Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

четвъртък, 11 юни 2009 г.

Новините от и за Турция-11.06.2009 г.

Конференция RAST 2009

Турция планира от 2011 до 2020 година ежегодно да изпраща по един спътник в Космоса.

Posted 11.06.2009 12:22:05 UTC

Updated 11.06.2009 12:33:51 UTC

В Истанбул започна Конференцията -RAST 2009 по време на която се обсъждат последните постижения в космическите технологии. Турция, която изстреля първия си спътник в Космоса през 1994 година, желае бъде престижна страна по въпроса за космическите технологии в света и в своя регион. Турция е изработила програма, според която от 2011 до 2020 година ежегодно ще може да изпраща по един спътник в Космоса.Тези спътници ще бъдат с военна и гражданска цел.

На конференцията в Истанбул, организирана от Командването на военно-въздушната академия се обсъждат използването на космическото пространство и новите възможности за развиващите се страни. Конференцията в която участват приблизително 400 специалиста и учени от 30 страни, ще продължи до 13 Юни.
-
Хашими в Анкара

Дипломатическите контакти между Турция и Ирак се засилиха.

Posted 11.06.2009 12:01:42 UTC

Updated 11.06.2009 12:11:00 UTC

След подписването на Споразумението за военно сътрудничество с Ирак, Иракският Вицепрезидент Тарък Хашими проведе контакти в Анкара. Хашими, който бе пристигнал заедно със съпругата и децата си на почивка в Турция, проведе и эфициални контакти. Иракският Вицепрезидент Хашими се срещна с Премиера Реджеп Тайип Ердоган. След продължилия около един час разговор не бе направено никакво изявление.След това Таарък Хашими бе приет от Президента Абдуллах Гюл. Очаква се , Външният Министър Ахмет Давутоглу да посети Ирак в края на този месец.
-
Външният министър Давутоглу е все още в Пакистан

Отложено е преминаването на Външния Министър Ахмет Давутоглу от Пакистан в Афганистан.

Posted 11.06.2009 11:55:01 UTC

Updated 11.06.2009 11:55:01 UTC

Външният министър Давутоглу и придружаващата го делегация днес ще останат в Пакистан поради повреда в самолета АТА, с който пътуваха Очаква се М.р Давутоглу утре да премине в Афганистан.

Последната част от визитата на Давутоглу в Пакистан включва посещение на лагера Шах Мансур, където си сътрудничат организациите на Турския и Пакистанския Полумесец.

В Пакистан терора прогони от домовете приблизително 2 и половина милиона души, като само 51 хиляди от тях намериха възможност да се приютят в лагери.Един от тези лагери е Шах Мансур.Ахмет Давутоглу е първият министър посетил лагерите в региона.
-
Преглед на турския печат 11.06.2009

Преглед на новините в турските вестници 11.06.2009

Posted 11.06.2009 09:11:40 UTC

Updated 11.06.2009 09:11:40 UTC

Tурската преса днес обстойно се спира на общите парламентарни избори в Иран, които ще бъдат проведени утре.Вестниците съобщават също, че Генералния Председател на Републиканската народна партия Дениз Байкал е бил поканен от Иракския Държавен глава Талабани да посети тази страна.

„Промяната в Иран идва” в новина с това заглавие вестник Сабах пише, че утре в Иран ще се надпреварват консерваторите и реформистите и подчертава, че наблюдателите са на мнение, че Иран ще бъде по-свободен независимо какъв ще бъде резултата от изборите.

Вестник Миллийет по този въпрос излиза с новина, озаглавена „Несемейните ще свалят Ахмединеджад”, в която се отбелязва, че младите иранци, които не могат да се оженят в Иран поради скъпотията, се готвят да покажат гнева си пред урните.

„Исторически избори в Иран.Ще стане това което казват жените” в новина с това заглавие вестник Ватан съобщава, че жените, които представляват 40 % от избирателите в Иран ще изиграят определяща роля за резултатите от изборите.

