Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

петък, 8 май 2009 г.

Новините от и за Турция-08.05.09 г.

„Летящата метла”

12тият Международен филмов фестивал „Летящата метла” за филми сътворени от жени бе открит с церемония в Анкара.

Posted 08.05.2009 10:32:23 UTC

Updated 08.05.2009 10:32:23 UTC

12тият Международен филмов фестивал „Летящата метла” за филми сътворени от жени бе открит с церемония в Анкара.

С почетната награда на филмовия фестивал бе удостоена Суна Селен, с наградата за успех давана на името на Билге Олгач бе удостоена Зепюр Ханъмиян.

Темата на тазгодишния фестивал са 80-те години на ХХ век.

На международният филмов фестивал „Летящата метла участват 90 филма на 81 режисьора от 26 страни.

В рамките на фестивала ще бъдат прожектирани и филмите на Йешим Устаоглу, която с филма си „Кутията на Пандора” спечели наградата за най-добър филм на международния кинофестивал в Сан Себастиан.

12тият Международен филмов фестивал „Летящата метла” ще приключи на 14 май 2009 г.
-
Генерал Башбуг ще посети САЩ...

Началникът на информационния отдел на Турския генерален щаб бригаден генерал Метин Гюрак организира информативна пресконферениция...

Posted 08.05.2009 10:24:18 UTC

Updated 08.05.2009 10:24:18 UTC

Борбата с тероризма продължава. По време на водещите се от 17ти април насам операции бе убит един терорист и бяха заловени пет терориста.
Началникът на информационния отдел на Турския генерален щаб бригаден генерал Метин Гюрак организира информативна пресконферениция на която отбеляза, че началникът на турския генерален щаб армейски генерал Илкер Башбуг ще осъществи официално посещение в САЩ.
Той каза, че не е известна точната дата на посещението.
Бригаден генерал Гюрак каза, че започвайки от тази година, ежегодно на 19ти май в сградата на генералния щаб ще се организира конференция посветена на Ататюрк. Той добави, че подобни конференции ще се организират ежегодно и за другите герои от национално-освободителната война и посочи, че на 25ти декември ще се организират конференция посветени на Исмет Иньоню, на 10ти април на Февзи Чакмак и на 25ти януари на Кязъм Карабекир.
-
Положителни стъпки в Прага...

Мандатният председател на ЕС Чехия бе домакин на срещи на лидерите на Турция,Азербайджан и Армения...

Posted 08.05.2009 09:55:24 UTC

Updated 08.05.2009 09:55:24 UTC

Процесът на нормализиране на отношенията между Турция и Армения и определената за целта пътна карта, и реакциите в Азербайджан във връзка с този процес, продължават да заемат важно място в дневния ред.
Мандатният председател на ЕС Чехия бе домакин на срещи на лидерите на трите страни.
Срещите бяха окачествени като положителни стъпки за стабилитет, а също така се приемат и важни решения засягащи бъдещето на проекта за газопровода Набукко.
В Прага най-напред се срещнаха президентът на Азербайджан Илхам Алиев и президентът на Армения Серж Саркисян. Съобщено бе, че на тази среща са били направени важни стъпки по въпроса за разрешаване на Нагорно-Карабахския проблем. Въпреки становището на Армения, че отношенията и с Турция трябва да се държат отделно от отношенията й с Азербайджан, властва становището, че една положителна стъпка ще придаде тласък на процеса на разрешаване на нагорно-карабахския проблем.
Турция, която вярва, че установяването на сътрудничество и стабилитет в Кавказ ще улесни разрешаването на нагорно-карабахския проблем, проведе контакти с лидерите и на двете страни.
Срещата Гюл-Алиев бе окачествена като положителна и ползотворна. На организирана по-късно вечеря присъстваха лидерите и на трите страни. След вечерята бе организирана срещата Гюл-Саркисян.
Лидерите споделиха становището, че преговорите трябва да се водят без предварителни условия и останаха доволни от срещата.
В изявлението, което направи след срещата президентът Гюл каза, че е доволен от това, че споделят със Саркисян обща позиция относно турско-арменските отношения и че е доволен от новините, че на срещата Алиев-Саркисян са постигнати положителни резултати.
"Надявам се процесите да продължат да се водят внимателно и в резултат в Кавказ да бъде установен мир и стабилитет. И Турция, и Азербайджан и Армения ще се възползват от резултатите.
Не бе забравен и въпросът с енергетиката. Очаква се проектът Набукко да постави отпечатъка си над срещата на високо равнище Южен Коридор.
Проектът, който ще осигури доставката на енергийни източници за Европа е от голямо значение не само за Турция но и за регионалните страни.
Намиращият се в Прага министър на външните работи Ахмед Давутоглу се срещна със съветника по енергийните въпроси на президента на САЩ Обама, Морнингстар.
На срещата и двете страни акцентуваха на политическата подкрепа която оказват на проекта Набукко и на стратегическото значение на Турция в енергийните коридори.
-
Отзвуците продължават...

