Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

петък, 9 октомври 2009 г.

Новините от и за Турция - 09.10.2009 г. !

Абдуллах Гюл се срещна с френския президент Никола Саркози на работен обяд в Елисейския дворец
09 октомври 2009 | 14:55 | Агенция "Фокус"
Париж. Президентът на Турция Абдуллах Гюл се срещна с френския президент Никола Саркози на работен обяд в Елисейския дворец, съобщава телевизионният канал Си Ен Ен Тюрк. Гюл беше посрещнат сърдечно от Саркози. На работния обяд присъстваха външният министър Бернар Кушнер и министърът по европейските въпроси Пиер Лелуш, турският вицепремиер Али Бабаджан и главният преговарящ Егемен Багъш. Турските и френските представители обсъдиха турско-френските отношения, евроинтеграционния процес, регионални въпроси и продължаващата културна инициатива „Сезон на Турция във Франция”.

190 души са арестувани заради протестите срещу сесиите на МВФ и Световната банка в Истанбул
09 октомври 2009 | 14:25 | Агенция "Фокус"
Истанбул. 190 души са арестувани заради протестите срещу състоялите се годишни сесии на Международния валутен фонд и Световната банка в Истанбул, заяви валията Муаммер Гюлер, съобщава телевизионният канал Си Ен Ен Тюрк. На пресконференция в дирекцията на полицията Гюлер даде информация за охраната на реда по време на сесиите на МВФ и Световната банка на 6 и 7 октомври. Той посочи, че те са преминали много добре от гледна точка на организацията, но някои лица, членуващи в забранени организации, смесвайки се с множеството са атакували полицаи, замервали са с камъни и коктейли „Молотов” магазини и са застрашили сериозно обществения ред и живота на гражданите. По думите му при тази ситуация силите на реда са били принудени да се намесят.
В рамките на два дни са нанесени материални щети на 18 банкови клона, 10 полицейски автомобила, 1 мотоциклет, 7 работни места и 6 консулства. Той изтъкна обаче, че протестите трябва да бъдат разграничавани от провокациите. Записите на видеокамерите ще бъдат щателно анализирани и виновните за безредиците ще бъдат наказани, посочи Гюлер.

В Турция влязоха в сила нови митнически правила
09 октомври 2009 | 14:15 | Агенция "Фокус"
Анкара. Новият митнически закон, който влезе в сила в Турция на 7 октомври, предвижда мерки за подобряване на митническите процедури и на борбата с незаконните процедури, съобщава електронното издание „Анталия тудей”.
Новите правила трябва да помогнат за по-ефективното използване на митническите ресурси и да направят митническите процедури по опростени и разбираеми.
Целта е максимално да се намалят бюрократичните формалности и да се подобри ефективността на митническите проверки.
Освен това от сега в Турция може да се внасят максимум две кутии цигари и три литра алкохол.

„Хюриет”, Турция: Арменската диаспора пак върши грях
09 октомври 2009 | 14:02 | Агенция "Фокус"
Анкара. Утре в Швейцария ще бъде подписан протокол, който има за цел да подобри отношенията между Турция и Армения, пише турският публицист Ахмет Али Биранд в авторски текст, поместен днес във вестник „Хюриет”.
Външните министри на Армения и Турция ще сложат подписите си под един протокол, който трябва отново да изгради отношения между двете страни. Този протокол обхваща процес, който включва взаимно разбиране, мирно отношение към другия/, нов подход в изследването на твърденията за геноцид над арменците, както и отварянето на границите между двете страни.
А идната седмица се очаква арменският президент Серж Саркисян да гледа мача между националните отбори на Турция и Армения в Бурса. Дали ще дойде или няма да дойде, не е ясно. Онова, което е ясно, е, че арменската диаспора проявява силна съпротива срещу посещението на този мач, пише Биранд. "Диаспората през 70-те години, финансирайки терористичната организация АСАЛА, е успяла да извърши убийство на турски дипломати и да наложи сред турското общество убеждението, че арменците са врагове.
И сега се опитва да подложи крак на новото отваряне. Вижте защо…."

