Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

петък, 9 октомври 2009 г.

Радио "Гласът на Турция" - 09.10.2009 г. !

Обама с Нобелова награда за мир

С Нобеловата награда за мир за 2009 година бе удостоен президента на САЩ Барак Обама, а с Нобеловата награда за литература германската писателка Херта Мюлер.

Posted 09.10.2009 10:54:11 UTC

Updated 09.10.2009 10:54:11 UTC

С Нобеловата награда за мир за 2009 година бе удостоен президента на САЩ Барак Обама, а с Нобеловата награда за литература германската писателка Херта Мюлер.

Обама бе удостоен с наградата поради приноса му за намаляване на запаса от ядрени оръжия и за обезпечаването на световния мир, а Мюлер поради реалистичните си описания на трагедията на хората принудени да напуснат родните си места.

Мюлер, която е родена в Румъния останала принудена през 1987ма година да емигрира в Германия тъй като критикувала тоталитарния режим в Румъния.
-
Среща в Кишинев...

Алиев и Саркисян проведоха разговор в Кишинев...

Posted 09.10.2009 10:07:37 UTC

Updated 09.10.2009 10:07:37 UTC

Кратко време преди подписването на протокола между Турция и Армения, лидерите на Азербайджан и Армения се срещнаха вчера в столицата на Молдова Кишинев.
Президентът на Азербайджан Илхам Алиев и държавният лидер на Армения Серж Саркисян разговаряха в сградата на американското посолство в Кишинев.
Американски служители казаха, че срещата, по време на която е бил обсъден Нагорно-Карабахският проблем, е протекла в сериозна и конструктивна атмосфера и че скоро ще се състои нова среща на лидерите на двете страни.
Говорителят на арменското външно министерство отбеляза, че срещата Алиев-Саркисян няма нищо общо с нормализирането на турско-арменските отношения.
Труция бе отправила предупреждението, че ако не се постигне напредък в усилията за разрешаване на Нагорно-Карабахския проблем, е възможно протоколът да не бъде одобрен от ВНСТ.
-
41 души загинаха

41 души загинаха при експлозия на кола-бомба в град Пешавер, Пакистан.

Posted 09.10.2009 10:52:37 UTC

Updated 09.10.2009 10:52:37 UTC

41 души загинаха при експлозия на кола-бомба в град Пешавер, Пакистан.

Министърът на здравеопазването Заид Захир Али Шах съобщи, че по време нападението са били ранени и над 100 души.

Очевидци отбелязват, че в нападението осъществено с кола-бомба под въздействието на експлозията се е взривил и автобус намиращ на мястото на произществието.

Експлозията е нанесла материални щети на голям брой автомобили намиращи се в околността.

За сега никой не пое отговорността за нападението.
-
Аталай е на обиколка в Диярбакър

Министърът на вътрешните работи Бешир Аталай, който замина за Диярбакър за опипване на почвата относно политиката на демократично отваряне проведе среща с представители на неправителственни организации.

Posted 09.10.2009 10:40:51 UTC

Updated 09.10.2009 10:40:51 UTC

Министърът на вътрешните работи Бешир Аталай, който замина за Диярбакър за опипване на почвата относно политиката на демократично отваряне проведе среща с представители на неправителственни организации.

Аталай, който даде информация относно политиката на демократично отваряне каза: „Всички носим отговорност. Целта ни е да обезпечим съвместното съжителство в мир и свобода на всички граждани на Турция”.

В рамките на двудневното си посещение в Диярбакър, Аталай ще проведе консултации с управители и граждани.

Междувременно премиерът Реджеп Тайип Ердоган изпрати писмо до лидера на Републиканската народна партия Дениз Байкал с искането да му бъде насрочена среща относно политиката за демократична отваряне.

С нетърпение се очаква отговора, който ще даде главната опозиционна партия на тази песмена покана.
-
Турция и Армения ще подпишат утре протокола...

Очаква се утре в град Цюрих в Швейцария да бъде подписан протоколът за нормализиране на отношенията между Турция и Армения...

