Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

неделя, 10 май 2009 г.

Новините от и за Турция-10.05.2009 г.

Сътрудничеството се разгръща...

Вчера Турските Авиолинии предадоха с церемония организирана в Истанбул самолет Боинг-737-400 на Авиолиниите на Босна и Херцеговина...

Posted 10.05.2009 10:02:59 UTC

Updated 10.05.2009 10:02:59 UTC

Вчера Турските Авиолинии предадоха с церемония организирана в Истанбул самолет Боинг-737-400 на Авиолиниите на Босна и Херцеговина. Турските Авиолинии бяха закупили 49 процента от Босна Херцеговина Елайн.
На церемонията министърът на транспорта Бинали Йълдъръм отбеляза, че търговското партньорство с Авиолиниите на Босна и Херцеговина представлява стратегическо партньорство.
Бинали Йълдъръм подчерта, че с това партньорство ще бъде изграден въздушен мост между Босна и Херцеговина, която е в центъра на Югоизточна Европа, и Турция, и ще стане възможно пътуването от Сараево за Европа и за света и от Истанбул за Далечния Изток.
Премиерът на Босна и Херцеговина Нежат Бранкович заяви, че двустранните отношения в сферата на гражданското въздухоплаване ще дадат положителни резултати.
-
Реакциите са преувеличени...

Кипърския гръцки вестник Сайпръс Майл окачестви като "безсмислени" реакциите на кипърското гръцко правителство...

Posted 10.05.2009 09:59:49 UTC

Updated 10.05.2009 09:59:49 UTC

Кипърския гръцки вестник Сайпръс Майл окачестви като "безсмислени" реакциите на кипърското гръцко правителство във връзка с посещението на новия министър на външните работи на Турция Ахмед Давутоглу в ТРСК и писа, че изявленията на Давутоглу трябва да бъдат възприети положително, тъй като това са най-умерените и приемливи коментари направени досега от турски служители във връзка с кипърския проблем.
Кипърската гръцка администрация, включително и кипърския гръцки лидер Димитрис Христофяс, бяха окачествили посещението на Давутоглу в ТРСК като "незаконно".
-
Турция е важен фактор...

Вице-премиерът Джемил Чичек подчерта, че Турция не търси разрешение на регионалните проблеми, оставяйки настрана интересите на Азербайджан...

Posted 10.05.2009 09:50:00 UTC

Updated 10.05.2009 09:50:00 UTC

Вице-премиерът Джемил Чичек подчерта, че Турция не търси разрешение на регионалните проблеми, оставяйки настрана интересите на Азербайджан и отбеляза, че с дезинформиращи новини никой не може да засенчи братските връзки с тази страна.
В словото, което произнесе в Невшехир, Джемил Чичек каза, че Турция е елемент на стабилността и равновесието в региона. Той отбеляза, че доказателство за значението на Турция е фактът, че президентът на САЩ Обама е осъществил едно от първите си задгранични двустранни посещения след избирането му на поста, в Турция.
"Ако целта е да се намери трайно разрешение на Близкоизточните проблеми, включително палестинския и иракския проблеми, това не може да се осъществи без приноса на Турция"-каза Джемил Чичек.
Той се спря и на последния развой на събитията в Кавказ и подчерта, че Турция винаги е подкрепяла, и ще продължи да подкрепя Азербайджан в преговорите за разрешаване на проблемите с Армения. Джемил Чичек посочи, че никой не може да засенчи братските връзки между Турция и Азербайджан, и че никога няма да пренебрегнат интересите на тази страна в усилията си за разрешаване на проблемите в региона.
Джемил Чичек каза, че 2009та година ще бъде година на разрешаване на проблемите в Кавказкия регион.
-
Ердоган засегна проблема в Газа...

Премиерът на Турция Реджеп Тайип Ердоган отбеляза за "ТРТ Тюрк", че все още много жители на Ивицата Газа продължават да живеят в палатки...
Posted 10.05.2009 09:46:24 UTC

Updated 10.05.2009 09:46:24 UTC

Премиерът на Турция Реджеп Тайип Ердоган отбеляза на церемонията по откриването на новия телевизионен канал на ТРТ "ТРТ Тюрк", че все още много жители на Ивицата Газа продължават да живеят в палатки, и че за да може да бъдат възстановени разрушените жилища, е необходимо Израел да отвори границите.
На церемонията, Ердоган се свърза най-напред с кореспондента на ТРТ в Ерусалим, и по този начин положи усилия за да привлече отново вниманието на световната общественост към трагедията в Палестина.
Той каза, че иска да изкаже своето пожелание и заяви, че границата на Палестина трябва да бъде отворена във възможно най-кратък срок.
Ердоган отбеляза че трябва да бъдат възстановени разрушените сгради и подчета, че много палестинци продължават да живеят в палатки.
Ердоган призова света да прояви чувствителност по въпроса.
-
Преглед на турския печат 10.05.2009 г.

