Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

вторник, 20 октомври 2009 г.

Радио "Гласът на Турция" - 20.10.2009 г. !

Мач за суперкупата в баскетбола...

Галатасарай ще играе с руския Спрартак Москва Регион за Суперкупата на Европа по баскетбол за жени...

Posted 20.10.2009 09:40:31 UTC

Updated 20.10.2009 09:40:31 UTC

Днес женският баскетболен отбор Галатасарай ще играе мач за Супер Купата на ФИБА с руския Спартак Москва Регион.
Срещата между миналогодишния носител на Европейската Купа на ФИБА Галатасарай и шампиона на Европейската Лига на ФИБА Спартак Москва Регион ще започне в 16 часа и 45 минути.
-
ЮНЕСКО включи годишнината...

ЮНЕСКО включи 400-ната годишнината от рождението на Евлия Челеби в Списъка на кръглите годишнни на организацията.

Posted 20.10.2009 12:02:36 UTC

Updated 20.10.2009 12:02:36 UTC

ЮНЕСКО включи 400-ната годишнината от рождението на Евлия Челеби в Списъка на кръглите годишнни на организацията.

На 35-тата сесия на Генералната Конференция на ЮНЕСКО бе взето решение за включването и на 100-ната годишнина от смъртта на археолога и художник Осман Хамди Бей основател на Истанбулския археологически музей в Списъка на кръглите годишнини на ЮНЕСКО.

Междувремено Турция бе избарана за член на Международния координационен съвет по програмата на ЮНЕСКО „Човек и биосфера”.
-
Гюл разговаря с Медведев

Вчера президентът на Турция Абдуллах Гюл проведе телефонен разговор с президента на Русия Димитрий Медведев.

Posted 20.10.2009 11:49:01 UTC

Updated 20.10.2009 11:49:01 UTC

Вчера президентът на Турция Абдуллах Гюл проведе телефонен разговор с президента на Русия Димитрий Медведев.

Приоритетната тема на разговора бе стабилността и мира на Кавказкия регион.

По време на телефонния разговор който бе окачествен като „Продължителен, обхватен и полезен” президентът Гюл отбеляза, че Русия е най-важният актьор в региона.

Медведев на свой ред посочи, че Русия ще продължи усилията и приноса си за обезпечаването на мира в региона.

По време на телефонния разговор на дневен ред бе поставено и сътрудничеството на Турция и Русия в сферата на енергетиката. Медведев изрази задоволството си от това сътрудничество.
-
Важна среща

Група депутати от Азербайджан и Армения ще проведат среща в руската столица Москва.

Posted 20.10.2009 11:56:24 UTC

Updated 20.10.2009 11:56:24 UTC

Група депутати от Азербайджан и Армения ще проведат среща в руската столица Москва.

Азербайджанската информационна агенция АПА съобщи, че по време на срещата ще бъдат обсъдени разрешаването на проблема с Нагорни Карабах и други регионални въпроси.

На срещата, която ще се състои в Руския парламент ще участват и посланника на Азербайджан в Москва и специалнния представител на руския президент по въпросите на международното културно сътрудничество.
-
Вътрешния министър разговаря с журналисти...

Министърът на вътрешните работи Бешир Аталай каза, че предаването на група терористи представлява етап от процеса на демократизация...

Posted 20.10.2009 09:36:22 UTC

Updated 20.10.2009 09:36:22 UTC

Министърът на вътрешните работи Бешир Аталай каза, че предаването на група терористи представлява етап от процеса на демократизация.
Министърът на вътрешните работи Бешир Аталай разговаря на закуска с представителите на медийните организации в Анкара. Той отбеляза, че са предприети всички мерки във връзка с процеса на завръщане на терористите и подчерта, че е необходимо да се прояви голяма чувствителност.
Министър Аталай каза, че това е много важен въпрос и ако се работи с търпение ще бъдат получени очакваните резултати, като отправи призива всички да проявят чувствителност, за да бъдат избегнати грешки.
Бешир Аталай каза, че очакват да продължи процесът на предаване на терористите и отбеляза, че искат да сложат край на тероризма и че очакват през предстоящите дни да се предадат още около 100 или 150 терориста.
-
Днес се провежда заседание на Съвета за Национална Сигурност...

Заседанието е с голяма важност, тъй като се провежда в период, в който първите групи терористи от ПКК започнаха да пристигат в Турция...