„Излезе разрешение за визитата на Дениз Байкал в Багдат” в новина с това заглавие вестник Йени Шафак съобщава, че Централния изпълнителен комитет на Републиканската народна партия е разрешил генералния Председател на партията Байкал да посети Ирак по покана на Президента Джелял Талабани. Вестник Заман помества новина със заглавие :” Повярвайте и аз не знам какво означава привилегировано партньорство”, в която пише, че Германският външен Министър Валтер Щайнмайер е дал такъв отговор на Канцлера Ангела Меркел, която се противопоставя на членството на Турция в ЕС. В новината се подчертава, че м-р Щайнмайер е казал дословно „Пълноправното членство на Турция в ЕС трябва да бъде крайната цел, независимо че не е фиксирана крайна дата за преговорния процес.

В новина на същия вестник озаглавена „Боинг предпочита Турция” се съобщава,че заместник- директорът на фирмата Боинг отговарящ за продажбите в Европа и Русия Алдо Басиле е заявил,че поради икономическата криза са изостанали с приемането на поръчки в сравнение с предходната година,но въпреки това развиващият се пазар на Турция е надхвърлил усреднения размер на общите поръчки.

Същата новина вестник Хюрийет дава под заглавието „Броят на самолетите Боинг в Турция за 20 години ще достигне 250 броя”.

Вестник Милийет съобщава на читателите си,че турският бизнесмен Ахмет Сандъкчъ,който живее в САЩ и притежава най голямата колекция от американски долари, е бил удостоен с наградата „Бизнесмен на годината”.Вестникът сочи,че на церемонията по награждаването американският сенатор Джон Маккейн е заявил,че за пръв път тази награда се дава на турски бизнесмен. Една новина от областта на културата във вестник Хабер Тюрк,озаглавена „Немски фестивал” съобщава,че по повод 20-тата годишнина от побратимяването на градовете Истанбул и Берлин от 11 до 20 юни т.г.в Истанбул се провежда фестивал ,на който ще участват 6 театрални постановки и 45 филма.

Вестник Стар съобщава тази новина под заглавието „Емигрантски филми в Истанбул Модерн”.Вестникът сочи, че в рамките на фестивала ще бъдат показани нашумели по-значителни творби на турски кинематографисти .
-
VOT Слушай новини на Български
11_06_2009
-
VOT Слушай емисиите на Български
11_06_2009
-
ДПА: Иракският вицепрезидент предупреди ПКК да се разоръжи
11 юни 2009 | 16:48 | Агенция "Фокус"
Анкара. Иракският вицепрезидент Тарик ал Хашими предупреди Кюрдската работническа партия в Северен Ирак или да се разоръжи или да напусне Ирак, предаде ДПА.
“ПКК трябва да се откаже от оръжието си или да напуснат Ирак,” заяви сунитският политик пред турската държавна телевизия TRT по време на посещението си в Турция.

Трябва да отворим православното училище на Хейбелиада заради самите нас, каза Егемен Багъш
11 юни 2009 | 15:03 | Агенция "Фокус"
Анкара. Отварянето на православното духовно училище на остров Хейбелиада /Халки/ не трябва да се свързва с кипърския въпрос, заяви главният преговарящ на Турция Егемен Багъш, пише турският вестник „Сабах”. След среща с посланиците на Иран и Япония Багъш коментира пред журналисти появилите се твърдения, че е постигната някаква договореност за отварянето на турските пристанища за кипърски кораби срещу отварянето на православното училище на остров Хейбелиада. Той посочи, че това е въпрос, по който работи от много време насам. „Това трябва да направим не заради ЕС, а заради самите нас, заради защитата на човешките права”, каза Багъш.

Проекти за превръщането на Турция в център на медицинския туризъм представи ТЮСИАД
11 юни 2009 | 14:16 | Агенция "Фокус"
Анкара. Дружеството на турските индустриалци и бизнесмени /ТЮСИАД/ представи проекти за възможности за разширяване на медицинския туризъм към Турция, пише турският вестник „Милиет”. Членът на управителния съвет д-р Ердал Карамерджан заяви, че секторът на здравеопазването и медицинските услуги в света и в Турция се разрастват изключително бързо. Той посочи, че в областта на медицинския туризъм съществуват големи възможности, които трябва да бъдат използвани. За последните 10 години са направени много инвестиции в тази област в частния сектор, но трябва да се използват способностите на лекарите, болничната и клиничната база, технологичните постижения, за да бъде изградена инфраструктура за медицински услуги, които привличат чуждестранни пациенти.

