Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

сряда, 17 юни 2009 г.

Новините от и за Турция-17.06.2009 г.

ПКК остава в списъка...

Съветът на ЕС реши, че терористичната организация ПКК, ще остане включене в списъка на ЕС за терористични организации.

Posted 17.06.2009 09:35:18 UTC

Updated 17.06.2009 09:35:18 UTC

Съветът на ЕС реши, че терористичната организация ПКК, нейните органични продължения и терористичните организации ИБДА-Ц и ДХКП-Ц ще останат включени в списъка на ЕС за терористични организации.
Решението на ЕС по въпроса бе публикувано в Официалния вестник на съюза.
В доклада за тероризма, подготвен от германската Служба за защита на конституцията се отбелязва, че терористичната организация ПКК продължава да организира терористични акции и полага усилия за да да повиши уличния терор.
В писмо изпратено от европейската полиция Европол до вътрешните министри на страните членки на ЕС се подчертава, че през последния период ПКК се е насочила към организирането на улични стълкновения и че това я превръща в една от най-опасните престъпни организации със структура на мафия.
-
Изстрелването отново отложено...

НАСА отложи изстрелването на космическата совалка Индевър...

Posted 17.06.2009 09:56:56 UTC

Updated 17.06.2009 09:56:56 UTC

НАСА отложи изстрелването на космическата совалка Индевър. Планираше се совалката да достави на Международната Орбитална Станция последната секция на японския лабораторен модул.
Изстрелването на свалката бе отложено, след като бе установено изтичане на водород от двигателните секции.
Планира се Индевър да бъде изстрелян през месец юли.
Запланувано бе по време на двуседмичната работа в международната орбитална станция, седем членният екипаж на совалката да осъществи пет излизания в открития космос.
-
Реставриран нов исторически обект...

Турция реставрира историческия мост Конйич в Босна и Херцеговина.

Posted 17.06.2009 09:53:48 UTC

Updated 17.06.2009 09:53:48 UTC

Турция реставрира историческия мост Конйич в Босна и Херцеговина. Мостът бе построен през 1682ра година по заповед на султан Мехмед Четвърти, и бе разрушен по време на германските бомбардировки през Втората Световна Война.
Откриването на моста реставриран от Турция допринесе за още по-голямото сближаване на двете страни.
На церемонията в Конйич присъстваха държавните министри Фарук Челик и Фарук Нафиз Йозак, генералният директор на ТРТ Ибрахим Шахин и много други гости от Турция.
Церемонията по откриването на моста бе проследена с огромен интерес от хиляди граждани по двата бряга на река Неретва.
-
Турция изрази безпокойството си...

Турция още веднъж изрази безпокойството си поради ядрените изпитания проведени от Северна Корея...

Posted 17.06.2009 09:49:14 UTC

Updated 17.06.2009 09:49:14 UTC

Турция още веднъж изрази безпокойството си поради ядрените изпитания проведени от Северна Корея.
Турското министерство на външните работи отбеляза, че изявленията, че резервите от плутоний ще бъдат използвани за конструкцията на ядрено оръжие и че ще бъде даден старт на процес за обогатяване на уран, предизвикват сериозно безпокойство.
В изявлението, към севернокорейската администрация се отправя призивът да действа разумно и с чувство на отговорност и да установи сътрудничество с международната общественост въз основа на резолюциите на Съвета за Сигурност на ООН.
В изявлението се подчертава, че Труция ще продължи подкрепата си за разрешаването на ядрената криза по дипломатически път.
След срещата си с президента на Южна Корея Ли Мунг Бак, президентът на САЩ Барак Обама отбеляза, че въоръжена с ядрено оръжие Северна Корея ще представлява сериозна заплаха за мира и сигурността в региона и в света.
Обама каза, че няма да позволят Северна Корея да придобива облаги посредством заплахи и незаконно производство на оръжие и че превръщането на тази страна в ядрена сила е напълно неприемливо.
Президентът Обама каза, че на срещата е била постигната съгласуваност по въпроса за приемането на нова резолюция на Съвета за Сигурност на ООН с цел да се възпрепятства разработката на ядрено оръжие и балистични ракети от Северна Корея.
-
Гюл одобри закона за разминиране...

