на същата тема със заглавието"Завръщането в къщи ще продължи" пише, че министърът на вътрешните работи Бешир Аталай е казал, че групата терористи от лагерите Кандил и Махмур представляват първа стъпка в рамките на процеса на демократизация и че скоро очакват вести и за нови предали се терористи.
"Призив към всички терористи от ПКК да се предадат". В новината с това заглавие вестник Хюррийет пише, че премиерът Ердоган е окачествил първата група предали се терористи кaто стъпка от проекта за Национално Единство и е призовал всички терористи намиращи се в планината Кандил, в лагера Махмур и в Европа да дойдат и да се предадат в кратък срок на турските сили за сигурност.
Вестник Джумхурийет съобщава, че според бившия държавен секретар на САЩ Колин Пауъл, ако бъдат използвани правилни средства и бъде постигнат успех, проектът за демократизация на турското правителство ще окаже въздйствие над целия свят.
Вестник Заман отбелязва в новината, в която засяга вчерашното заседание на Съвета за Национална сигурност, че са били приети решения да продължи подкрепата за процеса на нормализиране на отношенията с Армения и за борбaта с тероризма. Вестникът сочи, че в декларацията публикувана след срещата е било отбелязано, че в светлината на протоколите подписани с Армения, са били обсъдени усилията за разрешаване на Нагорно-Карабахският проблем и всички други кризи в Кавказ и е било подчертно, че и в бъдеще Турция ще продължи активните си усилия и дейности за налагането на регионалния мир, стабилност и сигурност.
Същят вестник в новината озаглавена "Ще се сформира Мнистерство за Външните турци", пише, че прaвителството се готви да основе ново министерство отговорно за живещите в чужбина турци, чиято численост възлиза на пет милиона, посредством което министерство ще се полагат усилия за разрешаването на техните проблеми. Вестникът сочи, че ще бъдат открити дирекции зa всяка една страна в която се намират турци и че на първия етап се планира да бъдат открити дирекциите за Германия, Франция, Италия, Великобритания, Холандия, Белгия, Люксембург, Норвегия, Швеция, Дания, Финландия, САЩ, Канада, Австралия и Нова Зеландия.
Встник Сабах съобщава, че в словото прознесено в кипърския гръцки парламент, по време на първото си официално посещение в чужбина след като сформираният от него кабинет получи вот на доверие в гръцкия парламент, премиерът на Гърция Йорго Папандреу е казал, че подкрeпят членството на Турция в ЕС и сa против предложението за привилегировано партньорство. Папандреу е отбeлязъл, че кипърският проблем няма да се разреши посредством преки преговори с Турция, а посредством поощрявaнето на Талят от страна на Труция към преговори за намиране на взаимнополезно разрешение.
В новина на икономическа тема същият вестник пише, че директорът на Турската Централна Банка Дурмуш Йълмаз е подчертал, че е настъпило времето Турция да се изправи на крака без подкрепата на Мeждународния Валутен Фонд и е време да се "Дипломират" от фонда.
В новина на културна тема вестник Хюррийет пише, че в aмериканския вестник Вашингтон Пост е била публикувана статия, в която са били отправени похвали за творбата на носителя на Нoбелова награда по литература Орхан Памук "Музей на Невинността".

Желаем ви приятен ден.
-
Новини 21.10.2009 Hовини 1400
-
Емисии 21.10.2009 Емисия 1400
-
Портал Турция

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2