Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

петък, 16 октомври 2009 г.

Новините от и за Турция - 16.10.09 г. !

Турция и Сирия ще търсят съвместно петрол от двете страни на границата
16 октомври 2009 | 15:53 | Агенция "Фокус"
Анкара. Турция и Сирия ще търсят съвместно петрол, пише турският вестник „Заман”. Турският министър на енергетиката Танер Йълдъз посочи, че съвместната дейност по издирване на петрол ще бъде в интерес и на двете страни. Йълдъз даде информация пред журналисти за водените разговори в последните дни с Франция, Ирак и Сирия в областта на енергийното сътрудничество. Той посочи, че по време на срещите на двустранните съвети за стратегическо сътрудничество в Сирия и Багдад е било отделено широко място на това.
Йълдъз засегна и въпроса за сътрудничеството в областта на добив и транзит на природен газ. Относно цената на природния газ той посочи, че до началото на следващата година няма да има увеличение, пише вестникът.

Голямо количество боеприпаси на ПКК са заловени при операция в провинция Агръ, Югоизточна Турция
16 октомври 2009 | 15:30 | Агенция "Фокус"
Агръ. Голямо количество боеприпаси на терористичната организация Кюрдска работническа партия /ПКК/ са били заловени при операция в провинция Агръ, Югоизточна Турция, пише вестник „Сабах”. Екипи на жандармерийското управление в Агръ са организирали операция срещу депо на ПКК в района на село Джумачай в едноименната провинция. Екипите са претърсили с детектори територия, на която предишните години са били откривани скривалища на ПКК. При претърсването в долината Симо са били открити 131 автомати „Калашников”, 151 пушки с приспособление „PKMS Bixi”, 64 пушки „Канас” и 346 патрона. Също при операцията са били задържани двама членове на организацията, като единият се е предал сам, пише вестникът.

Трябва да работим във всички посоки за слизането на терористи от ПКК от планините, каза турският премиер
16 октомври 2009 | 15:10 | Агенция "Фокус"
Анкара. Терористичната организация Кюрдска работническа партия /ПКК/ саботира инвестициите, които се правят в региона на Югоизточен Анадол, заяви премиерът на Турция Реджеп Тайип Ердоган, пише турският вестник „Заман”. Ердоган изтъкна, че се опитват да обхванат всички страни на тероризма и да разрешат този проблем с прилагането на най-разнопосочни мерки. Той каза, че трябва да се „изплете мрежа” между управляващите и народа, която да възпрепятства излизането на привърженици на ПКК в планините, също да улесни слизането от планинските лагери на терористи. „Трябва да положим много усилия онези, които не са участвали в никакви терористични действия, да се завърнат в домовете си. Този процес ще бъде още повече улеснен”, заяви Ердоган. Турският премиер подчерта, че работят не само за демокрацията и върховенството на закона в тази страна и за националното единство в нея, а и за това тя да бъде все по-сита и гражданите й все по-богати.
„Това, което правим през последните 7 години, ако беше направено преди 20-30, нещата нямаше да стигнат до тук”, изтъкна Ердоган.

Управляващата ПСР в Турция внесе законопроект парламентарните избори да са на 4 години
16 октомври 2009 | 14:45 | Агенция "Фокус"
Анкара. Управляващата Партия на справедливостта и развитието в Турция внесе законопроект в парламента парламентарните избори да се провеждат на 4 години, пише турският вестник „Милиет”. Така управляващата партия сложи точка на разискванията, водени от дълго време насам, дали изборите да се произвеждат на 4 или 5 години. Законопроектът е стъпка към хармонизиране на изборния закон с конституцията. Така следващите парламентарни избори ще бъдат през 2011 година. В законопроекта няма никакви предложения за срока на президентския мандат. Не се предвижда също изборите да се произвеждат в точно определен месец като юли, но се посочва, че те трябва да се организират според срока на изтичащия парламентарен мандат.

