Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

събота, 28 февруари 2009 г.

Новините от и за Турция-28.02.09 г.

Най-малко шестима са пострадалите при експлозия в Анталия
28 февруари 2009 | 15:36 | Агенция "Фокус"
Анкара. Експлозия, която се смята, че е била причинена от газова бутилка, избухна в работилница в южния турски курортен град Анталия, предаде Ройтерс.
Пострадали са най-малко шестима души, нанесени са сериозни щети и на съседна сграда, както и на преминаващо такси.

В Анталия избухна силна експлозия, най-малко трима души са ранени
28 февруари 2009 | 14:49 | Агенция "Фокус"
Анкара. Днес в турския град Анталия избухна силна експлозия. Най-малко трима души са ранени, предаде ИТАР-ТАСС.
Инцидентът се случи в една от работилниците на стария пазар за строителни материали и промишлени изделия. Според наличните данни експлозията е била в резултат на това, че автомобил е катастрофирал в работилницата.

Експлозия е избухнала в сграда в Анталия, има пострадали
28 февруари 2009 | 14:22 | Агенция "Фокус"
Анталия. Експлозия е избухнала в сграда в турския курорт Анталия, предаде агенция Ройтерс.
По предварителни данни има пострадали като точният им брой се установява.
Причината за експлозията не се съобщава.

С церемония пред сградата на Турските авиолинии беше почетена паметта на загиналите пилоти
28 февруари 2009 | 14:02 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Специална церемония в памет на загиналите четирима члена от екипажа на катастрофиралия в Амстердам самолет на Турските авиолинии беше организирана пред Главната дирекция на Турските авиолинии, пише турският вестник „Дюня”. На траурната церемония заместник-министърът на транспорта Мехмет Хабип Солук изрази дълбоко съжалание за загиналите и посочи, че е изживяно едно чудо, като се припомнят 126-та оцелели при катастрофата. Той изказа своите дълбоки съболезнования към семействата на загиналите. Дълбоката си мъка и съчувствие споделиха и шефът на управителния съвет на Турските авиолинии Джандан Карлътекин и генералният директор Темел Котил. Карлътекин посочи, че малко след катастрофата е позвънял телефонът от Амстердам и му е било съобщено, че самолетът е паднал преди приземяване. „Тогава веднага дадох заповед за сформиране на кризисна маса, отпуснах се на креслото и си спомних за самолета, който неотдавна падна в реката и започнах да се моля за живота на пътуващите на борда”, каза Карлътекин.
Той пожела добър и щастлив живот на оцелелите, на техните близки и на близките на загиналите и каза, че винаги ще се моли за паметта на загиналите свои колеги и подчинени и пътници.

Близо един тон дрога е била заловена в Истанбул при 193 операции за последния месец
28 февруари 2009 | 13:31 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Близо един тон дрога е била заловена в Истанбул при 193 операции за последния месец, предаде Анадолската агенция. В изявление на Дирекцията за борба с престъпленията, свързани с наркотици, се посочва, че в рамките на организираните 193 операции в Истанбул за последния месец са били заловени 984 кг наркотици и задържани 440 души.

Русия и Турция действат вече заедно в новата глобална игра на международната политика, смятат западни експерти
28 февруари 2009 | 13:16 | Агенция "Фокус"
Лондон/Анкара. Русия и Турция действат вече заедно в новата глобална игра на международната политика, смятат специалисти по международни отношения, пише турският вестник „Заман”. Експертът по международна политика и автор в „Журнал онлайн” Ф. Уйлям Енгдал пише в най-новата си книга, че двете противнички до 90-те години Русия и Турция вече действат заедно на геополитическата сцена на Евразия. Авторът посочва, че Москва преминава в атака спрямо политиката на Вашингтон в евразийския регион и в тази връзка отдава голямо значение на сътрудничеството с Турция, за което е свидетелство посрещането на най-високо равнище на президента Абдуллах Гюл в Москва неотдавна. Русия кани Турция да участва както в изграждането на газопровод за Западна Европа, така и към сътрудничество в проекти с участието на средоазиатските републики.
Енгланд посочва, че Вашингтон е силно обезпокоен от политиката на премиера Ердоган към Близкия изток и от действията на Анкара да поддържа близки връзки с Москва и припомня думите на доайена на британската геополитическа наука, че не трябва да се допуска съюзяването на големите сили на Евразия, пише вестникът.

