Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

четвъртък, 19 февруари 2009 г.

Радио "Гласът на Турция"-19.02.2009 г.

VOT Слушай новини на Български




19.02.2009
VOT Слушай емисиите на Български




19.02.2009
-
Преглед на турския печат 19.02.2009 г.

Преглед на някои от издаваните в Турция вестници от 19 февруари 2009 година.

Posted 19.02.2009 09:15:15 UTC

Updated 19.02.2009 09:15:15 UTC

Днешните вестници отделят широко място на новините във връзка с подготовките за посещението, което планира да осъществи в Ирак Президента на Турция Абдуллах Гюл.

Вестник Сабах съобщава, че Президентът А.Гюл, който отложи посещението си в Багдат поради здравословни причини отново е започнал подготовки и че в тези рамки специалния представител на Турция за Ирак Мурат Йозчелик е провел контакти с президента на Ирак Джелял Талабани.

Вестник Хюрриет пише, че Президентът Талабани по време на срещата си с Йозчелик е акцентувал, че Турция и Ирак в своя регион са два важни актьора и стратегически партньори и че никой включително и терористичната организация ПКК не е в състояние да наруши това партньорство.

Вестник Миллиет пише, че Премиерът Реджеп Тайип Ердоган е казал, че по време на телефонния си разговор с Президента на САЩ Барак Обама в началото на седмицата са обсъдили и въпроса с Арменските твърдения за събитията от 1915 година. Вестникът предава, че Ердоган е казал, че са обсъдили и стратегическите отношения между двете страни и важни регионални въпроси. Вестникът отстоява, че Барак Обама по време на телефонните си разговори с Президента А.Гюл и Премиера Р.Т.Ердоган е поискал Турция да увеличи числеността на военния си контингент в Афганистан. Вестникът отбелязва, че Американският Президент Обама е одобрил увеличаването на числеността на американския военен контингент с още 17 хиляди военнослужещи.

Вестник Стар публикува новината по темата със заглавието „Спешно увеличение на числеността на Американския контингент в Афганистан”.

Вестник Ватан пише, че Премиерът Р.Т.Ердоган е провел среща в Анкара с Премиера на Хърватия Иво Сандер. Вестникът предава, че хърватският премиер е благодарил на Ердоган за подкрепата на Турция в процеса на членството на Хърватия в НАТО.

Вестник Хюрриет отбелязва, че Прокуратурата във Франкфурт е предала на Турското Посолство досието по делото във връзка с дружеството Морски Фар в Германия. Вестникът пише, че се очаква съдебното досие да бъде получено от Министерството на Правосъдието идната седмица.

Вестник Заман съобщава, че посещението на Държавния Министър Кюршат Тюзмен в Сирия е започнало да дава първите си плодове. Вестникът предава, че Сирия е премахнала данъка от 250 долара с който са били облагани турските камиони.

Вестник Акшам съобщава, че благодарение на проекта на Истанбулския Технически университет, в който участват 150 инженера идната година ще бъдат започнати изпитателни полети на първия турски хеликоптер „Аръкоптер”.

Вестник Хюрриет предава, че 46 годишният Ерден Еруч, който е първият турчин прекосил Атлантическия океан с лодка с гребла е достигнал до Папуа Нова Гвинея, с което е бил включен в книгата за Рекордите на Гинес.

Вестник Сабах отбелязва, че срещата на представителят ни в турнира за купата на УЕФА- Галатасарай с френския-Бордо е завършила с равенство 0 на 0, с което се е класирал да участва в 4тия тур.TRT
-
Остър отговор от Ердоган

Премиерът на Турция Реджеп Тайип Ердоган направи остро изказване относно думите на израелския премиер Ехуд Олмерт, че не може да сподели военните планове на страната си с премиера на коя да е друга страна.

Posted 19.02.2009 11:38:35 UTC

Updated 19.02.2009 11:38:35 UTC

Премиерът на Турция Реджеп Тайип Ердоган, на съвместна пресконференция с Премиера на Хърватия Иво Сандер направи остро изказване относно думите на израелския премиер Ехуд Олмерт, че не може да сподели военните планове на страната си с премиера на коя да е друга страна.

Ердоган заяви, че подобни изявления пораждат проблеми със сигурността.

Ердоган каза, че не е било постигнато примирие между Израел и Хамас тъй като Хамас не е приел в споразумението да се включи въпроса за израелския военнослужещ.

Ердоган каза „Когато споделиха този въпрос с нас отговорихме, че Турция е готова да направи необходимото, ако й бъде възложена някаква мисия. Но тъй като не бе отправена подобна молба не се намесихме”.TRT
-
Американски депутати на посещение в Газа

Членовете на Камарата на Представителите на САЩ се намират на посещение в град Газа.

Posted 19.02.2009 11:45:02 UTC

Updated 19.02.2009 11:45:02 UTC

Членовете на Камарата на Представителите на САЩ се намират на посещение в град Газа.

Съобщено бе, че депутатите и сенаторите ще проведат контакти с компетентни лица на ООН в Газа и няма планирана среща с членове на Хамас.

САЩ, които приемат Хамас за терористична организация не признават администрацията на Газа.TRT
-
Предупреждение от Сери

Координаторът на ООН за Близкия Изток Робърт Сери заяви, че ако в Ивицата Газа не бъде постигнато трайно примирие в региона отново може да избухнат сблъсъци.

Posted 19.02.2009 12:46:26 UTC

Updated 19.02.2009 12:46:26 UTC

Координаторът на ООН за Близкия Изток Робърт Сери заяви, че ако в Ивицата Газа не бъде постигнато трайно примирие в региона отново може да избухнат сблъсъци.

Сери, който информира Съвета за Сигурност отбеляза, че за обезпечаването на трайно примирие между Израел и Хамас е необходимо да бъдат освободени израелския военнослужещ Гилад Шалит и палестинските затворници, да бъде прекратено снабдяването на Газа с оръжие, да бъде постигнато единство между палестинските фракции и да бъдат отворени ГКПП на Газа.TRT

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2