Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

четвъртък, 19 февруари 2009 г.

Новините от и за Турция-19.02.09 г.

АНКА: Гръцки катер е стрелял по турска рибарска лодка в Егейско море
19 февруари 2009 | 16:08 | Агенция "Фокус"
Анкара. Гръцки катер от бреговата охрана е открил огън по турска рибарска лодка в открити води в района на Дикили Бадеми в провинция Измир срещу остров Мидили /Лесбос/,съобщи информационната агенция АНКА. Инцидентът станал в първите часове на 17 февруари. Генералният щаб е уведомил за случая външно министерство, за да предприеме необходимите дипломатически постъпки.

Турция очаква „нова перспектива от МВФ”, каза държавният министър Мехмет Шимшек
19 февруари 2009 | 16:02 | Агенция "Фокус"
Анкара. Държавният министър Мехмет Шимшек, който води преговорите с МВФ от турска страна, заяви, че от Фонда се очаква нова перспектива по детайлите на разискваното вече евентуално бъдещо стендбай споразумение и че това може да стане в рамките на няколко дни, пише днес вестник “Сабах”. По думите на министъра „става въпрос за нова перспектива, която се съобразява с позициите и интересите на Турция в преговорите с МВФ”, временно прекъснати на 27 януари.

Цената на бензина в Анкара е намалена на около 2,86 турски лири

19 февруари 2009 | 15:51 | Агенция "Фокус"

Анкара. Цената на бензина в Турция с 6 куруша /около 6 стотинки/, пише електронното издание на вестник “Заман”. Това става след като преди две седмици цената беше вдигната с 9 куруша. Цената на литър бензин А-95 в Истанбул се намалява от 2,92 на 2,86 турски лири /около 2,80 лева/. В Анкара и в Измир намалението на цената на литър бензин А-95 е от 2,91 на 2,85 турски лири.

"Хюриет": Нови инвестиции в свободната икономическа зона в Измир ще осигурят работа на 3 000 души
19 февруари 2009 | 15:37 | Агенция "Фокус"
Измир. Пет чужди фирми, между които американската компания за автомобилни аксесоари “Гейтс”, турско-холандската текстилна фирма “Кападокия” и италианската фирма за автомобилна електроника “Елдор”, са взели решение за изграждане на завод в свободната икономическа зона в Измир, пише електронното издание на вестник “Хюриет”. Проектът ще бъде завършен до 2010 г. и ще бъде осигурят заетост на 3 000 души.
Сега в свободната икономическа зона в Измир развиват дейност близо 300 фирми, от които 75 са чуждестранни. Те осигуряват заетост на 14 500 души. Годишният им търговски оборот е 3,8 милиарда долара, а през 2008 г. осем от тях са започнали нови инвестиции за увеличаване на капацитета на производството, отбелязва изданието.

Сирия премахна данъците и таксите от 250 долара за шофьорите на турски ТИР-ове
19 февруари 2009 | 15:32 | Агенция "Фокус"
Дамаск/Анкара. Сирия премахна данъците и таксите в размер средно от по 250 долара, които събираше от шофьорите на турски ТИР-ове, доставящи стоки в страната, пише електронното издание Дюня бюлтени. По този начин вече са налице първите резултати от неотдавнашната визита в Сирия на държавния министър Кюршад Тюзмен, придружаван от 211–членна турска бизнес делегация. На дневен ред е премахването на събираните данъци и такси и от транзитно преминаващите през сирийска територия турски ТИР-ове, посочва изданието.

Ен Ти Ви: Сняг ще покрие европейската част на Турция тази нощ

19 февруари 2009 | 15:02 | Агенция "Фокус"

Истанбул. Снегът, който ще започне да вали днес към надвечер в областта Тракия в Турция, ще обхване от утре и останалите части на страната, съобщава телевизионният канал Ен Ти Ви. В Истанбул днес е ветровито и има проливни дъждове, а от утре времето застудява много, а в края на седмицата ще падне обилен сняг. Сняг ще падне и в Анкара, а в Измир ще има силни дъждове и ураганни ветрове. Тази нощ европейската част на Турция – Тракия ще бъде покрита в бяла снежна покривка, въпреки че днес времето е сравнително топло и в някои градове в Западна Турция темепературите достигат 15 градуса. Обилни снеговалежи идват и в Среден Анадол и Черноморското крайбрежие на страната. Температурите ще паднат под нулата.

