Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

неделя, 18 април 2010 г.

Радио "Гласът на Турция" - 17.04.2010 г. !

Ердоган бе удостоен с почетна докторска титла от Ислямския университет в Газа

Премиерът на Турция Реджеп Тайип Ердоган бе удостоен с почетна докторска титла от Ислямския университет в Газа...

Изпратена 17.04.2010 10:08:36 UTC

Обновена 17.04.2010 12:35:44 UTC

Премиерът на Турция Реджеп Тайип Ердоган бе удостоен с почетна докторска титла от Ислямския университет в Газа...

На церемонията организирана в резиденцията на Министерския съвет Ердоган отбеляза, че Ислямския университет в Газа продължава да функционира при много трудни условия и че този университет е заслужил място си сред най-престижните университети в арабския свят.

Премиерът Ердоган отбеляза, че до днес редица университете са го удостоили с почетна докторска титла, но че тази притежава напълно различно значение, тъй като народа на Турция винаги е защитавал и ще продължи да защитава справедливата кауза на Палестина.

Ердоган каза: „Както в миналото така и днес трагедията на Палестина продължава да бъде наша трагедия”. Премиерът Р.Т.Ердоган също така отбеляза, че спора между отделните фракции в Палестина няма да бъде в полза на палестинската кауза.
-
Преглед на турския печат 17.04.2010 г.

Предлагаме ви кратък обзор на някои от по-важните новини публикувани в днешния турски печат.

Изпратена 17.04.2010 08:46:13 UTC

Обновена 17.04.2010 08:46:13 UTC

Вестник Йени Шафак в новината със заглавие „Искаме да се запознаем със съдържанието на пакета със санкции” съобщава, че външният министър Ахмет Давутоглу, чиито контакти в САЩ продължават е отправил към администрацията на президента Обама важни послания по въпроса за налагането на нови санкции на Иран. В новината се отбелязва, че Давутоглу е казал „Въпреки, че сме член на Съвета за Сигурност на ООН нито някой се консултира с нас нито пък бяхме информирани относно новите санкции, които се планира да бъдат наложени на Иран. Именно поради това не сме запознати с въпроса”. В отговор на това говорителят на Държавния департамент на САЩ Филип Кроули е казал „В процеса на вземане на решение относно налагането на нови санкции на Иран ще вземат участие всички страни членки на Съвета за Сигурност на ООН”.

Вестник Йени Шафак в друга новина предава, че посланикът на Полша в Анкара Марчин Вилчек е казал, че за Полша е от голямо значение участието на президента на Турция Абдуллах Гюл на погребалната церемония на президента на Полша Лех Качински в Краков и факта, че Турция е една от страните, които в деня на погребението на Качински са обявили траур. Вестникът пише, че Вилчек е благодарил на турското правителство и народ за оказаната подкрепа и солидарност.

Вестник Ватан в новината със заглавие „Не омаловажавайте кипърските турци” отбелязва, че премиерът на Гърция Йорго Папандреу е предупредил кипърската гръцка опозиция, която при всяка възможност подценява кипърските турци „От една страна отстоявате, че искате обединението на Кипър, а от друга страна постоянно критикувате кипърските турци, с което губите своята убедителност и отправяте погрешни послания към международната общественост”.

Вестник Ватан съобщава за президентските избори, които ще се състоят утре в ТРСК. В новината се отбелязва, че според антекетите премиера Дервиш Ероглу води пред настоящия президент Мехмет Али Талят. В новината пише, че в президентските избори в ТРСК, които са 8ми поредни избори от 1976та година насам се съревновават 7 кандидата.

Вестник Хюрриет предава, че съпредседателката на смесената комисия ЕС-Турция Хелена Флаутре е казала, че в бъдеще Турция ще стане член на ЕС и че в тези рамки трябва да бъде мотивирана, а не да се поставят препятствия пред членството й.

Вестник Сабах съобщава, че вулканичният облак от изригналия вулкан в Исландия е покрил въздушното пространство на България и е парализирал въздушния транспорт в Турция и Европа.

Вестник Заман предава, че главната тема на 3тия Истанбулски международен фестивал на поезията, който ще се състои от 11 до 15 май ще бъде ирландската поезия. Вестникът пише, че благодарение на този фестивал любителите на поезията ще имат възможността да се запознят със стиховете на прочутите ирландски поети Оскар Уайлд, Самуел Бекет и Джеймс Джойс.

Photobucket

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2