Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

сряда, 7 октомври 2009 г.

Новините от и за Турция - 07.10.09 г. !

Ако бързо бъдат привлечени инвестиции отвън, Турция ще регистрира бърз икономически растеж, според експерт
07 октомври 2009 | 19:59 | Агенция "Фокус"
Измир. Ако бързо бъдат привлечени инвестиции отвън, Турция бързо ще регистрира икономически растеж, заяви главният икономист на Съюза на банките в Турция Екрем Кескин, пише вестник „Дюня”. На семинар на тема „Турската икономика и развитието на частния сектор – възможни решения” в Измир Кескин изложи ситуацията в турската икономика в условията на кризата. Той каза, че всички страни са засегнати от кризата, но в последно време се търсят решения на глобално ниво и страните в развитие предприемат общи стъпки. По думите му има положителни тенденции в търговията, цените на петрола и пазара на акции. Според икономиста отличителното е, че при тази криза има ниска инфлация за разлика от други кризи. Като решение той посочи привличането на устойчиви и постоянни капитали, защото при наличие на външни инвестиции Турция винаги е отбелязвала икономически растеж.

Износът на автомобилната промишленост в Турция бележи ръст с 50 % през септември спрямо месец август
07 октомври 2009 | 19:30 | Агенция "Фокус"
Анкара. Износът на автомобилната промишленост в Турция се е увеличил с 50 % през месец септември спрямо предходния месец август, пише електронното издание на турския вестник „Хюриет”. Изнесената автомобилна промишленост за септември е на стойност 1,364 милиарда долара. Тези данни се съобщават в доклада на Съюза на представителите на автомобилната промишленост за експорта в този сектор през септември. В него се констатира, че износът спрямо август се е увеличил с 50 %, което се дължи и на факта, че август е отпускарски месец за автомобилните заводи и за много от фирмите дистрибутори. Изнесените данни показват, че износът на автомобилна продукция за първите девет месеца на годината бележи сериозен спад спрямо същия период на 2008 година. Той е спаднал с близо 45 % и е на стойност 10,161 милиарда долара. Спадът в износа на основната автомобилна промишленост е 48 %, а на помощната 39 %.
Износът на автомобили за периода януари-септември 2009 година е намалял с 33 %, а в износа на друга транспортна техника и помощната промишленост – на части и аксесоари спадът е 42,5 %, пише вестникът.

Турция играе ключова роля в енергийните проекти на САЩ, каза помощник-държавен секретар на САЩ
07 октомври 2009 | 18:31 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Турция играе ключова роля в енергийните проекти на САЩ, заяви помощник-държавният секретар в Държавния департамент Роберт Хормац, пише турският вестник „Сабах”. Роберт Хормац, отговарящ за икономиката, енергетиката и земеделието в Държавния департамент, който е на посещение в Истанбул, изтъкна, че както за Европа, така и за целия свят е необходимо разнообразяването на енергийните източници и в тази посока Турция има ключова роля и е стратегически играч. Той изтъкна, че САЩ отдават голямо значение на изграждането на проекта „Набуко”, както и на „Южен поток”, чрез който се планира транспортирането на каспийски нефт за Европа. Хормац оцени като много добра работата на турското правителство в условията на кризата с приетите антикризисни мерки и посочи, че турската икономика е много динамична, а хората в Турция са с много активен и предприемчив дух. На срещите си с турските представители американският гост посочи, че и президентът Барак Обама, и държавният секретар Хилари Клинтън желаят разширяване на сътрудничеството в икономическата област.
Роберт Хормац беше заместник-директор на банката „Голдман Сакс”. В края на септември той бе назначен на служба в Държавния департамент.

Абдуллах Гюл замина за Франция
07 октомври 2009 | 17:36 | Агенция "Фокус"
Истанбул/Париж. Президентът на Турция Абдуллах Гюл замина за Франция по покана на Никола Саркози за участие в проявите по повод сезона на Турция във Франция, пише турският вестник „Милиет”. Държавният глава се придружава от министъра на културата Ертугрул Гюнай и главния преговарящ Егемен Багъш, а по-късно към делегацията ще се присъедини и вицепремиерът Али Бабаджан.
Проявите в рамките на културния сезон на Турция във Франция ще продължат 9 месеца и ще бъдат не само в Париж, а в цяла Франция. Те включват културни, икономически и социални инициативи.
Гюл каза, че в петък заедно с президента Саркози ще открият изложбата „От Византия към Истанбул: Пристанището на два континента”, а утре по покана на Генералния секретар на ЮНЕСКО ще направи изказване на откриването на 35-та сесия на организацията.
На 9 октомври заедно с премиера Франсоа Фийон турският президент ще открие бизнес форум, организиран от Съюза на турските бизнесмени и индустриалци и френския му партньор МЕДЕФ, на тема „Френско-турското сътрудничество: да бъдем по-силни в Европа и в света”.
В отговор на въпрос за отношенията с ЕС Гюл посочи, че ще продължи преговорният процес и програмата, която трябва да се изпълнява в рамките на този процес.