Краят на „трагедията” в Ивицата Газа е ключът към по-добрите турско-израелски отношения, каза турският външен министър
16 октомври 2009 | 11:38 | Агенция "Фокус"
Анкара. Прекратяването на „хуманитарната трагедия” в Ивицата Газа и съживяването на мирния процес в Близкия изток са жизненоважни за нормализирането на турско-израелски отношения, каза турският външен министър Ахмед Давутоглу, предаде АФП.
„За съжаление офанзивата срещу Ивицата Газа нанесе голям удар на усилията за мир” в Близкия изток, каза Давутоглу.
„Когато има връщане в руслото на мира, отношенията на доверие (с Израел) ще бъдат възстановени до предишното им ниво”, каза той.
„Прекратяването на хуманитарната трагедия в Ивицата Газа, съживяването на усилията за мир – както със Сирия, така и с палестинската страна, и най-важното – възстановяването на преобладаващия дух на мира в региона… това искаме ние”, отбеляза турският външен министър.

Турският премиер е получил покана от Барак Обама да посети Вашигтон
16 октомври 2009 | 11:30 | Агенция "Фокус"
Анкара. Турският премиер Реджеп Тайип Ердоган каза, че президентът на САЩ Барак Обама го е поканил да посети Вашингтон, предаде АФП.
По думите на Ердоган като вероятна дата на визитата е бил предложен 29 октомври, но засега тя не е окончателна. „Помолих за възможността да бъдат разгледани и алтернативни дати… ще вземем решение в последствие”, каза той пред репортери при завръщането си от Ирак, където бе вчера.
„Ако решим визитата да бъде на 29 октомври, ще отпътуваме за САЩ от Иран”, каза Ердоган, визирайки плановете си да посети Техеран.

Турски печат: Нова криза в турско-израелските отношения
16 октомври 2009 | 09:26 | Агенция "Фокус"
Анкара.Новата криза в турско-израелските отношения, възникнала след започналото излъчване на телевизионен сериал по държавната турска телевизия ТРТ-1, е сред централните теми в днешния турски печат.
Вестник “Хюриет” пише, че на фона на продължаващото остро недоволство на Тел Авив заради отложената от Анкара международна част на военното учение “Анадолски орел”, излъчването на 14 октомври по ТРТ-1 на първия епизод от телевизионния сериал “Раздяла” е предизвикало нова гневна реакция на Израел. Филмът разказва за събития по време на операцията на израелската армия в Ивицата Газа в самото начало на тази годината. В друга публикация по темата “Хюриет” цитира отговора на турския премиер Реджеп Тайип Ердоган по отношение на “неприемливата” реакция на Израел за отложеното “в последната минута” военно учение “Анадолски орел”. “Турция е силна държава, сама взема своите решения и не може да прави това по препоръки или указания от някой друг”, подчертава Ердоган.
Израелският печат окачествява сериала “Раздяла” като “изключително многозначителен, показателен и враждебно настроен към евреите”, обръща внимание “Милиет”. “Това е една много сериозна провокация”, е мнението на израелския външен министър Авигдор Либерман.
Отговорът към Израел е, че това е филм за любовта, а не за омразата, пише “Сабах”. Тел Авив посочва, че телевизионният сериал “Раздяла” “подстрекава омразата”, докато от ТРТ подчертават, че става въпрос за “един любовен филм, който не взема на прицел някоя държава”. Създателите на сериала пък изрично посочват, че “всичко заснето е по действителен случай”.
“Радикал” също извежда на централно място заглавието, че излъчването на първата серия на филма “Раздяла” е предизвикало остри критики в Израел. В интернет изданието на израелския вестник “Йедиот Ахронот” се обръща внимание на породената в Израел “травма” от сериала “Раздяла”. В тази връзка в израелското външно министерство спешно е бил извикан за обяснения временно управляващият турското посолство в Тел Авив.
Констатацията на “Заман” е, че сега в отношенията между Турция и Израел “трайно навлиза” и излъчването на телевизионния сериал “Раздяла”. След кризата с отложеното военно учение сериалът “Раздяла – Палестина в любовта и във войната” поражда ново напрежение между Анкара и Тел Авив, пише “Заман”.

Портал Турция

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2