Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

петък, 16 октомври 2009 г.

Радио "Гласът на Турция" - 16.10.2009 г. !

САЩ са решени да установят мира в Близкия Изток...

Съветникът на президента на САЩ Барак Обама по въпросите на националната сигурност Джим Джонс заяви, че са изпълнени с решителност и желание да установят мира в Близкия Изток...

Posted 16.10.2009 10:12:13 UTC

Updated 16.10.2009 10:12:13 UTC

Съветникът на президента на САЩ Барак Обама по въпросите на националната сигурност Джим Джонс заяви, че са изпълнени с решителност и желание да установят мира в Близкия Изток.
В словото произнесено пред организация основана от американци с палестински произход, Джонс каза, че желаят установяването на мира в Близкия Изток и че президентът Обама проявява силна воля, поради което ще водят активна политика по въпроса. Той каза, че основният проблем в израело-палестинския конфликт е установяването на сигурността.
Джим Джонс се произнесе с похвали за усилията полагани от специалния представител Джордж Мичел и каза, че е настъпило времето да бъдат започнати преговори без никакви предварителни условия, чиято крайна цел ще бъде постигането на крайно споразумение, което ще постави под гаранця съществуванието на двете държави.
-
Вътрешна криза в терористичната организация...

Съобщава се, че в планината Кандил са избухнали стълкновения между опозиционни групи в терористичната организация ПКК...

Posted 16.10.2009 10:03:34 UTC

Updated 16.10.2009 10:03:34 UTC

Съобщава се, че в планината Кандил са избухнали стълкновения между опозиционни групи в терористичната организация ПКК. Същевременно осем терориста се предадоха в община Силопи окръг Ширнак на силите за сигурност.
След като САЩ обявиха терористичните главатари за ръководители на канали за контрабанда на наркотици, от планината Кандил в северната част на Ирак пристигнаха вестите за въоръжени сблъсъци между опозиционни групи в терористичната организация.
Кратко време след разпространяването на тези новини пораждащи впечатлението за паника в терористичната организация, група терористи се предадоха на турските сили за сигурност.
Един от предалите се терористи бе изпратен в Хаккяри, а другите седем утре ще бъдат изправени пред съда.
-
Злато от европейското по вдигане на тежести за кадети...

Турските футболистки се класираха за Младежката олимпиада в Сингапур...

Posted 16.10.2009 10:16:10 UTC

Updated 16.10.2009 10:16:10 UTC

На организирания в Полша Европейски шампионат по вдигане на тежести за кадети, турският щангист в категория 69 килограма Ерол Билгин спечели златен медал в изхвърлянето вдигайки 143 килограма.
До момента Туpция спечели на шампионата три златни, три сребърни и два бронзови медала.
***************
Във втория ден на Световното първенство по таеквондо в столицата на Дания Копенхаген, трима турски спортисти претърпяха загуби и напуснаха надпреварата.
***************
На организирания в Адана Европейски шампионат по баскетбол за спортисти на инвалидни кулички, Турция загуби финалната среща с Италия с 64 на 52 и зае второто място.
***************
Женският национален отбор на Турция по футбол при кадетите спечели първото място на квалификационния турнир в Швейцария и доби правото да участва в Младежките Олимпийски Игри, които ще се организират идната година в Сингапур. На полуфинала турските футболистки надиграха с 16 на нула Грузия, а на финала се наложиха с 5 на нула над Молдова.
***************
На открития шампионат по тенис на Япония, двойката Ипек Шеноглу-Ярослава Шведова бе илиминирана на четврътфинала на турнира.
-
Ердоган отправи предупреждения по проблема с Киркук...

Вчера премиерът на Турция Реджеп Тайип Ердоган осъществи историческо посещение в Ирак...

