Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

неделя, 3 май 2009 г.

Новините от и за Турция-03.05.09 г.

Операции в окръг Ширнак...

Турската армия продължава да води широкообхватни операции срещу терористичната организация ПКК...

Posted 03.05.2009 09:29:10 UTC

Updated 03.05.2009 09:31:46 UTC

Турската армия продължава да води широкообхватни операции срещу терористичната организация ПКК.

Армейски подразделения претърсват планината Джуди и местността Бестлер-Дерелер в окръг Ширнак.

Периодично възникват престрелки с групи от терористи.

Същевременно, след въздушната операция на турски бойни самолети срещу бази на терористите в северната част на Ирак, терористичните лагери бяха подложени на бомбардировка и от ирански бойни хеликоптери.
-
Преглед на турския печат 03.05.2009 г.

Обзор на някои от издаваните в Турция вестници от 3 май 2009 година.

Posted 03.05.2009 10:23:16 UTC

Updated 03.05.2009 10:23:16 UTC

Bестник Хюрриет съобщава, че иракския шиитски лидер Муктеда Ел Садр по време на посещението в Турция е отбелязал, „Прекратихме въоръжената съпротива и няма да използваме по никакъв начин оръжие срещу иракската армия. Съпротивата срещу САЩ и останалите външни сили ще бъде само на икономическа, политическа и културна основа”.

Вестник Заман предава, че новия външен министър на Турция Ахмет Давутоглу е казал, „Турция вече не е страна, която реагира срещу събитията в света, тя е страна, която предусеща кризите още преди да са избухнали и реагира ефикасно и ще се превърне в страна обезпечаваща реда в своя регион.

Вестник Сабах отбелязва, че Турция за първи път е взела участие в изложението в Хонг Конг. В новината се отбелязва, че на изложението са участвали 19 турски фирми и че се очаква през идната година броят на участващите фирми да бъде повишен четирикратно.

Вестник Джумхуриет в новината със заглавие „Фестивал в Анталия” съобщава, че на таз годишния Международен младежки фестивал организиращ се от „Средиземноморския университет” ще бъде представена културата на юруците на чуждестранните младежи участващи във фестивала.

Вестник Йени Шафак в новината със заглавие „САЩ се включиха в процеса в Кавказ” предава, че американската администрация официално се е включила в процеса за разрешаването на проблема в Кавказ. В новината се отбелязва, че в тези рамки държавният секретар на САЩ Хилари Клинтън през идната седмица ще проведе срещи с външните министри на Азербайджан и Армения.

Вестник Стар пише, че говорителят на иракския шиитски лидер Муктеда Ел Садър е казал, че Турция трябва да поеме лидерството в Близкия Изток. В новината се отбелязва, че говорителят също така е отбелязал, че Садър възнамерява да открие представителство в Истанбул.

Вестник Стар в новината със заглавие „Членството на Турция ще укрепи позициите на ЕС” предава, че депутатката от германската партия на Зелените Хелга Трюпел е казала, че членството на Турция ще укрепи позициите на ЕС и ще бъде голям шанс за ЕС.

Във вестник Ватан внимание привлича новината със заглавие „Първият жест от Дания за ислямския свят”. В новината пише, че правителството на Дания е предприело стъпки за спазване на обещанията дадени от премиера Андерс Расмусен. В новината пише, че датското правителство, което отново отложи Международната конференция за свобода на словото е съобщило, че крайно дейстния холандски политик Гиирт Вилдер, който известен с антиислямиските си възгледи няма да бъде поканен на конференцията. Поради кризата с карикатурите на пророка Мохамед Турция до последния момент бе против назначаването на Расмусен за генерален секретар на НАТО.

