Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

четвъртък, 18 юни 2009 г.

Новините от и за Турция-18.06.09 г.

Привържениците на терористичната организация ПКК напускат Германия

Германия поиска от 8 хиляди привърженици на терористичната организация ПКК ,притежаващи разрешение за временно пребибаване,да напуснат незабавно страната

Posted 18.06.2009 12:10:03 UTC

Updated 18.06.2009 12:10:03 UTC

Германският Върховен съд реши,че Турция не прилага дискриминация и давление спрямо кюрдите в страната. Вътрешното министерство на Германия изпрати писма до 8 хиляди души поискали политическо убежище поради прилагана дискриминация и натиск от Турция и на които преди това бе дало разрешение за временно пребиваване,да напуснат незабавно страната.

Вътрешното министерство констатира че въпросните лица продължават подкрепата си за терористичната организация ПКК и участват в акциите и. В писмата изпратени до привържениците на организацията се отбелязва че в турция няма дискриминация и давление върху кюрдскикте граждани и че те живеят при добри условия и затова час по скоро трябва да се завърнат в Турция.

Голям брой емигранти се обърнаха към провинциалните съдилища по настояване на терористичната организация и някои от делата бяха изпратени до по висши съдилища. Споровете бяха прекратени след като Върховният германски съд постанови че в Турция няма нарушение на човешките права спрямо гражданите с юкрдски произход и че нямат никакви опасение ако те се завърнат в Турция.
-
Преглед на турския печат 18.06.2009

Кратък обзор на новините в турските вестници 18.06.2009

Posted 18.06.2009 09:04:38 UTC

Updated 18.06.2009 09:04:38 UTC

Турските вестници в днешните си броеве отделят широко място на развоя на събитията в Иран след проведените президентски избори .

Вестник Хабер Тюрк помества новина със заглавие „Улични протести и дълбоко разплащане” в която отразява продължаващите размирици в Иран, избухнали след обявяването на преизбирането на радикалния президент Махмуд Ахмединежад.В новината се подчертава, че опозиционния кандидат реформатора Мир Хюсейин Мусави, който оспори резултатите от изборите, според които действащият държавен глава Махмуд Ахмединежад спечели изборите с 63 % от гласовете на избирателите, е отправил предизвикателство към върховният духовен ръководител Аятолах Али Хаменей.В новината се съобщава, че след като Хаменей призова за въздържане от провакативни действия, Мир Хюсейин Мусави пък призова привържениците си да проведат голяма демонстрация днес в Техеран.

Вестник Хюррийет отразява събитията в Иран в новина, озаглавена „Да се срещнем в джамиите”, в която пише, че Мир Хюсейин Мусави е призовал народа да се събере в джамиите за големия митинг, който планират да организират днес в Техеран. В новината се акцентува, че политическите наблюдатели привличат вниманието на факта, че Американският Президент Барак Обама няма здрава позиция по Иранския въпрос.В новината се отбелязва дословно изявлението на Обама, който не желае да се намесва във вътрешните работи на Иран, но изразява безпокойството си от случаите на насилие.В същата новина се отбелязва, че Иран, който се ядосал на изявлението на Германия, че има допуснати нередности по време на изборите, е привикал във Външното министерство посланиците на Германия, Англия, Франция, Италия, Холандия и Република Чехия и ги предупредил да не се намесват във вътрешните работи на Иран.Така също в новината е отбелязано, че Иранското външно министерство е връчило протестна нота на Посланика на Швейцария в Техеран, който представлява интересите на Съединените щати в страната и в която се казва „ че Вашингтон „по недопустим начин” се намесва във вътрешните работи на Иран.

„Или повторно преброяване на бюлетините в някои урни или протести”, в новина с това заглавие вестник Йени Шафак пише, че изборното напрежение в Иран ескалира с всеки изминал ден.В новината се отбелязва, че победеният кандидат за президент на Иран Мир Хюсейин Мусави е заявил, че протестите ще продължат до провеждането на нови избори и е призовал народа днес да се събере в джамиите за провеждането на мирна демонстрация.