Президентът Абдуллах Гюл подписа Закона за разминиране на территорията на границата със Сирия...

Posted 17.06.2009 09:40:26 UTC

Updated 17.06.2009 09:40:26 UTC

Президентът Абдуллах Гюл подписа Закона за разминиране на территорията на границата със Сирия.
Подписаният закон бе предаден на Министерския съвет за да бъде публикуван в Държавен Вестник.
Законът предвижда приоритет в разминирането да бъде даден на Министерството на Отбраната. Ако разминирането от страна на министерството се окаже невъзможно, въпросът ще бъде предаден в компетенциите на министерството на финансите и ще се осъществи посредством открит държавен търг.
Ако и по този път разминирането на се осъществи, минираните територии ще бъдат предоставени за земеделска дейност на фирми, които ще поемат задачата за прочистваенто им от мини.
-
Преглед на чуждия печат 17.06.2009

Преглед на новини в чуждия печат 17.06.2009

Posted 17.06.2009 08:13:23 UTC

Updated 17.06.2009 08:21:46 UTC

Международната осведомителна агенция Ройтерс в новина озаглавена „Изборите за Европейски парламент задълбочиха неизвестността относно членството на Турция в ЕС” пише,че възобновените антиевропейски позиции,забавените реформи и увеличаващата се враждебност сред членовете на ЕС срещу членството на Турция в ЕС намаляват шанса на Турция за присъединяване към съюза.Някои анализатори изпитват безпокойството ,че ако целта за членство на Турция в ЕС изглежда все по недостижима, това ще навреди на политическата и икономическа стабилност в Турция.

Обстоятелството, че десноцентристките партии възразяващи срещу членството на Турция в ЕС,излязоха с победа от проведените миналата седмица избори за Европейски парламент нанесе удар върху и без това съмнителните надежди на мюсюлманската страна за ЕС. Лидерите на Франция и Германия в навечерието на публикуването на доклада за напредъка, като предвестници на кризата, повториха призивите си за предоставяне на статут на приоритетно партньорство на Турция вместо пълноправно членство.Швеция, която от 1 юли ще поеме мандатното председателство на ЕС направи изявление,че по всяка вероятност няма да бъде възможно отварянето на нови преговорни глави с Турция. Финансовите пазари,привикнали на нестабилните отношения между Турция и ЕС не се повлияха от тези събития и турската лира и борсата въпреки глобалната икономическа криза ,отбелязаха макар и малък ръст.Но според анализаторите, пълното прекратяване на преговорите между Турция и ЕС ще навреди на модернизирането на политическите институции в Турция и на макроикономическата стабилност.

Френският вестник Льо Монд публикува интервю с държавния министър и главен преговарящ Егемен Багъш,в което той категорично заявява че Турция няма друга алтернатива освен пълноправното членство в ЕС и идеята за привилигировано партньорство няма никаква юридическа основа.”Турция е член на Митническия съюз и заема място в Европейските институции.Повече от 5 милиона турци живеят в страните членки на ЕС.Турция и без това е европейска страна.” В отговор на въпроса относно забавянето на реформите по пътя към ЕС Багъш обвини опозицията в препъване на реформите на управляващата власт ,а европейските лидери обвини в нарушаване на мотивацията на общественото мнение.Той каза че ЕС е лекарят на Турция и ако тя изпълни нейните препоръки,здравето и ще бъде добре.Но не винаги е лесно да се изпълняват препоръките.Всички страни,започнали преговори с ЕС са станали пълноправни членове,е казал Багъш.

Пакистанският вестник Дъ Нюз писа,че премиерът Юсуф Ръза Гилани е приел външния министър на Турция Ахмет Давутоглу и е изразил надеждата,че международната общност ще помогне на Пакистан да посрещне спешните си отбранителни и икономически потребности.

