Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

петък, 12 юни 2009 г.

Новините от и за Турция-12.06.09 г.

Готви се откриване на нова глава...

Мандатният председател на ЕС Чехия полага големи усилия за откриването на преговорната глава "Данъчни политики" с Турци...

Posted 12.06.2009 10:15:00 UTC

Updated 12.06.2009 10:15:00 UTC

Мандатният председател на ЕС Чехия полага големи усилия за откриването на преговорната глава "Данъчни политики" в присъединителните преговори с Турция
Европейски дипломати сочат, че продължават да се водят работни заседания и че е възможно процесът на одобряване да бъде значително съкратен.
Същевременно се споменава и възможността подготовките да не приключат и откриването на главата да остане за месец юли.
-
Вчера Кьоксал Топтан посети ТРСК...

Председателят на ВНСТ Кьоксал Топтан отбеляза, че целият свят трябва да приеме наличието на две държави в Кипър...

Posted 12.06.2009 10:09:42 UTC

Updated 12.06.2009 10:47:19 UTC

Председателят на ВНСТ Кьоксал Топтан отбеляза, че целият свят трябва да приеме наличието на две държави в Кипър като предварително условие за разрешаване на кипърския проблем.
Вчера Топтан посети ТРСК. В изявлението, което направи на летище Ерджан в Лефкоша, Топтан заяви, че ще продължат да оказват подкрепа на процеса на разрешаване на кипърския проблем, за да бъде превърнат остров Кипър в остров на мира.
"Готови сме да дадем необходимия принос за постигането на споразумение, което се основава на принципа за равенство между двете общности на острова и което няма да позволи в бъдеще кипърските турци отново да изживеят ужасите от миналото."-каза Топтан.
След днешните си официални контакти Кьоксал Топтан ще присъства на церемонията по връчване на дипломи в Американския университет в Гирне.
Тук на Топтан ще бъде връчена почетна докторска титла.
-
Среща Ердоган-Ероглу...

Премиерът Ердоган се срещна за първи път с новоизбрания премиер на ТРСК Дервиш Ероглу...

Posted 12.06.2009 10:06:57 UTC

Updated 12.06.2009 10:06:57 UTC

Премиерът Ердоган заяви, че платформата за намиране на справедливо и трайно разрешение на кипърския проблем е ООН и че не трябва да се търсят нови платформи.
Премиерът Ердоган се срещна за първи път с новоизбрания премиер на ТРСК Дервиш Ероглу.
В изявленията, които направиха след продължилата близо три часа среща, лидерите отбелязаха, че в Кипър трябва да бъде намерено справедливо разрешение.
Премиерът Ердоган каза, че проблемът ще бъде разрешен в рамките на ООН и въз основа на принципа за партньорство на две равноправни страни учредителки. Ердоган каза, че е необходимо да бъде запазено активното гарантьорство на Турция, като отправи остри критики по адрес на страните, които налагат изолация на ТРСК.
-
Давутоглу е в Афганистан...

Министърът на външните работи Ахмед Давутоглу е на посещение в Афганистан в период на усилена политическа дейност поради наближаващите избори...