Продължават отзвуците от срещата Алиев-Саркисян в Прага...

Posted 08.05.2009 10:03:59 UTC

Updated 08.05.2009 10:03:59 UTC

Продължават отзвуците от срещата Алиев-Саркисян.
Армения оповести, че срещата е била ползотворна и ще спомогне за сближаването на позициите на страните в усилията за разрешаване на проблема.
Говорителят на арменския президент, Самуел Фарманян каза, че и двамата президенти са поискали от външните министри да започнат подготовка за нова среща.
Фарманян засегна посещението на Саркисян в Москва и каза, че по време на тази визита е било подчертано, че въпросът със статута на Нагорни Карабах е сред приоритетните въпроси в стъпките за разрешаване на проблема.
Фарманян каза, че по време на срещата си в Прага със Саркисян, канцлерът на Германия Ангела Меркел е изразила подкрепа за процеса на нормализиране на турско-арменските отношения.
-
Преглед на турския печат 08.05.2009 г.

Обзор на някои от издаваните в Турция вестници от 8 април 2009 година.

Posted 08.05.2009 10:16:59 UTC

Updated 08.05.2009 10:16:59 UTC

Днешните вестници отделят широко място на новините за контактите проведени от президента на Турция Абдуллах Гюл в рамките на срещата на върха в Прага, а така също и на новините за горските пожари в щата Калифорния в САЩ.

Вестник Сабах в новината със заглавие „Алиев и Саркисян постигнаха принципно споразумение” пише, че на срещата на високо равнище на инициативата „Източно партньорство” в Прага, президентите на Азербайджан и Армения са постигнали принципно споразумение по въпроса за Нагорни Карабах.

Вестник Заман публикува новината по темата със заглавието „Готова е пътната карта за Нагорни Карабах”.

Вестник Стар предава, че ЕС е дал два сигнала за безвизово пътуване на турските граждани за Европа. В новината пише, че съпредседателят на смесената парламентарна комисия ЕС-Турция Йост Лагендик е казал, „Съюзът вече трябва да вземе решение позволяващо на турците поне 3 месеца в годината да пътуват безвизово за страните от ЕС. Европа трябва да разгърне визовата си политика за страните, с които води присъединителни преговори”. Вестникът отбелязва, че решението на Европейския съд е било обсъдено от Европейския парламент и предава, че германския юрист Клаус Динелт, който бе един от адвокатите по делото заведено от турския шофьор Мехмет Сойсал за отмяна на визовия режим е казал, че от 1973та година насам визовата система е в разрез с юрисдикцията и че трябва да бъде взето общо решение по въпроса за визите.

Вестник Сабах в новината със заглавие „Очакваме да започнем работа с новия екип” пише, че ръководителите на МВФ са отбелязали че очакват с нетърпение да започнат работа с новоназначените министри.

Вестник Заман в новината със заглавие „Турски богаташи отпуснаха заем от 32 милиарда долара на САЩ” отбелязва, „Турция, с кредита който отпусна зае една от предните позиции на богатите на валута страни финансиращи Американската хазна”.

Вестник Йени Шафак съобщава, че в периода 2009-2014 година фирмата „Едисон” се готви да осъществи в Турция инвестиции на стойност 1 милиард евро.

Вестник Джумхуриет в новина на същата тема отбелязва, че главният изпълнителен директор на „Едисон” е казал „Претенциозни сме по отношение на турския енергиен пазар”.

Вестник Джумхуриет в новината със заглавие „Турската фирма за медицинска апаратура и техника купи своя американски конкурнет” предава, че турската компания „Аlvamedica” е купила американската фирма „Io-Vivo”.

Вестник Сабах пише, че в памет на турския инженер Мехмет Каран, който почина от рак, американската компания „Боинг” е финансирала създаването на компютърна зала в начално училище „Мустафа Бюлбюл” в община Селчук окръг Коня.

Вестник Джумхуриет съобщава, че са били започнати дейности за включването на античния град Ефес в списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО.
-
VOT Слушай емисиите на Български




08.05.2009
-
VOT Слушай новини на Български




08.05.2009
-
Видях, че имаме общо разбиране, каза Абдуллах Гюл след срещата си със Серж Саркисян в Прага

08 май 2009 | 11:14 | Агенция "Фокус"
Прага/Анкара. След среща с президента на Армения Серж Саркисян в Прага президентът на Турция Абдуллах Гюл заяви, че е останал доволен и е констатирал, че има общо разбиране с него по въпроса за турско-арменските отношения, съобщи Анадолската агенция. Абдуллах Гюл е в Прага за участие в днешната енергийна среща на високо равнище за проекта “Набуко”, на която е дадено името “Южен коридор”, а вчера се срещна поотделно с президента на Азербайджан Илхам Алиев и с президента на Армения Серж Саркисян.
Срещата на Гюл с Алиев е продължила 50 минути и оценката за нея на турския президент е, че е била “положителна и полезна”.