По време на разговора Гилани е подчертал значението на търговското сътрудничество между Турция и Пакистан и е предложил да се извършва износ на текстилни стоки от Пакистан,които след обработка в Турция да се изнасят за страните от ЕС.Пакистанският премиер е отбелязъл,че скоро ще бъдат модернизирани железопътните и сухопътни пътиша между Пакистан и Турция и това ще увеличи двустранните търговски връзки и износа на двете страни за регионалните страни.Гилани е изтъкнал необходимостта от съвместни инвестиции в отбранителната индустрия за да могат да се възползват от опита и съществуващия инфраструктурен капацитет на двете страни.

Гилани е изразил задоволството от специалните отношения между Турция и Пакистан,базиращи се на общото културно богатство и общата религия и призовал към увеличаване на сътрудничеството между тях специално в сферата на търговията и отбраната.
-
Преглед на турския печат 17.06.2009

Преглед на новините по страниците на някои от турските вестници от 17ти юни 2009та година...

Posted 17.06.2009 07:39:06 UTC

Updated 17.06.2009 07:39:06 UTC

Обзора на днешната турска преса ще започнем отново с новина във връзка със събитията в Иран, публикувана по страниците на вестник Хабер Тюрк. В новината озаглавена "Празник на демокрацията в Иран-седем убити" вестникът отбелязва, че предизборната конфронтация в Иран е прерастнала след изборите в гражданска война и съобщава позовавайки се на иранската държавна телевизия, че е бил открит огън срещу привържениците на Мусави и са били убити седем души. Вестникът сочи, че след като религиозният лидер на Иран е обещал да бъдат повторно преброени част от гласовете, този път на площадите са се стекли привържениците на Ахединеджат и подчертава, че дори призивите на Хаманей не са спомогнали за уталожването на събитията.
Вестник Сабах в новина на същата тема отбелязва, че не само привържениците на реформисткия лидер Мусави, но и привържениците на Ахмединеджат също са се стекли на площадите и улиците.
В новина на икономическа тема вестник Хабер Тюрк отбелязва, че производителите не са останали много доволни от решението за частично повишение на данъците на стоките, в които, в съответствие с поставения в сила по-рано помощен пакет, бяха намалени процентите на данъка добавена стойност и на специалния потребителски данък. В новината се отбелязва, че загубите от намаляването на данъчните проценти ще бъдат покрити с повишение в цените на тютюневите продукти.
В новина също на икономическа тема вестник Стар пише, че видните представители на турския бизнес свят са подчертали, че дори да има частично повишение на данъчните проценти, запазването на снижените проценти ще продължи да се отразява положително на потребителското търсене в страната.
Вестник Ватан в новината озаглавена "Планът на четирите развиващи се страни за завладяване на света" съобщава, че на срещата в руската столица Москва, четирите потенциални икономически сили на света-Русия, Индия, Китай и Бразилия са взели решение за сътрудничество с цел запазването на интересите си. В новината пише, че че тези четири страни пpедставят 15 процента от световната икономика.
Вестник Йени Шафак съобщава, че за да бъдат покрити спешните нужди от щурмови хеликоптери, турската армия планира да закупи от Русия хеликоптери Ми-29, които да бъдат пуснати в употреба преди да са пристигнали закупените британско-италиански хеликоптери Мангуста. В новината пише, че според руската информационна агенция Риа Новости, делегация от Турция е отпътувала за Русия за контакти по въпроса.
Вестник Заман пише в новината озаглавена "Ще учат танца Колбастъ с фондове на ЕС" че през настоящата година 97 културни проекта са получили безвъзмездна помощ от 500 хиляди евро от ЕС и че проектът на трупата "Млади танцьори на хорон", получил най-големия дял от помоща, цели да разпространи и в Европа много популярния през последните месеци в Турция народен танц Колбастъ.
-
VOT Слушай новини на Български




17.06.2009
-
VOT Слушай емисиите на Български




17.06.2009
-
„Хюриет”: Изключителна възможност за елиминиране на влиянието на ПКК

