Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

понеделник, 4 май 2009 г.

Новините от и за Турция-04.05.09 г.

Опасността от епидемия расте...

Броят на страните в които се разпространи Свинския грип нарастна на 20...

Posted 04.05.2009 10:08:51 UTC

Updated 04.05.2009 10:22:56 UTC

Броят на страните в които се разпространи Свинския грип нарастна на 20, а на заболелите нарастна на 985 души.
Световната Здравна Организация се готви да повиши степента на тревога на последната шеста степен.
Шеста степен на тревога означава, че е избухнала глобална епидемия.
Организацията ще реши дали да повиши или не степента на тревога в зависимост от последните данни за разпространението на вируса на свинския грип.
Броят на хората починали с категоричност от свински грип нарастна в Мексико на 25. В САЩ има един починал от свински грип.
Случаи на свински грип бяха установени в Коста Рика и Ел Салвадор.
Мексиканското правителство подчерта, че скоростта на разпространяване на болестта е намаляла, и че затварянето за срок от пет дена на обществените учреждения е дало положителен резултат.
В Китай и Хонк Конг 70 мексиканци са поставени под карантина. Днес Мексико ще изпрати самолет за да транспортира гражданите си от Китай.
В Тринидад един мексикански танкер бе поставен под карантина след като заболя един член на екипажа, но по-късно бе установено, че морякът не е болен от свински грип.
-
Първо заседание с новите министри...

Днес се провежда първото заседание на министерския съвет с участието на новите министри...

Posted 04.05.2009 09:55:09 UTC

Updated 04.05.2009 09:55:09 UTC

Днес се провежда първото заседание на министерския съвет с участието на новите министри заели място в ревизирания правителствен кабинет.
Заседанието започна в 13 часа под председателството на премиера Реджеп Тайип Ердоган. На обсъждане се поставят вътрешните и външни събития и инициативите, които ще бъдат предприети през новия период.
Очаква се на заседанието, провеждащо се след оповестената в петък ревизия в кабинета, да участват всички министри.
Новият министър на външните работи Ахмед Давутоглу присъства без да е положил клетва пред ВНСТ. Давутоглу бе главен външнополитически съветник на премиера Ердоган и не е депутат във ВНСТ.
Очаква се Давутоглу да положи клетва на започващата утре в 15 часа сесия на ВНСТ. В съответствие с член 112 на конституцията на Република Турция, членовете на министерския съвет, които не са депутати във ВНСТ, полагат клетва на сесия на ВНСТ.
Докато се намират на министерския пост, тези лица се ползват с всички привилегии признати на депутатите и се ползват с юридически имунитет.
Същевременно, продължават и церемониите по предаването на постовете в министерствата. Днес Садуллах Ергюн пое поста на министър на правосъдието от Мехмед Али Шахин, Нимет Чубукчу пое поста на министър на образованието от предходния министър Хюсеин Челик а Йомер Динчер пое от Фарук Челик поста на министър на труда и социалното осигуряване.
-
Преглед на турския печат 04.05.2009

Обзор на новините по страниците на турските вестници от 4ти май 2009та година.