Съдът в Люксембург реши да не се искат визи от турски граждани при служебни пътувания за търговска дейност
19 февруари 2009 | 14:28 | Агенция "Фокус"
Люксембург. Съдът на европейските общности в Люксембург взе решение да не се искат визи от турски граждани, които са служители във фирми в Турция и пътуват по служебна причина с цел търговска дейност в страните от ЕС, пише турският вестник „Милиет”. Съдът в Люксембург взе своето решение на базата на подписан протокол между Турция и Европейската икономическа общност от 23 ноември 1970 година. Взетото решение на съда е по делото, заведено от шофьора на ТИР Мехмет Сойсал в провинциалния съд в Берлин за отмяна на искането на визи от турските граждани, пътуващи по работа до страни от ЕС. Решението на съда се позовава на член 41 от протокола от 1970 година, че когато той е бил подписан не е съществувало изискване за визи за турски граждани, служители на фирми в Турция, които извършват търговска дейност в европейски страни. Турският шофьор в искането си до берлинския съд е отправил питане дали е нужно да има шенгенска виза, когато пътува по работа за пренос на търговска продукция до европейските страни. Германското правосъдие е отговорило, че условието за виза не е задължително. На тази база съдът в Люксембург прие освобождаване от визи на турски граждани при служебни пътувания за търговска дейност.

АФП: При взрив в турски парфюмериен магазин пострадаха 15 души

19 февруари 2009 | 14:23 | Агенция "Фокус"
Анкара. Мощна експлозия избухна в парфюмериен магазин в западния турски град Ескишехир, ранявайки 15 души, предаде АФП, цитирайки Анадолската информационна агенция. Губернаторът на града заяви, че се работи за установяване на причините за взрива в магазина, който почти се е срутил от инцидента. Двама от ранените са в критично състояние. Спасителите са започнали да разчистват отломките, в случай че под тях има затрупани тела.

Най-малко 10 души са били ранени при експлозия в парфюмериен магазин в град Ескишехир
19 февруари 2009 | 13:08 | Агенция "Фокус"
Ескишехир. Най-малко 10 души са били ранени при експлозия в парфюмериен магазин в град Ескишехир, пише турският вестник „Хюриет”. Магазинът се е намирал в квартал Деликлиташ. Причината все още е неустановена, но се предполага, че e сгъстяване на природен газ. Взривът е причинил материални щети на околните офиси и къщи. Изпочупени са много прозорци. Ранените са били откарани с линейки в болница.

За откриване на трети фронт на джихада срещу Израел призоваха в Истанбул мюсюлмански консервативни духовни лица
19 февруари 2009 | 12:52 | Агенция "Фокус"
Истанбул. За откриване на трети фронт на джихада срещу Израел призоваха над 200 консервативни религиозни учени /улеми/ и сунитски религиозни лица и лидерите на „Хамас”, които се срещнаха в края на миналата седмица в Истанбул, пише турският вестник „Радикал”. На конференцията на тема „Победа в Газа” в Истанбул са присъствали представители от страните на Близкия изток, Судан, Сомалия, Пакистан и Индонезия. От западните медии събитието е следил само журналист от Би Би Си. Според неговата информация избирането на Турция за провеждането на срещата носи символично значение. През последните 100 години е имало отдалечаване между Турция и мюсюлманските страни, позицията на Турция за Газа ги е сближила. Присъстващите са похвалили позицията на премиера Ердоган към израелския президент Шимон Перес. Според саудитския духовен деец Мухсин Ел Аваджи Газа е е бил един подарък. Блокирал е противоречията между мюсюлманските религиозни лица и ги е обединил срещу ционизма. Според представителя на „Хамас” споразумение с Израел не е възможно, а срещу него трябва да говорят само оръжията.

Турското правителство подготвя втори пакет от антикризисни мерки за реалния сектор
19 февруари 2009 | 11:56 | Агенция "Фокус"
Атина/Анкара. Правителството подготвя втори пакет с антикризисни мерки за реалния сектор срещу глобалната криза, пише турският вестник „Дюня”. Това каза вицепремиерът на Турция Назъм Екрен, който е в Гърция за откриване на банкови клонове на банка „Зираат”. Мерките предвиждат отсрочване на данъците и на внасянето на социални осигуровки и се отнасят за секторите на стоманодобива и обработката на метали, туризма, морския отрасъл и други отрасли, пише вестникът.