Обзор на някои от издаваните в Турция вестници от 10 май 2009 година.

Posted 10.05.2009 10:50:04 UTC

Updated 10.05.2009 11:26:35 UTC

Bестник Сабах в новината със заглавие „МВФ е нерешителен, няма да подписваме шаблонен договор” предава, че премиерът Реджеп Тайип Ердоган е казал, „Разочаровани сме от пречките, които поставя МВФ. Фондът иска да подпишем шаблонен договор, но ние сме против”.

Вестник Милилет предава, че в Чаталджа е била открита най-голямата вятърна централа на Турция, която годишно ще произвежда по 220 милиона киловатчаса електрическа енергия и която възлезе на 100 милиона долара.

Вестник Стар в новината със заглавие „Оживление в продажбите на жилища” пише, че през месец март са били отпуснати жилищни кредити на стойност 190 милиона лири, а през месец април тази сума е нараснала на 300 милиона лири.

Вестник Заман в новината със заглавие „Турция ще се превърне в лабораторна база” съобщава, че министерството на здравеопазването се готви да превърне Хегиенно Епидемиологичния център Рефик Сайдам в Анкара в център за епидемиологични изследвания. В новината пише, че министърът на здравеопазването Реджеп Акдаг е казал, че центъра, който е бил оборудван с най-мадерните технологии ще бъде в услуга на всички желаещи страни.

Вестник Джумхуриет в новината със заглавие „Погледите са насочени към Германия за решението, което ще вземе по въпроса за визите” предава, че решението на Германия относно визовия режим за турските глаждани се очаква да бъде оповестено през идните дни.

Вестник Ватан съобщава, че в иранската провинция Фарс е било открито ново газово находище, чиито запаси се изчисляват на 6,3 трилиона куб.м.

Вестник Миллиет отбелязва, че вчера на церемониите на Червения площад в Москва по случай годишнината от победата на руската армия във Втората световна война са участвали 9 хиляди военнослужещи и десетки бойни самолети и хеликоптери, а така също са били показани и разработени през последно време ракети Искендер и Топол.
-
VOT Слушай новини на Български




10.05.2009
-
VOT Слушай емисиите на Български




10.05.2009
-
Петима души, включително двама селски пазачи, загинаха при бомбена експлозия в Югоизточна Турция
10 май 2009 | 12:23 |
Анкара. Петима души – трима цивилни и двама „селски пазачи”, загинаха при експлозия на мина вчера на път в провинция Шърнак, Югоизточна Турция, предаде днес Анадолската агенция. Автомобилът, с който пътували петимата, попаднал на мина, поставена от терористичната Кюрдска работническа партия, съобщили турските сили.
ПКК – обявена за терористична организация в Турция, САЩ и ЕС,предприема презгранични нападения в Турция от бази в Северен Ирак и често използва мини с дистанционно управление в акции срещу турските сили за сигурност, припомнят турските медии. Системата на селските пазачи е създадена през 1985 г. с цел да се подпомагат силите за сигурност в югоизточната част на страната в борбата с ПКК. Военните и правителството посочват, че селските пазачи, които се обучават от армията и използват оръжие, предоставено от държавата, играят ключова роля в защитата на селата от нападения на ПКК. Селските пазачи обаче попаднаха в полезрението на правозащитни групи и бяха подложени на критика, след като хора от тази система бяха замесени в масовото убийство по време на сватбено тържество в началото на седмицата, при което загинаха 44 души.
-
6,13% са очакванията на Централната банка на Турция за инфлацията в страната в края на 2009 г.


10 май 2009 | 03:18 |

Анкара. Централната банка на Турция очаква към края на тази година инфлацията в страната да бъде 6,13% на база индекс на потребителските цени, съобщават медиите. Банката оповести резултатите от анкетата през първата половина на май, съгласно които очакванията за инфлацията в края на 2009 г. са намалени от фиксираните 6,61% в анкетата през втората половина на април. Промени има и в очакванията за брутния вътрешен продукт към края на текущата година. От прогнозирания през втората половина на април спад от 3,6%, през първата половина на май този спад вече се предвижда в размер на 3,8%. Очакванията за нарастването на брутния вътрешен продукт на Турция през следващата година са коригирани от 2,2% на 2,3%.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2