С маслиново клонче пристигна новият гръцки премиер Георгиос Папандреу в Истанбул
09 октомври 2009 | 13:49 | Агенция "Фокус"
Истанбул. С маслиново клонче пристигна новият гръцки премиер Георгиос Папандреу в Истанбул, пише турският вестник „Милиет”. Папандреу, който като външен министър ще участва в срещата на Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа беше посрещнат от министъра на външните работи Ахмет Давутоглу, валията Муаммер Гюлер и други официални представители.
Според програмата се очаква гръцкият премиер и външен министър да посети Вселенската патриаршия, а след това да вземе участие в срещата на ПСЮИЕ.
Маслиновото клонче, което Папандреу донесе от Атина, ще положи на гроба на своя колега и приятел Исмаил Джем. Папандреу и Джем бяха известни с близкото си приятелство и на погребението му през 2007 година той засади маслиново дръвче, пише вестникът.

Турски печат: В писмо премиерът Ердоган представи на опозиционния лидер Байкал целите на кюрдското отваряне
09 октомври 2009 | 10:29 | Агенция "Фокус"
Анкара. Противопоставянето между управляващи и опозиция в Турция по въпроса за кюрдското отваряне за пореден път заема голямо място на страниците на турските вестници. Вестник „Милиет” пише, че лидерът на опозиционната Народнорепубликанска партия Дениз Байкал е получил очакваното писмо от премиера Ердоган за консултации по политиката на кюрдското отваряне. Писмената покана към опозиционния лидер има за цел да тушира кризата с отказа на Байкал да се срещне с представители на правителството в рамките на консултациите на кабинета с политическите партии относно предприетата политика. В отговор на получената покана обаче Байкал каза, че тя не съдържа никакви предложения и дори да бъде осъществена среща, тя няма да бъде плодотворна.
Вестник „Сабах” пише, че писмото на Ердоган с покана за среща по политиката на кюрдско отваряне е било предадено в централата на НРП чрез специален куриер. Байкал остро реагира на това и го определи като „като PR акция”. Той посочи, че писмото на премиера не съдържа никакви нови предложения и становища извън тези, които се обявяват в публичното пространство. В отговор на действието на премиера Байкал каза, че днес следобед на заседанието на Централния изпълнителен съвет на НРП ще бъде обсъдено полученото писмо и по-късно той ще представи подробно своята позиция по кюрдското отваряне.
„Хюриет” също цитира думите на Байкал, че от гледна точка на НРП писмото не казва нищо. Той заявява, че в понеделник премиерът ще получи писмено неговата позиция за т. н. политика на демократизация.
Вестник „Заман” отбелязва, че писмото от две страници, в което премиерът Ердоган обяснява целите на политиката по кюрдското отваряне, е предадено на опозиционния лидер Байкал. В него се посочва, че борбата с тероризма не може да бъде решена само с военни методи, а е необходимо да бъде постигнат обществен консенсус, за което е необходима подкрепата на политическите партии.


Турция вече не е същата, в нея спокойно могат да се изразяват противоположни мнения, каза Абдуллах Гюл
09 октомври 2009 | 08:57 | Агенция "Фокус"
Париж. Турция вече не е същата Турция. В нея вече спокойно могат да се изразяват различни и противоположни мнения, стига те да не проповядват насилие. Това каза президентът Абдуллах Гюл в интервю за френска телевизия, пише турският вестник „Дюня”. В отговор на въпрос кога ще се прекрати наказанието със затвор за онези, които изказват тезата за арменския геноцид по време на събитията в Турция в 1915 година Гюл посочи, че ситуацията в Турция вече е различна и могат да се защитават писмено и устно всякакви мнения и позиции, без да следва наказание за това. Определящото е обаче тези възгледи да не проповядват насилие.
На въпрос ще покани ли колегата си Никола Саркози в Турция Гюл каза, че по време на срещата на НАТО в Букурещ е имал среща със Саркози и го е поканил да посети страната. Той каза също, че Турция е готова на по-тясно сътрудничество с ЕС по въпроса за нелегалната миграция и в последно време е направила сериозни законодателни промени в тази насока.
Относно процеса на евроинтеграция турският президент каза, че поначало Турция е част от Европа и членува в много европейски институции още от основаването им.
Турският президент подчерта също за френско-турските отношения, че Франция е един от най-големите търговски партньори на Турция и двустранните отношения са на много добро равнище.