Турция, Албания, Хърватия, Босна и Херцеговина и Черна Гора ще обсъждат въпроса за търговия с енергия
19 февруари 2009 | 11:34 | Агенция "Фокус"
Анкара. Министрите на енергетиката на Турция, Албания, Хърватия, Босна и Херцеговина и Черна Гора ще се срещнат за обсъждане на въпроса за износ на енергия от Турция към Балканите. Това заяви турският премиер Реджеп Тайип Ердоган на съвместна пресконференция с премиера на Хърватия Иво Санадер, пише турският вестник „Сабах”. Той каза, че решението за износ на природен газ от Турция за Балканите ще вземат лидерите. На въпрос за проекта за изграждане на газопровод в Адриатическо море, който да доставя природен газ от Турция през Албания за Хърватия, Черна Гора, Босна и Херцеговина, той каза, че това е възможно и са имали разговори в тази насока с албанския премиер Сали Бериша.

„Милиет”: САЩ трябва да съживят процеса за присъединяване на Турция към ЕС, смятат експерти
19 февруари 2009 | 11:03 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Бившият посланик на САЩ в Турция Марк Парис заяви, че демокрацията в Турция трябва да върви напред и като стъпка в тази насока САЩ трябва да съживят процеса за присъединяване на Турция към ЕС, пише турският вестник „Милиет”. На семинар за Турция във Вашингтонския институт, организиран с подкрепата на германския фонд „Маршал”, бивши американски дипломати, бивши посланици на Турция в САЩ и експерти обсъдиха външната политика на Турция. На семинара специалистът Ян Лессер заяви, че за Турция ще бъде едно от най-трудните неща да привлече вниманието на администрацията на Барак Обама. По думите му новият американски президент и неговият екип ще следват линия на сътрудничество на едно ниско равнище с Турция. Бившият посланик в Анкара Марк Парис подчерта, че спрямо Турция САЩ трябва да изостави политиката на принципа „Или си с нас, или си против нас”. Той похвали ролята на турските дипломати в близкоизточния мирен процес и в преговорите между Израел и Сирия, но каза, че поведението на Ердоган в Давос е нанесло голяма вреда на тези успехи. Той посочи, че Израел и без това изпитват съмнения, че Турция е пристрастна в посредническата си позиция.
Според мнението на участниците САЩ трябва да подкрепи активно европейската интеграция на Турция и Турция трябва да е част от европейската, а не от близкоизточната обиколка на Барак Обама.

Турският премиер Ердоган и Барак Обама обсъдиха в телефонен разговор регионалните проблеми

19 февруари 2009 | 10:34 | Агенция "Фокус"
Анкара. Премиерът на Турция Реджеп Тайип Ердоган и президентът на САЩ Барак Обама са обсъдили в телефонен разговор двустранните отношения и проблемите на региона, пише турският вестник „Хюриет”. На пресконференция след срещата си с премиера на Хърватия Иво Санадер Ердоган заяви, че в телефонния си разговор с президента на САЩ са засегнали заобиколно и въпроса за т. нар. арменски геноцид и глобалната финансова криза.

„Дюня”: Пазарът на недвижими имоти в Турция е в голям застой заради глобалната финансова криза
19 февруари 2009 | 09:53 | Агенция "Фокус"
Анкара. Пазарът на недвижими имоти в Турция е в голям застой заради глобалната финансова криза, пише турският вестник „Дюня”. Цените на жилищата са паднали между 30 и 50 %. Строителният сектор е един от най-потърпевшите отрасли в Турция от глобалната криза. След като строителните предприемачи започнаха с надежда миналата година и започнаха изграждането на обекти един след друг, от третото тримесечие на миналата година има застой в продажбата на жилища. На пазара има много новоизградени жилищни кооперации, а търсенето е много под предишното равнище. Една от причините за спада е, че банките силно ограничиха отпускането на жилищни кредити.
Застоят предизвика голямо раздвижване в рекламната кампания на строителните компании. Агенциите за недвижими имоти се впуснаха агитации, че сега е на-подходящото време за покупка на жилище и за вложение на финансови средства в покупка на земя.

