Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

неделя, 14 юни 2009 г.

Новините от и за Турция-14.06.2009 г.

Османски марш в Белгия...

Оркестърът Мехтеран организира концерти в Белгия...

Posted 14.06.2009 10:13:33 UTC

Updated 14.06.2009 10:13:33 UTC

Оркестърът за османска военна музика Мехтера, към турския генерален щаб, сле концертите в Германия и Босна и Херцеговина, изнесе концерт и в Белгия.
Оркестърът обра овациите на публиката на международния фестивал за вoенна музика организиран в Белгия.
Днес оркестърът ще изнесе концерт на стадион Тандреу а утре в Гранд Пляс.


-
Ахмединеджат обяви победа...

В Иран възникнаха следизборни безредици...

Posted 14.06.2009 09:55:16 UTC

Updated 14.06.2009 09:55:16 UTC

След като бе оповестено, че Махмуд Ахмединеджат е преизбран за президент на Иран получавайки по-голямата част от гласовете на избирателите, привържениците на опонента му Мусави се стекоха на улиците и площадите. В столицата Техеран възникнаха сблъсъци между полицията и привържениците на Мусави. Съобщава се, че интернетната мреша и джи ес ем мрежата в града са затворени. Съобщено бе, че Мусави е призовал привържениците си към хладнокръвие и е поискал да не прибягват до насилие. Журналистите сочат, че не могат да се свържат по телефона нито с Мусави нито с помощниците му.
По време на снощните операции са били арестувани над 100 реформисти.
Президентът Махмуд Ахмединеджат обвини чуждестранната преса във воденето на психологическа война срещу Иран и каза, че иранският народ е гласувал доверие на политиката която следва.
На организираната, след оповестяването на изборната му победа, пресконференция Ахмединеджат опроверга обвиненията на опозицията за фалшифициране на изборните резултати и каза, че са били проведени свободни и справедливи избори и че е била спечелена голяма победа, въпреки пропагандата в чужбина и в страната.
-
Турция иска стабилност в Афганистан... Външният министър Давутоглу приключи визитата си в Афганистан...

Posted 14.06.2009 09:52:13 UTC


Updated 14.06.2009 09:52:13 UTC


Афганистан се готви за насрочените за 20ти август избори за държавен лидер. Труция оповести, че се отнася еднакво към всички групи в Афганистан и че ще продължат да подкрепят и подпомагат тази страна независимо от това кой ще спечели изборите. Министърът на външните работи на Турция Ахмед Давутоглу посети град Вардак в Афганистан и бе информиран за дейността на турския екип за благоустрояване работещ в града. Дейността на този екип се превърна в модел и за другите страни. Екипът организира в града курсове по ограмотяване за жените, курсове за усвояване на компютри, строи мостове и пътища, организира церемонии по обрязването на момчетата, оказва здравни услуги на жените. Същевременно екипът води и обучението на полицията в града. До днес 323ма афганистански полицаи получиха дипломи от курсовете по подготовка на полицаи. Дейността на турския екип се превърна в модел и за благоустроителните екипи и на другите страни. Чехският екип също започна да обучава афганистанските полицаи. Агенцията за турско сътрудничество и развитие осъществи инвестиции от 63 милиона долара и реализира 550 различни проекта в Афганистан. Министърът на външните работи Давутоглу, след инспекциите в град Вардак премина в столицата Кабул, където бе приет от президента Хамид Карзаи. След тази среща Давутоглу разговаря с министъра на външните работи на Афганистан Ренгин Спанта. След разговора бе организирана пресконференция. В отговор на въпрос Давутоглу каза, че желаят процесът на избори да допринесе за стабилността на Афганистан и че Турция ще окаже всяка необходима подкрепа, но подчерта, че това не трябва да се възприема като намеса в политическия живот в Афганистан. Като доказателство за тази политика на Турция, Давутоглу се срещна с кандидатите за поста на Държавен лидер на Афганистан Абдуллах Абдуллах и Ешреф Гани. Приключвайки контактите си в Афганистан Давутоглу се завърна снощи в Турция.
-
Топтан се завърна в Турция...

ВНСТ оказва пълна подкрепа на ТРСК...

Posted 14.06.2009 09:50:33 UTC

Updated 14.06.2009 09:50:33 UTC

Председателят на ВНСТ Кьоксал Топтан заяви, че всички депутати във ВНСТ споделят общо становище по кипърския проблем.
В последния ден наконтактите си в ТРСК Топтан се срещна с премиера Дервиш Ероглу. Той отбеляза, че подкрепят с решителност процеса на преговори и каза, че е възникнала нова възможност на света да бъде доказано, че страната искаща намиране на разрешение е турската страна.
Премиерът на ТРСК Дервиш Ероглу заяви, че светът вече трябва да осъзнае справедливостта на каузата на кипърските турци и да приеме, че и двете страни в Кипър се нуждаят от постигането на споразумение.
Ероглу каза, че исканията трябва да се поставят на масата за преговори в светлината на тази истина.
Председателят на ВНСТ Кьоксал Топтан приключи контактите си и се завърна снощи в Турция.
-
Преглед на турския печат 14.06.2009

Преглед на основните новини по страниците на някои от турските вестници от 14ти юни 2009та година.