Posted 12.06.2009 10:21:44 UTC

Updated 12.06.2009 10:21:44 UTC

Министърът на външните работи Ахмед Давутоглу е на посещение в Афганистан в период на усилена политическа дейност поради наближаващите избори.
По време на контактите си в Афганистан Давутоглу отбеляза, че всички афганистаци , независимо от етническия им произход са братя на турския народ и са завещание останало на турския народ от прочутия философ Мевляна.
В Афганистан Давутоглу посети най-напред Мезаръ Шериф. Тук той разговаря с валията Ата Мухаммед Нур. По време на срещата на дневен ред бе поставен и въпросът за здравословното състояние на генерал Рашид Достум. Давутоглу заяви, че генерал Достум е гост на Турция и че има някои здравни проблеми.
Сочи се, че Достум е сред главните кандидати за президентския пост на изборите насрочени за месец август.
По време на срещата Давутоглу заяви, че Мевляна се е родил в Афганистан но е достигнал зрялостта си в град Коня. След разговора Давутоглу посети дома на бащата на Мевляна. Реставрацията на сградата бе поета от агенцията за Турско Развитие и Сътрудничество.
В дневния ред на Турция е сформирането на втори строителен екип в град Мезаръ Шериф. Първият турски екип работи от дълго време в град Вардак.
Турция планира да придаде тласък на строежа на парк и на девическата гимназия в Мезаръ Шериф. След контактите в Мезаръ Шериф Давутоглу премина в Шибирган където разговаря с валията Хашим Зари.
Давутоглу посети и афганската турска педиатрическа болница в града.
-
Преглед на турския печат 12.06.2009

Преглед на новините в броевете от 12ти юни 2009та година на някои от високотиражните турски вестници.

Posted 12.06.2009 07:39:31 UTC

Updated 12.06.2009 07:39:31 UTC

Прегледа на днешния турски печат започваме с новина по страниците на вестник Стар. Вестникът, в новината под заглавието "ПКК ще остави оръжието или ще напусне територията на Ирак", съобщава, че по време на посещението си в Анкара и срещите си с президента Абдуллах Гюл и премиера Ердоган, вице-президентът на Ирак Тарък Ел Хашими е отправил много ясни послания, отбелязвайки, че терористичната организация ПКК трябва да остави оръжието или да напусне територията на Ирак, и е подчертал, че и регионалната кюрдска администрация в северната част на Ирак следва открита и положителна политика по въпроса. В новината вестникът сочи, че Ел Хашими е заявил за ТРТ Тюрк, че е пристигнал в Турция с много положителни чувства и че проблемът с терористичната организация ПКК е проблем и за двете страни, поради което правят всичко възможно за разрешаването му и за премахването на тази пречка пред развитието на двустранните отношения.
"Процесът на адекватност с ЕС не означава, че се оставят настрана отношенията с арабските страни. Напротив, ролята ни на мост между Европа и Близкия Изток дава възможност в рамките на процеса на присъединяване в ЕС, да разгърнем още повече връзките ни с арабските страни."-пише вестник Йени Шафак предавайки думите на премиера Ердоган във връзка с отношенията с ЕС и с арабските страни.
Вестник Сабах предава думите на премиера Ердоган във връзка с дискусиите за откриването на богословското училище в Хейбелиада-"Ако и двете ответни страни проявят желание, ние сме готови да дискутираме над въпроса за откриването на богословското училище на остров Хейбелиада. Но и двете страни не съумяха да предприемат открити стъпки по въпроса. Какво прави Гърция. Тя не признава избрания от турците в Западна Тракия мюфтия и назначава на негово място свой кандидат. Тези стъпки не спомагат за разрешаването на въпроса с богословското училище в Хейбелиада".
"Съдбоносен ден за Иран". С това заглавие вестник Джумхурийет съобщава, че днес в Иран ще бъдат проведени президентски избори и че очакванията са по-голямата част от близо 47те милиона ирански избирателите да дадат гласовете си за настоящияпрезидент Ахмединеджат или за реформисткия кандидат Мир Хюсеин Мусави. В новината се подчертава, че 10тите президентски избори в Иран са предизвикали най-голямото от иранската ислямска революция насам разцепление в страната.
Вестник Миллийет е засегнал изборите в Иран в новината озаглавена "Напрегнати избори в Иран", като подчертава, че според наблюдателите, 10тите президентски избори в Иран са се превърнали в един вид референдум за настоящия президент на страната Ахмединеджат и че обществеността в страната се е разделила на два лагера-симпатизанти на Ахмединеджат и противници на Ахмединеджат.
Последната за днес новина е от вестник Йени Шафак. Вестник Йени Шафак съобщава, че в Дубаи ще бъде открит турски университет. "Съветът за Висшето образование постави началото на процес на разгръщане в арабските страни и предприе първата стъпка с откриването на турски университет в Дубаи. Директорът на Съвета за Висшето Образование Юсуф Зия Йозджан и министърът на научните изследвания на Обединените Арабски Емирства Шейх Нахян Бин Мубарак ал Нахян се споразумяха, двата реномирани турски университета, Истанбулския Технически Университет и Близкоизточния Технически Университет да открият университетски градчета в Дубаи.
-
VOT Слушай новини на Български