Няма да приемем условия, които не отговарят на интересите ни в преговорите с МВФ, заяви турският премиер Ердоган
11 юни 2009 | 13:39 | Агенция "Фокус"
Анкара. Няма да приемем условия, които не отговарят на интересите ни в преговорите с Международния валутен фонд, заяви турският премиер Реджеп Тайип Ердоган в интервю за телевизионния канал Ен Ти Ви. Ердоган посочи, че правителството няма да сложи подписа си под споразумение с МВФ, което ще ощети Турция. „Ще умрем ли, ако не бъде постигнато споразумение?”, попита риторично турският премиер.и добави, че дали с положителен или отрицателен резултат преговорите с МВФ скоро време трябва да бъдат финализирани.

„Дюня”: ЕС има нужда от Турция, заяви главен преговарящ с ЕС Егемен Багъш
11 юни 2009 | 12:45 | Агенция "Фокус"
Самсун. ЕС има нужда от Турция, заяви държавният министър на Турция и главен преговарящ с ЕС Егемен Багъш, пише турският вестник „Дюня”. На политическа академия на Партията на справедливостта и развитието в Самсун Багъш коментира отношенията Турция-ЕС. Той каза, че ЕС е общ ентусиазъм и обща цел на всички в Турция. По думите на турския министър в дългосрочен стратегически план ЕС има много по-голяма нужда от Турция отколкото Турция от ЕС, тъй като ЕС е един проект за мир в света. Багъш подчерта, че проектът ЕС не е въпрос само на ПСР. „По въпроса за ЕС в Турция трябват общите усилия на управляващи и опозиция, на млади и стари, на мъже и жени, на армия и граждани”, каза той. Багъш разкритикува твърденията на опозицията, че срещу започване на преговори за ЕС Турция е продала Кипър. Също така той добави, че промяната в конституцията е наложителна с оглед реализиране на европейското членство.

Подписването на споразумението за „Набуко” може да бъде отложено за юли
11 юни 2009 | 12:25 | Агенция "Фокус"
Анкара. Подписването на междуправителственото споразумение за проекта „Набуко”, който предвижда доставката на природен газ от Каспийския регион за Европа, може да бъде отложено за юли. Това заяви турският министър на енергетиката Танер Йълдъз.
По-рано турските власти съобщиха, че документът ще бъде подписан на 25 юни в Анкара, предаде РИА Новости.
Министърът посочи, че работата по подготовката на споразумението продължава.
Проектът „Набуко”, оценяван на 7,9 милиарда долара, предвижда доставката на природен газ за европейските страни през Азербайджан, Грузия, Турция, България, Унгария, Румъния и Австрия. Той ще стане продължение на вече построения газопровод Баку-Тбилиси-Ерзурум.

Хабервактим: Българският гражданин Ахмет Джелял е бил убит при спор с неизвестни лица в провинция Измир
11 юни 2009 | 12:19 | Агенция "Фокус"
Измир. Българският гражданин Ахмет Джелял е починал, след като е бил прободен с нож от лица с неустановена самоличност в община Чамдиби, околия Борнова, провинция Измир, съобщава електронното издание Хабервактим. Престъпното деяние е било извършено към 01: 00 часа днес на улица 5003. Джелял е водил разговор с лицата, извършили престъплението, който за кратко време е прераснал в спор, а след това в скандал. Поводът за спора е неустановен. В резултат на разногласия при спора той е бил прободен и е починал на място. Полицейски екипи са пристигнали на мястото и са започнали разследване на случая. Те са предприели операция за задържането на извършителите. Убитият мъж е бил забелязан от граждани, които са сигнализирали в полицията. Мястото на инцидента е било отцепено с полицейски кордон, пише изданието.

„Хюриет”: 16 студенти са задържани в турския град Ван за пропаганда в полза наПКК
11 юни 2009 | 11:49 | Агенция "Фокус"
Ван. 16 студенти са били задържани при операция на жандармерийски екипи в турския град Ван за пропаганда в полза на Кюрдската работническа партия /ПКК/, пише турският вестник „Хюриет”. Операцията е започнала в сутрешните часове на деня и е била насочена срещу студенти от дружеството от университета в града „Йодер”. При обиските в домовете на задържаните студенти са открити пропагандни материали в полза на ПКК. След приключване на разпита задържаните ще бъдат предадени на съда, пише вестникът.