Posted 04.05.2009 08:19:34 UTC

Updated 04.05.2009 08:19:34 UTC

Днешните турски вестници съобщават на заглавна страница за широкообхватните операции на турската армия в планината Джуди и в окръг Ширнак срещу терористи от ПКК, а също така отделят място и на изявленията на президента на Ирак Джелял Талабани във връзка с проблема с град Киркук. Също така, днешната преса се е спряла и на изявленията на премиера Ердоган, който подчертава, че Турция е оказала силна съпротива на глобалната икономическа криза.
Вестник Йени Шафак съобщава, че иракският шиитски лидер Муктеда Ес Садр е организирал среща по въпроса за град Киркук, в хотел Рамада в Истанбул, и е подчертал пред турските служители, че тъй като Турция не е позволила разпокъсването на Ирак, те ще окажат пълна подкрепа на Турция по въпроса за град Киркук.
Премиерът Ердоган призова Международния Валутен Фонд да индексира кредитите си към цената на златото-съобщава вестник Хюррийет и отбелязва, че на проведения в Истанбул конгрес на Световната Конфедерация на Ювелирите, премиерът Ердоган е подчертал, че фондът разполага с голям златен резерв, и затова ще бъде логично, фондът да дава кредити въз основа на цената на златото.
Вестник Стар в новината озаглавена "Покана за инвестиции към гигантите в ювелирната индустрия" съобщава, че премиерът Ердоган е призовал пристигналите от четирите краища на света ювелири да реализират инвестиции в Турция, като е обещал да осигурят всякакви улеснения.
Вестник Миллийет в новина на същата тема сочи, че ювелирният сектор очертава в Истанбул пътната си карта за бъдещето.
Премиерът Ердоган отбеляза че промените в правителствения кабинет ще продължат-пише вестник Джумхурийет и съобщава, че Ердоган е приключил първия етап от планираните промени с ревизията в кабинета, и че следващите етапи на промени ще засегнат ръководството на парламентарната група на партията и ръководството на самата партия на Справедливостта и Развитието.
Вестник Стар съобщава, че процесът на нормализиране на отношенията между Турция и Армения е подтикнал американския бизнесмен от арменски произход Кирк Керкорян, известен с прозвището Марашлъ Керкорян, да търси възможности за строеж на хотели в Турция. В новината пише, че Керкорян е син на семейство преселило се в началото на 19ти век от град Мараш в САЩ.
Същият вестник съобщава, че командването на Многонацоналните сили за борба с морските пирати-151, е било предадено на организирана за целта церемония на Турция.
Британските туристи се стичат в Турция, расте търсенето на турската лира-пише вестник Ватан и съобщава, че британските туристи са се пренасочили от Гърция и Испания към Турция, която предлага по-евтини услуги, и това е довело до нарастване на търсенето на турската лира. В новината пише, че според Британския Пощенски Офис, броят на британските туристи, които ще летуват тази година в Турция ще нарастне с 34 процента и броят на валутните бюра да обмяна на лири стерлинги в турски лири ще нарастне двукратно.
Вестник Сабах е дал място на шокиралата света новина, че свинският грип се е предал от човек на животните. В новината пише, че в Канада е бил изживян един прецедент и за първи път болен от свински грип човек е заразил свинете във свинефермата в която е работел. Вестникът пише, че според Световната Здравна Организация, 903ма души в 17 страни са заболели от Свински грип.
Същият вестник съобщава че френския автомобилен гигант "Пежо" планира да преодолее икономическата криза с модела който ще произвежда в Турция. Вестникът съобщава, че на проведено преди десет дена заседание ръководството на фирмата е решило да се придаде тласък на изпълнението на някои проекти, целящи преодоляване на икономическата криза и че един от тези проекти е производството в Турция на модела "Седан 308".
Последната новина е от вестник Заман. Вестникът пише, че иракските ученици се надпреварват за да се запишат в турските училища в Ирак, които са най-добрите училища в страната.
-
VOT Слушай новини на Български




04.05.2009
-
VOT Слушай емисиите на Български




04.05.2009
-
АФП: Турският премиер ще се срещне с азербайджански и руски лидери

04 май 2009 | 16:53 | Агенция "Фокус"
Анкара. Турският премиер Реджеп Тайип Ердоган ще се срещне с лидери от Азербайджан и Русия през този месец, като част от засилването на усилията си за изглаждане на дългогодишните конфликти в региона, съобщи представител на турското правителство, цитиран от АФП.
Ердоган ще проведе преговори с президента на Азербайджан Илхам Алиев в Баку на 13 май и ще се срещне с руския си колега Владимир Путин в черноморския курорт Сочи на 16 май, е съобщил източникът.
Преговорите са част от усилията за решаване на сложните проблеми между Турция, Азербайджан и Армения, като Русия участва в преговорите като посредник. Турция и Армения, които нямат официални дипломатически отношения помежду си миналия месец обявиха, че са приели пътна карта за нормализиране на отношенията си.
Очаква се в Баку Ердоган да се опита да успокои близкия си съюзник Азербайджан, че Турция няма да отвори границите си с Армения, пренебрегвайки интересите на Азербайджан.