12.06.2009
-
VOT Слушай емисиите на Български




12.06.2009
-
Президентският мандат трябва да бъде 5 години и той трябва да бъде избиран пряко, каза Сюлейман Демирел
12 юни 2009 | 15:01 | Агенция "Фокус"
Ъспарта. Бившият турски президент Сюлейман Демирел заяви, че мандатът на президента трябва да бъде 5 години, защото 7 години са дълъг период, и той трябва да бъде избиран пряко от народа, пише турският вестник „Милиет”. Политиката е жива и активна дейност и във времето търпи бързи промени, каза Демирел на церемония по дипломирането на студенти от университета „Сюлейман Демирел” в Ъспарта. Бившият турски държавен глава посочи, че политиката със своя динамизъм премахва препятствията пред себе си и се променя, така както се променят хората като външен вид и възгледи с течение на времето. Той изтъкна, че от 60 години насам Турция има многопартиен политически живот и колкото и проблеми да е имало по този път народът иска правенето на политика да зависи от него, той да участва в нея. По въпроса за разискванията относно президентския мандат той посочи, че 5 години са най-подходящ по продължителност период, защото иначе се стига до изхабяване, пише вестникът.

Кюрдският въпрос ще разискват на конгрес в Диарбекир представители на различни партии и дружества
12 юни 2009 | 14:30 | Агенция "Фокус"
Диарбекир. Кюрдският въпрос, който от седмици наред приковава злободневния политически дневен ред на Турция, ще бъде разискван на конгрес в Диарбекир, който започва днес, пише турският вестник „Сабах”. Конгресът, който е организиран от Партията на демократичното общество, ще продължи два дни. На него ще присъстват бивши депутати от различни партии, сред които и партии, създадени от кюрдски политици, следващи по-различна линия от тази на ПДО. На форума ще присъстват и религиозни лидери от Югоизточен Анадол, както и представители на кюрдския интелектуален елит.

Специалност „Кюрдски език и литература” започва да се изучава от 2009-2010 година в университети в Турция
12 юни 2009 | 14:09 | Агенция "Фокус"
Мардин. Специалност „Кюрдски език и литература” ще започне да се изучава от учебната 2009-2010 година в университета „Артуклу” в турския град Мардин, пише вестник „Радикал”. Ректорът на университета проф. д-р Сердар Бедии Отай посочи, че насочеността на университета е в областта на хуманитарните и социалните науки. Университетът има за цел в следващите години да се специализира в обучението по близкоизточни езици и в тази вързка ще бъдат открити специалности по кюрдски, арабски, персийски и сирийски език. Първата година в специалността „Кюрдски език и литература” ще бъдат обучавани 20 студенти. За осъществяване на проекта са подписани договори с университетите в Дохук и Киркук за обмен на преподаватели.

15 700 000 ученици в Турция получиха днес удостоверенията си за завършен клас на обучение
12 юни 2009 | 13:47 | Агенция "Фокус"
Анкара. Днес приключи учебната 2008-2009 година в Турция за началния и основния курс на училищата, пише турският вестник „Хюриет”. Удостоверенията си за завършен клас на обучение получиха близо 15 700 000 ученици. Ваканцията на учениците ще продължи 3 месеца. Завършващите 6 и 8 клас ще се явяват на изпити за завършване на степен на образование и за прием в гимназиалната степен.

