Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

вторник, 3 март 2009 г.

Новините от и за Турция-03.03.09 г.

Европейският и азиатският бряг на Истанбул бяха свързани с нова метробусна линия
03 март 2009 | 17:04 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Европейският и азиатският бряг на Истанбул бяха свързани с открита днес нова метробусна линия, съобщава телевизионният канал Си Ен Ен Тюрк. След изграждането на линията Авджълар-Зинджирликую, днес в експлоатация влезе и новата линия на метрото в града на Босфора – от Зинджирликую до Сьогютлючешме. Пътуването между двата пункта ще трае 24 минути. Метробусите ще преминават моста Богазиджи за 7 минути, като в същото време трафикът от коли ще може да се движи нормално. Линията Зинджирликую - Сьогютлючешме ще има седем станции. Планира се средно на ден по нея да бъдат превозвани 300 000 пътници. Така пътят от 40,6 км от Авджълар до Сьогютлючешме ще бъде изминаван за 63 минути.
Първият етап на метробусната линия Авджълар – Топкапъ беше открит през септември 2007 година, а вторият етап Топкапъ – Зинджирликую беше приключен през септември 2008 година. При изграждането на третия етап Зинджирликую – Сьогютлючешме, което струва 90 милиона турски лири, са били изградени 7 подлеза, 5 моста, 3 виадукта. С откриването на новата линия ще бъдат въведени в експлоатация и 10 нови метробуса.

Голямо количество патрони бяха открити в крайбрежната част на район Картал в Истанбул
03 март 2009 | 15:48 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Голямо количество патрони са били открити в крайбрежната част на район Картал в Истанбул, пише турският вестник „Хюриет”. Екипи по чистотата на общинската служба по чистота са забелязали в патрони, оставени върху скалите край брега Малтепе в Картал, Истанбул. Те веднага са сигнализирали полицията. Пристигналите на мястото полицейски екипи са направили проучване на патроните, които са били повече от 100, след което са ги отнесли в дирекцията на полицията, пише вестникът.

Коктейли „Молотов” са били хвърлени срещу предизборен щаб на управляващата ПСР в Истанбул
03 март 2009 | 15:34 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Коктейли „Молотов” са били хвърлени срещу предизборно бюро в Истанбул на управляващата Партия на справедливостта и развитието в Турция, пише турският вестник „Сабах”. Неизвестно лице или лица са хвърлили коктейли „Молотов” срещу предизборен щаб на ПСР, намиращ се на булевард „Мендерес” в район Гюнгьорен в Истанбул. Взривните коктейли са предизвикали счупване на прозорци и пожар. На мястото са пристигнали противопожарни екипи, които бързо са се справили с огъня. Пристигналите на мястото полицаи са започнали разследване по случая, пише вестникът.

Анализът на черната кутия на катастрофиралия турски самолет в Амстердам е готов и предаден на Холандия
03 март 2009 | 15:14 | Агенция "Фокус"
Амстердам/Анкара. Анализът на черната кутия на катастрофиралия при приземяване в Амстердам самолет на Турските авиолинии е готов и предаден на холандските власти, пише електронното издание на турския вестник „Хюриет”. На пресконференция утре ще бъде обявен предварителният доклад от анализа на данните. В екипа, разследващ причините за катастрофата, от турска страна са включени трима наблюдатели от Генералната дирекция по гражданска авиация и пилоти, които са управлявали предишни полети на падналия в Амстердам самолет. Според първоначалната информация падането на самолета не може да се обвърже само с една единствена причина. Според специалистите истинската причина ще бъде обявена след изготвянето на пълния доклад от анализите.
Председателят на Дружеството на пилотите от въздушните линии на Турция Али Зия Йълмаз заедно с главния секретар на дружеството и капитан пилот Саваш Сен са заминали днес за Амстердам във връзка с разследването. Йълмаз посочи преди заминаването, че след катастрофата Съюзът на пилотите в Холандия им е оказал голяма подкрепа и е направил юридическа и всякаква необходима друга подготовка. Той посочи също, че ще посетят гражданите, които продължават да се лекуват в холандските болници след катастрофата.

Турският външен министър Али Бабаджан заминава за Брюксел за срещана на министри на страните от НАТО
03 март 2009 | 14:43 | Агенция "Фокус"
Анкара/Брюксел. Министърът на външните работи на Турция Али Бабаджан заминава за Брюксел за срещата на външните министри на страните от НАТО, която ще се състои в четвъртък, предава турската информационна агенция АНКА. На срещата ще участва и държавният секретар на САЩ Хилари Клинтън. Външните министри на страните от Алианса ще обсъдят подготовката на срещата на върха на НАТО, която ще се състои през април.

Турските авиолинии ще компенсират пътниците заради катастрофата в Амстердам
03 март 2009 | 13:31 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Турските авиолинии съобщиха днес, че ще компенсират всички пътници, пътували на борда на самолета, който миналата седмица катастрофира край амстердамското летище “Схипхол”, при която загинаха девет души, а над 80 пострадаха, предаде АФП.
“Ще отделим 50 хил. евро за семействата на загиналите, между 5 хил. и 10 хил. евро за пострадалите и по 5 хил. евро за всички останали пътници”, съобщиха за агенцията от компанията, базирана в Истанбул.
Авиокомпанията ще поеме и всички разходи в болниците, приели пострадали при катастрофата на 25 февруари.

Турция ще отпусне 50 млн.долара за възстановяването на Ивицата Газа
03 март 2009 | 09:40 | Агенция "Фокус"
Анкара. Турция ще отпусне 50 млн.долара за възстановяването на Ивицата Газа, предаде Анадолската агенция. Това заяви министърът на външните работи Али Бабаджан.
Вчера той участва в конференцията на страните-донори, състояла се в Египет.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2