„ Ограничения на медиите в Техеран” в новина с това заглавие вестник Джумхурийет съобщава, че реформисткият лидер Мир Хюсейин Мусави, който оспорва резултатите от президентските избори е призовал за национален ден на траур в памет на загиналите при следизборните сблъсъци и за провеждането на мирни демонстрации .В новината се подчертава, че Иран е предприел широки ограничения за местните и чуждестранните медии.В новината се сочи, че Иранската революционна гвардия предупреди , че ще предприеме мерки срещу интернет медиите, заради отразяването на следизборната криза в страната..

Отново вестник Хабер Тюрк в новина озаглавена „Подкрепа от Обама за историците” пише,че новият заместник държавен секретар на САЩ Филип гордън е заявил,че администрацията на Обама подкрепя предложението на турското правителство към Армения за създаване на съвместна комисия от историци. В отговор на въпроса на председателя на Групата за приятелство в Турция ,демократът Робърт Уекслър по време на заседание на Комитета по външните връзки при Камарата на представителите Гордън е казал че подкрепят Пътната карта по която бе постигната съгласуваност между Турция и Армения.

Вестник Хабер Тюрк в новина озаглавена „Расисти в Ирландия нападнаха румънци” отбелязва, че в столицата на Северна Ирландия Белфаст 115 румънци от 20 имигрантски семейства са били принудени да напуснат домовете си и да потърсят убежище в църква, след расистки нападения срещу част от къщите им през последните две седмици. Според местната власт няма сведения че нападенията са извършени от неонацистки групи,но според някои други източници при нападенията са били провиквани лозунги на неонацистката организация Комбат 18.

Вестник Йени Шафак под заглавието „Оферта за 16 милиарден пазар на Турция” съобщава, че Турция се готви да навлезе в един много важен пазар на хеликоптери. На очакваният да приключи през първата седмица на юли т.г.търг за хеликоптери с общо предназначение италианската фирма Агуста Вестланд,която се конкурира с американската Скорски и е една от най големите производители на хеликоптери в света, е предложила на Турция да работят съвместно по проектирането производството и реализацията на специално разработения модел за Турция TUHP149.
-
Германия ще експулсира 8 000 кюрди от Турция, получили временно убежище, заради връзки с ПКК
18 юни 2009 | 19:23 | Агенция "Фокус"
Берлин. Германия предприе действия за експулсиране на 8 000 кюрди от Турция, получили статут на временно убежище в страната заради връзки с Кюрдската работническа партия /ПКК/, пише съобщава телевизионният канал Си Ен Ен Тюрк. Федералното министерство на вътрешните работи изпрати писма до 8 000 кюрдски бежанци да напуснат страната с мотива, че в Турция вече няма политическо разделение, насочено специално към кюрдите. Според министерството въпросните кюрди не са прекъснали връзката си с Кюрдската работническа партия /ПКК/ и оказват финансова и кадрова подкрепа на организацията. В писмото се посочва, че натиск върху кюрдите в Турция не се оказва и те живеят при добри условия. В рамките на искания от страна на ЕС в преговорния процес с Турция са били приети законодателни и други пакети за признаване на правата на кюрдите и в тази насока са направени редица положителни стъпки.
Кюрдските бежанци трябва да напуснат Германия в рамките на 2-3 месеца.

Споразумението с МВФ ще укрепи имиджа на Турция в процеса на интеграция в световната икономика, смята министър
18 юни 2009 | 18:51 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Споразумението с Международния валутен фонд ще укрепи имиджа на Турция в процеса на интеграция на икономиката на страната в международната икономическа и финансова система, заяви министърът на търговията и промишлеността Нихат Ергюн, пише турският вестник „Дюня”. Ергюн каза, че продължаването на мярката за намаляване на данъците в някои сектори е послание за подкрепа на тези сектори и съживяване на вътрешното потребление в условията на криза. Той посочи, че намаляването на производството в автомобилния сектор се дължи основно на намаляване на поръчките от външния пазар, докато на вътрешния пазар за първите 5 месеца на тази година има повече продажби от същия период на 2008 година. Турският министър изтъкна, че в условията на глобална криза трябва погледът да бъде насочен повече към динамика на вътрешния пазар.
По въпроса за обсъжданото споразумение с МВФ той каза, че много по-важно от парите, които ще дойдат чрез него, е укрепването на имиджа на Турция пред световния финансов свят.