„Дневник", Македония: В Струга празнуваха независимостта на Косово
19 февруари 2009 | 09:41 | Агенция "Фокус"
Струга. Учениците албанци от средните училища „Нико Нестор" и „Ибрахим Темо" в Струга отпразнуваха годишнината от независимостта на Косово, пише днес македонският вестник "Дневник". Изданието коментира, че знамена са били развени в двора на училищата, както и в класните стаи. Преди една година по подобен начин е било отбелязано обявяването на независимостта на Косово, след което побоищата между учениците македонци и учениците албанци зачестиха, пише „Дневник". Тържество по случай една година независимост на Косово се е състояло в Културния дум, а в центъра на града се е празнувало с изстрели от огнестрелно оръжие.

Турски печат: Досието по делото „Морски фар”, изнесено от опозицията, е било събрано от интернет
19 февруари 2009 | 09:01 | Агенция "Фокус"
Анкара. Острата полемика между опозиционната Народнорепубликанска партия /НРП/ в Турция и управляващата Партия на справедливостта и развитието /ПСР/ за досието по делото „Морски фар”, уличаващо управляващите във финансови злоупотреби в големи размери, е основната вътрешнополитическа тема в турските вестници и днес. Преди дни представители на НРП заявиха, че досието е донесено от Германия в Турция от НРП и изразиха готовност да го предоставят на съдебните органи и ги призоваха да започнат разследване. В днешна публикация на вестник „Милиет” пише, че донесеното досие обаче не е било оригинално, а документите, които включва, са събрани от свидетели по делото и от германските правосъдни органи и чрез интернет. От НРП заявяват, че истинското досие ще бъде изпратено в Турция до няколко дни или до две седмици. Според източниците то обхваща 3 000 страници.
Вестник „Радикал” пише, че Али Кълъч от НРП, който обяви, че досието по делото „Морски фар” се намира у тях, не отговаря точно на истината. По думите му истинската документация ще пристигне в Анкара на 23 февруари, понеделник. Изданието отбелязва, че неговите думи, че НРП са донесли досието в Турция, са предизвикаха голямо объркване и у германските съдебни органи. На работно посещение на германската правосъдна министърка Бригите Зуприс идния понеделник досието ще бъде предадено официално на Анкара.
Вестник „Заман” също посочва, че досието, за което говори НРП, се е оказало фалшиво и събрано от интернет. Досието, което се очаква от Германия, се състои от 5 класьора и ще бъде предадено по официален път.
На въпроса се спира и вестник „Сабах”, който пише, че досието по делото „Морски фар” се е превърнало в кръстословица. Изданието цитира думите на министъра на правосъдието Мехмет Али Шахин, че НРП превръща този въпрос в политическа интрига и цели да извлече дивиденти преди изборите. От НРП пък отговарят, че то включва документите, които германският съд е приел като доказателство за присвояване на финансови средства в особено големи размери от кръг, близък до управляващите и следите водят към най-високо равнище в ПСР.

Министърът на външните работи на Турция пристига на посещение в Бахрейн
19 февруари 2009 | 08:51 | Агенция "Фокус"
Манама. Министърът на външните работи на Турция Али Бабаджан пристига на официално посещение в Бахрейн, съобщават медиите. Визитата е по покана на външния министър на Бахрейн Шейх Халид бин Ахмед бин Мохамед Ал Халифе. В столицата на Бахрейн Али Бабаджан идва директно от Йемен, където направи двудневно официално посещение. По време на срещите и разговорите в Манама ще бъдат обсъждани двустранни и регионални въпроси.

Американски конгресмен похвали турския президент и турския премиер за политиката към Армения
19 февруари 2009 | 08:17 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Съпредседателят на групата за Турция в Камарата на представителите на Конгреса на САЩ Робърт Уокслър заяви, че смелата политика на президента Абдуллах Гюл и премиера Ердоган по отношение на Армения е достойна за похвала, предава Анадолската агенция. Американският конгресмен посочи, че са разговаряли с премиера Ердоган по различни въпроси на международната политика като ситуацията в Кавказ и Близкия изток, Афганистан и Ирак. Той посочи, че сътрудничеството между САЩ и Турция е на високо равнище и се надяват това да продължи и президентът Барак Обама и турското правителство да изградят едни добри взаимоотношения. Уокслър подчерта, че американският конгрес трябва да засили своята работа в насока към нормализиране на отношенията между Турция и Армения.