Вестник Хабер Тюрк съобщава, че премиерът Реджеп Тайип Ердоган на среща в Генералния съвет на Съюза на турските палати и борси е заявил, че ще бъдат осъществени промени в Конституцията. Посланието, което той отправи по време на срещата, беше промяната на конституцията. Ердоган е казал „Неизбежно е да не бъдат поставени на дневен ред някои поправки в конституцията, които ще посрещнат нуждите на гражданското общество”.
-
VOT Слушай новини на Български




03.05.2009
-
VOT Слушай емисиите на Български




03.05.2009
-
„Радикал”: Българска художничка стартира проект с турски ученици за изготвяне на най-дълга пощенска картичка

03 май 2009 | 12:06 | Агенция "Фокус"
София/Анкара. Българската художничка Дарина Янева стартира с турски гимназисти проект за изготвяне на най-дългата пощенска картичка в света на тема „За едно по-добро бъдеще да променим миналото”, пише турският вестник „Радикал”. Проектът на българската художничка предвижда да бъде направена една пощенска картичка от рисунки на ученици от балканските страни. Проектът стартира с ученици от гимназията за изящни изкуства „Анадолу” в Анкара, след което ще продължи в България, Хърватия, Сърбия, Румъния и Македония. Янева посочва, че преди две години е направила в турския град Антакия и след това в Маниса подобен опит и нарисуваните рисунки и картини са били събрани в един каталог, който е бил изпратен до много световни лидери с послание за мир и като техен принос към усилията за мир.
Директорът на гимназията Туран Ашък каза във връзка с проекта, че учениците от гимназията се включват в него с огромно желание и работят много усърдно върху работите си. „Ще бъдем щастливи ако и ние дадем с това принос към световния мир”, добави Ашък.
Според художничката Янева една от целите на проекта е правилното насочване на децата, които след 12-годишна възраст вече имат нужда от някаква по-голяма цел. Тя посочва, че децата и учениците на тази възраст са много чисти и простосърдечни и тяхната визия би била много полезна за политическите лидери, които носят отговорност със своите решения. След реализирането си картичката ще кандидатства за книгата с рекордите на Гинес.

Си Ен Ен Тюрк: Ревизията на турския кабинет намери широк отзвук в западните медии
03 май 2009 | 11:29 | Агенция "Фокус"
Анкара. Ревизията на кабинета, обявена от турския премиер Реджеп Тайип Ердоган в петък, намери широк отзвук в световния печат, съобщава телевизионният канал Си Ен Ен Тюрк. Най-много вниманието е привлечено от новия външен министър Ахмед Давудоглу. Западните медии определят новия турски външен министър като „името, което стои зад сближаването на Турция с Близкия изток”. Вестник „Вашингтон пост” пише, че най-важното име, което стои зад скъсяването на разстоянието между Турция и Близкия изток и изпълнява посредническа роля в непреките преговори между Израел и Сирия, е заело поста на пръв дипломат.
„Дойче веле” коментира, че най-важната промяна в кабинета е тази в министерството на външните работи. За първи път за министър е назначен човек извън парламента. Медията обяснява изтикването на Бабаджан към икономическия ресор с намерението на турския премиер да предприеме по-агресивна политика в икономиката в условията на финансовата и икономическата криза.
„Файненшъл таймс” пише, че най-набиващата се на очи промяна в кабинета е назначението на Ахмед Давудоглу за външен министър. Изданието определя Давудоглу като привърженик на политическото течение на новите османи от края на XIX век, който засилва връзките на Турция с близкоизточните й съседи. То коментира, че с назначението на Бабаджан за координатор на икономическия и финансовия ресурс Ердоган цели да изгради по-голям контрол над икономическите политики на правителството.

„Сабах”: Иракският шиитски лидер Муктада Садр възнамерява да отвори представителство в Истанбул
03 май 2009 | 10:31 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Иракският шиитски лидер Муктада Садр възнамерява да отвори представителство в Истанбул, пише турският вестник „Сабах”, като цитира вестник „Дар ул-Хаят”, издаван в Лондон. Вестникът посочва, че след пристигането си в Анкара, Муктада Садр е имал вчера срещи в Истанбул. Контактите с турските представители ще продължат и днес. На пресконференция в хотел в Истанбул, дадена от Садр, са участвали и петима депутати в иракския парламент. Говорителят на Садр, шейх Салах Ал Убейди, в изявление от името на иракския шиитски лидер, е заявил, че са прекратили въоръжената съпротива и няма да използват по никакъв начин оръжие срещу иракската армия. Съпротивата срещу САЩ и останалите външни сили ще бъде също на икономическа, политическа и културна основа. Той е казал, че официално не са отправили искане за откриване на представителство в Турция, но такава вероятност съществува.