„Заман”: Лидерът на НРП в Турция Дениз Байкал ще посети САЩ до края на годината
11 юни 2009 | 11:22 | Агенция "Фокус"
Анкара. Лидерът на опозиционната Народнорепубликанска партия /НРП/ в Турция Дениз Байкал ще посети САЩ към края на 2009 година, пише турският вестник „Заман”. По време на визитата си в Турция на 6 април президентът на САЩ Барак Обама покани Байкал да посети Турция. Вчера Централният съвет на НРП разисква поканата на иракския президент Джалал Талабани към Байкал да посети Ирак и поканата на Обама. Членовете на партийното ръководство се обединиха около становището, че визитата в Ирак е особено важна. Заместник-председателят на партията Онур Оймен заяви, че се уточнява датата на посещението. В кулисите на партията се говори, че Байкал може да посети и Ербил. Също така от партийната централа заявиха, че Байкал е получил покана и от Барак Обама и се обсъжда кога да бъде осъществена визитата, пише вестникът.

„Сабах”: На Турция е необходима нова политика, заявиха кандидати за лидерския пост в ПНД
11 юни 2009 | 10:59 | Агенция "Фокус"
Анкара. Нови кандидати за лидерския пост в Партията на националистическото движение /ПНД/ в Турция започнаха да обявяват своите амбиции преди конгреса, който ще се състои през есента, пише турският вестник „Сабах”. За лидерския пост обяви, че ще се кандидатира бизнесменът Ахмет Йълмаз, който беше член на комисията за следене на политиката на правителството. В писмено изявление той посочи, че Турция се намира в политическа криза заради олигархическото управление и на страната е необходима нова политика и нови политически лица.

Ахмет Давутоглу: Студената война между Анкара и Ереван приключи
11 юни 2009 | 10:12 | Агенция "Фокус"
Анкара. Приключи периодът на Студена война в отношенията между Турция и Армения, в Анкара очакват визитата на президента Серж Саркисян, заяви турският външен министър Ахмет Давутоглу, цитиран от агенция Интерфакс.
По мнението на министъра, в отношенията между Турция и Армения липсва понятието за враг. „Нашите отношения с Израел са от полза и за Палестинската автономия и обратното. Азербайджан също вижда, че отношенията ни с Армения са в негов интерес”, заяви той.
Визитата на Саркисян в Турция е насрочена за октомври, когато ще се състои футболен мач между националните отбори на Турция и Армения, допълва агенцията.

Турски печат: Разминирането на границата със Сирия и „кюрдското отваряне” отново фокусират погледите в Турция
11 юни 2009 | 09:55 | Агенция "Фокус"
Анкара. Законът за разминирането на турско-сирийската граница, който вече седмици наред е фокус на политически пререкания и сблъсъци между управляващи и опозиция и позицията на Партията на демократичното общество по т. н. „отваряне към кюрдите” са едни от водещите теми в турските вестници днес.
Вестник „Милиет” пише, че на голяма конференция в Диарбекир на 13 и 14 юни ще бъде разискван кюрдският въпрос. На форума, организиран от Партията на демократичното общество под наслов „Конгрес на демократичното общество” са поканени всички кюрдски партии и организации. Поканени са и представители на малцинствени религиозни общности в страната, които векове наред са имали близки контакти с кюрдското население.
Вестник ”Заман” пише, че докато продължават отгласите от изявленията на държавните лидери в Турция по въпроса за кюрдското отваряне, стъпки в тази насока предприе и прокюрдската ПДО. За първи път ПДО ще се срещне с кюрдски политици, писатели и партийни лидери, които имат по-различни позиции от тяхната за решаването на кюрдския въпрос. На конгреса в Диарбекир ще присъстват кюрдски представители, които години наред бяха прицел на Кюрдската работническа партия /ПКК/.
„Ще представя позицията си, след като се запозная с документацията и закона, каза Абдуллах Гюл за разминирането на турско-сирийската граница”, пише вестник „Сабах”. Според турския президент освен политическа, въпросът има и техническа страна.
На отношенията по оста Турция-ЕС обръща внимание вестник „Дюня”. Вестникът цитира думите на главния преговарящ Егемен Багъш, че ЕС има нужда от Турция.