17 юни 2009 | 15:01 | Агенция "Фокус"
Анкара. Турция има невероятната възможност да победи в битката си срещу сепаратистката групировка Кюрдска работническа партия (ПКК) – възможност, която се появява веднъж на много години, коментира днес турският вестник „Хюриет”. От основаването на групировката през 70-те години на миналия век групировката съсредоточава дейността си вътре в Турция, използвайки финансиране от чужди държави, включително и такива, чиито управление насърчава терора. Новото обаче е, че основата на успеха на ПКК е на път да се разруши, което необратимо ще доведе до разпадане на цялата организация. Ако властите в Анкара предприемат действия за облекчаване на положението на кюрдското малцинство – посредством социални и политически реформи, тогава страната ще има историческата възможност да превърне ПКК в периферно движение без сериозно влияние.
Групировката е основана от група привърженици на крайните течения на марксизма и ленинизма по време на Студената война. Връзките й с бившия СССР движението бе прието много радушно и в Сирия. От своя страна, властите в Москва използваха ПКК като оръжие срещу Турция, с надеждата, че по този начин ще насочат политиката на Анкара в своя полза. И въпреки срива на комунистическата ера, кюрдската групировка продължи да съществува.


9 души са арестувани в Диарбекир и Мардин при операция срещу организиране на производни структури на ПКК
17 юни 2009 | 14:56 | Агенция "Фокус"
Диарбекир. Девет души бяха арестувани в Диарбекир и Мардин, Югоизточна Турция, при операция срещу организиране на структури на производната на Кюрдската работническа партия /ПКК/ организация „Парламент на Кюрдистан в Турция”, пише турският вестник „Милиет”. Единият от арестуваните е работил преди във Второ тактическо въздушно командване в Диарбекир и е предавал информация за полети на турски военни самолети срещу бази на ПКК в планината Кандил. Разследването срещу структурирането на подразделението на ПКК се води от петима прокурори от прокуратурата в Диарбекир. Сред задържаните има и преподавател в университета в Диджле и служител в отдела за социално подпомагане към валийството в Диарбекир, пише вестникът.

Стратегия за дълбока съдебна реформа ще представи турското правителство в следващите месеци
17 юни 2009 | 14:38 | Агенция "Фокус"
Анкара. Правителството работи върху цялостна и дълбока съдебна реформа, заяви вицепремиерът на Турция Али Бабаджан, пише турският вестник „Заман”. На конференция на тема „Европари” Бабаджан каза, че ще представят тази дейност в рамките на следващите два месеца, след което ще пристъпят към изпълнение на стъпките в тази насока. Целта на стратегията за съдебна реформа е турското правосъдие да стане независимо, безпристрастно и действено. По думите на Бабаджан ще бъдат разширени пълномощията на създиите и прокурорите, ще бъда намалена натовареността на съда и ще бъде разширена системата за контрол над затворите.

Абдуллах Гюл ще направи едноседмично посещение в Китай по покана на Ху Дзинтао
17 юни 2009 | 14:14 | Агенция "Фокус"
Анкара. Президентът на Турция Абдуллах Гюл ще посети Китай от 23 до 29 юни по покана на държавния глава Ху Дзинтао, пише турският вестник „Заман”. Според изявление от пресцентъра на президентството Гюл ще бъде съпровождан от вицепремиера Али Бабаджан, дъжавния министър Зафер Чаглаян и министъра на вътрешните работи Бешир Аталай. На срещите между турските и китайските представители ще бъдат обсъдени всички аспекти на двустранните отношения, регионални и международни проблеми. Турската държавна делегация ще участва и Турско-китайския бизнес форум, който ще се състои в рамките на срещата.

Премиерът Ердоган ще присъства на официалното откриване на обновения граничен пункт Капъкуле
17 юни 2009 | 13:54 | Агенция "Фокус"
Одрин. На 19 юни ще се състои официалното откриване на обновения граничен пункт Капъкуле, пише турският вестник „Заман”. На откриването ще присъства премиерът Реджеп Тайип Ердоган. Реконструкцията на граничния пункт започна през април миналата година по модела „изгради-разработи-предай”. Обновени са всички терминали за автобуси, коли и ТИР-ове. Обслужването на транспортния поток и на гражданите ще става на територия 330 000 кв. м. Изграден е също голям търговски център с ресторанти, безмитни и други магазини. Реконструкцията ще даде възможност за облекчаване на обслужването на засиления поток от влизащи и излизащи в Турция в летните месеци.