Анадолска агенция: Парламентът ще разгледа кървавата драма в провинция Мардин в Източна Турция
08 май 2009 | 10:36 | Агенция "Фокус"
Анкара. Парламентът ще разгледа кървавата драма в село Билге на провинция Мардин в Източна Турция, при която на 4 май бяха убити 45 души, съобщи Анадолската агенция. За целта е сформирана подкомисия към парламентарната комисия по правата на човека, която през следващата седмица ще посети района. В подкомисията са включени петима депутати – двама от управляващата Партия на справедливостта и развитието и по един от Партията на националистическото действие, на Народнорепубликанската партия и на Демократичната лява партия.
Междувременно жандармерията задържа още един човек в хода на разследването на кървавата драма. Преди това бяха задържани 12 души, от които 10 души са арестувани и вкарани в затвора. От тези 10 души шестима са братя, а двама са баща и син.

“Сабах”: Паника заради свинския грип в турската провинция Адана
08 май 2009 | 10:17 | Агенция "Фокус"
Адана. Паника заради свинския грип настъпи в провинция Адана, Югоизточна Турция, след като 18-годишният Джума Али Й., който се занимава с отглеждане на животни в едно село в околия Аладаг, е потърсил медицинска помощ заради висока температура, съобщи вестник “Сабах”. Състоянието му е оценено като съмнително за заразяване с вируса на свинския грип, тъй като в района има диви свине. Заради това е изпратен на лечение в болница в Адана. Там е настанен в изолирано помещение в една от клиниките и са му взети кръвни проби за пълно изследване. Резултатите от кръвните изследвания ще станат известни на 11 май, посочва “Сабах”.

Турски печат: Готова е “пътната карта” за Нагорни Карабах
08 май 2009 | 09:44 | Агенция "Фокус"
Анкара. Срещите на турския президент Абдуллах Гюл с президентите на Армения и на Азербайджан в Прага и надеждите за напредък за разрешаване на проблема за Нагорни Карабах са сред основните теми на днешните турски всекидневници.
Вестник “Заман” извежда на централно място заглавието, че вече е готова и “пътната карта” за Нагорни Карабах. Прави се констатацията, че след вчерашната среща в Прага между президентите на Азербайджан и на Армения – Илхам Алиев и Серж Саркисян, се пораждат нови надежди за намиране на разрешение на проблема за Нагорни Карабах. Това става след като на 22 април беше постигната договореност за “пътна карта” за разрешаване на дългогодишните проблеми между Турция и Армения, а вчера Армения и Азербайджан направиха нова крачка за намиране
на разрешение на проблема за Нагорни Карабах. Счита се, че до края на 2009 г. може да се получи конкретен резултат. При това положение ще бъде преодоляно “препятствието” Баку пред “пътната карта” между Анкара и Ереван и ще се улесни отварянето на турско-арменската граница, пише вестник “Заман”.
“Сабах” също информира, че Илхам Алиев и Серж Саркисян са се договорили по принцип в Прага. Констатацията за това е на американския съпредседател на “Минската група” Матю Брайза. Брайза съобщава, че президентите на Азербайджан и на Армения ще се срещнат отново в руския град Санкт Петербург и подчертава, че дейностите по нормализиране на отношенията на Армения с Турция не засенчват разрешаването на кризата с Нагорни Карабах.
“Хюриет” пише, че президентите на Азербайджан и на Армения са се срещнали в посолството на САЩ в Прага. Съобщението за срещата е направено съвместно от САЩ, Русия и Франция: “Получи се конструктивна и полезна среща. Постигната беше договореност за подходите за намиране на разрешение на проблемите.”
“Милиет” подчертава призива на турския президент Абдуллах Гюл да не бъде пропусната възможността през 2009 г. да бъде намерено разрешение на проблемите в Южен Кавказ.

Министърът на външните работи на Финландия е на посещение в Турция
08 май 2009 | 09:27 | Агенция "Фокус"
Анкара. Продължава посещението в Турция на министъра на външните работи на Финландия Александър Стуб, съобщават медиите. Визитата е по покана на турския министър на външните работи Ахмет Давутоглу.

Турция ще участва в среща за проекта “Набуко”
08 май 2009 | 06:34 | Агенция "Фокус"
Прага/Анкара. Турция участва в срещата за проекта “Набуко”, съобщават медиите. Тя ще се състои днес в Прага.
В енергийната среща на високо равнище, на която е дадено името “Южен коридор”, заедно с Турция ще участват лидерите на Азербайджан, Туркменистан, Казахстан и Грузия.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2