„Заман”: ПКК разбуни и Гърция
28 февруари 2009 | 12:41 | Агенция "Фокус"
Атина/Анкара. Членове на терористичната организация Кюрдска работническа партия /ПКК/, които са със статут на бежанци в лагера Лаврио в Гърция, обявиха бунт, пише турският вестник „Заман”. Лагерът Лаврио в Гърция, който от години дава убежище на членове на ПКК и се ползва от ПКК и други терористични организации за политическо и бойно обучение и въпреки международната съпротива не се затваря, беше обхванат от безредици, предизвикани от ПКК. В лагера пребивават кюрди от Ирак, Сирия, Иран и Турция, доведени с помощта на организацията. Членовете на ПКК в лагера слагат ръка на всички хранителни провизии и други неща, които идват в лагера, държат под контрол здравните и образователни дейности, използват кюрдите в лагера за своите цели, оказват насилие върху онези кюрди, които не искат да имат връзки с организацията и върху привържениците на крайно левите организации. Във връзка с информация от такъв характер гръцките власти са взели решение за започване на разследване на активистите на организацията. При започналите контролни проверки член на ПКК с кодовото име „Аднан” е организирал бунт в лагера. Разбунтувалите се бежанци не са допуснали гръцките служители да влязат в лагера, пише вестникът.

„Радикал”: Истанбул има живот още 90 години според прогнози на учени

28 февруари 2009 | 11:53 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Истанбул ще бъде залят и ще остане под вода след 90 години, прогнозират учени, пише турският вестник „Радикал”. Апокалиптични прогнози на учени публикува престижното списание „Ню сайънтист” в последния си брой. Според изследванията след 90 години много райони в света и на първо място в Европа ще се превърнат в пустини, а редица градове ще бъдат залети от водата. В 2099 година много живи организми ще изчезнат заради покачване на температурите на земята средно с 4 градуса годишно. Според този апокалиптичен сценарий Истанбул като крайбрежен град ще бъде залят от водите, а източните и югоизточните райони на Турция ще бъдат обхванати от сериозно засушаване. Според специалистите към 2050 година светът ще се сблъска с екологична катастрофа, при която много европейски реки ще пресъхнат, ще има много смъртни случаи, пустинята Сахара в Африка ще увеличи територията си, морските същества ще изчезнат; Венеция напълно ще бъде залята от води, а Бразилия ще стане пустиня.

Турция продължава да е транзитна страна в наркотрафика от Азия към Европа, сочи доклад на Държавния департамент
28 февруари 2009 | 11:20 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Турция продължава да бъде транзитна страна в трафика на наркотици от Югозападна Азия към Западна Европа, въпреки решимостта на турските сили за сигурност в борбата са трафика на дрога, се посочва в годишния доклад на Държавния департамент на САЩ за борбата с трафика на дрога, прането на пари и финансовите престъпления. Това предаде Анадолската агенция. В доклада се посочва, че през Турция се пренася хероин за Западна Европа и САЩ. Констатира се, че по етнически произход наркотрафикантите са основно кюрди и иранци и се занимават семейно с тази дейност от години. Част от търговците на дрога живеят в Източен и Югоизточен Анадол, друга част са се преселили в големите градове или в Европа, където също продължават своята дейност. Държавният департамент изтъква, че турските служби за борба с трафика на дрога проявяват решимост за пресичане на тази дейност и залавят при своите операции големи количества хероин и синтетични наркотици, но въпреки това през Турция преминават тонове дрога. Призовава се Турция да засили контрола в тази насока, като се положат повече усилия за пресичане на преноса на дрога от Афганистан към Турция.

