Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

сряда, 7 октомври 2009 г.

Радио "Гласът на Турция" - 07.10.2009 г. !

Приключи срещата на Говерньорите...

В Истанбул приключи заседанието на Говерньорите, провело се в рамките на годишните заседания на Световната Банка и Международния Валутен Фонд...

Posted 07.10.2009 10:24:12 UTC

Updated 07.10.2009 10:24:12 UTC

В Истанбул приключи заседанието на Говерньорите, провело се в рамките на годишните заседания на Световната Банка и Международния Валутен Фонд.
Засега не бе публикувана заключителна декларация. Мандатния председател на Съвета на Говерньорите Нгуйен Ван Гиау произнесе заключително слово.
Той отбеляза, че глобалната икономическа криза е припомнила защо са били учредени организации като Международния Валутен Фонд и Световната Банка.
Основното послание, което бе отправено на заседанието бе, че след отминаването на кризата страните трябва да продължат многопосочната си дейност.
Съветът на Говерньорите реши, че е нужно да се повишат влиятелността на Световната Банка и на Международния Валутен Фонд и че е задължително да се намали въздействието на климатичните промени в света.
-
Айфеловата кула обагрена в червено и бяло...

В рамките на фестивала Труски Сезони във Франция, Айфеловата Кула в Париж бе осветена в цветовете на турското знаме...

Posted 07.10.2009 10:14:15 UTC

Updated 07.10.2009 10:14:15 UTC

В рамките на фестивала Труски Сезони във Франция, Айфеловата Кула в Париж бе осветена в цветовете на турското знаме.
Кулата ще остане осветена в багрите на турското национално знаме в продължение на пет дена, от 20 часа вечерта до сутринта.
Същевременно кметството на Париж връчи на писателя носител на Hобелова награда Орхан Памук символичната Голяма Награда на Париж.
Връчвайки наградата на Орхан Памук, кметът на Париж Бертран Деланоа обсипа с похвали писателя и каза, че подкрепя членството на Турция в ЕС.
-
Комисията организира в Рим заседание...

Независимата Комисия за Турция със седалище в Рим подчерта че целта трябва да бъде пълноправното членство на Труция в ЕC...

Posted 07.10.2009 10:17:11 UTC

Updated 07.10.2009 10:17:11 UTC

Независимата Комисия за Турция със седалище в Рим подчерта че целта трябва да бъде пълноправното членство на Труция в ЕС и отправи призива да бъде продължен процесът на реформи в Турция.
Комисията организира в Рим заседание на което представи втория си доклад за Турция озаглавен "Турция в Европа-Разрешаване на безизходицата". На заседанието състояло се под ръководството на председателя на комисията за външни отношения към италианския сенат Ламберто Дини, докладът бе представен от председателя на Независимата Комисия за Турция Марти Ахтисари.
Ахтисари подчерта, че не намира за правилно поставянето на дневен ред от някои страни членки на ЕС на предложения за приоритетно партньорство.
Членът на комисията, бившият съветник към австрийското външно министерство Алберт Рохан каза че въпреки изразяваните съмнения по неин адрес, Турция трябва с решителност да продължи процеса на реформи.
Италианският сенатор Ема Бонино от своя страна каза, че досието за Труция ще се превърне за ЕС в своеобразен лакмус и отбеляза, че преговорите с Труция са започнали с приемането на единодушно решение и изразяване на позиция против нейното членство ще навреди на институционната убедителност на ЕС.
-
„CeBİT Bilişim Eurasia”

Панаирът за бизнестехнологии „CeBİT Bilişim Eurasia” вчера за десети пореден път отвори врати в Истанбул.

Posted 07.10.2009 10:50:55 UTC

Updated 07.10.2009 10:50:55 UTC

Панаирът за бизнестехнологии „CeBİT Bilişim Eurasia” вчера за десети пореден път отвори врати в Истанбул.

Панаирът ще бъде открит официално днес с церемония от президентът Абдуллах Гюл и министъра на транспорта Бинали Йълдъръм.

