Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

вторник, 20 октомври 2009 г.

Новините от и за Турция - 20.10.09 г. !

Колин Пауъл пристигна в Истанбул за участие в конференция на тема „Майките срещу тероризма”
20 октомври 2009 | 16:00 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Бившият държавен секретар на САЩ Колин Пауъл пристигна в Истанбул за участие в конференция на тема „Майките срещу тероризма”, организирана от Дружеството на жените бизнесмени, пише турският вестник „Милиет”. Генерал Колин Пауъл, който ръководи американската операция „Пустинна буря” през 1991 година срещу окупацията на Кувейт от Ирак, стана ръководител на външната политика при първия мандат на президента Джордж Буш-младши. Той беше посрещнат от помощник–валията на Истанбул Мехмет Али Улуташ и проф. Неше Кавак – председател на дружеството. При посрещането си на в салона за специални гости на летище „Ататюрк” в Истанбул Пауъл заяви, че е щастлив отново да бъде в Турция и то за участие във форум, посветен на насилието срещу жените и децата.

Започва подготовка за основаването на партия „Ергенекон” в Турция
20 октомври 2009 | 15:42 | Агенция "Фокус"
Измир. Започва подготовка за основаването на партия „Ергенекон” в Турция, заяви адвокатът Тарджан Юлюк от Съюза на адвокатите в Измир, пише електронното издание на турския вестник „Милиет”. На пресконференция Юлюк даде информация за предприетите стъпки по изграждането на новото партийно формирование, които по думите му те трябва да приключат на 29 октомври. Той посочи, че новата партия ще бъде организация, отворена за всички, които не се срамуват да заявят „Щастлив съм, че съм турчин”. Като духовен лидер на партията, която ще носи съкратеното название Партия ЕР, ще бъде Мустафа Кемал Ататюрк. В тази връзка новата партия няма да бъде партия, която се опира на лидер, а ще има нужда от кадри, които ще следват пътя на духовния лидер. Логото на новата партия ще бъде изображение на анадолски леопард, който символизира свободата, пише вестникът.

Няма никаква промяна в посоката на турската външна политика, заяви премиерът Реджеп Тайип Ердоган
20 октомври 2009 | 15:17 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Няма никаква промяна в посоката и приоритетите на турската външна политика, заяви премиерът Реджеп Тайип Ердоган в отговор на твърденията, че Турция се отклонява от водената досега външна политика и се насочва към други посоки, пише турският вестник „Хюриет”. При откриването на истанбулския форум вчера, посветен на политиката в Близкия изток, Ердоган коментира палестинския въпрос и други болезнени регионални въпроси. Във връзка с решаването на палестинския въпрос той подчерта, че трябва час по-скоро да бъде установено единство между палестинските групи и да се засилят усилията на международната общност за установяване на мир. Ердоган изтъкна, че са изминали вече 7 месеца от конференцията за възстановяването на Ивицата Газа, а все още не се дава разрешение за влизането там и за започване на възстановителни дейности. Той отхвърли твърденията, че има отклонение в посоката на турската външна политика. „Ние казваме, че докато продължават мъките в палестинските територии и се възпрепятства възстановяването на Газа, не може да се постигне мир в Близкия изток. Докато не бъдат „превързани” раните в Ирак, не бъдат отведени към решение въпросите със Сирия, Ливан, Иран, не можем да изградим благоденствие в тази част на света”, изтъкна турският премиер.

