Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

четвъртък, 29 януари 2009 г.

Новини от Kircаalihaber:

[2009-01-28]

КЪРДЖАЛИ И ИЗМИР СЕ ПОБРАТИМИХА

Договор за сътрудничество и побратимяване подписаха вчера в Измир, Турция кмета на Кърджали инж.Хасан Азис и кмета на Голяма община Измир г-н Азиз Коджаоглу.Това стана по време на посещение на официална делегация от община Кърджали в турския град.На церемонията присъстваха общински съветници от двата града, представители на организации на изселници от балканските държави. Медиите от Измир проявиха голям интерес към събитието.
Кърджалийският градоначалник каза в изказването си, че парафирането на договора ще допринесе за разширяване на сътрудничеството и задълбочаването на взаимоотношенията между двата града. Връзките между двете общини датират от десетина години.Кметът на Измир посочи, че ще се поощрява обмяната на опит в сферите на образованието, културата, спорта чрез реализиране на съвместни проекти.
Делегацията от Кърджали е втори ден в Измир.Вчера тя имаше среща с представители на 19 изселнически организации, с общински съветници в сградата на голяма община. Голям концерт с участието на известни турски певци бяха организирали домакините специално за визитата на българските гости. Над 5000 души, повечето от тях изселници от Кърджали напълниха закритата спортна зала и аплодираха изказванията на кмета на Кърджалиинж.Азис.
Днес,28 януари, делегацията от Кърджали ще посети свещените места на град Ефес, гроба на Дева Мария и ще присъства на официална вечеря, дадена от дружеството на балканските изселницидр.
-
[2009-01-27]

НА 31 ЯНУАРИ (СЪБОТА) ОБЩИНА КЪРДЖАЛИ, ПОБРАТИМЕНАТА ОБЩИНА ОСМАНГАЗИ ОТ БУРСА И РАЙОННОТО МЮФТИЙСТВО ЧЕРПЯТ С АШУРЕ

„Побратимената община Османгази от Бурса, община Кърджали и районното мюфтийство организират „Денят Ашуре” в събота (31 януари). Мероприятието ще се проведе на Пазара на производителите в Кърджали”.
Това съобщи за „Арда нюз” районният мюфтия на Кърджали Шабанали Ахмед.
Както „Арда нюз” писа месец Мухаррем е известен сред мюсюлманите, като месеца на Ашурето. Според мюсюлманския календар Хиджра десетото число от този месец е “Денят Ашуре”. Името „Ашуре” произлиза от това, че съвпада с десетия ден от месеца и в буквален превод от арабски означава „десет”. Според преданията, търсейки начин как да нахрани вярващите, които се качили на кораба му, пророк Нух (християнският Ной) призовал всички да изсипят в голям съд наличната храна, с която разполагат, за да приготвят ястие. От продуктите в съда се получило ашурето.
Ашурето съдържа боб, нахут, царевица, грухана пшеница, бадеми, шам-фъстък, лешници, стафиди, сушени плодове, орехи, вода, захар.
То се раздава на близки, приятели и комшии, без разлика каква религия изповядват. Така Денят “Ашуре” от векове е повод за уважението сред хората.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2