Лидерът на ПКК Абдуллах Йоджалан е претърпял операция на главата
04 май 2009 | 14:03 | Агенция "Фокус"
Бурса. Лидерът на Кюрдската работническа партия Абдуллах Йоджалан е бил опериран в главата в продължение на час и половина, пише турският вестник „Заман”. Според твърденията лидерът на терористичната организация, считан за терорист номер едно в Турция, е претърпял тайна операция, извършена от петима лекари. Според информация на местен вестник в Бурса на главата на Абдуллах Йоджалан се е появил хематом, който се е увеличавал с всеки изминал ден и е предизвиквал неразположение у Йоджалан. Преди месец той е отправил искане до военни представители за лечение. Това искане е било разгледано от републиканската прокуратура в Бурса и е било взето решение за операция под опеката на правосъдното министерство и областната дирекция по здравеопазване в Бурса. На остров Имралъ са били изпратени специалисти по черепно-мозъчна хирургия от болницата „Чекирге”. След биопсия от хематома на главата лекарите са взели решение за операция. Излежаващият доживотна присъда лидер на ПКК е поискал операцията да остане в тайна, пише вестникът.

„Радикал”: Състоянието на „джобния Херкулес” е много добро, са уверили лекарите
04 май 2009 | 13:30 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Състоянието на „джобния Херкулес”, който известно време след приемането си в болница в Истанбул беше подложен на изкуствена кома, е много добро, пише турският вестник „Радикал”. Това каза братът на световния и олимпийски шампион по вдигане на тежести Наим Сюлейманоглу Мухаррем Сюлейманоглу след посещение в болницата, където се лекува известният щангист. Той посочи, че продължава интензивното лечение на Сюлейманоглу, но лекарите са ги уверили, че няма място за притеснения. Братът на бившия български и турски национал по вдигане на тежести каза, че това до крайна степен ги е зарадвало. По думите му интензивното лечение ще продължи още известно време, пише вестникът.

Състоянието на олимпийския шампион по вдигане на тежести Наим Сюлейманоглу се подобрява
04 май 2009 | 13:05 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Състоянието на световния и олимпийски шампион по вдигане на тежести Наим Сюлейманоглу, който беше приет преди дни в болница в Истанбул, върви към подобрение, пише турският вестник „Заман”. Известният тежкоатлет продължава да е в отделението за интензивно лечение в болницата за обучение и изследвания „Доктор Сади Конук” в квартал „Бакъркьой”. Братът на Наим Сюлейманоглу Мухаррем Сюлейманоглу каза, че лекарите им дават съвсем открита информация. „Очите ни са отворени, има лъч надежда”, заяви той.

„Сабах”: Турските разузнавачи обучиха институции и фирми за пресичане на проникването на чужди агенти в тях
04 май 2009 | 12:12 | Агенция "Фокус"
Анкара. Националната разузнавателна организация на Турция проведе обучение с представители на министерствата и държавните компании за пресичане на проникването на агенти на чуждите разузнавания в тях, пише турският вестник „Сабах”. В обучението участваха високопоставени представители на Министерския съвет, на министерствата на външните работи, националната отбрана, енергетиката и на компаниите със стратегическо значение АСЕЛСАН /за производство на високотехнологични продукти и системи/, Турската петролопроводна компания /БОТАШ/, турската компания за производство на самолети и самолетни части /ТАИ/ и др. На обучението е било обърнато внимание на подслушването и следенето на средата и са били представени устройствата за подслушване, известни като „буболечки”. Били са показани и начини за възстановяване на изтрита информация от компютри и други дейности, свързани със защита на класифицирана информация.