Posted 14.06.2009 07:27:53 UTC

Updated 14.06.2009 07:32:10 UTC

Резултатът от президентските избори в Иран е една от основните теми по страниците на днешния турски печат.
Вестник Джумхурийет сочи, че според официалните данни, Ахмединеджат е получил близо два пъти повече гласове от опонента си Мусави, а вестник Хюррийет подчертава, че опозицията в Иран е реагирала много остро на преизбирането на Ахмединеджат за президент и са били отправени обвиненията, че резултатите от гласуването са фалшифицирани. Вестникът пише, че иранската армия е предприела много строги мерки за сигурност, но въпреки това, привържениците на Мусави, който проведе предизборната си кампания под девиза "Реформи", са организирали в столицата Техеран протестна демонстрация, на която е бил отправан лозунгът-Смърт на диктатора.
"Британската Ройъл Бенк обвини международните учреждения за кредитно оценяване в това, че са несправедливи към Туpция, давайки й същата с Габон кредитна оценка, и подчерта, че поглед над състоянето на турската икономика предизвиква въпроса, защо кредитната оценка на Турция е еднаква със страни като Нигерия и Габон и е две степени под страни като Ел Салвадор, Гватемала, Коста Рика. Трудно е да се разбере защо тези учреждения са възприела една подобна позиция."-пише вестник Сабах в новината озаглавена "Несправедливост в кредитните оценки на Турция".
Вестник Хабер Тюрк в новина на икономическа тема съобщава, че глобалната икономическа криза не се е отразила на турската гражданска авиация и че докато световните авиационни гиганти предприемат строги мерки поради кризата, турският авиационен сектор продължава да расте.
"Френският автомобилен гигант "Рено" планира да произвежда електромобила си от ново поколение във фабриката в град Бурса в Турция"-съобщава вестник Миллийет и отбелязва, че батериите на автомобила позволяват да се изминат 160 километра без презареждане и че презареждането му се осъществява в домашна обстановка, възползвайки се от жилищното електричество.
Същият вестник в новината под заглавието "Рекорд в завръщането към живота" пише, че сърцето на агроинженера Абдулкадир Алайбейли е спряло 200 пъти за последния пет месечен период и дейността на сърцето е била възстановявана посредством електрошока на сърдечната батерийка, но след като и тя е свършила, е била осъществена трансплантация на сърце, тъй като лекарите не са съумели да намерят причините довели до това състояние на болния. Вестникът подчертава, че трансплантацията е била осъществена от турски лекарски екип и това представлява един нов прецедент в историята на турската медицина.
-
VOT Слушай новини на Български




14.06.2009
-
VOT Слушай емисиите на Български




14.06.2009
-
Повече от 125 хектара гори са изгорели заради турските бомбардировки в Северен Ирак
14 юни 2009 | 17:21 | Агенция "Фокус"
Ербил. Повече от 125 хектара гори в Северен Ирак са изгорели през последния месец заради бомбардировките на турската бойна авиация, предаде АФП, позовавайки се на официален представител на Иракски Кюрдистан. Той каза за АФП, че за потушаване на пожарите в провинция Дохук е сформиран специален отряд от пожарникари, граничари и горски пазачи.
„Повече от 125 ха гори са изгорели от турските бомбардировки този месец,” заяви Наджат Суфи Харири от министерството на земеделието на кюрдското автономно правителство.
„Населението в района помага за овладяване на пожарникарите, първият от които бе угасен преди няколко дни.
С помощта на разузнавателна информация, предоставяна от САЩ, турските бойни самолети бомбардират убежища на Кюрдската работническа партия (ПКК) в Северен Ирак от декември 2007 г., след като турският парламент даде разрешение на армията да предприеме действия срещу кюрдските бунтовници, използващи тази населена с кюрди част на Ирак за своите бази.

Турски съд постанови да се предприеме разследване срещу партиен лидер, говорил на кюрдски в парламента
14 юни 2009 | 16:53 | Агенция "Фокус"
Анкара. Анкарски съд отмени решение на прокуратурата, според което не е необходимо да се завежда дело срещу лидера на прокюрдската Партия на демократичното общество /ПДО/ заради това, че е говорил на кюрдски език в турския парламент, пише днес турският вестник Радикал.
Определението на прокуратурата бе оспорено от опозиционната Партия на националистическото движение.
Съдът препоръча да се предприеме разследване на лидера на ПДО Ахмет Тюрк и председателя на депутатската група на ПДО Селяхаттин Демирташ. Решението на прокуратурата според съда е незаконосъобразно, защото записът от казаното от Тюрк в парламента не е бил проучен и съдържанието на изказването не е взето предвид.
Ахмет Тюрк бе обект на остра критика заради изказването си на кюрдски език в парламента на 24 февруари т.г. Държавната телевизия тогава прекъсна предаването на живо от парламентарната зала, а председателят на парламента нарече „нарушение на конституцията” постъпката на лидера на ПДО. Тюрк обясни, че е говорил на кюрдски по случай обявения от ЮНЕСКО ден на майчиния език, за да подкрепи езиковото и културното разнообразие и многоезичието, припомня изданието.

Над 26 кг хероин залови турската полиция в провинция Мерсин
14 юни 2009 | 12:29 | Агенция "Фокус"
Анкара. Жандармеристи заловиха 26,9 кг хероин в град Акдениз, провинция Мерсин, Югоизточна Турция, предаде Анадолската агенция. При акцията вчера са били задържани двама души. Операцията е предприета въз основа на получен сигнал.

В Диарбекир е организирана конференция за кюрдския въпрос


14 юни 2009 | 00:19 | Агенция "Фокус"

Диарбекир. В Град Диарбекир днес е заключителният ден на конференция за кюрдския въпрос, съобщават медиите. Двудневният форум е организиран от Партията на демократичното общество. Той е под наслов „Конгрес на демократичното общество”. Поканени са всички кюрдски партии и организации и представители на малцинствени религиозни общности.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2