Posted 09.10.2009 10:04:38 UTC

Updated 09.10.2009 10:04:38 UTC

Очаква се утре в град Цюрих в Швейцария да бъде подписан протоколът за нормализиране на отношенията между Турция и Армения.
Съобщено бе, че на церемонията по подписването на протокола ще присъства и държавният секретар на САЩ Хилари Клинтън. Министърът на външните работи Ахмед Давутоглу отбеляза във връзка с протокола, който бе подложен на критиките на някои среди в Турция и Армения, че не изпитват никакви съмнения и безпокойство по въпроса.
Давутоглу каза, че не трябва да се обръща внимание на изявленията на диаспората и на някои други среди.
Същевременно Арменския Национален Съвет за Сигурност прие решение да бъдат разгърнати отношенията с Турция. В САЩ и Русия бяха направени изявления в подкрепа на протокола.
С подписването на протокола ще бъдат официално признати границите между двете страни, ще бъдат отворени границите, ще се установят дипломатически отношения и Турция ще отмени ветото което налага на членството на Армения в различни световни организации.
Също така се предвижда основаването на под комисия, която ще разследва твърденията за събитията от 1915та година.
-
Преглед на турския печат 09.10.2009 г.

Обзор на някои от издаваните в Турция вестници от 9 октомври 2009 година.

Posted 09.10.2009 10:44:19 UTC

Updated 09.10.2009 10:44:19 UTC

Днешните вестници отделят широко място на новините във връзка с историческия протокол, който ще бъде подписан между Турция и Армения в град Цюрих, Швейцария и на писмото на премиера Реджеп Тайип Ердоган до лидера на Републиканската народна партия Дениз Байкал с искането за насрочване на среща за консултации относно политиката на демократично отваряне.

В новината със заглавие „ Историческият протокол ще бъде подписан утре” вестник Йени Шафак съобщава, че протокола за нормализирането на отношенията между Турция и Армения ще бъде подписан утре в университета в Цюрих. Вестникът пише, че на церемонията по подписването на протокола ще участва и държавния секретар на САЩ Хилари Клинтън.

Вестник Ватан в новината със заглавие „Признаваме границите на Турция” предава, че премиерът на Армения Тигран Саркисян 24 часа преди подписването на протокола пренебрегвайки острите реакции на диаспората и опозицията в страната е направил следното изказване: „Армения признава юридически и на практика Турско-Арменската граница. Нереалистично е да се поставят под въпрос настоящите граници с Турция. Ние предпочитаме оставената ни в наследство реалност”.

Вестник Хабер Тюрк публикува новината относно писмото на премиера Ердоган до лидера на Републиканската народна партия за насрочване на среща по въпроса с политиката на демократично отваряне със заглавието „Нека обсъдим процеса на отваряне лице в лице”. Вестникът предава, че премиерът Р.Т.Ердоган е изпратил писмо до лидера на Републиканската народна партия Дениз Байкал, в което иска да му бъде насрочена среща за да го информира относно процеса на демократично отваряне. Вестникът пише, че Дениз Байкал не е отхъврил искането за среща.

Вестник Сабах в новината със заглавие „ЕС няма да налага санкции по Кипърския въпорс” пише, че в доклада за напредъка подготвен от Европейската комисия, който ще бъде оповестен официално на 14 Октомври се отправят похвали към Турция за миротворческите й усилия в Кипър и че Кипърската гръцка администрация е реагирала срещу тези похвали.

Вестник Джумхуриет съобщава, че Турция, която бе домакин на годишните сесии на МВФ и Световната банка е била окачествена от чуждестранната преса като страна имаща доверие в себе си. В новината пише следното: „В новината публикувана в списание „Глобал Маркетс”, което е част от групата „Файненшъл таймс” се отбелязва, че Турция се е потготвила много добре срещу финансовата криза благодарение, на което последиците от глобалния застой са били почувствани по-слабо и именно поради това турската икономика е с положителен облик”.

Вестник Стар пише, че аукционът „Сотеби” е продал на търг седжадето тоест молитвеното килимче на османския падишах Мурат ІІри за 6,5 милиона лири. Вестникът предава, че се предполага, че въпросното седжаде е било подарено на Мурат ІІри от иранския шах.

Вестник Сабах съобщава, че таз годишният носител на Нобеловата награда за литература е германската писателка Херта Мюлер. Вестникът предава, че Мюлер, която е родена в Румъния се е преселила в Германия след като отказала да работи за тайните служби на Румъния и че е била удостоена с Нобеловата награда поради поетичното описание на бедните.
-
Новини 09.10.2009 Hовини 1400
-
Емисии 09.10.2009 Емисия 1400
-
Портал Турция

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2