Турция е пета в Европа с най-голям спад в производството на транспортни средства за първото тримесечие на годината
18 юни 2009 | 18:08 | Агенция "Фокус"
Анкара. Турция е пета от страните в Европа с най-голям спад в производството на транспортни средства в света за първите три месеца на 2009 година, съобщи телевизионният канал Си Ен Ен Тюрк. Производството на транспортни средства в света за първите три месеца на 2009 година е намаляло с 35,9% по данни на Международната асоциация на производителите на моторни превозни средства. Намалението на производството на леки автомобили е 33,5%, на тежкотоварни камиони 43,4 %, на автобуси 39,8 %.
Преди Турция в класацията се нареждат Русия, Швеция, Австрия и Украйна.

Турция най-бързо ще излезе от кризата, според икономически анализатори
18 юни 2009 | 17:34 | Агенция "Фокус"
Лондон/Анкара. Турция, която претърпя най-тежък удар от развиващите се европейски страни, ще излезе най-бързо от икономическата криза, според икономически анализатори, пише турският вестник „Хюриет”. Според анализаторите страната има стабилна и силна банкова система, по-малко е обвързана с износа и е с младо население. Според прогнозите в средата на 2010 година ще започне стабилизиране и растеж, който ще достигне в края на годината 3 %. Конкурент на Турция в икономическия растеж ще бъде Полша. Според прогнози на агенцията за определяне на кредитния рейтинг „Фич” Турция ще има растеж 2.5 % през 2010 година и ще бъде втора най-бързо развиваща се страна в региона след Азербайджан. Прогнозите за икономическия растеж в Русия са 2 %.

Двама войници са били ранени при нападение на ПКК срещу полицаи в Югоизточна Труция
18 юни 2009 | 17:09 | Агенция "Фокус"
Хаккяри. Двама войници са били ранени при нападение на членове на терористичната организация Кюрдска работническа партия /ПКК/ срещу полицейския участък в село Ортаклар, околия Шемдинли, провинция Хаккяри, пише турският вестник „Сабах”. Според получената информация група терористи от ПКК, които са проникнали от териториите на Северен Ирак, вчера късно вечерта са открили огън срещу полицейския участък в село Ортаклар. При стрелбата са били ранени 2 войници, които са били отведени с хеликоптери във военната болница в Хаккяри. Силите за сигурност веднага са предприели ответна операция и са обстрелвали района.

Турският премиер Ердоган ще участва във форума „Кранс Монтана” в Брюксел
18 юни 2009 | 16:52 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Премиерът на Турция Реджеп Тайип Ердоган ще замине за Брюксел за участие във форума „Кранс Монтана”, който ще се състои в Брюксел между 24-27 юни, предаде турската агенция АНКА. В Брюксел Ердоган ще се срещне с председателя на Европейската комисия Жозе Мануел Дурао Барозо. Ердоган ще отпътува за Брюксел на 25 юни от Тирана, където ще бъде на посещение. Основна тема на разговорите с Барозо ще бъде процесът за членство на Турция в ЕС. Ще бъдат обсъдени стъпките, които Турция ще предприеме преди публикуването на годишния доклад на ЕК за напредъка на страната.

Сирия ще върне на Турция задържани терористи от ПКК, имащи съдебно наказание
18 юни 2009 | 16:31 | Агенция "Фокус"
Анкара. Сирия ще върне на Турция задържани в страната турски граждани, които имат наложено съдебно наказание, пише турският вестник „Йени Шафак”. Кюрдската работническа партия /ПКК/ дълги години използваше Сирия като база за терористични акции срещу Турция и дори лидерът Абдуллах Йоджалан се укриваше там. Сега според подписаното споразумение от 9 февруари 2009 година от турския министър на правосъдието Мехмет Али Шахин и Мохамед ал-Кафри, представляващ Сирия, тя трябва да върне на Турция задържани терористи от ПКК, които са турски граждани. За да влезе в действие, споразумението трябва да бъде ратифицирано от парламента.

Полицията в Турция е увеличила използването на насилие срещу граждани, сочи доклад на турски правозащитници
18 юни 2009 | 15:47 | Агенция "Фокус"
Анкара. 13 души са починали в Турция в резултат на полицейско насилие в местата за задържане, 53 души са били ранени с полицейско оръжие, а 416 души са били обект на полицейско насилие, се посочва в доклад на Фондацията за правата на човека в Турция, пише турският вестник „Радикал”. Според доклада 40 души са били убити от полицаи за това, че не са се подчинили на заповедта да спрат. Според правозащитната организация полицейските сили и другите структури за защита, които имат право да използват оръжие, по закон трябва да го използват само при непосредствена заплаха срещу тях или техни близки, но те не се съобразяват с това изискване и го нарушават. Според доклада на турските правозащитници за 2 години в резултат на най-малко 331 случая в 47 провинции са били жертви на насилие 1605 души. Най-много от случаите са в Истанбул – 109. Следват Измир – 23, Диарбекир и Хаккяри.