Директорът на полицията в Истанбул Джелалеттин Джерах е назначен за валия на турската провинция Османие
12 юни 2009 | 13:28 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Директорът на полицията в Истанбул Джелалеттин Джерах беше назначен за валия на турската провинция Османие, пише турският вестник „Милиет”. Осем досегашни валии на провинции бяха преместени на служба в Анкара, а на 22 провинции бяха назначени нови валии, пише вестникът.

Ще работим срещу насилието над жените и за техните права, каза депутатката от ПСР в Турция Фатма Шахин
12 юни 2009 | 12:41 | Агенция "Фокус"
Анкара. Ще продължаваме да работим срещу насилието, упражнявано над жените и да се борим за техните права, заяви председателката на женските клонове на Партията на справедливостта и развитието в Турция Фатма Шахин, пише турският вестник „Сабах”. Шахин посочи, че от 2003 година насам правителството и парламентът работят за защитата на женските права и следят за случаите на домашно насилие и за отстраняването на насилниците от домовете. В тази насока работят и членове в закона за защита на семейството, който беше приет от ПСР и според които няма да има нужда от съдебни доказателства при упражняване на насилие за отдалечаване на лицето, упражнило насилие от дома за минимум 6 месеца.

И Армията на пазителите на революцията в Иран излезе с декларация, ползвайки опита на турския генерален щаб
12 юни 2009 | 12:05 | Агенция "Фокус"
Техеран/Анкара. Иранските граждани, живеещи в Турция, упражняват днес правото си на глас за избирането на президент на Иран, пише турският вестник „Ватан”. Турските вестници отразяват широко на страниците си президентските избори в Иран, като коментират шансовете на консерватора Махмуд Ахмадинеджат и реформатора Мир Хюсеин Мусави.
В тази връзка те отбелязват, че подобно на декларацията, с която излезе Генералният щаб на Турция през април 2007 година, и командването на най-голямото подразделение на иранските въоръжени сили – Армията на пазителите на революцията в Иран публикува в интернет сайта си декларация, с която заплаши, че ще смаже всякакви опити за кадифена революция в страната, която могат зда започнат реформаторите.
Вестник „Ватан” припомня думи на премиера Ердоган, казани по време на визитата му в САЩ пред американски стратегически институт, че за първи път по разпореждане на духовния лидер на Иран Али Хаменей тези отбрани военни части работят толкова активно за един кандидат президент и вършат „социално инженерство” за победата на Ахмадинеджат.

„Сабах”: Православната школа може да бъде отворена, но са нужни и ответни стъпки, каза турският премиер Ердоган
12 юни 2009 | 11:28 | Агенция "Фокус"
Анкара. Отварянето на православното духовно училище на остров Хейбелиада /Халки/ може да бъде разисквано, но очаквам ответни стъпки, заяви премиерът на Турция Реджеп Тайип Ердоган, пише турският вестник „Сабах”. В телевизионно интервю Ердоган посочи, че са казали „да” на отваряне на пристанищата и от двете страни – и от страна на Турция, и от страна на Южен и Северен Кипър. „Що се отнася до православното училище на остров Хейбелиада, може да се обсъжда това, поначало то е съществувало до 1972 година, но трябва да бъдат направени ответни стъпки и признат избраният мюфтия от мюсюлманите в Западна Тракия”, посочи турският премиер.

„Хюриет”: Турският външен министър Ахмет Давутоглу започна визитата си в Афганистан
12 юни 2009 | 10:55 | Агенция "Фокус"
Кабул/Анкара. Министърът на външните работи на Турция Ахмет Давутоглу започна визитата си в Афганистан, пише турският вестник „Хюриет”. В град Мазар-и Шериф, който е първата спирка от визитата, Давутоглу беше посрещнат от посланика на Турция в Кабул Етхем Токдемир и високопоставени афганистански представители. Давутоглу ще се срещне с валията на Балх Ата Мухаммед Нур, след което ще посети турско-афганската детска болница, турско-афганската гимназия и девическото училище „Хабибе Кадири”. След приключване на програмата си там, Турският пръв дипломат ще замине за Кабул.