Ако преговорният процес с ЕС бъде прекратен, Турция може да се насочи към авторитарен режим, смятат експерти
04 май 2009 | 11:33 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Ако преговорите за присъединяване на Турция към ЕС бъдат прекратени, ще се засили опасността от установяване на авторитарен режим и ще се стигне до още по-голямо заплитане на кюрдския въпрос и засилване на позициите на политическия ислям. Такова мнение изразиха журналисти и експерти на семинар на тема „Очакванията от контактите между Турция и ЕС за 2009 година”, пише турският вестник „Радикал”. На семинара, организиран от вестник „Радикал” и Центъра за изследвания на икономиката и външната политика, бяха разисквани въпросите за очакванията от контактите между Турция и ЕС и турската близкоизточна политика. В него участваха много международни експерти, изследователи, представители на европейски институции и неправителствени организации, както и главният преговарящ с ЕС Егемен Багъш. Участниците изразиха становище, че е голям авантаж, че Турция е една европейска по политическа система страна на входа на Близкия изток. Багъш коментира представите, които битуват у европейските граждани и политици за присъединяването на Турция в ЕС. Той посочи, че турското членство ще бъде от полза и за двете страни и Турция ще може да даде принос за решаване на много заплетени въпроси в европейския дневен ред. Много от изказалите се журналисти и експерти изтъкнаха, че европейската перспектива ще бъде един катализатор за реформите и препятствие пред установяване на авторитарен режим, пише вестникът.

„Радикал”: Държавата е болна заради несигурност в отношенията между институциите, каза Яшар Бююканът
04 май 2009 | 10:38 | Агенция "Фокус"
Анкара. Държавата е болна заради несигурност в отношенията между институции като Националната разузнавателна организация, полицията и армията, заяви бившият началник на Генералния щаб на Турция генерал Яшар Бююканът, пише турският вестник „Радикал”. На семинар на тема „Политиците и армията”, организиран от Центъра за стратегически изследвания на университета „Бейкент”, Бююканът каза, че ако има проблем в отношенията между институциите в държавата и липса на сигурност и съгласуваност между тях, това е сериозен държавен проблем. „Аз като военен не мога да имам доверие в разузнавателните институции, защото те вместо да носят информация на мен, събират информация за мен”, каза турският генерал. Бююканът посочи, че ако политиците искат да вкарат политиката в армията и сред военните, тогава армията трябва да бъде обвързана с министерството на отбраната. „Политиците се сменят, но армията има два неизменни принципа, които защитава. Първият е, че Турция е светска, демократична, социална и правова държава, а вторият е, че тя защитава унитарния и националния характер на държавата. Ако политици и армия имат съгласуваност в тази посока, проблеми няма да има”, изтъкна той. Според турския генерал опазването на тези два принципа не е политика. Бююканът добави, че влизането във всекидневната политика не е работа на армията и историята на Турция показва, че подобни опити винаги са завършвали с неуспех за обществото.

Турски печат: Този, който трябва да си отиде, е Ердоган, каза лидерът на НРП за промените в кабинета
04 май 2009 | 09:33 | Агенция "Фокус"
Анкара. Направените промени в състава на турския кабинет и коментарите за това от средите на опозицията и в световните медии привличат и днес вниманието на турския печат. Вестник „Сабах” извежда в заглавие думите на лидера на опозиционната Народнорепубликанска партия Дениз Байкал, че половината от правителството вече си е отишло, а цялото ще си отиде на изборите. Пред гражданите на град Зонгулдак вчера Байкал коментира промените в кабинета. Той посочи, че в Турция се вършат големи злоупотреби, безправия и грешки и на това трябва да бъде сложен край. Гражданите и цяла Турция трябва да станат господари на себе си и да променят това, призова опозиционният лидер.
Вестник „Хюриет” пише, че Дениз Байкал е посетил вчера Зонгулдак, за да благодари на гражданите за подкрепата, изразена за НРП на местните избори. Изданието цитира политическия лидер, че онзи, който трябва да си отиде е самият премиер Ердоган. Според Байкал трябва да се сменят политиките, провеждани от кабинета. Той коментира, че кадрите, които са отричали икономическата криза, сега минаха на много по-важни позиции.
Вестник „Радикал” пише, че премиерът Реджеп Тайип Ердоган е посочил като най-важна цел на Турция приемането й в ЕС. На среща, организирана от Международната конфедерация на ювелирите и Съюза на турските ювелири в Истанбул турският премиер изтъкна, че правителството провежда коренни реформи в посока към ЕС. „Турският народ е мюсюлмански по религия, но в същото време Турция е светска, правова, демократична и социална държава и ние се стремим към най-добрите постижения на съвременната цивилизация”, каза Ердоган.
Вестниците „Милиет” и „Заман” се спират на коментарите в публичното пространство за обявяването на 1-ви май за официален празник за първи път в Турция. Според социолозите това е показател за нормализацията на Турция като страна.