Posted 16.10.2009 09:59:58 UTC

Updated 16.10.2009 09:59:58 UTC

Вчера премиерът на Турция Реджеп Тайип Ердоган осъществи историческо посещение в Ирак. По време на визитата той отправи предупреждение към иракските депутатит във връзка с проблема с град Киркук.
Той каза, че съдбата на града не може да се определя само от жителите му, тъй като той принадлежи на целия иракски народ.
В Ирак Ердоган разговаря с председателя на Иракския Национален Парламент Аяд Ел Самаррайи и отговори на въпросите на иракски депутати.
Той засегна основно Процеса на демократични реформи и отбеляза, че предприетите стъпки не са насочени само към разрешаване на проблемите на турските граждани от кюрдски произход, но целят основно разрешаването на проблема с тероризма.
Ердоган засегна и проблема с град Киркук в Ирак и каза, че това е вътрешен проблем на страната и би трябвало да бъде разрешен така както са били разрешени останалите проблеми в страната. Ердоган подчерта, че има трудни проблеми, които са разрешавани с помоща на братски страни и че са готови да окажат помощ по въпроса.
Ердоган предупреди иракските депутати и във връзка с евентуалните проблеми и каза, че проблемът с Киркук не може да бъде разрешен само от гражданите му, тъй като в бъдеще може да възникнат нови и много по-сериозни и тежки проблеми.
В отговор на критиките на един депутат във връзка с удължаването на срока на валидност да документа за задгранични операции, премиерът Ердоган каза, че тази стъпка е предприета след съгласуване с иракското централно правителство и каза, че не е допустимо терористи да преминават от иракска на турска територия и да нападат села в Турция. Ердоган подчерта, че борбата с тероризма трябва да се води с общи усилия.
По време на визитата на премиера Ердоган в Багдат придружаван от девет министри, бе проведено съвместно заседание на министерските съвети и бяха подписани 48 споразумения, сред които са споразумения за обновяване на нефтопровода Киркук-Юмурталък, енергийно сътрудничество, отваряне на нови гранично-пропусквателни пунктове, повишаване на двустранната търговия и контрол на възползването от общите водни източници.
-
Преглед на турския печат 16.10.2009 г.

Обзор на някои от издаваните в Турция от 16 октомври 2009 година.

Posted 16.10.2009 10:12:18 UTC

Updated 16.10.2009 10:12:18 UTC

Днешните вестници отделят широко място на новините във връзка с усилените дипломатически консултации с Армения и посещението на премиера на Турция Реджеп Тайип Ердоган в Ирак.

В новината със заглавие „Гигантско сътрудничество с Ирак” вестник Сабах пише, че премиерът Ердоган в Багдат, където е придружаван от 9 министри са били подписани 48 договора. Вестникът предава, че Ердоган е казал следното относно количеството вода отпускано от реките Тигър и Ефрат, което в миналото бе източник на неразбирателство между двете страни: „Лично контролирах количеството вода отпускано от реките за Ирак. Исканото от нас количечество е 500 куб.м. за секунда, а ние отпускаме по 550 куб.м. за секунда.

Вестник Миллиет публикува новината по темата със заглавието „Голяма обич с Ирак” и отбелязва, че в рамките на подписаните договори се планира да бъдат отворени два нови гранично контролно пропусквателни пункта и се цели търговския обем между двете страни, който по настоящем е 5 милиарда американски долара да бъде повишен на 20 милиарда долара. Вестникът пише, че договорите са били подписани в сферите на търговията, вътрешните работи, сигурността, здравеопазването, транспорта, околната среда, енергетиката и земеделието.

Вестник Стар в новината със заглавие „В Бурса спечелиха и двете страни” съобщава за отзвуците в чуждестранната преса за футболната среща между националните отбори на Турция и Армения, която се игра завчера в град Бурса, Турция. Вестникът предава, че азербайджанската преса е писала, че не се сърдят на братска Турция.

Вестник Йени Шафак в новината със заглавие „Франция не екстрадира Узан” съобщава, че за сега Франция няма да екстрадира бизнесмена Джем Узан, който след като бе избягал във Франция бе издадено решение за арестуването му. Вестникът предава, че посланникът на Франция в Анкара Бернард Еми е казал: „За сега на Джем Узан не му бе предоставено политическо убежище. Молбата му се обсъжда. Докато този процес не приключи екстрадирането на Джем Узан е невъзможно”.

Вестник Заман в новината със заглавие „Дейците на изкуството дадоха голяма подкрепа за процеса на демократично отваряне” пише, че около 300 поети, писатели, музиканти, художници и актьори са започнали движението „Изкуство в името на мира”. В новината се отбелязва, че движението, което е взело решение за подкрепа за инициативите имащи за цел разрешаването на проблемите, пред които е изправена Турция, посредством концерти и други културни мероприятия ще отправя призив за диалог към обществото.
-
Новини 16.10.2009 Hовини 1400
-

Емисии 16.10.2009 Емисия 1400
-

Портал Турция

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2