Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

събота, 28 февруари 2009 г.

Радио "Гласът на Турция"-28.02.09 г.

VOT Слушай новини на Български




28.02.2009

VOT Слушай емисиите на Български




28.02.2009
-
Преглед на турския печат 28.02.2009 г.

Преглед на някои от издаваните в Турция вестници от 28 февруари 2009 година.

Posted 28.02.2009 12:36:58 UTC

Updated 28.02.2009 12:36:58 UTC

Днешните вестници продължават да отделят широко място на изявленията и коментарите във връзка с катастрофиралия в Холандия самолет на Турските авиолинии.

Вестник Миллиет в новината със заглавие „Въпроси към Холандия” предава подозренията на Асоциацията на турските пилоти във връзка с катастрофата. Весникът предава, че според асоциацията е възможно катастрофата на самолета на Турските авиолинии да е предизвикана от турбулентност предизвикана от Боинг 757 на “Nothwest”, който се е приземил две минути преди турския самолет. Това на свой ред повдигна въпроса дали авиодиспечерите са предупредили пилота за подобна възможност.

Вестник Стар публикува новината по темата със заглавието „Самолета се разби поради грешка на авиодиспечерите”.

Вестник Радикал съобщава, че Асоциацията на турските пилоти е отхвърлила твърденията, че самолета е паднал поради едновременното спиране на двата му двигателя.

Вестник Джумхуриет пише, че Турският Генерален Щаб е щаб е изложил своята позиция за започналия излъчвания канал на кюрдски език на турската държавна телевизия. В новината се отбелязва, че на редовния седмичен брифинг шефът на пресцентъра на Генералния щаб генерал Метин Гюрак е посочил, че държавата може да направи културно отваряне към кюрдите без да нарушава унитарния характер на държавата. На въпрос дали може в парламента да се говори на кюрдски език, Генерал Метин Гюрак е посочил, че всички трябва да се съобразяват с конституцията и законите на страната.

Вестник Заман предава, че Рапортьорът за Турция в Европарламента Риа Оомен-Руйтен е казала, че е получила заплахи от Арменското лоби поради това, че не е окачествила като геноцид събитията от 1915та година.

Вестник Радикал съобщава, че Заместник Държавният Секретар на САЩ отговарящ по въпросите за Европа и Евразия Дан Фрийд е казал „Турция е голям актьор в своя регион”. Вестникът пише, че Фрийд е посочил, че след започването на активно сътрудничество между Вашингтон и Анкара за ликвидирането на терористичната организация ПКК отношенията между САЩ и Турция са се подобрили и че новата американската администрация ще изгради отношенията си на тази основа. Вестникът отбелязва, че Фрийд е посочил, „САЩ желаят да се възползват от опита на Турция. Турция е голям актьор поддържащ отношения с всички страни в Близкия Изток. Турция е важен актьор и в Южен Кавказ”.

Вестник Втан акцентува на изявлението на Президентът на САЩ Барак Обама, че американските сили ще бъдат изтеглени от Ирак. В новината се отбелязва, че Обама е удържал на обещанието дадено преди изборите и е съобщил, че 100 хиляди военнослужещи от 142 хилядния военен контингент на САЩ в Ирак ще бъдат изтеглени в рамките на 18 месеца и че останалите 42 хиляди военнослужещи ще останат в страната с обучителна цел и в рамките на борбата с тероризма.

Вестник Стар пише, че след като календара за изтеглянето на американските военнослужещи от Ирак добие конкретност се очаква САЩ да поискат помощ от Турция.TRT
-
Инициативи за признаването на клането в Ходжалъ за геноцид...

Инициативи за признаването на клането в Ходжалъ за геноцид...

Posted 28.02.2009 10:52:48 UTC

Updated 28.02.2009 10:52:48 UTC

Председателят на Турския Център за международни отношения и стратегически анализи Синан Оан подчерта, че арменските чети са осъществили в Ходжалъ геноцид пред очите на цялата световна общественост и че поставят началото на кампания целяща това клане да бъде признато от международната общественост като геноцид.

Оан заяви, че са изминали 17 години от арменското клане в град Ходжалъ в окупирания от Армения Нагорни Карабах, че през изминалите години са били организирани различни церемонии в памет на жертвите на клането, но че то никога досега не е било поставяно на международна платформа.

Оан каза, че турски интелектуалци са подготвили уеб сайт за клането в Ходжалъ на адрес www.hocalisoykirimi.com и че всеки посетител на този сайт ще може да гласува за признаването на клането в Ходжалъ за геноцид.

Оан заяви, че целта им е през 2010та година, когато ще се отбележи 18тата годишнина от клането, сайтът да бъде посетен от над един милион посетители и подчерта, че със списъка на зарегистрираните в сайта посетители ще подадат молба до Европейския съд за човешките права, ООН и другите международни учреждения с искането клането в Ходжалъ да бъде обявено за геноцид.TRT
-
Води се разследване във връзка със самолетната катасрофа...

Води се разследване във връзка със самолетната катасрофа...

Posted 28.02.2009 10:48:12 UTC

Updated 28.02.2009 10:48:12 UTC

Председателят на кризисното бюро във връзка с катастрофата в Холандия на самолета на Турските Авиолинии, кметът на Хаарлеммермеер Тео Ветеринг и посланникът на Турция в Хага Селяхаттин Алпар организираха съвместна пресконференция. Тео Ветерингс подчерта, че разследването във връзка с катастрофата се води в рамките на холандските закони и че подробно изявление във връзка със състоянието на ранените пътници и членове на екипажа ще бъде направено по-късно. Посланникът на Турция в Хага Селяхаттин Алпар отбеляза, че разследването във връзка с катастрофата се води в пълно сътрудничество с холандските власти.TRT
-
Отдадена бе последна почит на пилотите...

Пред генералната дирекция на Турските авиолинии в Истанбул бе организирана официална погребална церемония за четиримата члена на екипажа на самолета на Турските авиолинии...

Posted 28.02.2009 10:41:31 UTC

Updated 28.02.2009 10:44:42 UTC

Пред генералната дирекция на Турските авиолинии в Истанбул бе организирана официална погребална церемония за четиримата члена на екипажа на самолета на Турските авиолинии, който катастрофира близо до летище Шипхол на холандския град Амстердам и за един от загиналите по време на катастрофата пътници.

Служителите в Турските авиолинии отдадоха последна почит на пилотите на самолета които загинаха спасявайки живота на много от пътиниците на самолета. След церемонията капитанът на самолета Тахсин Арслан, неговият помощник Олгай Йозгюр и операторът Улви Мурат Еркин бяха погребани в мемориалното гробище на Турските

Авиолинии в гробището Едирнекапъ. Пилотът Мурат Сезер ще бъде погребан в община Гемлик окръг Бурса, а пътникът Бюлент Ишгьорен ще бъде погребан в Бодрум.TRT
-
Euronews ще излъчва на турски език

Европейският информационен канал „Euronews” и Турската държавна телевизия поставиха подпис под важно сътрудничество.

Posted 28.02.2009 12:40:53 UTC

Updated 28.02.2009 12:50:36 UTC

Европейският информационен канал „Euronews” и Турската държавна телевизия поставиха подпис под важно сътрудничество.

„Euronews” ще стартира излъчвания на турски език.

Протоколът за съгласуваност, с който ще бъдат започнати емисиите на турски език бе подписан в Анкара.

Протоколът бе подписан от Генералният Директор на Турското Радио и Телевизия Ибрахим Шахин и Председателят на управителния съвет на „Euronews” Филипе Кайла.

„Euronews” ще стартира емисиите на турски език през януари 2010 година.TRT

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2