Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

сряда, 7 януари 2009 г.

Вестник Монитор:

НАД 70 000 ИРАНСКИ СТУДЕНТИ ГОТОВИ ДА СЕ ВЗРИВЯТ В ИЗРАЕЛ

Танкове навлязоха в бастиона на Хамас в Ивицата Газа. Ислямисти заплашват да атакуват с ракети Тел Авив. Премиерът Ехуд Олмерт: Огънят няма да бъде прекратен

6 Януари, 2009

Ирански младежи участват в антиизраелски митинг в Техеран.

Над 70 000 студенти от Иран изразиха готовност да се взривят в Израел, съобщи иранската агенция ИРНА. Те са се обърнали към президента на страната Махмуд Ахмадинеджад за разрешение, но той засега не е отреагирал на тази инициатива.

Регистрацията на доброволци, желаещи да извършат ритуално самоубийство, започна през миналата седмица. Организаторите на акцията са 5 радикални студентски и едно религиозно обединение.

По думите на лидера на една от студентските групировки Исмаил Ахмади със своите действия доброволците искат да изразят своята подкрепа към палестинското фундаменталистко ислямско движение Хамас.

Това не е първият такъв призив, но иранските власти досега никога не са отговаряли на подобни искания, отбелязва АП.

Духовният лидер на Иран аятолах Али Хаменеи на 28 декември пусна постановление, в което заявява, че всеки, който загине, защитавайки палестинците в сектора Газа в борбата срещу израелците, ще се смята за мъченик.

Официален Техеран подкрепя Хамас, макар и да отрича доставките на оръжие за това движение.

Междувременно рано вчера сутринта израелски танкове навлязоха за първи път в Хан Юнис, най-големия град в южната част на Ивицата Газа, считан за бастион на Хамас, съобщи АФП. Паралелно със сухопътната офанзива хеликоптери са обстрелвали с картечници и оръдия противника и са били посрещнати от ответен огън от страна на Хамас и други групировки. Генералният щаб на израелската армия съобщи за 130 убити бойци на Хамас и 80 взети в плен.

Израелски танкове вчера за първи път навлязоха в населено място в Ивицата Газа.

Представители на Хамас разпространиха заявление, че са унищожили между два и пет израелски танка и са свалили израелски самолет. Тази информация не е потвърдена от израелски източници. Говорител на военното крило на Хамас "Бригадите Иззадин ал Касам" в ефира на телевизията "Ал Акса" заплаши, че ако израелската армия продължи офанзивата си, Хамас може да атакува с ракети Тел Авив и израелския атомен реактор в Димона.

Премиерът на Израел Ехуд Олмерт заяви, че огънят няма да бъде прекратен, преди страната му да получи гаранции за пълно спиране на палестинските ракетни нападения срещу Израел. Хамас не само трябва да спре с ракетните нападения, но не трябва да бъде в състояние да ги извършва, каза Олмерт на среща с френския президент Никола Саркози.

Министърът на външните работи на Израел Ципи Ливни в телефонен разговор в американския държавен секретар Кондолиза Райс е призовала международната общност да използва всички дипломатически и политически средства за започване на мирни преговори. Според израелския посланик в ООН Габриела Шалев Хамас преднамерено се опитва да нарани цивилното население и Израел не може да толерира това повече.

По данни на ООН от началото на израелската офанзива в Ивицата Газа са били убити 570 палестинци, а повече от 2700 са ранени. От израелска страна са убити 8 израелци и 100 граждани са ранени.

Палестинци в Газа носят ранени деца от израелските ракетни удари.

ООН обяви, че в Ивицата Газа има все по-тревожна хуманитарна криза, докато Израел категорично отрича, предаде АП. Според представители на ООН около 25% от убитите над 500 души са цивилни, а здравеопазването в Газа е във все по-тежко състояние заради над 2500 ранени, заяви помощник генералният секретар по хуманитарните въпроси Джон Холмс.

