Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

сряда, 17 юни 2009 г.

Oлимпиада по турски език

Училищата на проповедника Гюлен или защо в 115 страни учат турски

17 Юни 2009


Ученички пеят на олимпиадата по турски език в Истанбул. Снимка: Ройтерс

“Искам да видя ръцете ви”, вика малката Бангайна Жосе от Мозамбик на добър турски в зала с религиозно облечени турци, които аплодират музикалното й изпълнение. През седмата си година олимпиадата по турски език в Турция е привлякла 700 деца от 115 държави, които се състезават по пеене, рецитиране и писане. Те ще бъдат окуражени в ученето си чрез посещение при президента. Състезателите са продукт на училищата на влиятелна социално-религиозна общност, свързана с турския мюсюлмански проповедник Фетхуллах Гюлен - почитан от мнозина като толерантна и умерена сила в исляма, но подозиран от други в укриване на политически планове.

Отношението към движението Гюлен отразяват широката борба за идентичността на Турция. Гюлен получава голяма част от подкрепата си от увеличаващата се група на религиозно ориентирани професионалисти - същите хора, които помогнаха за изкачването на проислямската Партия на справедливостта и развитието (ПСР) на власт през 2002 година в държавата, основана с категорично светски идеали.

Преобладаващата част от жените в публиката на музикалното състезание в Истанбул носи мюсюлмански забрадки или фереджета. 68-годишният Гюлен, който живее далеч от Турция и се е срещал с Папа Йоан Павел II и други религиозни водачи, защитава вяра, кореняща се в съвременния живот.

Неговите учения са вдъхновили милиони турци да посветят времето и парите си на групи, занимаващи се с публикуване, благотворителност и най-вече образование. Тези групи, вдъхновени от Гюлен, са създали мрежа от над 500 частни училища по света, от Полша до Нигерия, които предлагат пълен курс на обучение, включително на турски език и подтикват учениците да се стремят към по-високи цели. Те казват, че не преподават турски, за да разпространяват исляма.

Олимпиадата по турски език се организира от частната Международна асоциация за турско образование. С кичозната си постановка тя прилича повече на голямо телевизионно шоу за таланти или състезание с песни, а девойки от Камбоджа и Индонезия отговарят на очакванията, изпълнявайки анадолски любовни песни с трогателния копнеж на турска фолк-дива. “Обичам Турция. А турският е език, който много хора говорят,” казва 14-годишната Фарзана Самиха, певица, пратена на олимпиадата от училището си в Бангладеш. “Турският не е толкова труден, но е по-труден от английския,” добавя Самиха, която се надява да стане лекар.

Образът на деца от Африка и Централна Азия, облечени в традиционни дрехи и общуващи помежду си на турски, привлича огромно внимание в Турция не само между набожните турци. “Би било нечестно да не напиша, че съм наистина впечатлен от усещането за братство, породено от тези деца, които са възпитаници на училищата на общността,” пише журналистът Ахмет Хакан в светския вестник “Хюриет”.

Училищата Гюлен често се представят много по-добре от местните държавни училища и предлагат големи стипендии. Учителката по турски език Лейла Каюмова от Узбекистан сега работи в Аризона и вярва, че да научиш турски език е от полза дори на хиляди мили от Турция. “Светът не вижда Турция като мюсюлманска или религиозна държава. Виждат я като страната, която свързва Изтока и Запада. Ако учениците се интересуваха от исляма, със сигурност щяха да учат арабски, а не турски,” твърди тя.

Въпреки че гражданите й са предимно мюсюлмани, Турция е създадена през 1923 година като строго светска държава. Военният, съдебният и академичният елит, които възприемат себе си като пазители на този идеал, стават все по-неспокойни заради социалния напредък на една класа на богати, но набожни турци.

В някои среди подозрението към Гюлен е толкова голямо, че преди повече от десетилетие той беше обвинен в заговор да унищожи светската държава и да установи мюсюлмански закони. През 1999 година, малко преди делото да започне, той замина за САЩ и оттогава живее там, въпреки че беше оправдан от турското правосъдие. Оправдателната присъда по делото беше потвърдена и при обжалването миналата година, повдигайки въпроса дали той ще се завърне. Гюлен обаче не е в добро здраве, което го задържа а Америка.

Някои поддръжници на светския ред все още поддържат тезата, че той иска да обучи кадри, които в бъдеще да управляват мюсюлманска държава - обвинение, което неговите последователи енергично отричат.

Първото училище Гюлен беше открито през 1982 година и както се увеличава броят на последователите му, така се увеличава и този на училищата. “Самите размери на движението и разнообразието на държави, в които то съществува, прави невъзможно поддържането на аргумента, че Гюлен е в центъра и контролира нещата,” казва Йозджан Келеш, председател на Обществото за диалог в Лондон - организация, вдъхновена от Гюлен. “Ако имате таен план да свалите светския ред в турската държава, защо да отваряте училище в Мадагаскар?”

По БТА

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2