Ще изложа становището си като се запозная със закона, каза Абдуллах Гюл за разминирането на границата със Сирия
11 юни 2009 | 09:06 | Агенция "Фокус"
Анкара. Законът за разминирането на турско-сирийската граница се проучва от юридическия екип към президентството и след като приключи това, ще ми бъде представен за становище, заяви президентът Адуллах Гюл, пише турският вестник „Хюриет”. На пресконференция след срещата си с президента на Сингапур Селлапар Раманатан в президентската резиденция „Чанкая” Гюл отговори на въпроси на журналисти по актуални политически теми. На въпрос каква ще бъде позицията му по закона за разминирането на границата със Сирия той каза, че проблемът надълго и нашироко е бил разискван в парламента, изказани са били различни мнения. „През 1990-те години пълномощия за тази дейност бяха дадени на Генералния щаб, бяха поканени международни фирми, но впоследствие нещата бяха спрени”, каза Гюл и добави, че въпросът има освен политическа, и техническа страна. Турският президент посочи, че ще вземе своето окончателно становище след като проучи мнението на юридическия си екип, пише вестникът.

„Радикал”: Не разбирам позицията на НРП срещу реформения процес, каза лидерът на ГСДП
11 юни 2009 | 08:43 | Агенция "Фокус"
Берлин. Лидерът на Германската социалдемократическа партия Франк-Валтер Щайнмайер разкритикува Народнорепубликанската партия в Турция, че не защитава и не провежда политика, насочена към ЕС, пише турският вестник „Радикал”. „Затруднявам се да разбера позицията на НРП срещу реформения процес”, каза германският политически лидер.
Щайнмайер, чиято партия получи слаби позиции на изборите за Европейски парламент, каза, че имат връзки с НРП, но в последните 6-7 години в нея има промяна на някои позиции и грешни разбирания и тя не заема позиция на привърженик на Европа, за хармонизация с Европа в реформения процес. Според германския политик тази позиция е неразбираема за европейските партньори. Той изтъкна, че реформеният процес е особено важен за Турция, защото крайната цел на преговорите е членството на Турция в ЕС и тя трябва да изпълни необходимите действия в тази насока. По думите му е неразбираема позицията на НРП срещу разширяването на свободата на мисълта и словото в рамките на реформения процес.

„Сабах”: Членовете на „Ал-Кайда” в Турция, отговорни за атентатите в Истанбул, ще излежават доживотни присъди
11 юни 2009 | 08:11 | Агенция "Фокус"
Анкара. Касационният съд на Турция потвърди присъдите на членове на терористичната организация „Ал-Кайда” в Турция, отговорни за извършването на атентатите в Истанбул на 15 и 20 ноември 2003 година, пише турският вестник „Сабах”. Присъда утежнен доживотен затвор беше наложена на Лоуаи Сакка, Юсуф Полат, Февзи Йитиз и Харун Илхан и доживотен затвор на Аднан Ерсьоз и Осман Екен от 10-ти истанбулски съд за тежки престъпления за създаване на мрежа на организацията „Ал-Кайда” в Турция и за извършване на бомбени нападения.

„Милиет”: Лидерът на НРП Дениз Байкал прие поканата на президента Джалал Талабани да посети Ирак
11 юни 2009 | 07:57 | Агенция "Фокус"
Анкара. Лидерът на опозиционната Народнорепубликанска партия /НРП/ в Турция Дениз Байкал ще посети Ирак по покана на президента Джалал Талабани, пише турският вестник „Милиет”. Говорителят на НРП Мустафа Йозюрек каза, че поканата на Талабани е била получена официално чрез външното министерство на Турция. Той изтъкна, че според партията им тази покана е много важна и визитата ще бъде осъществена в най-скоро време. По думите му политиката на НРП към Ирак е ясна. Партията им винаги е била за изграждането на добри отношения с Ирак, но в същото време е стояла на позицията, че Ирак трябва да определи своята позиция и политика спрямо Кюрдската работническа партия /ПКК/, пише вестникът.

Министърът на външните работи на Турция започва посещение в Афганистан


11 юни 2009 | 01:13 | Агенция "Фокус"

Анкара/Кабул. Министърът на външните работи на Турция Ахмет Давутоглу започва днес посещение в Афганистан. Визитата ще продължи до 13 юни, се казва в съобщение на турското външно министерство. Програмата турския министър включва разговори с афганистанския му колега и други висши служители.
На 9 и 10 юни Давутоглу бе на посещение в Пакистан.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2