Заседание на Съвета за национална сигурност на Турция започна в президентския дворец „Чанкая” в Анкара
20 октомври 2009 | 14:45 | Агенция "Фокус"
Анкара. Заседание на Съвета за национална сигурност на Турция започна под председателството на президента Абдуллах Гюл в президентския дворец „Чанкая” в Анкара, съобщава телевизионният канал Си Ен Ен Тюрк. Това е редовното октомврийско заседание на съвета. За първи път в заседанието участват назначените през август за командващи на военноморските сили адмирал Ешреф Угур Йигит и на военновъздушните сили армейски генерал Хасан Аксай. В дневния ред са включени всички процеси на „отваряне”, които стартира правителството – кюрдското отваряне и подобряването на отношенията с Армения. Като първа точка в дневния ред е обсъждането на положението на предалите се терористи от Кюрдската работническа партия /ПКК/ по призив на лидера Абдуллах Йоджалан.
Очаква се премиерът Ердоган да представи информация за срещите си с президента Джалал Талабани по време на визитата си в Ирак и други детайли, свързани с борбата срещу тероризма. Външният министър Ахмет Давутоглу ще даде сведения за стъпките, предприети в борбата срещу тероризма по време на заседанията на съветите за стратегическо сътрудничество с Ирак и Сирия. Той ще информира също и за протоколите, които бяха подписани с Армения.

Съветът за национална сигурност на Турция ще разгледа въпроса за слизането от планината на бойци на ПКК
20 октомври 2009 | 11:25 | Агенция "Фокус"
Анкара. Съветът за национална сигурност /СНС/ на Турция ще разгледа днес действията за осигуряване на слизането от планините на бойците на Кюрдската работническа партия /ПКК/ в рамките на процеса за демократично “отваряне”, пише вестник “Милиет”. Това е една от най-важните точки в дневния ред на днешното редовно заседание, което ще се състои в президентския дворец Чанкая под председателството на президента Абдуллах Гюл. Ще бъде направена всеобхватна оценка на въпроса, включително неговите дипломатически и психологически измерения. Ще бъдат обсъдени и нови мерки в рамките на възможностите, предвидени в чл. 221 от Наказателния кодекза “дълбокото покаяние”.
В раздела за международните въпроси ще бъдат оценени дейността на тристранния механизъм между Турция, САЩ и Ирак; кризата с Израел и последните събития в Афганистан. Предвидено е да бъде обсъдена и кандидатура за нов началник на Националната разузнавателна организация /МИТ/, след като през ноември изтича удълженият мандат на сегашния началник Емре Танер, който навършва 67 години и съгласно закона за държавните служители трябва да излезе в пенсия. Обикновено правителството назначава за началник на МИТ лице от кръговете, привличани около СНС, отбелязва “Милиет”.

“Сабах”: Исторически подписи за петролопровода Самсун-Джейхан
20 октомври 2009 | 10:12 | Агенция "Фокус"
Милано/Анкара.В град Милано бяха положени подписите за изграждане на петролопровода Самсун-Адана-Джейхан, който е една от най-важните стъпки по пътя за превръщането на Турция в регионална сила в областта на енергетиката, пише днес турският вестник “Сабах”. Стойността на проекта е 2,5 милиарда долара. Изграждането на 550-километровото трасе ще започне през 2010 година. Проектът за петролопровода Самсун-Адана-Джейхан /TAPCO/ превръща Турция-Русия и Италия в стратегически енергийни партньори, което стана факт на тържественото подписване вчера с участието на министрите на енергетиката на трите страни.
В Милано вече беше подписан междуправителствен и търговски протокол за проекта, реализацията на който ще стартира през 2010 г. От турска страна протоколът беше подписан от министъра на енергетиката и природните ресурси Танер Йълдъз, от името на Русия – от вицепремиера, отговарящ за енергетиката Игор Сечин и от министъра на енергетиката Сергей Шматко, а от Италия – от министъра на икономическото развитие Клаудио Скайола.
На подписването присъстваха и представители на партньорите в TAPCO – “Транснефт”, “Роснефт” и италианската фирма ENI. От турска страна участва председателят на Управителния съвет на развиващия проекта в Турция Чалък холдинг – Ахмет Чалък.
Проектът TAPCO, който беше подкрепен от премиера на Русия Владимир Путин при последното му посещение в Турция, се изгражда в партньорство между руската фирма” Газпром”, от Турция – Чалък холдинг и от Италия – най-голямата компания за петрол и природен газ – ENI. Очаква се след реализацията на проекта значително да се увеличи количеството на постъпващия в терминала в пристанище Джейхан петрол за доставки до световните пазари.