Posted 20.10.2009 09:28:43 UTC

Updated 20.10.2009 09:28:43 UTC

Днес в резиденция Чанкая под председателството на президента Абдуллах Гюл ще се проведе редовно заседание на Съвета за Национална Сигурност. Заседанието е с голяма важност, тъй като се провежда в период, в който първите групи терористи от ПКК започнаха да пристигат в Турция и да се предават на силите за сигурност.
Сред основните въпроси в дневния ред са Ирак и Кипърския проблем, а също така и процеса на нормализиране на отношенията с Армения и процеса на демократизация.
Министърът на вътрешните работи Бешир Аталай ще изнесе доклад във връзка с дейностите на правителството провеждащи се в рамките на процеса за демократизация.
Очаква се да бъде обсъдено и новото име, което ще бъде назначено на мястото на съветника на Националната Разузнавателна Служба МИТ, Емре Танер, чийто мандат бе трикратно удължаван и който се очаква да излезе в пенсия.
Също така по време на заседанието ще бъде обсъдено и положението в Афганистан, където на първи ноември Туpция ще поеме регионалното командване на многонационалните сили в Кабул.
Междувременно снощи премиерът Ердоган разговаря със съветника на Националната Разузнавателна Служба МИТ Емре Танер. След това Ердоган се срещна с министрите членуващи в Съвета за Национална Сигурност. По време на тази среща в централната сграда на Министерския Съвет са били обсъдени процеса за демократизация, отношенията с Армения и Израел и борбата с тероризма.
Подчертано бе, че на заседанието на Съвета за Национална Сигурност ще бъдат представени и резултатите от четири отделни изследвания проведени от министерството на вътрешните работи във връзка с процеса за демократизация.
-
Преглед на турския печат 20.10.2009

Обзор на новините по страниците на турските вестници от 20ти октомври 2009та година.

Posted 20.10.2009 08:28:13 UTC

Updated 20.10.2009 08:28:13 UTC

Драги слушатели, турските вестници в днешните си броеве отделят широко място на новините, в които се съобщава, че 34 терориста на ПКК вчера са се предали на турските власти след като са разбрали , че с терор не може да се стигне до никъде.

„ Групите с терористи от ПКК пристигнали от Махмур и Кандил се предадоха”- в новина с това заглавие вестник Заман пише, че 8 терориста пристигнали от лагера Кандил и 26 терориста от лагера Махмур са преминали през гранично пропускателния пункт Хабур.

Вестник Миллийет по въпроса помества новина, в която пише, че в рамките на процеса на демократично отваряне 34 терориста от ПКК пристигнали от Махмур и Кандил са се предали на органите по сигурността и подчертава, че от сега нататък се очаква как ще продължи този процес.

Вестник Йени Шафак помества изявлението на Външния Министър Ахмет Давутоглу относно напрежението между Турция и Азербайджан, възникнало след подписването на протокола с Армения.Вестникът пише, че министър Давутоглу е заявил, че отношенията между Турция и Азербайджан никога няма да претърпят промяна и че никога няма да позволят да бъдат посети семената на раздора в отношенията с Азербайджан и акцентувал, че териториалната цялост на Азербайджан е националната кауза на Турция.

Вестник Сабах излиза с новина по същата тема, озаглавена „Края на окупацията е един от основните въпроси на Турция”

В новината се отбелязва, че м-р Давутоглу е подчертал, че няма да позволят да бъдат посети семената на раздора в отношенията с Азербайджан и акцентувал, че териториалната цялост на Азербайджан е националната кауза на Турция.

Вестник Заман съобщава, че Президентът Абдуллах Гюл е потърсил по телефона Държавния глава на Руската Федерация и е поискал да се ускори разрешаването на Нагорно Карабахския проблем.Вестникът пише, че Президентът Гюл е подчертал, че Русия е най- определящият актьор в Кавказ.

„ Не сме невинни като гълъбите„-в новина с това заглавие вестник Хюррийет пише, че Премиерът и Външен министър на Гърция Йорго Папандреу, по време на първото си посещение в Кипърската гръцка част в качеството си на Премиер се е срещнал с Кипърският Гръцки лидер Димитрис Христофияс, който е направил самопризнание във връзка с Мирната операция от 1974 година като е заявил: „ Ние кипърските гърци не сме невинни както гълъбите”.Вестникът отбелязва, че относно членството Турция в ЕС , Гръцкия Премиер Йорго Папандреу е казал, че поддържат гледището за привилегировано партньорство.

Същият вестник помества новина със заглавието „ И Судан отменя визовия режим, открехва се граничния пункт на страна със 400 милионно население”. В новината се отбелязва, че Министърът на земеделието и въпросите на селото Мехди Екер е получил обещание от Судан, че ще отменят визите за турските граждани. Вестникът пише, че Министър Екер е подчертал, че ще отворят вратата на пазара страна с 400 милиона население. В новината се отдава място и на изявлението на Ръзанур Мерал. Председател на Конфедерацията на Турските бизнесмени и индустриалци:” Търговията ни с Африка се увеличи трикратно за последните 3 години.В Судан провеждат дейност над 2 хиляди турски бизнесмени и 80 фирми и общите инвестиции възлизат на 115 милиона долара.”

„ Исторически подписи в Милано”-в новина с това заглавие вестник Сабaх пише, че в град Милано са положени подписите за изграждане на петролопровода Самсун-Адана-Джейхан, който е един от най-важните стъпки по пътя за превръщането на Турция в регионална сила в областта на енергетиката. Вестникът отбелязва, че от турска страна протоколът е подписан от министъра на енергетиката и природните ресурси Танер Йълдъз, от името на Русия от вицепремиера, отговарящ за енергетиката Игор Сечин и от министъра на енергетиката Сергей Шматко, а от Италия-от министъра на икономическото развитие Клаудио Скайола.
-
Новини 20.10.2009 Hовини 1400
-
Емисии 20.10.2009 Емисия 1400
-
Портал Турция

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2