Си Ен Ен Тюрк: Телата на загиналите при самолетната катастрофа в Амстердам бяха донесени в Истанбул
28 февруари 2009 | 10:56 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Телата на загиналите при самолетната катастрофа на самолет „Боинг 737-800” на Турските авиолинии на летище „Схипхол” в Амстердам бяха донесени със специален самолет в Истанбул, съобщава телевизионният канал Си Ен Ен Тюрк. В 03,09 часа днес самолетът със загиналите четирима души от екипажа на самолета – главният пилот Хасан Тахсин Аръсан, помощник-пилотите Улви Мурат Ескин и Олгай Йозгюр и Улви Мурат Ескин от обслужващия екип и със загиналия пътник Бюлент Ишгьорен кацна на летище „Ататюрк” в Истанбул. Телата на загиналите бяха обвити с турското национално знаме. Служителите от Турските авиолинии, които посрещнаха ковчезите с телата, не можаха да сдържат своите сълзи. Телата на четиримата загинали от екипажа бяха откарани в болница в район Бахчелиевлер в Истанбул, а тялото на загиналия бизнесмен Бюлент Ишгьорен ще бъде изпратено в Бодрум. Погребенията на загиналите ще се състоят днес.

„Заман”: Отношенията между Турция и Армения могат да се нормализират, каза американски конгресмен
28 февруари 2009 | 10:09 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Съпредседателят на Групата за приятелство с Турция в Камарата на представителите на Конгреса на САЩ Робърт Уокслър заяви, че отношенията между Турция и Армения се намират в историческа точка на възможност за развитие в позитивна насока, пише турският вестник „Заман”. Представителят на Демократическата партия изтъкна, че е възможно отваряне на границата и нормализиране на отношенията между двете страни. Уокслър, който посети миналата седмица Анкара и се срещна с турските лидери, представи резултатите от визитата си в Комитета за външни отношения към Камарата на представителите. Той засегна в изказването си турско-арменските отношения и посочи, че е възможно двете страни да поемат ангажименти и да отворят границата, което да бъде последвано от нормализиране на отношенията, пише вестникът.

„Сабах”: Премиерът Ердоган отправя от площадите злобни подигравки към всички, смятат от опозицията
28 февруари 2009 | 09:28 | Агенция "Фокус"
Анкара. Опозиционната Народнорепубликанска партия в Турция разкритикува премиера Реджеп Тайип Ердоган, че вместо да предлага решения за икономическите и другите проблеми на страната, отправя злобни и иронични подигравки към всички от площадите, пише турският вестник „Сабах”. На пресконференция говорителят на НРП Мустафа Йозюрек изтъкна, че от всички страни от Г-20 и Организацията за икономическо сътрудничество и развитие Турция е единствената, която не може да намери решение за кризата. Той посочи, че лидерът на НРП Дениз Байкал е направил някои предложения на премиера, но той се е отнесъл подигравателно към това. Представителят на НРП каза също, че премиерът и правителството оказват натиск върху медиите и правят политическа разправа с тях, налагайки без каквито и да е правни основания главоломни глоби.

Държавният департамент на САЩ отправи послание към Турция за укрепване на демокрацията и светската система
28 февруари 2009 | 09:03 | Агенция "Фокус"
Вашингтон/Анкара. Послание към Турция за укрепване на демокрацията и светската система отправи помощник-държавният секретар на САЩ, отговарящ за Европа и Евразия, Дан Фрийд преди предстоящото посещение на държавния секретар на САЩ в Турция Хилари Клинтън, пише турският вестник „Милиет”. Дан Фрийд посочи, че на дневен ред за обсъждане с Турция е една широка външно политическа програма. Американският дипломат изтъкна, че Турция преминава през една много важна еволюция – разширяване на демокрацията в рамките на светската система и понякога този процес е съпроводен с трудности. Той призова въпреки това реформите да бъдат доведени до край, пише вестникът.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2