Касационният съд реши, че може да бъде заведено дело за духовно обезщетение срещу турския писател Орхан Памук

07 октомври 2009 | 16:38 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Главният правен съвет на Касационния съд в Турция реши, че може да бъде заведено дело за обезщетение срещу световноизвестния турски писател нобелист Орхан Памук за изявлението му, че в Турция са били убити 30 000 кюрди и един милион арменци, пише турският вестник „Йени шафак”. Съдът отхвърли също искането на Памук за промяна на решението. Делото за духовно обезщетение срещу Памук беше заведено от председателката на Дружеството за подкрепа и взаимопомощ на майките, загубили синовете си като войници, Пакизе Акбаба, адвоката Кемал Керинчсиз, подсъдим по делото „Ергенекон” и още 6 души в трети съд в Шишли в Истанбул. Съдът отхвърли искането поради недостатъчна компетентност на ищците. 4-то отделение на Касационния съд, което гледа делото на по-висша инстанция, реши, че завелите делото имат компетентност да заведат дело и решението на предходната съдебна инстанция е посегателство върху техните личностни права.
Орхан Памук беше внесъл искане на промяна на решението с мотива, че ако всеки турски гражданин има правомощие и компетентност да заведе дело, как тогава може да се говори за свобода на мисълта и съвестта.

Пожар е възникнал в триетажна фабрика за пластмасови изделия в Истанбул
07 октомври 2009 | 16:02 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Пожар е възникнал в триетажна фабрика за пластмасови изделия в район Арнавуткьой в Истанбул, пише турският вестник „Хюриет”. Огнени пламъци са се издигнали днес в 10,54 часа от фабрика, произвеждаща пластмасови изделия, и намираща се на кръстовището Хадъмкьой. Причината за пожара е все още неустановена. За кратко време фабриката е била изпразнена от служителите и работниците, които бързо са изнесли навън химическите материали, с които се работи. За потушаване на пожара е била изпратена специална противопожарна кола и противопожарни екипи от районите Картал, Бакъркьой, Хадъмкьой, Авджълар, Шишли. При пожара няма пострадали. В борбата за потушаването на пожара участват и работниците във фабриката.

Преговорите между Турция и МВФ на техническо ниво ще продължат, каза Али Бабаджан
07 октомври 2009 | 15:30 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Преговорите между Турция и Международния валутен фонд на техническо ниво ще продължат, каза вицепремиерът Али Бабаджан, цитиран от телевизионния канал Си Ен Ен Тюрк. Бабаджан посочи, че в тази връзка не трябва да се обръща внимание на изявленията на лица, които не са упълномощени с тази дейност и не са в течение на процеса.
В телевизионно предаване Бабаджан даде информация за сесииите на МВФ и Световната банка в Истанбул и коментира решенията, които са били взети.
Той посочи, че основният дневен ред на заседанията е била глобалната финансова криза. В отворената световна икономика днес нито една страна не е застрахована срещу проблеми, които могат да възникнат в другия край на света. Турция не е виновна за световната криза в момента, тъй като тя е резултат от неправилни действия в развитите страни, каза вицепремиерът. Той изтъкна, че преговорите продължават в рамките на взетите решения за Г-20. По думите му от кризата най-силно е пострадала търговията. Турският вицепремиер прогнозира намаляване на безработицата с увеличаване на икономическия растеж през 2010 година.

Центърът на Истанбул пак стана арена на сблъсъци между протестиращи срещу сесиите на МВФ и органи на реда
07 октомври 2009 | 15:03 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Центърът на Истанбул и днес стана арена на сблъсъци между протестиращи срещу сесиите на Международния валутен фонд и Световната банка и органите на реда, съобщава телевизионният канал Си Ен Ен Тюрк. След сблъсъците на булевард „Истиклял” вчера, вследствие на които бяха задържани повече от 100 души, хаос настъпи и в район Шишли. Група от 200 протестиращи срещу МВФ и Световната банка изпочупиха прозорци на банкови офиси и магазини. За разпръсване на демонстрантите полицията използва сълзотворен газ и водоструйки. Протестиращите замерваха с камъни полицейска кола и нападнаха полицай с мотоциклет. За разпръсване на протестиращите полицията откри стрелба във въздуха
Групата се е събрала на булевард „Ергенекон” в Шишли и се е придвижила до редакцията на вестник „Агос”, пред която е искала да направи изявление, но полицията не е разрешила. Групата е проявила настоятелност в протеста и тогава полицията е атакувала със сълзотворен газ и водни струи. В отговор протестиращите са замервали с камъни и прашки полицаите и са хвърляли коктейли „Молотов” и са се разбягали в страничните улички. След това отново са се събрали и по време на шествието са изпочупили прозорци на банки и магазини. Протестиращите са затворили също автомобилния път Меджидиекьой Е-5 в посока към моста над Босфора.
В изявление валията на Истанбул Муаммер Гюлер посочи, че 25 души са задържани днес при протестите. Той отхвърли категорично обвиненията, че полицията е използвала извънмерна сила срещу протестиращите. По думите му те са нападнали полицаите с камъни и коктейли „Молотов” и риторично попита това протест срещу полицаите ли е или срещу МВФ.