Панаирът, който миналата година бе посетен от около 160 хиляди души тази година е съставен от три главни теми „Бизнес свят”, „Потребителска електроника” и „Дигитален живот”.

На панаира участват 22 страни някои от които са САЩ, Германия, Франция, Италия и Русия.

Панаирът ще остане отворен до 11 Октомври, неделя.
-
ВНСТ одобри документа за задгранични операции...

ВНСТ одобри правителственото искане за удължаване с една година на правителствения разрешителен документ, упълномощаващ Турските Въоръжени Сили да водят задгранични операции в рамките на борбата с тероризма...

Posted 07.10.2009 10:06:05 UTC

Updated 07.10.2009 10:06:05 UTC

ВНСТ одобри правителственото искане за удължаване с една година на правителствения разрешителен документ, упълномощаващ Турските Въоръжени Сили да водят задгранични операции в рамките на борбата с тероризма. Приетият миналата година документ изтича на 17ти ноември.
Опозиционните Републиканска Народна Партия и партия на Националистическото Движение дадоха подкрепа на правителственото искане, но отправиха остри критики по адрес на правителството, тъй като не се възползвало пълноценно от разрешителния документ в рамките на борбата с тероризма.
Единствената политическа партия представена в парламента, която гласува против разрешителния документ бе партията на Демократичното Общество.
Отговаряйки на отправените критики и позиции изказани от парламентарните групи, министърът на външните работи Ахмед Давутоглу каза, че с решителност ще продължат с процеса на демократизация, за да ликвидират проблемите, с които злоупотребява терористичната организация. Давутоглу каза, че в рамките на борбата с тероризма се следва многоизмерна политика и крайната цел е създаването на среда, в която вече няма да се изпитва нужда от разрешителни документи за задгранични операции.
-
Преглед на турския печат 07.10.2009 г.

Обзор на някои от издаваните в Турция вестници от 7 октомври 2009 година.

Posted 07.10.2009 10:35:48 UTC

Updated 07.10.2009 10:35:48 UTC

Днешните вестници отделят широко място на новините във връзка с удължаването на срока на разрешителния документ упълномощаващ Турските въоръжени сили да водят задгранични операции в рамките на борбата с терора и на започналите вчера в Истанбул заседания на Борда на гуверньорите на МВФ и Световната банка.

Вестник Хюрриет в новината със заглавие „Разрешителният документ е в подкрепа на политиката за демократично отваряне” съобщава, че разрешителният документ даващ правомощие на Турските въоръжени сили да провеждат задгранични операции е бил удължен със срок от една година от 17 Октомври 2009 година. Вестникът предава, че външният министър на Турция Ахмет Давутоглу в изказването си след одобряването на документа от парламента е казал „През предстоящия период ще изпълняваме с решителност политиката за демократично отваряне. Удължаването на разрешителния документ ще подкрепи тези наши усилия”.

Вестник Стар в новината със заглавие „Световна среща на върха в Таксим” отбелязва, че на историческата среща на високо равнище на МВФ и Световната банка, която започна с подготвителните заседания на 28 Септември участват около 15 000 души от 186 страни. Вестникът акцентува, че икономическите решения, които ще бъдат взети на срещата на високо равнище провеждаща се в Конгресния център на Истанбул ще бъдат вписани в историята като „Решенията от Истанбул”.

Вестник Сабах в новината по темата сочи, че председателят на МВФ Доминик Щраус Кан на срещата на върха в Истанбул едновременно е всял и песимизъм и оптимизъм. Вестникът пише, че Кан е казал, че са били направени крачки на зад от ръба на пропастта и че тежката беднотия изживяна по време на кирзата е в състояние да доведе до избухването на война.

Вестник Миллиет в новината по темата съобщава, че председателите на МВФ и Световната банка са акцентували на безработицата, беднотията, смъртните случаи на бебета, гладните деца и малките момичета, които не са изпращани на училище и са казали „Този порядък трябва да бъде променен”.