„Дюня”: На специални церемонии новите турски министри поеха постовете от предшествениците си
03 май 2009 | 10:00 | Агенция "Фокус"
Анкара. Новоназначените министри в турския кабинет официално встъпиха в длъжност, след като на специални церемонии поеха постовете си от досегашните министри, пише турският вестник „Дюня”. Вчера досегашният външен министър Али Бабаджан предаде поста си на Ахмед Давудоглу, досегашният финансов министър Кемал Унакътан - на Мехмет Шимшек, а министърът на енергетиката Хилми Гюлер – на Танер Йълдъз. На церемонията във външно министерство Ахмед Давудоглу изтъкна, че във външната политика вече има една „турска визия”. Той посочи, че ще има приемственост и Турция в основата си ще следва същата външна политика като досегашната. „Турция не е страна, която се свързва само с един регион. Тя е и балканска държава, и кавказка държава, и държава на Близкия изток, и черноморска и средиземноморска държава и ще продължава да играе стабилизираща роля в тези региони”, каза новият първи дипломат.
При предаването на поста си на новия министър финансист номер едно Унакътан изтъкна, че Шимшек добре познава финансовата бюрокрация и международните принципи на финансовата политика и ще се справи добре с новата позиция.
Али Бабаджан пое поста на държавен министър и вицепремиер от Назъм Екрен. В ръцете на Бабаджан ще бъде координацията на целия икономически и финансов ресор.
Хилми Гюлер, който ръководи енергийния сектор вече 6 години и половина, заяви, че е щастлив да предаде позицията си на Танер Йълдъз, който е добре запознат с проблемите на енергетиката, пише вестникът.

„Сабах”: Конституцията ще бъде променена, заяви турският премиер Ердоган
03 май 2009 | 09:18 | Агенция "Фокус"
Анкара. Конституцията ще бъде променена, заяви турският премиер Реджеп Тайип Ердоган на среща в Генералния съвет на Съюза на турските палати и борси, пише турският вестник „Сабах”. Първото събрание, на което участва Ердоган след като обяви промените в кабинета, беше срещата, организирана от Съюза на турските палати и борси. Посланието, което той отправи по време на срещата, беше промяната на конституцията. „Неизбежно е да не бъдат поставени на дневен ред някои поправки в конституцията, които ще посрещнат нуждите на гражданското общество”, каза турският премиер. Той посочи, че дискусиите за поправки в конституцията продължават от доста време, но те ще обсъдят и решават въпросите с общ разум, пише вестникът.

„Радикал”: Турският премиер Ердоган и опозиционният лидер Дениз Байкал разчупиха ледовете помежду си
03 май 2009 | 09:03 | Агенция "Фокус"
Анкара. Премиерът на Турция Реджеп Тайип Ердоган и опозиционният лидер Дениз Байкал стопиха ледовете помежду си на събитие, организирано от Съюза на турските палати и борси, пише турският вестник „Радикал”. Двамата се срещнаха за първи път в председателството на съюза, след като на 1-ви май, петък, Ердоган обяви промените в кабинета. За последно двамата присъстваха едновременно и се здрависаха на 735-та годишнина от смъртта на прочутия поет и философ-мистик Джеляледдин Руми през декември 2008 година в Коня. Отношенията им обаче добиха особено се изостриха по време на изборната надпревара, когато двамата се атакуваха по въпроси като проявленията на глобалната икономическа криза, делото „Ергенекон”, делото „Морски фар”, злоупотребите и корупцията от страна на властта, раздаването на социални помощи преди и по време на изборите.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2