Турция е сред страните с най-лоши условия за бежанците, сочи доклад на Американския комитет за бежанците
18 юни 2009 | 15:16 | Агенция "Фокус"
Вашингтон/Анкара. Турция е сред страните с най-лоши условия за бежанците, сочи доклад на Американския комитет за емигрантите и бежанците, съобщава телевизионният канал Си Ен Ен Тюрк. Първи в списъка на страните, в които бежанците се намират при най-лоши условия, са Тайланд, Ивицата Газа, Египет и Турция. Страната с най-добри условия за бежанците е Бразилия. Според доклада Турция е поискала експулсиране от страната на 42 иракчани и 18 иранци в Ирак, но Ирак е приела само своите граждани. При опит на неприетите бежанци да преминат в Ирак четирима са се удавили.

Хеликоптер падна при вземане на вода от язовир по време на операция по потушаване на пожар в Западна Турция
18 юни 2009 | 14:53 | Агенция "Фокус"
Мугла. Хеликоптер, който е участвал в операция по потушаване на пожар в провинция Мугла, Западна Турция, е паднал при вземане на вода от язовир, пише турският вестник „Сабах”. В хеликоптера са се намирали трима руски пилоти, един турски пилот и горски служител. Инцидентът е станал при вземане на вода от язовир „Гейик” до Милас. Хеликоптерът е участвал в операция по локализиране на пожар в околия Чине, провинция Айдън. Спасителни екипи са започнали операция по спасяване на падналия хеликоптер. Трима от пилотите вече са спасени.
Продължава и операцията по потушаване на пожара в околия Чине, провинция Айдън, с помощта на един хеликоптер и един самолет, пише вестникът.

Правителството на Турция разработва втори пакет от мерки за стимулиране на заетостта
18 юни 2009 | 13:55 | Агенция "Фокус"
Анкара. Турското правителство разработва втори пакет от мерки за стимулиране на заетостта, съобщи държавният министър Джевдет Йълмаз, цитиран от Анадолската агенция.
Пакетът включва възможности за създаване на работни места и за намаляване на безработицата с помощта на публичния сектор и бизнес програми, цели също подобряване на дейността на провинциалните комисии по заетостта и професионалното образование, каза министърът в отговор на парламентарно питане. Той съобщи, че над 11 000 компании са били закрити през първото тримесечие на годината, а през 2008 г. – около 17 000.
Мерките за борба със световната криза възлизат на 8,6 млрд. турски лири през миналата година. По думите на Йълмаз тази година сумата ще бъде 30 млрд. турски лири, а през 2010 г. – 15 млрд. турски лири.
С предишния пакет от мерки за увеличаване на заетостта правителството намали някои разходи на работодателите с цел да се смекчи отражението на глобалната икономическа криза. Други стимули бяха намаляване на данъци и такси с цел да се увеличи търсенето и да се съживи икономиката, припомня агенцията.

Косово се нуждае от по-голяма подкрепа, каза турският представител в Съвета за сигурност на ООН
18 юни 2009 | 12:36 | Агенция "Фокус"
Ню Йорк. Постоянният представител на Турция в Съвета за сигурност на ООН Бакъ Илкин каза, че държавите по света трябва да покажат по-голяма подкрепа за интегрирането на Косово в международната общност и организации, съобщават турски медии. Илкин председателстваше заседанието на Съвета, посветено на Косово, в което участваха и външните министри на Сърбия и Косово – Вук Йеуремич и Скендер Хисени.
Турция подкрепя усилията на генералния секретар на ООН и на неговия специален пратеник за преустройство на мисията на ООН в Косово /ЮНМИК/, която имаше важна роля в Косово, отбеляза Илкин. Турският дипломат приветства сътрудничеството между ЮНМИК и мисията на ЕС ЕУЛЕКС и призова Сърбия и Косово да сътрудничат с двете мисии.
Бакъ Илкин отбеляза също, че демократична и просперираща Сърбия, живееща в мир със съседите си, е особено важна за регионалната стабилност и сътрудничество. Международната общност трябва да подкрепи също интеграцията на Сърбия в европейският и евроатлантическите организации, посочи дипломатът. Той отбеляза, че Турция е решена да развива приятелството и отношенията си със Сърбия.