Широкомащабна операция срещу терористи от ПКК е предприета в провинция Тунджели, Източна Турция
17 юни 2009 | 13:29 | Агенция "Фокус"
Тунджели. Широкомащабна операция срещу терористи от Кюрдската работническа партия /ПКК/, които са подготвяли терористични атаки, предприеха в провинция Тунджели турските сили за сигурност, пише електронното издание на турския вестник „Хюриет”. При операцията са обезвредени три взривни устройства, заложени от терористи от ПКК по пътища. Операцията се подкрепя от въздуха с хеликоптери „Сикорски” и „Кобра”. Операциите са особено масирани в околиите Назимие, Пюлюмюр, Хозат, Оваджък. В полските части на Пюлюмюр са засечени две терористични групи. Засечена е също група от 12 души в Тунджели, която е притежавала взривни вещества и боеприпаси, която подготвяла терористична акция в крайбрежните части на Черно море с цел привличане на вниманието.

Турция е дестинация и в по-малка степен транзитна точка за трафика на хора
17 юни 2009 | 13:15 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Турция е дестинация и в по-малка степен транзитна точка за трафика на жени и деца предимно от Източна Европа и страни от бившия Съветски съюз, според годишния доклад на Държавния департамент на САЩ за трафика на хора. Като цяло трафикът се осъществява за целите на сексуална експлоатация и в по-малка степен за принудителен труд. През 2008 г. идентифицирани жертви на трафик са граждани на Туркменистан, Узбекистан, Молдова, Киргизстан, Русия, Грузия, Украйна, Азербайджан, Румъния, Казахстан, Беларус, България, Индонезия и Мароко. Според арменски неправителствени организации и правителството на Армения трафикът на арменки в Турция с цел сексуално експлоатиране продължава да бъде проблем, въпреки че правителството на Турция не е идентифицирало подобни жертви за посочения период.

Интересът на Турция към членство в ЕС не е намалял, каза Ахмет Давутоглу по време на визитата си в Германия
17 юни 2009 | 12:32 | Агенция "Фокус"
Берлин. Интересът на Турция към членство в ЕС не е намалял ни най-малко, каза министърът на външните работи Ахмет Давутоглу на срещата си с германския външен министър Франк-Валтер Щайнмайер, пише турският вестник „Сабах”. На пресконференция след срещата Давутоглу посочи, че членството на Турция в ЕС е въпросът, по който управляващи и опозиция са на едно мнение. По думите му правителството е активизирало дейността си в тази насока. От своя страна Щайнмайер изтъкна, че искат да разширят културните връзки с Турция и в най-кратко време да приключат процедурите по откриването на Турско-германски университет. Давутоглу се срещна и с представители на неправителствени организации на турски емигранти в Германия, пише вестникът.

Турският президент ще посети Китай следващата седмица
17 юни 2009 | 12:32 | Агенция "Фокус"
Анкара. Турският президент Абдуллах Гюл ще предприеме посещение в Китай от 23 до 29 юни, предаде АФП, позовавайки се на официални източници в Анкара. Целта на визитата е повишаване на стратегическото и икономическото сътрудничество между двете държави. В делегацията на президента до Пекин ще пътуват и вицепремиера Али Бабаджан. Очаква се Гюл да се срещне с китайския си колега Ху Дзинтао и да участва в бизнес-форум в китайската столица.

„Дюня”: Али Бабаджан ще приеме днес заместник-директора на МВФ Джон Липски
17 юни 2009 | 11:54 | Агенция "Фокус"
Анкара. Вицепремиерът на Турция, отговарящ за икономическите въпроси, Али Бабаджан ще приеме днес първия заместник-директор на Международния валутен фонд Джон Липски, пише турският вестник „Дюня”. Срещата с Липски, който пристига днес в Анкара, ще започне в 17.30 часа в сградата на Министерския съвет. Програмата на Липски включва и участие в срещата на Асоциацията на турските индустриалци и бизнесмени, която ще се състои на 19 юни в курорта Бодрум.

