Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

вторник, 3 март 2009 г.

Радио "Гласът на Турция"-03.03.09 г.

VOT Слушай новини на Български




03.03.2009

VOT Слушай емисиите на Български




03.03.2009
-
Преглед на турския печат 03.03.2009 г.

Преглед на някои от издаваните в Турция вестници от 3 март 2009 година.

Posted 03.03.2009 11:31:09 UTC

Updated 03.03.2009 11:31:09 UTC

Bестник Хюрриет съобщава, че във Франция е приключило разшифрирането на записите на черната кутия на катастрофиралия самолет на Турските авиолинии в град Амстердам Холандия. В новината се отбелязва, че утре на пресконференция холандските компетентни лица ще оповестят записите на черната кутия и че крайния резултат относно причините за катастрофата ще добие конкретност едва след приключването на доклада.

Вестник Йенишафак съобщава, че с документи е било доказано, че катастрофата на самолета на Турските авиолинии се дължи на грешка на контролната кула. Според новината холандските компетентни лица потъпквайки правилата са дали разрешение на турския самолет да се приземи две минути след като се е приземил Боинг 757 на американската авиокомпания Northwest. Вестникът предава, че вестник Ню Йорк Таймс е писал, че малките самолети трябва да се приземяват най-малко 4 минути след приземяването на големи самолети като Боинг 757 поради турболентния поток, който предизвикват.

Вестник Джумхуриет съобщава, че според холандските специалисти турските пилоти не са допуснали грешка.

Вестник Заман отбелязва, че Външният министър Али Бабаджан е казал, че е бил налице исторически шанс за разрешаване на Турско-Арменските проблеми. В новината пише, че Министър Бабаджан е акцентувал на дипломатическите контакти между Турция и Армения и е отправил предупреждение към трети страни да избягват действия, които може да навредят на процеса между двете съседни страни. В новината се отбелязва, че Бабаджан е казал, че Турция ще сподели чувствителността си по въпроса и с Държавния секретар на САЩ Хилари Клинтън, която ще осъществи официално посещение в Анкара в края на седмицата.

Вестник Акшам предава, че приоритетната тема в контактите на Държавния секретар на САЩ Хиляри Клинтън, която на 7ми март ще посети Турция ще бъде изтеглянето на американския военен контингент от Ирак. В новината се акцентува, че най-икономичния път за изтеглянето на американските военнослужещи от Ирак е Турция. В новината пише, че по време на посещението на Клинтън в Анкара, която ще проведе срещи с Президента А.Гюл и Премиера Р.Т.Ердоган ще бъдат обсъдени и въпросите за мира в Близкия Изток, въпроса с Иран и проекта за арменските твърдения за събитията от 1915та година, който се очаква да бъде поставен отново в дневния ред на Американския Конгрес.

Вестник Сабах публикува новината за международната донорска конференция за Газа, която се състоя в Египет със заглавието „ Газа бе разрушена от една държава, възстановяват я 87 държави”. Вестникът предава, че 87те страни, които са участвали в конференцията в египетския курортен град Шарм Ел Шейх са дали обещание за помощ за Газа на стойност 4 милиарда и 500 милиона долара.

Вестник Миллиет съобщава, че Турските въоръжени сили, които продължават операциите срещу терористичната организация ПКК в Шърнак осъществяват най-голямата дислокация на танкове и боеприпаси за военните подразделения на границата и в полите на планината Джуди.

Вестник Ватан пише, че 50 годишен пенсиониран полицай, който е отбелязал, че е в голямо икономическо затруднение и не е успял да намери работа е направил опит за самоубийство пред сградата на Министерския съвет. Вестникът сочи, че опита е бил предотвратен от охраната на Министерския съвет.TRT
-
Среща на Външните министри на НАТО на пети май в Брюксел...

На пети март, четвъртък в столицата на Белгия Брюксел ще се състои заседанието на външните министри на страните членки на НАТО...

Posted 03.03.2009 11:00:10 UTC

Updated 03.03.2009 11:00:10 UTC

На пети март, четвъртък в столицата на Белгия Брюксел ще се състои заседанието на външните министри на страните членки на НАТО. Турция ще бъде представена от министъра на външните работи Али Бабаджан.

В изявлението на министерството на външните работи се заявява, че на заседанието ще бъде даден крайният вид на Декларацията за Сигурност на алианса, която ще бъде поставена на дневен ред на насроченото за 3 и 4ти април юбилейно високо равнище на НАТО, което ще се организира в чест на 60тия юбилей на алианса в градовете Баден-Баден в Германия и Страсбург във Франция.

Отбелязано бе, че на заседанието на външните министри на НАТО ще се обсъдят и други въпроси в дневния ред на алианса като Афганистан и отношенията НАТО-Русия.ТРТ
-
Вчера в египетския курортен център Шарм Ел Шейх се проведе международна донорска конференция за Ивицата Газа...

Турция ще окаже помощ от 50 милиона долара за възстановяване на разрушенията причинени от израелските бомбардировки...

Posted 03.03.2009 10:54:54 UTC

Updated 03.03.2009 11:13:09 UTC

Вчера в египетския курортен център Шарм Ел Шейх се проведе международна донорска конференция за Ивицата Газа. Министърът на външните работи Али Бабаджан който представяше Турция на конференцията, отбеляза, че Турция ще окаже помощ от 50 милиона долара за възстановяване на разрушенията причинени от израелските бомбардировки.

На конференцията присъстваха генералният секретар на ООН Бан Ки Мун, държавните и правителствени ръководители или външните министри на близо 80 страни. На конференцията не присъства представител на организацията Хамас.

Министърът на външните работи Али Бабаджан подчерта, че е настъпило време за възстановяването на Ивицата Газа и подчерта, че и помоща от 43 милиона долбара събрана от турския народ също ще се използва в дейностите по възстановяването на Газа.

Съобщено бе че на конференцията е била обещана помощ от четири и половина милиарда долара, но сериозен проблем представлява предаването на помоща на палестинската страна.

Държавният секретар на САЩ Хилари Клинтън отбеляза, че работят съвместно с палестинската администрация, за да предотвратят попадането на помоща в погрешни ръце.

Най-сериозни препятствия са затворените от Израел гранични пропусквателни пукнтове и забраната наложена от Египет на транспортирането на строителни материали за Ивицата Газа.

По време на израелската операция през месец декември загинаха около хиляда и 300 души повечето от които деца и над 16 хиляди палестинци останаха бездомни.

Междувременно Иран поиска от Интерпол да издаде бюлетина за арестуването на 15 израелски служители с обвинението, че са извършили военни престъпления в Ивицата Газа.ТРТ

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2