Центърът на Истанбул пак стана арена на сблъсъци между протестиращи срещу сесиите на МВФ и органи на реда
07 октомври 2009 | 15:03 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Центърът на Истанбул и днес стана арена на сблъсъци между протестиращи срещу сесиите на Международния валутен фонд и Световната банка и органите на реда, съобщава телевизионният канал Си Ен Ен Тюрк. След сблъсъците на булевард „Истиклял” вчера, вследствие на които бяха задържани повече от 100 души, хаос настъпи и в район Шишли. Група от 200 протестиращи срещу МВФ и Световната банка изпочупиха прозорци на банкови офиси и магазини. За разпръсване на демонстрантите полицията използва сълзотворен газ и водоструйки. Протестиращите замерваха с камъни полицейска кола и нападнаха полицай с мотоциклет. За разпръсване на протестиращите полицията откри стрелба във въздуха
Групата се е събрала на булевард „Ергенекон” в Шишли и се е придвижила до редакцията на вестник „Агос”, пред която е искала да направи изявление, но полицията не е разрешила. Групата е проявила настоятелност в протеста и тогава полицията е атакувала със сълзотворен газ и водни струи. В отговор протестиращите са замервали с камъни и прашки полицаите и са хвърляли коктейли „Молотов” и са се разбягали в страничните улички. След това отново са се събрали и по време на шествието са изпочупили прозорци на банки и магазини. Протестиращите са затворили също автомобилния път Меджидиекьой Е-5 в посока към моста над Босфора.
В изявление валията на Истанбул Муаммер Гюлер посочи, че 25 души са задържани днес при протестите. Той отхвърли категорично обвиненията, че полицията е използвала извънмерна сила срещу протестиращите. По думите му те са нападнали полицаите с камъни и коктейли „Молотов” и риторично попита това протест срещу полицаите ли е или срещу МВФ.

Интерфакс: Продължават протестните акции в Истанбул
07 октомври 2009 | 13:55 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Втори ден подред полицията в Истанбул използва водни струи и сълзотворен газ, за да разпръсне демонстранти, протестиращи против провеждането в града на ежегодните сесии на Международния валутен фонд и Световната банка, предаде Интерфакс.
С отговор на действията на пазителите на реда протестиращите са започнали да хвърлят по полицаите камъни и железа.
Изпотрошени са няколко банкови клона, заведения за бързо хранене и един супермаркет. Автомобилното движение в града е затруднено.
До момента са арестувани над 300 души.

Президентът на Турция утре ще посети централата на ЮНЕСКО
07 октомври 2009 | 13:31 | Агенция "Фокус"
Анкара. Президентът на Турция Абдуллах Гюл утре ще посети централата на ЮНЕСКО в Париж, предаде Анадолската агенция.
Гюл днес пристига във френската столица, като са предвидени разговори с колегата му Никола Саркози. Турският президент ще вземе участие в министерската среща на ЮНЕСКО като специален гост по покана на генералния директор на организацията Коичиро Мацуура.

Над 150 кг хероин са заловени в Турция
07 октомври 2009 | 13:22 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Турските служби за сигурност заловиха 154,7 кг хероин при три операции в Истанбул и в източната провинция Ван, съобщава Анадолската агенция.
След получен сигнал е бил спрян за проверка автомобил в провинция Ван. С помощта на специално обучено куче е открит тайник, в който е имало 45 кг хероин. Шофьорът на автомобила е арестуван.
В Истанбул за конфискувани 109,7 кг хероин. Задържани са 16 души, които са заподозрени за трафик на наркотици.

Турската полиция разпръсна със сълзотворен газ демонстранти в Истанбул
07 октомври 2009 | 11:33 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Турската полиция употреби водни струи и сълзотворен газ, за да разпръсне демонстрация против годишните сесии на Международния валутен фонд и Световната банка, провеждащи се в Истанбул, предаде агенция Ройтерс.
Между 100 и 200 демонстранти, предимно представители на турски профсъюзи и леви политически партии, участваха в сблъсъци с полицията, избухнали на около 100 метра от сградите, в които се провеждат сесиите на МВФ и СБ, посветени на проблемите на световната икономика.

Президентът на Турция ще направи посещение във Франция
07 октомври 2009 | 00:16 | Агенция "Фокус"
Анкара/Париж. Турският президент Абдуллах Гюл ще се срещне днес в Париж с френския си колега Никола Саркози, съобщават медиите. Програмата на посещението на турския държавен глава във Франция включва срещи с председателя на горната камара на парламента Кристиан Понсле и с външния министър Франсоа Фийон.
Очаква се в разговорите във френската столица централни теми да бъдат сътрудничеството в рамките на НАТО и близкоизточният мирен процес.

Портал Турция

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2