В Газа не достига чиста вода, електричество, храна, лекарства и други провизии, заяви Холмс. Той каза също, че очевидно при военните действия се използват касетъчни муниции, които вредят на цивилното население.

Ирански духовници оглавиха в Техеран масов митинг срещу Израел.

Ултраортодоксални евреи наблюдават ударени от бомби райони в Ивицата Газа.

Не могат да преброят труповете в Газа
Шестима мъже в изключително тежко състояние отлетяха снощи от границата между Газа и Египет на борда на саудитски самолет за Саудитска Арабия. "Монитор" разговаря на борда с човек, който е с два ампутирани крака и една ампутирана ръка. Той е от Газа и се казва Джихад.

"Разхождах се до дома си в Газа вечерта на 4 януари с трите ми деца и жена ми. Падна бомба, която не видях. После разбрах, че е откъснала двата ми крака и едната ми ръка. Слава на Аллаха, децата ми са добре. Това е най-важното", заяви Джихад за вестника.

От правителството на Саудитска Арабия допуснаха само екип на "Монитор" на борда на спасителния самолет. Освен тези шестима мъже, Саудитска Арабия е извозила вече по този начин около 25 човека. За съжаление на борда на един самолет има апаратура за не повече от деветима човека в тежко състояние. А там се качват само най-трагичните случаи.

"Жертвите в Газа са много повече от обявеното от Израел." Това пък заяви за "Монитор" Самир Ашрафи, който дълги години е живял в България. Дори дъщеря му се казва Сара, родена е у нас и има български паспорт. Според Самир много затрупани хора под развалините на бомбардираните от Израел сгради не могат да бъдат преброени. Те обаче са стотици, твърди още Самир. Той каза, че не се броят и труповете в кварталите и районите, които вече са откъснати от израелската армия. Хората не могат да си съберат телата на роднините, за да ги погребат, допълни Самир.

Според негови данни израелските танкове са вече на 1 км от дома му. Бомбите идват от морето, от танковете и от въздуха, като се изстрелват от самолети Ф-16 и дори от хеликоптери. Положението на всички се влошава с всяка минута, даже и на българите, които са тук. Те обаче според нас са живи.

На границата с Рафах ситуацията също е трагична, тъй като египетските власти вече не крият, че имат споразумение с Израел да не допускат никой да преминава, особено журналисти и лекари. Журналистите от повечето медии дори не можаха да стигнат вчера до границата с Газа, а "Монитор" се добра до нея само благодарение на бедуини от пустинята. Пътят за Израел от Египет пък е абсолютно затворен. Според данни от египетска страна тайните тунели, които съществуват между Египет и Палестина и които бяха бомбардирани, вече реално се контролират от Израел.

"Евреите държат държавните ни граници и реално това е военна окупация", заявиха за вестника палестински бежанци, които от дни чакат на границата в Рафах, за да преминат у дома си.

Цяла нощ в град Рафах никой не можа да спи, бомбите падаха буквално през секунди, стъклата се тресяха, креватите се местеха от взривните вълни.

Снаряди убиха 40 души в училище на ООН в лагер

Тези дечица са снимани в училището на ООН, ден преди то да бъде ударено от израелски танкове.

Най-малко 40 души бяха убити в училище на ООН в Ивицата Газа вчера, предаде Би Би Си. Израелски танкове изстреляли снаряди по сградата на училището, което се намира в бежанския лагер Джабилия. Сред жертвите има най-малко 13 деца, твърдят палестински медицински източници.

Междувременно три полеви болници в Газа на датска хуманитарна организация са били разрушени при офанзивата на израелската армия, предаде АФП.

Клиниките са били бомбардирани в понеделник, независимо че върху тях са били поставени ясни отличителни знаци, каза генералният секретар на хуманитарната организация „ДанЧърчЕйд" Хенрик Стубкяер.монитор

Още за войната в Газа:

http://antiwar-portalturkey.blogspot.com

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2