Турски печат: Премиерът Ердоган отхвърли твърденията за злоупотреби на партията и разкритикува опозицията
12 юни 2009 | 09:44 | Агенция "Фокус"
Анкара. Реакцията на опозиционната Народнорепубликанска партия в Турция по повод изявлението на германския външен министър и лидер на германските социалдемократи Франк-Валтер Щайнмайер, атаките на турския премиер Ердоган срещу опозицията и развитието на въпроса с т.н. кюрдско отваряне са в центъра на вниманието на турските вестници. Вестник „Хюриет” публикува изявлението на премиера Реджеп Тайип Ердоган във връзка с искането за оставка на председателя на Съвета за радио и телевизия на Турция Захид Акман заради финансови злоупотреби, свързани с дружеството „Морски фар” и незаконно финансиране на Партията на справедливостта и развитието. Турският премиер посочва, че Акман е много чист човек и опитите да се удари партията чрез атаките срещу него са несправедливи и безпочвени. В отговор на обвиненията на лидера на НРП Дениз Байкал Ердоган посочва, че опозицията се стреми само да пресече възможностите на тази страна и да възпрепятства реализирането им от страна на ПСР.
Вестник „Сабах” пише, че НРП е изразила остра реакция срещу думите на германския външен министър, че не работи в полза на реформения процес към ЕС. Според НРП Щайнмайер не може да говори така, защото не познава техните позиции.
Вестник „Радикал” се спира подробно на интервюто на Ердоган от вчера по телевизионния канал Ен Ти Ви. В него той отхвърля твърденията за финансови злоупотреби чрез дружеството „Морски фар” в Германия. По въпроса за т.н. кюрдско отваряне турският премиер критикува Партията на демократичното общество, че оказва натиск върху кюрдите на базата на етническата им принадлежност.
Вестник „Заман” също обръща внимание на думите на Ердоган към ПДО. По въпроса за рандевуто, поискано от прокюрдската партия, Турският премиер посочва, че с коктейли „Молотов” не може да се подава цвете за мир.

Турски печат: Премиерът Ердоган отхвърли твърденията за злоупотреби на партията и разкритикува опозицията
12 юни 2009 | 09:44 | Агенция "Фокус"
Анкара. Реакцията на опозиционната Народнорепубликанска партия в Турция по повод изявлението на германския външен министър и лидер на германските социалдемократи Франк-Валтер Щайнмайер, атаките на турския премиер Ердоган срещу опозицията и развитието на въпроса с т.н. кюрдско отваряне са в центъра на вниманието на турските вестници. Вестник „Хюриет” публикува изявлението на премиера Реджеп Тайип Ердоган във връзка с искането за оставка на председателя на Съвета за радио и телевизия на Турция Захид Акман заради финансови злоупотреби, свързани с дружеството „Морски фар” и незаконно финансиране на Партията на справедливостта и развитието. Турският премиер посочва, че Акман е много чист човек и опитите да се удари партията чрез атаките срещу него са несправедливи и безпочвени. В отговор на обвиненията на лидера на НРП Дениз Байкал Ердоган посочва, че опозицията се стреми само да пресече възможностите на тази страна и да възпрепятства реализирането им от страна на ПСР.
Вестник „Сабах” пише, че НРП е изразила остра реакция срещу думите на германския външен министър, че не работи в полза на реформения процес към ЕС. Според НРП Щайнмайер не може да говори така, защото не познава техните позиции.
Вестник „Радикал” се спира подробно на интервюто на Ердоган от вчера по телевизионния канал Ен Ти Ви. В него той отхвърля твърденията за финансови злоупотреби чрез дружеството „Морски фар” в Германия. По въпроса за т.н. кюрдско отваряне турският премиер критикува Партията на демократичното общество, че оказва натиск върху кюрдите на базата на етническата им принадлежност.
Вестник „Заман” също обръща внимание на думите на Ердоган към ПДО. По въпроса за рандевуто, поискано от прокюрдската партия, Турският премиер посочва, че с коктейли „Молотов” не може да се подава цвете за мир.