Анкарското летище Есенбоа е най-доброто в Европа, обслужващо между 5 и 10 млн. пътници
18 юни 2009 | 12:23 | Агенция "Фокус"
Анкара. Летище Есенбоа в турската столица Анкара е определено за най-доброто в Европа в своята категория от Международния съвет на летищата – Европа /Airports Council International – Europe - ACI Europe/, съобщава Анадолската агенция. Отличията на Международния съвет са по четири критерия за постижения в обслужването на пътниците, продажби, сигурност и грижи за околната среда.
Летище Есенбоа е отличено в категорията летища, обслужващи между 5 и 10 млн. пътници, за грижите за околната среда, качеството, сигурността, търговските зони и оперативните райони. Летището на италианския град Болоня е отличено в категорията 1 - 5 милиона пътници, а аерогарата на Палма де Майорка, Испания, е призьор в категорията 10 - 25 милиона пътници. Наградата за летище, обслужващо над 25 милиона пътници, е присъдена на летището на Амстердам, Холандия.
Международният съвет на летищата е единствената професионална асоциация в света на летищни оператори и е базирана в Женена. Тя е непечеливша оранизация и представлява над 1 530 летища в 175 страни в целия свят. Международният съвет на летищата – Европа, е базиран в Брюксел и представлява интересите на около 440 летища в 45 държави.

Турският външен министър ще председателства заседание на Съвета за сигурност за Ирак
18 юни 2009 | 10:30 | Агенция "Фокус"
София. Турският външен министър Ахмет Давутоглу ще председателства заседанието на Съвета за сигурност на ООН за Ирак, пише Анадолската агенция. Турция е ротационен председател на Съвета през юни.
Давутоглу пристигна вчера в Ню Йорк. Предвижда се турският външен министър да се срещне с Генералния секретар на ООН Бан Ки-мун.

Премиерът на Турция ще присъства на официалното откриване на обновения граничен пункт Капъкуле

18 юни 2009 | 03:37 | Агенция "Фокус"
Одрин. На 19 юни ще се състои официалното откриване на обновения граничен пункт Капъкуле, съобшават турските медии. На откриването ще присъства премиерът Реджеп Тайип Ердоган. Реконструкцията на граничния пункт започна през април миналата година по модела „изгради-разработи-предай”. Обновени са всички терминали за автобуси, коли и ТИР-ове. Обслужването на транспортния поток и на гражданите ще става на територия 330 000 кв. м. Изграден е също голям търговски център с ресторанти, безмитни и други магазини. Реконструкцията ще даде възможност за облекчаване на обслужването на засиления поток от влизащи и излизащи в Турция в летните месеци.

Истанбул е домакин на конференция за възстановяване на Газа
18 юни 2009 | 02:10 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Истанбул е домакин на конференция на форума за солидарност на международния бизнес, на която се обсъжда възстановяването на Ивицата Газа след израелските военни действия, съобшават медиите. В двудневната конференция участват около 2 000 бизнесмени.
Дискутират главно начините за осигуряване на средства за осъществяване на плановете за възстановяване. На етап планиране са 460 проекта на обща стойност 300 милиона долара. Тези планове ще бъдат представени на конференцията за първоначална преценка, казал ръководител на комитета за възстановява в Газа.

Конституционният съд на Турция ще решава по искането на отмяна на промените в закона за борба с тероризма
18 юни 2009 | 01:31 | Агенция "Фокус"
Анкара. Конституционният съд на Турция ще вземе решение на 18 юни по делото, заведено от бившия президент Ахмет Недждет Сезер срещу закона за промени в закона за борба срещу тероризма с номер 5532, съобщават медиите. Със заведеното дело се иска отмяната на разпорежданията на 5 члена от приетия закон. Някои от промените предвиждат ограничаване и забрана на публикации в медиите, които подтикват към тероризъм. Мотивът на президента Сезер за отмяна на промените е, че трябва да има мярка в ограничаването на свободата на словото и на човешките права.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2