ДХА: Ваксината срещу свински грип вече е в Турция
20 октомври 2009 | 10:07 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Първата партида от 500 хиляди дози ваксина срещу свински грип, която доставя министерството на здравеопазването, беше докарана в Истанбул, предаде информационната агенция Догу хабер ажансъ /ДХА/. След тестове в Анкара ваксините ще бъдат разпределени сред здравините заведения в страната. До края на месеца се очаква в Турция да пристигнат общо 1,8 милиона дози ваксина срещу свински грип.
Първата партида е докарана снощи на летище Ататюрк в Истанбул от Рим със самолет на турските авиолинии.

“Хюриет”: Абдуллах Гюл разговаря по телефона с Дмитрий Медведев за Нагорни Карабах
20 октомври 2009 | 09:45 | Агенция "Фокус"
Анкара. Турският президент Абдуллах Гюл разговаря снощи по телефона с президента на Русия Дмитрий Медведев, като в рамките само на два дни провежда изключително важни телефонни разговори за процеса на сближаване между Турция и Армения и за безизходицата по въпроса за Нагорни Карабах, пише турският вестник “Хюриет”. На 17 октомври вечерта Абдуллах Гюл проведе подобен телефонен разговор с президента на САЩ Барак Обама. В разговора с Медведев са били обменени мнения за решаването на проблема в Нагорни Карабах като условие за постигането на мира, спокойствието и стабилност в района на Кавказ. Абдуллах Гюл е подчертал,че решаването на проблема в Нагорни Карабах ще спомогне за решаването и на проблемите между Турция и Армения. Дмитрий Медведев е посочил, че Русия ще продължи да полага усилия и да дава принос за установяването на мира в района.

Турски печат: Група членове на ПКК преминаха турско-иракската граница и се предадоха на властите
20 октомври 2009 | 09:21 | Агенция "Фокус"
Анкара. Преминаването на 34 членове на Кюрдската работническа партия /ПКК/ през турско-иракската граница и доброволното им предаване на турските власти е сред централните теми в днешния турски печат.
“Хюриет” пише, че по призива на намиращия се в затвора с доживотна присъда лидер на ПКК Абдуллах Йоджалан /Апо/ “мирната група” от 34 членове на нелегалната организация е влязла вчера в Турция през ГКПП Хабур. От тях 8 души са от лагер на ПКК в планината Кандил, а останалите – от лагера “Хабур”. Групата е била посрещната от около 50 души в граничната околия Силопи, сред които и ръководители на прокюрдската Партия на демократичното общество /ПДО/.
“Сабах” информира, че от всичките 34 души, преминали турско-иракската граница, 29 членове на ПКК са били освободени, а останалите петима са арестувани, като се изчаква получаването на допълнителна преписка, за да може съдът да вземе решение за тях.
За вземане на показанията на групата членове на ПКК в граничния район са били изпратени четирима специални прокурори, пише “Милиет”. Между освободените рано тази сутрин 29 души има четири деца.
“Заман” информира, че пристигналите 26 души от лагера “Хабур” са били разпитвани за нарушения на паспортния закон, а общо осем членове на ПКК са декларирали, че не желаят да се възползват от закона за дълбокото покаяние.
“Радикал” пише, че вчера на границата на Турция със Северен Ирак е бил един от най-напрегнатите дни. В друга публикация във вестника се посочва, че във възможно най-кратък срок в Турция трябва да бъде премахната системата на “селските пазачи” и да се засилят правомощията на местната власт. Във връзка с това се прави констатацията, че Турция е една от страните в света с най-силно централизирана власт, което поражда несправедливост и тежки обвързаности.

Портал Турция

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2