Турското разузнаване и външното министерство обсъдиха работата на тройния механизъм за борба срещу ПКК
12 юни 2009 | 09:04 | Агенция "Фокус"
Анкара. Изненадваща среща, свързана с националната сигурност се състоя вчера в Анкара, пише турският вестник „Хюриет”. След посланията на президента Абдуллах Гюл за стъпки по решаването на кюрдския въпрос и обявеното примирие от Кюрдската работническа партия /ПКК/ до 15 юли вчера в министерството на външните работи се състоя среща между шефа на Националната разузнавателна организация на Турция /МИТ/ Емре Танер, директора по операциите в Генералния щаб генерал Хайри Гюнер и заместник-външните министри Ертугрул Апакан и Еджвет Тезджан. На срещата са били обсъдени пропуските в работата на тройния механизъм Турция-Ирак-САЩ за борба срещу ПКК и въпроси на сигурността преди предстоящата визита на турския външен министър Ахмет Давутоглу в Багдад, пише вестникът.

„Милиет”: Забраната да се говори на кюрдски език при предизборни кампании вече няма сила, каза прокурор
12 юни 2009 | 08:36 | Агенция "Фокус"
Дигор. Забраната да се говори на кюрдски език по време на предизборни кампании вече е недействителна, след като телевизионният канал ТРТ Шеш излъчва на кюрдски език и след като премиерът говори на кюрдски по време на агитационните си обиколки, заяви републиканският прокурор на Дигор Йомер Тютюнджю, пише турският вестник „Милиет”. Тютюнджю говори на кюрдски език при откриването на предизборен офис на Партията на демократичното общество в Дигор. Той коментира решението, което е взел като прокурор за освобождаване от наказателно преследване на трима представители на ПДО, които са агитирали на кюрдски език преди изборите. Според него членовете в закона за политическите партии, които предвиждат наказание за пропаганда на друг език освен турски, вече не са в сила след стартирането на национален канал на кюрдски език.

НРП в Турция реагира срещу думите на Франк-Валтер Щайнмайер, че не заема позиция, насочена към Европа
12 юни 2009 | 08:15 | Агенция "Фокус"
Анкара. Народнорепубликанската партия в Турция реагира срещу изявлението на лидера на Германската социалдемократическа партия и външен министър Франк-Валтер Щайнмайер, че не заема позиция, насочена към Европа, пише турският вестник „Милиет”. Говорителят на партията Мустафа Йозюрек каза във връзка с думите на Щайнмайер, че ГСДП не е тази, която ще прави атестация на НРП, а заместник-председателят Онур Оймен определи това като излагане на мнение без информация. Той посочи, че Щайнмайер не се е срещал с ръководството на НРП и не знае неговата позиция. „Най-много ние защитаваме членството на Турция в ЕС. Няма по-активна партия от НРП, която се бори за свободата на словото в Турция”, каза Оймен. Той добави, че тяхната партия защитава принципите на републиката, светския характер и принципите на Ататюрк и иска пълноправно членство без капитулация на страната.

„Хюриет”: Анкара определи своя представител в „комитета на мъдреците към НАТО”
12 юни 2009 | 07:52 | Агенция "Фокус"
Анкара. Анкара определи своя представител в „комитета на мъдреците към НАТО” след предложението на Генералния секретар Яп де Хоп Схефер Турция да заеме място в него, пише турският вестник „Хюриет”. В комитета, който ще бъде създаден, Турция ще бъде представлявана от Юмит Памир, който беше постоянен представител на Турция в НАТО през 2004-2006 година. Първото заседание на 12-членния комитет ще се състои на 7 юли в Брюксел преди Яп де Хоп Схефер да предаде поста на своя приемник.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2