„Заман”: ЕК отново включи ПКК и нейните разклонения в списъка на терористичните организации
17 юни 2009 | 11:34 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Европейската комисия взе решение Кюрдската работническа партия /ПКК/ и нейните разклонения и организациите "Ислямски фронт на бойците за Великия изток" (IBDA-C) и „Партия /Фронт/ за спасение на революционния народ” да останат в списъка на терористичните организации, пише турският вестник „Заман”. Според решението на ЕК тези организации са отговорни за случаи на засилване на терористичните действия по улиците в европейски страни, за търговия с наркотици, трафик на хора, отвличания на деца, фалшификации на документи и пране на пари. Също според решение на германския федерален съд в доклад за тероризма се посочва, че забраната срещу ПКК ще продължи, защото тя е отговорна за редица терористични акции в Германия.
В писмо на Европол, изпратено до вътрешните министри на страните, се посочва, че ПКК е най-опасната мафия в организирания трафик на хора, наркотици, търговия с хора и пране на пари, пише вестникът.

КУНА: Днес в Истанбул се открива донорска конференция за възстановяване на Газа
17 юни 2009 | 11:15 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Истанбул ще бъде домакин на международна донорска конференция днес, която цели събиране на средства за възстановяване на разрушената от последната израелска военна офанзива Ивица Газа, предаде кувейтската информационна агенция КУНА. В двудневния форум, под надслов „Заедно за възстановяване на Газа” ще участват представители на мюсюлмански, арабски и европейски държави. Причината за избиране на Турция за домакин на срещата е вниманието и ангажираността на правителството в Анкара и обществеността към палестинската кауза.

Анадолска агенция: Продължават операциите срещу терористи от ПКК в провинция Шърнак, Югоизточна Турция
17 юни 2009 | 11:07 | Агенция "Фокус"
Шърнак. Продължават операциите на турските въоръжени сили срещу терористи от Кюрдската работническа партия /ПКК/ в провинция Шърнак, Югоизточна Турция, предаде Анадолската агенция. В операциите в планините Джуди и Габар и в района Бестлер дерелер участват и хеликоптери. Районът се претърсва за заложени мини.

Най-късно през юли ще бъде подписано споразумението за „Набуко”, заяви турският министър на енергетиката
17 юни 2009 | 10:16 | Агенция "Фокус"
Анкара. Най-късно през юли ще бъде подписано споразумението за изграждане на газопровода „Набуко”, заяви турският министър на енергетиката и природните ресурси Танер Йълдъз, пише турският вестник „Дюня”. Турският енергиен министър посочи, че на първо място трябва да бъде целта да се посрещнат енергийните нужди на Турция, а искането за разпределение на 15 на сто от транспортирания газ по „Набуко” трябва да се обсъжда с партньорите доставчици на газ и това може да става не само чрез „Набуко”, а и чрез други източници.
По въпроса за търга за изграждането на атомна централа Йълдъз посочи, че очакват идната седмица Управителният съвет на Комисията за търговия с електроенергия в Турция да изпрати своето становище на министерството, пише вестникът.

Турски печат: Среща между премиера и началника на Генералния щаб за плана срещу правителството
17 юни 2009 | 09:55 | Агенция "Фокус"
Анкара. Вчерашната среща между премиера Реджеп Тайип Ердоган и началника на Генералния щаб Илкер Башбуг е водещата тема в турските вестници днес. Според вестник „Хюриет” на нея е обсъждана информацията на някои медии за план за действие за сваляне на правителството на Партията на справедливостта и развитието /ПСР/ от власт, изготвен от Генералния щаб. След срещата не бе направено изявление, но премиерът Ердоган заяви след това пред парламентарната група на ПСР, че ако твърденията за план срещу правителството на ПСР са неверни, трябва да понесат отговорността си онези, които противопоставят институциите в страната.
Вестник „Сабах” цитира думите на Ердоган, че няма да позволят да бъде пренебрегната волята на народа и ще потърсят отговорност от онези, които организират опити за отклоняване от демократичните принципи и демократичното управление на страната. По думите му от подобни опити в миналото е губила само Турция и никой не може да подтиква към това тя пак да плати тази цена. Вестник „Радикал” цитира изказването на Ердоган пред парламентарната група на партията, в което той посочва, че ПСР споделя и защитава общите идеали на 71 милиона турски граждани, а не само на онези, които са гласували за нея. „При демокрацията правителствата се създават по волята на народа и се свалят пак по негова воля”, изтъква той. Според премиера тайните планове за сваляне на правителството на ПСР от власт са зловещи и онези, които са ги изготвили, трябва да понесат отговорност.
Вестник „Заман” представя позицията на лидера на опозиционната Народнорепубликанска партия /НРП/ Дениз Байкал относно появилия се в медиите за план. Той призовава за незабавно установяване на истината и посочва, че и друг път са се появявали подобни твърдения, но истината не е излизала наяве. По думите му изясняването й ще бъде стъпало нагоре за демокрацията в Турция.