Министърът на енергетиката и природните ресурси на Турция е на посещение в Киргизстан
19 февруари 2009 | 08:01 | Агенция "Фокус"
Бишкек. Продължава посещението на министъра на енергетиката и природните ресурси на Турция Хилми Гюлер, съобщават медиите. Официалната визита е по покана на министъра на промишлеността, енергетиката и източниците на горива на Киргизстан Иляс Давидов. По време на посещението са предвидени редица срещи и разговори с официални представители на Киргизстан, включително с президента и премиера на страната.
Целта на визитната е изясняване на различните възможности за сътрудничество в областта на енергетиката и превръщането им в конкретни проекти.
Хилми Гюлер е съпровождан от турски депутати и бизнесмени и посещението му ще продължи до 21 февруари.

Американският сенатор Ричард Дърбин пристига в Анкара в рамките на консултации по кипърския въпрос
19 февруари 2009 | 08:00 | Агенция "Фокус"
Анкара. Сенаторът от Демократическата партия в Конгреса на САЩ Ричард Дърбин, близък до президента Барак Обама, пристига днес в Анкара за консултации по кипърския въпрос, съобщават медиите. Ричард Дърбин е известен с позицията си за официалното признаване от САЩ на геноцида срещу арменците през 1915 година в Османската империя.
Дърбин идва в Анкара след визитите си в Никозия и Атина. Предвидено е днес да бъде приет от президента Абдуллах Гюл и от премиера Реджеп Тайип Ердоган. Преди обиколката си в района Дърбин заяви, че се надява на намирането на трайно решаване на Кипърския проблем.

„Хюриет”: Турският премиер Ердоган и израелският премиер Олмерт си размениха задочно остри реплики
19 февруари 2009 | 07:59 | Агенция "Фокус"
Анкара. Премиерът на Турция Реджеп Тайип Ердоган отговори остро на думите на израелския премиер Ехуд Олмерт, че не може да сподели военните планове на страната си с премиера на коя да е друга страна, пише турският вестник „Хюриет”. Ердоган заяви, че Турция не е коя да е страна, а подобна позиция на лидер на държава поражда проблеми със сигурността. Полемиката между Ердоган и Олмерт започна преди няколко дни с изявлението на турския премиер, че при срещата си с него в Анкара Олмерт не е казал нито дума за военната операция, която планират в Ивицата Газа. На пресконференция след срещата си с премиера на Хърватия Иво Санадер Ердоган коментира прекратяването на огъня между Израел и „Хамас” и изрази готовност Турция да направи необходимото за това, ако й бъде възложена някаква мисия, пише вестникът.
-
GOOD MORNING--TURKEY PRESS SCAN ON FEB 19
These are some of the major headlines and their summaries in the Turkish press on Feb. 19, 2009. Hurriyet Daily News Online does not verify these stories and does not vouch for their accuracy.

GOOD MORNING--TURKEY PRESS SCAN ON FEB 19

HURRIYET
-- PKK CANNOT RUIN OUR PARTNERSHIP, IRAQI PRESIDENT TELLS TURKISH ENVOY
"Turkey and Iraq are two important countries of the region and they are strategic partners. Nobody, including the PKK, can ruin our partnership," Iraqi President Jalal Talabani told a Turkish envoy in Iraq's north. Talabani said, "We would like to see Turkish President Abdullah Gul in Iraq."

-- FRAUD DOSSIER EXPECTED TO ARRIVE IN TURKEY
A spokesman for Frankfurt's chief prosecutor's office said a dossier regarding a fraud case on a charity organization in Germany, Deniz Feneri e.V., had been delivered to Turkish officials. The dossier is expected to arrive at the Turkish Justice Ministry next week.

-- PROSECUTOR SEARCHING FOR BODIES IN ACID WELLS
A chief prosecutor in the southeastern town of Silopi, and other officials, looked for traces of people who were allegedly buried in acid wells after they were killed in the1990s. The prosecutor moved to launch the investigation after an alleged former intelligence agent and a former PKK informant claimed that the infamous gendarmerie intelligence unit, JITEM, had killed many people and dumped their bodies in the acid wells of BOTAS, Turkey's oil pipeline company, in Silopi.Hurriyet

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2