Си Ен Ен Тюрк: Хилари Клинтън ще присъства на подписването на протокола между Армения и Турция
09 октомври 2009 | 08:28 | Агенция "Фокус"
Вашингтон/Анкара. Държавният секретар на САЩ Хилари Клинтън също ще присъства на „историческото подписване” на протокола за нормализиране на отношенията между Армения и Турция, съобщава телевизионният канал Си Ен Ен Тюрк. Източници от Държавния департамент съобщават, че САЩ подкрепят този процес от много време насам и присъствието на Клинтън в Цюрих ще бъде израз на тази подкрепа. На церемонията са поканени и руският и френският й колега и други външни министри от ЕС.

Армения признава юридически и на практика границите на Турция, каза арменският премиер Тигран Саркисян
09 октомври 2009 | 08:14 | Агенция "Фокус"
Ереван. Армения признава юридически и на практика границите на Турция, заяви арменският премиер Тигран Саркисян на заседание в арменския парламент, пише турският вестник „Йени шафак”. Два дни преди планираното подписване на протокола за нормализиране на турско-арменските отношения на 10 октомври в Цюрих на вчерашното заседание на парламента премиерът Тигран Саркисян направи ключово изявление в отговор на парламентарно питане. След обявяването на независимостта на Армения след разпадането на Съветския съюз от 1992 година насам брошури, карти и книги, издавани основно от крайно десни партии, изобразяваха планината Агръ дагъ /Арарат/ в територията на Голяма Армения.
Крайната десница в Армения е тясно свързана с идеологията за Велика Армения и включването на всички земи, които са били заселени с арменци в рамките на независимата държава Армения. В тази връзка като арменски се приемат териториите на Източен Анадол и по специално провинциите Ъгдър и Ван и планината Агръ.

Новият премиер на Гърция Георгиос Папандреу пристига в Турция за срещата на ПСЮЕ
09 октомври 2009 | 07:51 | Агенция "Фокус"
Истанбул/Атина. Лидерът на социалистическата партия ПАСОК в Гърция Георгиос Папандреу, който е новият премиер на страната след спечелването на изборите на 4 октомври, пристига днес в Истанбул за неформалната среща на външните министри на Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа, пише турският вестник „Хюриет”. Папандреу в същото време изпълнява и функциите на външен министър. Така първата международна визита на новия гръцки премиер е в Турция, макар и в рамките на международен форум.
Папандреу ще има среща с премиера Реджеп Тайип Ердоган и външния министър Ахмет Давутоглу. Визитата на новия гръцки премиер се тълкува като сигнал за смекчаване на напрежението между двете държави и в този смисъл носи голямо значение. Папандреу подкрепя присъединяването на Турция към ЕС при изпълнение на условията за членство. Същата позиция изразяваше и неговият политически съперник Костас Караманлис.

Абдуллах Гюл и Никола Саркози ще открият в Париж изложба за Турция
09 октомври 2009 | 04:32 | Агенция "Фокус"
Париж. Президентите на Турция и Франция – Албуллах Гюл и Никола Саркози, ще открият днес в Париж изложбата „От Византия към Истанбул: Пристанището на два континента”, съобщават медиите. Заедно с премиера Франсоа Фийон турският президент ще открие бизнес форум, организиран от Съюза на турските бизнесмени и индустриалци и френския му партньор МЕДЕФ, на тема „Френско-турското сътрудничество: да бъдем по-силни в Европа и в света”.
Турският държавен глава е във Франция по покана на Никола Саркози за участие в проявите по повод сезона на Турция във Франция.
Вчера Гюл направи изказване на откриването на 35-та сесия на ЮНЕСКО, на което бе поканен от генералния секретар на организацията.

Неформална среща на външните министри на страните от ПСЮИЕ ще се състои в Истанбул
09 октомври 2009 | 03:10 | Агенция "Фокус"
Истанбул. В Истанбул днес ще се състои неформална среща на министрите на външните работи на страните от Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа /ПСЮИЕ/, съобщават медиите. Такива срещи се свикват най-малко веднъж годишно.

Портал Турция

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2