Починалият в Турция пациент не е бил заразен със свински грип, обявиха от болницата
04 май 2009 | 09:13 | Агенция "Фокус"
Анкара. Говорител на управителния съвет на болницата в турския курорт Анталия, където днес бе съобщено, че е починал пациент вследствие на заразяване със свински грип, отрече информацията, подчертавайки, че жената, която е починала не е била заразена с вируса, предаде Ройтерс. По-рано днес турска телевизия съобщи, че съществуват съмнения, че пациентката е била болна от опасния вирус H1N1, припомня агенцията.

Си Ен Ен Тюрк: Турска гражданка почина в Анталия вероятно от свински грип
04 май 2009 | 08:54 | Агенция "Фокус"
Анталия. Турска гражданка, която е била приета в университетската болница в турския град Анталия със съмнение за свински грип, е починала, съобщава телевизионният канал Си Ен Ен Тюрк. Починалата се казва Мюждат Алтънбъчак. В болницата е наложена карантина. Все още няма изявление по случая, но се предполага, че причина за смъртта е вирусът на свинския грип.

Си Ен Ен Тюрк: Медицинските екипи на граничния пункт Капъкуле дежурят по 24 часа заради свинския грип
04 май 2009 | 08:24 | Агенция "Фокус"
Одрин. Медицинските екипи на гранично-контролния пункт Капъкуле на турско-българската граница минаха към повишена степен на внимание, след като Световната здравна организация повиши степента за възможност от заразяване с вируса H1N1 от четвърта на пета, съобщава телевизионният канал Си Ен Ен Тюрк. Помощник–валията на Одрин и административен началник на граничния пункт Капъкуле Али Дениз Сюрмен инспектира мерките, които се вземат там, за да не бъде допуснато влизане на лице носител на вируса и заразяване. Ерхан Аксой от Центъра за обществено здраве в Одрин информира Сюрмен, че два медицински екипа са на 24-часово дежурство на Капъкуле и правят всичко необходимо. Той посочи, че са определени пет места, където се извършват прегледите, като едното е карантинно. Служителите на митницата също посочиха, че лицата, които влизат от рисковите страни, се подлагат веднага на медицински преглед. Аксой каза, че вчера е имало съмнение за едно лице, но след направения преглед е било установено, че не е болно от новия вид грип.

Двудневна гладна стачка започна прокюрдската ПДО в Турция в знак на протест срещу операцията срещу нея
04 май 2009 | 08:00 | Агенция "Фокус"
Диарбекир. Прокюрдската Партия на демократичното общество /ПДО/ в Турция започна двудневна гладна стачка в знак на протест срещу операцията срещу членове на партията, пише турският вестник „Хюриет”. Стачката се състои в Диарбекир в парка „Кошуйолу” и се очаква се в нея да се включат близо 10 000 души. Лидерът на партията Ахмет Тюрк, депутатите, кметовете и членовете на партийния съвет вече участват в нея. Според Ахмет Тюрк операцията срещу ПДО е посегателство срещу демократичното политическо управление, което се базира на демократичната автономия на свободни кюрди. „Тази операция е тежък удар срещу диалога и консенсуса, срещу възможността за мирно решаване на въпросите, срещу демократичната политика”, заяви Тюрк, пише вестникът.

„Хюриет”: Днес ще се състои първото заседание на променения турски кабинет
04 май 2009 | 07:40 | Агенция "Фокус"
Анкара. Днес ще се състои първото заседание на новия кабинет на Турция, пише турският вестник „Хюриет”. Новият турски кабинет ще се събере в сградата на Министерския съвет в 13 часа под председателството на премиера Реджеп Тайип Ердоган. На заседанието се очаква да присъстват всички министри. Новият външен министър Ахмет Давутоглу, който е единственият министър, който не е от депутатите от Партията на справедливостта и развитието /ПСР/, избрани на 22 юли 2007 година, ще се включи в заседанието без да се е заклел в парламента. Давутоглу ще положи клетва утре. Преди заседанието днес ще се състои церемония по предаване на министерския пост в министерството на националното образование и министерството на труда и социалната сигурност.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2