Вестник Хюрриет в друга новина пише, че подготовките за протокола, който ще бъде подписан между Турция и Армения на 10 Октомври тази година в университета Цюрих са в последния си етап и че детайлите са започнали да добиват конкретност. Вестникът съобщава, че историческият договор ще бъде подписан от външния министър на Турция Ахмет Давутоглу и външния министър на Армения Едуард Налбантиян в град Цюрих, в Швейцария, която пое посредническа роля в процеса на нормализиране на отношенията между Турция и Армения.

Вестник Хабер Тюрк в новината със заглавие „Айфеловата кула е осветена в червено и бяло” пише, че в рамките на мероприятията по повод кампанията „Турски сезон във Франция” фронталната част на Айфеловата кула е била осветена в цветовете на турското знаме. Вестникът отбелязва, че в продължение на 5 дни Айфеловата кула ще бъде осветявана от 20 000 крушки в цветовете на турското знаме.

Вестник Заман съобщава, че на търг организиран от прочутата лондонска аукционна къща „Кристис” географска карта на Турция датираща от 16 век е била продадена за 2,5 милиона турски лири.
-
Преглед на чуждия печат 07.10.2009

Изавдки от материали в чуждестранната медия 07.10.2009

Posted 07.10.2009 07:35:29 UTC

Updated 07.10.2009 07:35:29 UTC

….Британският вестник Файненшъл Таймс съобщава,че фондовите борси в Истанбул и Атина създават общ индекс за улесняването на пограничната търговия и поощряването на инвестициите.Вестникът сочи,че Гърция и Турция търсят пътища за предприемане на по-широко икономическо сътрудничество и дава подробности относно функционирането на борсата.

Индексът се казва Greece&Turkey 30 Index и ще включва по 15 от най- големите и ликвидни компании в двете борси.Индексът ще прояви голямо разнообразие обхващайки акции от банковата сфера до фирмите за производство на бира и детски играчки.Индексът ще се изчислява и разпространява от специализираната в това компания STOXX Limited.Спадът в търсенето на пазарни акции в Гърция и нарастващият интерес към държавните облигации в Турция доведе до сътрудничеството между борсите на двете страни с цел разширяването на опциите за вложения на портфейлните инвеститори.Двете борси щетърсят и други регионални партньори.

…..Гръцкият вестник Космос Ту Епендити помества статия в която се отправят похвали за невероятното бързо развитие на електронния сектор в Турция.Отбелязва се, че дейността в този сектор в Турция е започнала много по- рано отколкото в Гърция и са осигурени необходимите трудови и инвестиционни ресурси,съставляващи сериозна инфраструктурна основа.Вестникът пише,че Турция е успяла да се нареди сред челните страни в НАТО в областта на електронната война.Друг показател за напредъка на Турция в тази област е фактът че директор на Координационния Център за електронна отбрана при НАТО е турчинът Сюлейман Анъл.

„Сърцето на турската електронна отбрана и системата за електронна война е известната с проучванията си в тази област Институт за научно технологични изследвания ТЮБИТАК.Институтът за проучвания на напреднали технологии ИЛТАРЕН и Националният изследователски институт по електроника и криптология към ТЮБИТАК са поставили подписите си под големи успехи в областта на електронните технологии и сигурността на информацията и заемат важно място в тази област в системите на НАТО.

…Испанският вестник Ел Пейс под заглавието „Изключението на ЕС - Гърция” прави анализ на общите избори в Гърция и победата на партията Пасок,ръководена от Йорго Папандреу.Вестникът оценява като правилно решението на Костас Караманлис да се оттегли от ръководството на партията Нова демокрация след поражението на изборите.”Защото изборният резултат е логичен завършек на една неуспешна кариера.Мерките срещу икономическата криза бяха недостатъчни.Правителството на Караманлис претърпя неуспех в борбата с горските пожари”

Испанският вестник пише,че с този резултат от парламентарните избори Гърция представлява изключение в рамките на ЕС и че само в Англия лявото лейбъристко правителство на Гордън Браун управлява самостоятелно. Победителят в изборите в Гърция,социалистическата партия Пасок обяви привързаността си към либералния социализъм и умерената политика.
-
Новини 07.10.2009 Hовини 1400
-
Емисии 07.10.2009 Емисия 1400
-
Портал Турция

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2