Земетресение с магнитуд 4,5 е било регистрирано в Югоизточна Турция
17 юни 2009 | 08:44 | Агенция "Фокус"
Хатай. Земетресение с магнитуд 4,5 е било регистрирано тази сутрин в 07.29 часа в провинция Хатай, Югоизточна Турция, пише турският вестник „Хюриет”. Астрономическата обсерватория и института за изследване на земетресенията към университета „Богазиджи” в Истанбул са регистрирали земен трус в 07.29 часа днес с епицентър Йедитепе, околия Яйладагъ. Той е бил усетен и в съседните околии и в центъра на провинцията. Няма жертви и материални щети, но е била изживяна краткотрайна паника от жителите, които са излезли от домовете си.

„Дюня”: Абдуллах Гюл подписа закона за разчистването на мините по турско-сирийската граница
17 юни 2009 | 08:29 | Агенция "Фокус"
Анкара. Президентът на Турция Абдуллах Гюл подписа закона за разчистването на мините по турско-сирийската граница и закона за създаване на председателство за извънредните ситуации и бедствията, пише турският вестник „Дюня”. От пресцентъра на президентството посочват, че законът за мините обезпечава възможността да се разчистят мините, насочени срещу хора и срещу танкове на границата със Сирия и да се превърне разчистената територия в обработваема земеделска площ. Според закона информацията за всички подземни богатства като минни залежи и петрол ще бъде тайна съобразно членове в закона за мините, закона за петрола и закона за управление на водните ресурси. Дейността по разминирането първо ще бъде предоставена на министерството на отбраната, а ако то не успее да извърши това, ще бъде привлечено министерството на финансите, което ще обяви търг, пише вестникът.

Управляващата ПСР в Турция внесе обвинение в прокуратурата срещу опитите за свалянето й от власт
17 юни 2009 | 08:05 | Агенция "Фокус"
Анкара. Управляващата Партия на справедливостта и развитието в Турция внесе искане в Републиканската прокуратура в Анкара за разследване във връзка с т. н. план за действие срещу реакционерството, изготвен според твърденията в отдел на Генералния щаб на Турция, пише турският вестник „Заман”. В искането, внесено снощи от страна на представители на ПСР, се посочва, че е изготвен план за сваляне на правителството чрез недемократични и извънправови методи, като за тази цел се прибягва до създаване на нелегална престъпна организация. В молбата се иска да бъде установено дали има извършено престъпление, кои са извършителите и виновниците да понесат наказателна отговорност.

Агенция „Фокус” припомня, че под реакционерство в Турция се има предвид установяването на шериатска власт.
-
Турция е домакин за конференция за възстановяване на Газа

17 юни 2009 | 06:45 | Агенция "Фокус"

Истанбул. Истанбул е домакин на конференция на форума за солидарност на международния бизнес, на която ще се обсъжда възстановяването на Ивицата Газа след израелските военни действия, съобщава Анадолската агенция.
В двудневната конференция, която се открива днес, ще участват около 2 000 бизнесмени. По сведения на организаторите ще се дискутират главно начините за осигуряване на средства за осъществяване на плановете за възстановяване. На етап планиране са 460 проекта на обща стойност 300 милиона долара. Тези планове ще бъдат представени на конференцията за първоначална преценка, казал ръководител на комитета за възстановява в Газа.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2