Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

събота, 9 май 2009 г.

Новините от и за Турция-09.05.09 г.

“Заман”: Лидерът на Демократическата пария ще оповести на 12 май дали ще се кандидатира за най-високия партиен пост
09 май 2009 | 15:00 | Агенция "Фокус"
Анкара. След призива на бившия депутат от Истанбул от Демократическата партия /ДП/ Айдън Мендерес към лидера на партията Сюлейман Сойлу, че е “задължително да се кандидатира” на предстоящия на 16 май извънреден партиен конгрес, погледите са насочени към действията и решението на сегашния генерален председател на ДП, пише днес вестник “Заман”. Сойлу изрази задоволството си от изявленията на Мендерес и посочи, че констатациите му са правилни. По въпроса за кандидатурата за лидерското място в ДП Сойлу ще се консултира с най-близкото си партийно обкръжение и ще оповести решението си на 12 май.

Агенция “Фокус” припомня:

Айдън Мендерес е син на бившия премиер Аднан Мендерес, осъден на смърт и обесен през 1961 г. от извършителите на първия военен преврат в Турция през 1960 година. На брифинг в централата на Демократическата партия той коментира предстоящия партиен конгрес, като се обяви категорично против кандидатурата на бившия председател на парламента Хюсаметтин Джиндорук за лидерското място в ДП. Според него в последно време Джиндорук прави изявления и коментари за периода 50-те и 60-те години на миналия век, които целят да обслужат настроените за военен преврат.
Според бившия депутат от ДП гласовете за Джиндорук на предстоящия извънреден конгрес на партията ще бъдат гласове срещу демокрацията и двуличието в политиката. Той призова и бившия президент на Турция Сюлейман Демирел да оттегли подкрепата си от Джиндорук.

АФП: Задържани са общо 11 души във връзка със стрелбата на сватбено тържество в Турция
09 май 2009 | 14:37 |
Истанбул. Още един заподозрян е арестуван за убийството на 44 души по време на кюрдска сватбена церемония в Югоизточна Турция тази седмица, като с него общия брой на задържаните по случая стана 11 души, предаде АФП.
Човекът не е заподозрян, че е бил сред стрелците, но при обиск са открити ръчни гранати и други муниции като част от разследването на трагедията, заяви вътрешният министър на Турция, Бесир Аталай.
Маскирани въоръжени лица нахлуха в Билже, малък кюрдски град близо до сирийската граница в понеделник вечерта и откриха стрелба малко след края на сватбена церемония, припомня агенцията.

“Хюриет”, Турция: Един убит в България при разчистване на сметки в мафията
09 май 2009 | 13:38 |
София/Анкара. Един човек е убит, а друг– тежко ранен, при въоръжено нападение в София, съобщи електронното издание на вестник “Хюриет”. Полицията оповести, че най-вероятно става дума за разчистване на сметки.
Срещу двама души, чийто имена не се съобщават, е било стреляно с огнестрелно оръжие. Те са били в техния автомобил пред ресторант в квартал “Бояна”. Според очевидци нападателят е бил един и е успял да избяга от мястото на стрелбата пеша. От двамата души в колата единият е починал на място, а другият е бил тежко ранен, като полицията счита, че цел на нападението е бил именно той. Започнала е операция за залавяне на нападателя, посочва изданието.

В турски градове отбелязват събитията около т.нар. „Възродителен процес”
09 май 2009 | 13:34 |
В много турски градове като Истанбул, Бурса и Одрин започна отбелязването на трагичните събития отпреди 20 години. Те се свързват с принудителния „Възродителен процес” и т.нар. „голяма екскурзия”, когато комунистическият режим депортира близо 350 000 български турци в южната ни съседка, предаде БНР. Инициативата в Одрин под егидата на изселническите организации, като Конфедерацията на балканските турци и на Културното дружество за сътрудничество на тракийските турци, ще продължи до 16 май. Никога няма да забравим трагичните събития от 1989 г. Ще почетем паметта на пострадалите от насилствената кампания за смяната на имената на българските турци, на всички репресирани и принудително изселени от родината си стотици хиляди хора. Ще положим всячески усилия те да послужат за урок на съвременниците и никога повече да не се повторят - част от посланието на председателя на одринското дружеството Басри Йозтюрк, разпространено до турските медии.
Възпоменателната седмица започна с полагането на венец пред паметника на Ататюрк в Одрин, след което в залата на Търговско-промишлената палата се откри симпозиум, чийто почетни гости са бившият президент и председател на Балканския политически клуб Желю Желев, бившият турски премиер Месут Йълмаз, министри и депутати по това време - преки свидетели на историческите събития около т.нар. „Възродителен процес”. В рамките на съпровождащата културна програма беше открита изложба на художника Бехич Гюналан, посветена на изгонването на нашите сънародници преди 20 години, а довечера гостуващият състав на Кърджалийския театър ще представи постановката „Хюррем Султан”.

Турската армия арестува петима активисти на ПКК


09 май 2009 | 10:50 |

Истанбул. Турската армия съобщи, че е арестувала петима активисти на сепаратистката Кюрдска работническа партия (ПКК), които са се предали на турските сили за сигурност в югоизточния регион на страната, предаде кувейтската информационна агенция КУНА.
От началото на операциите срещу ПКК на 17 април, петима кюрдски сепаратисти са се предали, един е убит, а други петима са задържани, съобщи представител на командването на армията на Турция, цитиран от турския вестник “Заман”.
В хода на операциите са убити двама турски войници, добави той.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2